Απόφαση-σοκ για φοιτητές: Αναστέλλεται η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων!

 Τέλος τα δωρεάν συγγράμματα για τους φοιτητές με απόφαση του ΣΕΕΒΙ :

Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) κατά την προχθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε με θέμα τη δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων σε φοιτητές, αποφάσισε μετά από συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 90%) την αναστολή της δωρεάν διανομής των συγγραμμάτων (!) (που ως γνωστόν διανέμονται κάθε εξάμηνο από τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Εύδοξος») για το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο (χειμερινό 2017-2018), ενώ εξετάζεται το αν η παρούσα απόφαση θα ισχύσει και για το σύνολο του ακαδημαϊκού έτους!

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ, εκφράζει την αδυναμία δωρεάν παροχής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και την κάλυψη των οικονομικών αναγκών που συνεπάγονται από τη στιγμή που οι δαπανώμενοι πόροι καλύπτονται από τον ίδιο τον κλάδο. Αιτία όλων αυτών είναι η υπερβολική -κατά τον κλάδο- καθυστέρηση της εξόφλησης τιμολογίων από το Υπουργείο Παιδείας που αφορούν το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-16. Η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ είναι επιθετική και καταδεικτική προς το Υπουργείο Παιδείας με πλήρη απόδοση ευθυνών στο Υπουργείο, αλλά παράλληλα κάνει λόγο για μια «δύσκολη και στενάχωρη απόφαση»:

«Το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο. Από τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας “εξετάζουν” σήμερα (Οκτώβριος 2017) την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016 (!!!), γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος» ενώ η ίδια ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι: «είναι η πιο δύσκολη και στενάχωρη απόφαση που πήρε ποτέ ο κλάδος. Και άλλες φορές στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά σε ανεκτά και επιτρεπτά όρια. Σήμερα, όμως, η καθυστέρηση πληρωμών υπερβαίνει κάθε όριο αντοχής και κυρίως λογικής και αυτό σε συνάρτηση με τις περικοπές κατά 55% που έχουμε υποστεί, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας».

Παρ’ όλα αυτά ο ΣΕΕΒΙ «καλεί τον υπουργό Παιδείας και Καθηγητή κ. Γαβρόγλου να βρει άμεσα λύση, ώστε ακόμα και την ύστατη ώρα να καταφέρει ο κλάδος να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους».

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση στην πρωτόγνωρη αυτή απόφαση για τα ελληνικά («εκπαιδευτικά») δεδομένα, αφενός του Υπουργείου Παιδείας και αφετέρου των πανεπιστημιακών αλλά και των φοιτητών που άλλωστε είναι και οι άμεσα θιγόμενοι. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι κουράγιο και καλή δύναμη στους Έλληνες φοιτητές που παρά τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες προστίθενται και νέα εμπόδια. Ίσως μια πρόχειρη και σύντομη λύση θα ήταν να ενοικιάζονται τα συγγράμματα έναντι ενός μικρού αντιτίμου για το εκάστοτε εξάμηνο και εν συνεχεία να επιστρέφονται. Είθε να πρυτανεύσει η λογική!

Πηγή : http://www.foititikanea.gr/

Είμαι ο Χάρης Αβραμίδης. Είμαι φιλόλογος, καθώς τυγχάνω απόφοιτος της σχολής Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση τη φιλοσοφία και το ζώδιό μου είναι Κριός. Είμαι σινεφίλ , λατρεύω τη μουσική και το μότο μου :΄΄ Βάλλε πάθος σε ό,τι κάνεις ! ΄΄ .

Περισσότερα από τη στήλη: Χωρίς κατηγορία

Χωρίς κατηγορία

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που αποτελούναν από ελεύθερους αγρότες, οι…

Χωρίς κατηγορία

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας

ChatGPT και Claude: Η σημασία της ανθρώπινης εποπτείας Η μελέτη των Lee και των συνεργατών…

Χωρίς κατηγορία

Κρίσεις πανικού και Τραύμα:Όταν το σώμα μιλά

    Πανικός…αυτός ο απρόσμενος ,άκομψος επισκέπτης που θα εμφανιστεί από το πουθενά Η αιτία…

Χωρίς κατηγορία

Ubisoft: Ελεύθερη πτώση, αμφισβήτηση και μάχη για την ανάκαμψη

   Η Παλιά Δόξα και η Αλλαγή Πορείας Η Ubisoft παραμένει ζωντανή. Αλλά όποιος πιστεύει…

Χωρίς κατηγορία

Ο Νίκος Δαββέτας «φυλακίζει» τη μνήμη στη νουβέλα του με τίτλο «Η δεσμοφύλακας»

Το πιο πρόσφατο έργο του βραβευμένου συγγραφέα Νίκου Δαββέτα είναι η νουβέλα με τίτλο «Η…

Χωρίς κατηγορία

Θετικότητα: Τοξική ή όχι;

Θετικότητα: τοξική ή όχι; Πολύ καλές οι επαινέσεις και η θετικότητα, αλλά τί συμβαίνει όταν…

Χωρίς κατηγορία

Η τέχνη ως καθρέφτης της ψυχής: Ο τρόπος με τον οποίο η δημιουργία μπορεί να επουλώσει ψυχικά τραύματα

  Από τα προϊστορικά σπήλαια μέχρι τις σύγχρονες γκαλερί, η τέχνη υπήρξε ένα πανίσχυρο μέσο…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως