Ο αιώνας των ανατροπών / κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ

Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝΕΞΕΓΕΡΣΗ:
«Κάθε πράξη ανυπακοής ενάντια στην εξουσία, την καθεστηκυία τάξη».

Ο 20ος αιώνας τόλμησε όλων των ειδών τις ανατροπές, σε όλα τα πεδία: στην τέχνη, στη ζωή, στην κοινωνία, στην πολιτική οργάνωση. Όλη η ιστορία του 20ου αιώνα επιβεβαιώνει την ποικιλομορφία των εξεγέρσεων και των επακόλουθων ανατροπών: βίαιες και ειρηνικές, ατομικές και συλλογικές, ουμανιστικές ή μηδενιστικές.

Ο Αιώνας των Ανατροπών, ως απαραίτητο βοήθημα στην προσπάθεια κατανόησης της εποχής μας, φωτίζει τα γεγονότα, τα ρεύματα και τα κινήματα, τα πρόσωπα και τους τόπους που τη σφυρηλάτησαν. Αυτό το λεξικό, με τη μορφή ενός χρονικά μετατοπισμένου απολογισμού του 20ου αιώνα, δεν είναι μόνο μια εκ νέου ανακάλυψη της εποχής μας. Είναι μια συλλογική και συνθετική εργασία, καθώς έχει γραφτεί από ιστορικούς, φιλοσόφους, μυθιστοριογράφους και δοκιμιογράφους με ευαισθησίες ενίοτε ριζικά διαφορετικές και αντλεί τον πλούτο του από τις πολυποίκιλες μεροληπτικές κρίσεις τους.

Το υλικό καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον Πικάσο μέχρι τους Beatles και από την Greenpeace μέχρι το Μάη του ’68. Τα περίπου 500 λήμματα, γραμμένα από 150 και πλέον συγγραφείς, κατανέμονται ανάλογα με το περιεχόμενό τους σε πέντε ενότητες: – θέματα – κινήματα – βιογραφίες – τίτλοι έργων – τοποθεσίες και αντικείμενα. Το σύνολο είναι δομημένο πάνω στις σχέσεις των εννοιολογικών λημμάτων (που αποτελούν το σκελετό του βιβλίου) με τους «δορυφόρους» τους, τις βιογραφίες, τα κινήματα, τους τίτλους, τις τοποθεσίες και τα αντικείμενα. Επίσης, δίπλα σε κάποια λήμματα, υπάρχουν ορισμένες σελίδες, που είναι αφιερωμένες σε θέματα που συμπληρώνουν τα λήμματα. Από την εποχή των ιστορικών «αβανγκάρντ» μέχρι τις ημέρες μας, από τους πρωτοπόρους των αρχών του αιώνα μέχρι τον Νέλσον Μαντέλα, διαπιστώνουμε ότι το να «κάνεις κάτι» σημαίνει και ότι θέλεις «να διευρύνεις τα όρια του εφικτού».

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Στοιχεία έκδοσης

Ο αιώνας των ανατροπών / κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΞΥ

ISBN: 978-960-8255-64-7
Ξενόγλωσσος τίτλος: Le Siecle Rebelle
Επιμέλεια έκδοσης: Emmanuel De Waresquiel
Τιμή: 30,00€

 

Χρονολογία πρώτης Έκδοσης: 2004
Αριθμός σελίδων: 680
Διαστάσεις: 19,5 (πλάτος) x 28 εκ. (ύψος)
Έκδοση: Εκδόσεις Οξύ

 

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλιοπαρουσιάσεις

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Να με ξεχνάς: Ένα μυθιστόρημα μιας ιστορίας που δεν ξεχάστηκε ποτέ

  Το «να με ξεχνάς» είναι το νέο μυθιστόρημα της Ειρήνης Βαρδάκη, που κυκλοφορεί από…

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Βιβλία και Σεπτέμβρης: οι καλύτερες προτάσεις για τις φθινοπωρινές μέρες

  Βιβλία και Σεπτέμβρης: δυο λέξεις που φέρνουν αμέσως εικόνες ζεστασιάς και γαλήνης. Ο Σεπτέμβρης…

Βιβλιοπαρουσιάσεις

«Ο Αυτοκράτορας της Χαράς»: Το κατακερματισμένο Αμερικανικό Όνειρο του Ocean Vuong

Ο βιετναμέζικης καταγωγής ποιητής και συγγραφέας Ocean Vuong έσκασε σαν κομήτης στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα…

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Holly Jackson: Στο μυστήριο της Ρέιτσελ Πράις

  Η Holly Jackson μας παρασύρει σε ένα μυθιστόρημα που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.…

Βιβλιοπαρουσιάσεις

«Οι Χήρες της Πέμπτης»: το κοινωνικό θρίλερ της Κλαούδια Πινιέιρο από τις εκδόσεις Carnivora

Η Κλαούδια Πινιέιρο (Μπουρσάκο 1960), είναι γνωστή ως η «Βασίλισσα του αργεντίνικου νουάρ» και αποτελεί…

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Το φάντασμα του Κάντερβιλ: Το πιο αστείο φάντασμα της λογοτεχνίας

  Το Φάντασμα του Κάντερβιλ είναι ένα σύντομο, απολαυστικό διήγημα του Όσκαρ Ουάιλντ. Αντί να γράψει…

Βιβλιοπαρουσιάσεις

A Little Life: Υμνώντας τον ανθρώπινο πόνο

Όσοι απολαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων μπορούν με το χέρι στη καρδιά να δηλώσουν πως έστω…