«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΟΔΟΣ» : Federico Axat

Η εξαιρετική μετάφραση της Αγγελικής Βασιλάκου, που καταφέρνει να αποδώσει πιστά το λαβύρινθο του Federico Axatστο βιβλίο : «Τελευταία έξοδος»  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Ο Συγγραφέας δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στα όρια της ανθρώπινης λογικής και των παραλογισμών. Το μυστήριο, ο φόνος, η ανατροπή  δεδομένων την τελευταία στιγμή και η “αναψηλάφηση” γεγονότων από το μακρινό -σχεδόν ξεχασμένο- παρελθόν αποτελούν τα θεμέλια που χτίζεται ολόκληρη η ιστορία. Ο Axat καταφέρνει να δημιουργήσει, σε κάθε βήμα του αναγνώστη, μια καινούρια πλεκτάνη που περιπλέκει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.


«..Τέντ, όπως ξέρεις μερικές φόρες τα όνειρα έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα.
Στη διάρκεια τους πειθόμαστε για πράγματα που ξυπνώντας καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι αληθινά.»

Η «Τελευταία Έξοδος» φαίνεται να είναι ένα ντόμινο αποκαλύψεων και θαμμένων αναμνήσεων που ξεσκεπάζοντας τα μυστικά, με προσοχή και συγχρόνως γρήγορο ρυθμό, βρίσκεται ο καθένας  ολοένα και πιο κοντά στην αλήθεια. Στην πραγματικότητα του βιβλίου όμως αποδεικνύεται πως η ανατροπή μπορεί να γίνει ακόμα και λίγο πριν το τέλος- εκεί που ο αναγνώστης θεωρεί πως όλα ξεκαθάρισαν. H γλαφυρότητα του συγγραφέα, στην περιγραφή καταστάσεων και τοπίων, προσελκύει κάθε αναγνώστη χωρίς να τον κουράζει εμμένοντας σε συγκεκριμένα γεγονότα, ενώ η ευθύτητα στην απόδοση των εξελίξεων  δεν αφήνει υπονοούμενα χωρίς εξήγηση- ακόμα και όταν αυτή καθυστερεί λίγο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγγραφέας πετυχαίνει την αφήγηση μεγάλου μέρους της ζωής του πρωταγωνιστή με κάθε λεπτομέρεια την κατάλληλη στιγμή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να προβληματιστεί ο καθένας και σε ζητήματα έξω από την καθαυτή ιστορία του βιβλίου αφού πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο φανερά, ο ίδιος ο Axat, εισχωρεί στα βαθύτερα ψυχικά χαρακτηριστικά των ατόμων και τα αναλύει με βάση τα δεδομένα τους μέσα από μια διαφορετική οπτική γωνία. 

Διαβάστε επίσης  Διαβάσαμε το «Μαχαίρι» του Jo Nesbo

« Το μπράουνινγκ λίγα μόλις εκατοστά από το  κεφάλι του Τέντ άρχισε να τον βαραίνει.
Αν ο τύπος άκουγε τον πυροβολισμό και καλούσε την αστυνομία,
το σχέδιο θα αποτύγχανε..»


Τι μπορεί να συμβολίζει ένα “άκακο” οπόσουμ; Τι ρόλο παίζει το σκάκι στη ζωή του Τέντ; Τι συνέβη στο σπίτι που βρίσκεται στην καρδιά του δάσους;
Ποιες αναμνήσεις μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη ζωή του και…τι από όλα αυτά είναι αληθινό;
Με αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά θα βρεθεί αντιμέτωπος ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου και περνώντας από τα εμπόδια θα αντικρίσει την αλήθεια και ίσως κάτι περισσότερο...

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ο Τεντ Μακέι είναι έτοιμος να αυτοπυροβοληθεί, όταν κάποιος χτυπά το κουδούνι της πόρτας, επίμονα…

Ο Τεντ είναι πλούσιος και έχει την τέλεια οικογένεια: μια σύζυγο και δύο αξιολάτρευτες κόρες. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι θα έπαιρνε την απόφαση να αυτοκτονήσει. Όταν αρχίζει να χτυπάει το κουδούνι της πόρτας, ασταμάτητα, αρχικά θέλει να το αγνοήσει και να τραβήξει τη σκανδάλη μια και καλή. Ωστόσο, τότε βλέπει ένα σημείωμα στα χαρτιά του, ένα σημείωμα με τα δικά του γράμματα, το οποίο αναγνωρίζει ως δικό του, μα δεν θυμάται να έχει γράψει:

ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ

Μια καλή μέρα ξεκινάει με μια κούπα καλό καφέ (για εσάς, εγώ τους έχω κόψει). Αν δεν γράφω κάτι, τότε ψάχνω με τι θα καταπιαστώ. Ξεκινώ να γράφω γιατί μου αρέσει και απολαμβάνω το ταξίδι γιατί δεν ξέρω που θα με οδηγήσει. Πάντα με καλή διάθεση, πάντα αληθινά : Vincit omnia verita (η αλήθεια υπερισχύει όλων)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.