Υπέρ των βιβλίων, υπέρ των βιβλιοφάγων

Χρόυπέρ των βιβλιοφάγωννια τώρα, από τότε που θυμάμαι την ύστερη εξέλιξη του εαυτού μου πάντα με συνόδευε ένα βιβλίο ίσως  γι’ αυτό είμαι τόσο υπέρ των βιβλιοφάγων. Η έννοια βιβλίο ήταν πανταχού παρούσα στη καθημερινότητα μου, το πρωί στο κρεβάτι ή στη κουζίνα, στο τραίνο, στο λεωφορείο και το βράδυ στη πολυθρόνα. Το βιβλίο είναι πιστός φίλος, είναι εκεί για να σε συντροφεύσει όταν νιώσεις μοναξιά, είναι, κατά τη ταπεινή μου άποψη το μόνο υλικό αγαθό που αγοράζεις με χρήματα και παραδόξως σου προσφέρει ευτυχία. Γιατί όμως τα λέω όλα αυτά; Γιατί ο κόσμος αδιάφορος, πνιγμένος στη ζωή του, αποπροσανατολισμένος από τις πολλαπλές φωτεινές οθόνες απομακρύνθηκε από το μυρωδάτο χαρτί, ξέχασε να διαβάζει. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους να σε κοιτούν περίεργα όταν διαβάζεις μέσα στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας ατάκες του τύπου «Καλά πρωί πρωί δεν έχεις τίποτε καύτερο να κάνεις»; Δεν σπανίζουν. Αυτό λοιπόν θέλω να κάνω αγαπητοί αναγνώστες, θέλω να εκπροσωπίσω τον κάθε βιβλιοφάγο που νιώθει όπως εγώ.

 

~Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει.

Βίκτωρ Ουγκώ, 1802-1885, Γάλλος συγγραφέας

Ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος συγγραφέας το έθεσε λιτά και ταυτόχρονα υπέροχα. Το πνεύμα που δεν τρέφεται με βιβλία είναι ελλειποβαρές. Ένα βιβλίο έχει τη μαγική δυνατότητα να ταξιδέψει τη ψυχή και να δώσει τροφή για σκέψη στο μυαλό. Το πλήθος πληροφοριών που μπορεί να παρέχει το κάθε βιβλίο είναι τεράστιο, πάει τη σκέψη ένα βήμα μπροστά. Άλλωστε ποια είναι η πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφοριών; Σίγουρα πάντως δεν είναι το διαδύκτιο και οι ανακρίβειες του.

Διαβάστε επίσης  Μάριος Δημητριάδης: 10 πολύ ιδιαίτερα βιβλία για μένα

Γιατί όμως οι νέοι επιλέγουν συνειδητά το πνευματικό σκότος;

Απλή απάντηση: ΓΙΑΤΙ ΒΑΡΙΟΥΝΤΑΙ. Γιατί μάθανε να τα κάνουν όλα εύκολα και αβίαστα, γιατί το google αντικατέστησε την εγκυκλοπαίδεια, γιατί το πάτημα ενός κουμπιού είναι πιο ελκυστικό στα μάτια τους από το ψάξιμο στις σκονισμένες σελίδες των βιβλίων, αυτό είναι το πρόβλημα. Η εικονική πραγματικότητα που βιώνουν οι σημερινοί έφηβοι τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Όλα είναι γρήγορα. Με τα χρωματιστά ερεθίσματα που λαμβάνουν πώς θα μαγευτούν αυτά τα άτομα από τα ασπρόμαυρα γράμματα στις σελίδες των βιβλίων;υπέρ των βιβλιοφάγων

Επιπλέον, το διάβασμα «δεν είναι της μόδας» είναι πολύ banal να κάθεσαι με ένα βιβλίο στο χέρι όταν έναντι μπορείς να κρατάς το κινητό και να τσατάρεις ασταμάτητα στα κοινωνικά σου δίκτυα. Αυτό έχουν στο μυαλό τους οι νέοι. Αυτό τους έχουν μάθει, αυτή είναι η παιδεία που είχαν από το σχολείο και το σπίτι. Όμως αυτή η τάση πρέπει να καταπολεμηθεί δεν είναι δυνατόν το διάβασμα να έχει καταστεί προνόμιο λίγων σε μια εποχή που το βιβλίο δεν είναι πια είδος πολυτελείας όπως ήταν κάποτε.

Όσοι αγαπάτε το διάβασμα ξέρω πως θα με νιώσετε, ξέρω πως κάνετε τις ίδιες σκέψεις με εμένα μα συνεχίστε. Έστω και ένα παιδάκι μέσα στο μετρό να σας παρατηρήσει και να προσπαθήσει να σας μιμηθεί είναι πρόοδος. Κάντε δώρο βιβλία σε όσους τα σνομπάρουν, μη σταματάτε να μιλάτε για το αγαπημένο σας βιβλίο, μοιραστείτε την εμπειρία που αντλήσατε από τη βιβλιοθήκη που επισκευτήκατε και πιστέψτε με όλο και κάποιον θα μαγέψετε όλο και κάποιος θα παραδειγματιστεί και θα ακολουθήσει το λαμπρό σας παράδειγμα! Ανοίξτε τα μάτια του κόσμου, είναι στο χέρι σας!

Διαβάστε επίσης  Ανάγνωση, καφές και ένα καλό βιβλίο

Πάθος και δημιουργικότητα, ανάγκη για έκφραση των σκέψεων μου, μακρινά μέρη, μουσικές και αχταρμάς. Είμαι η Έλενα και είμαι φοιτήτρια στη Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας. Λατρεύω το θέατρο και τις τέχνες, αγαπώ τα βιβλία και γι'αυτό είμαι εδώ για να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου και τις λέξεις μου πάνω σε αυτά. Μ'αρέσει να επαναλαμβάνω τη φράση "Εξερευνώντας τον μυστήριο κόσμο μας".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μαδαγασκάρη

Μαδαγασκάρη: Ταξιδεύοντας στην όγδοη ήπειρο

Η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί του κόσμου κι ένας

Φακίδες: Tips για να φαίνονται ρεαλιστικές

Οι φακίδες είναι ένα στοιχείο που κολακεύει την νεανική επιδερμίδα