Ο φαύλος κύκλος της ελληνικής πολιτικής

 

no future

Πριν από περίπου 9 μήνες στις 10 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και αουτσάϊντερ αυτής της εκλογικής αναμέτρησης κατάφερε να επικρατήσει έναντι του αντιπάλου του και τέως προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη και να εξέλθει θριαμβευτής. Αμέσως έγινε λόγος για αλλαγή σελίδας στο ιστορικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε ως το νέο και «φρέσκο» πολιτικό πρόσωπο που θα εκσυγχρόνιζε και θα έδινε νέα δυναμική στο κόμμα, όντας συνάμα η εναλλακτική επιλογή για την ηγεσία της χώρας, μιλώντας κοινότοπα όπως και όλοι οι ομόσταυλοι του για την πολυπόθητη «Αλλαγή».

Υπήρξε λοιπόν μια μεθοδευμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως το νέο πολιτικό πρόσωπο που δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές και την διαφθορά του παρελθόντος, δίχως να δοθεί μάλιστα η δέουσα σημασία στο πολιτικό δόγμα το οποίο εκπροσωπεί, τον Νεοφιλελευθερισμό.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ανατρέχοντας όμως κανείς στο πρόσφατο πολιτικό παρελθόν και στις πολιτικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν και ζημίωσαν τη χώρα, διαπιστώνει ότι ο νυν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί παρθενογέννεση στην πολιτική της χώρας καθώς  με αυτή ασχολείται για πάνω από μια δεκαετία και μέσα σε αυτό το μικρό έστω χρονικό διάστημα έχει προλάβει να δείξει στοιχεία του πολιτικού του προφίλ. Σημειωτέον ότι κατά την διετία 2013-15 διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και συνέδεσε το όνομά του με πάνω από 10.000 απολύσεις στο Δημόσιο πιέζοντας και άλλους Υπουργούς να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, πρακτικές που συμβαδίζουν με το Νεοφιλελεύθερο δόγμα του οποίου, όπως αναφέρθηκε και πριν, είναι θερμός υποστηρικτής. Επίσης, όπως είναι γνωστό, παλαιότερα  δημοσιεύματα  τον ενέπλεξαν στο πολύκροτο  σκάνδαλο της  γερμανικής εταιρίας  “SIEMENS” η οποία την προηγούμενη δεκαετία προέβει στο  συστηματικό χρηματισμό Ελλήνων επιχειρηματιών και πολιτικών. Και αν και για τον ίδιο δεν υπήρξαν συγκεκριμένες κατηγορίες χρηματισμού, ο δωρεάν υλικοτεχνικός εξοπλισμός που φέρεται ότι του παρείχε η παραπάνω εταιρία για τις ανάγκες του πολιτικού του γραφείου δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη και τη βαρύτητα της συγκεκριμένης πράξης απέναντι στον ελληνικό λαό.

Γίνεται λοιπόν εύλογα αντιληπτό πως οι απόψεις του κ. Μητσοτάκη καθρεφτίζουν τις Μνημονιακές-Νεοφιλελεύθερες απόψεις οι οποίες συνδέονται με το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας μέσω των πάσης φύσεως ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και την ελάχιστη έως μηδαμινή παρεμβατικότητα του κράτους στην οικονομία, μια πολιτική που μπορεί να οδηγήσει σε πάσης φύσεως εκμετάλλευση των μισθωτών υπαλλήλων από τις εταιρείες με μόνο αυτοσκοπό το κέρδος. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης είναι υποστηρικτής και των πολιτικών λιτότητας καθώς ταυτίζεται ιδεολογικά και πολιτικά με τις πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης που έχουν επιβάλλει την πλήρη υπακοή στην χώρα μας των πολιτικών των Μνημονίων.

Εν έτει λοιπόν 2016, έχοντας γίνει καθαρά αντιληπτό σε όλη την οικουμένη πως οι Νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας οδηγούν στην ύφεση με πιο τρανταχτό παράδειγμα την δική μας χώρα ( άνευ προηγουμένου οικονομικός μαρασμός, φτώχεια και ανεργία σε ασύλληπτα νούμερα και το brain drain να αποτελεί γεγονός), θα είναι εντελώς παράλογο έως κωμικοτραγικό θα έλεγα να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δίδεται άφεση αμαρτιών στις λοιπές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ούτε υπάρχει η ελπίδα πως με τα ισχύοντα δεδομένα μπορούν να ωθήσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό έξω από την κρίση.

Βρίσκομαι στο 4ο έτος των σπουδών μου στο τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του ΠΑ.ΜΑΚ, στη κοινωνικοπολιτική κατεύθυνση, στόχος μου ειναι οι μεταπτυχιακές σπουδές στον τομεα των πολιτικών επιστημών και ο λόγος που αρθρογραφώ στο MAXMAG είναι η ικανοποίηση που νιώθω όταν ένα κειμενό μου ολοκληρωνεται.

Περισσότερα από τη στήλη: Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Χωρίς κατηγορία

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας Η μελέτη των Lee και των συνεργατών…

Χωρίς κατηγορία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Χωρίς κατηγορία

Ubisoft: Ελεύθερη πτώση, αμφισβήτηση και μάχη για την ανάκαμψη

   Η Παλιά Δόξα και η Αλλαγή Πορείας Η Ubisoft παραμένει ζωντανή. Αλλά όποιος πιστεύει…

Χωρίς κατηγορία

Ο Νίκος Δαββέτας «φυλακίζει» τη μνήμη στη νουβέλα του με τίτλο «Η δεσμοφύλακας»

Το πιο πρόσφατο έργο του βραβευμένου συγγραφέα Νίκου Δαββέτα είναι η νουβέλα με τίτλο «Η…

Χωρίς κατηγορία

Θετικότητα: Τοξική ή όχι;

Θετικότητα: τοξική ή όχι; Πολύ καλές οι επαινέσεις και η θετικότητα, αλλά τί συμβαίνει όταν…

Χωρίς κατηγορία

Η τέχνη ως καθρέφτης της ψυχής: Ο τρόπος με τον οποίο η δημιουργία μπορεί να επουλώσει ψυχικά τραύματα

  Από τα προϊστορικά σπήλαια μέχρι τις σύγχρονες γκαλερί, η τέχνη υπήρξε ένα πανίσχυρο μέσο…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες

Misericordia: Μια βόμβα κάτω από το τραπέζι

Ο Alain Guiraudie δεν είναι ένας τυχαίος σκηνοθέτης στη σύγχρονη