Wabi-sabi: Η ιαπωνική φιλοσοφία στη διακόσμηση

wabi-sabi
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ο ιαπωνικός όρος wabi-sabi εμπεριέχει μία συγκεκριμένη ιδεολογία η οποία υμνεί την απλότητα, τόσο σε επίπεδο αισθητικής, όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας και στάσης ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την αντίληψη ότι οι ατέλειες από το πέρασμα του χρόνου, τα φυσικά ψεγάδια και οι δυσκολίες, είναι αυτά που κρύβουν την ομορφιά μέσα τους και οφείλουμε να τα σεβόμαστε. Wabi σημαίνει «ταπεινή απλότητα» και sabi «η ομορφιά στην ατέλεια και στο πέρασμα του χρόνου». Αυτός ο τρόπος ζωής εστιάζει στα απλά πράγματα και στην γνησιότητα των στιγμών σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής.

Η ιαπωνική φιλοσοφία στοχεύει στην ελάφρυνση των ανθρώπων από το σύχρονο άγχος, αποτρέποντάς τους από το να εστιάσουν σε ανούσιες λεπτομέρειες. Όπως αναφέρει η Julie Pointer Adams, συγγραφέας του βιβλίου «Wabi-Sabi Welcome», «η αισθητική wabi-sabi είναι πολύ δημοφιλής σε όλον τον κόσμο γιατί αποτελεί αντίδοτο στη σύγχρονη γυαλιστερή λογική». Αυτό σημαίνει ότι  απορρίπτεται ο υπερκαταναλωτισμός και η εμμονή για τελειότητα που κυριεύει τον σύγχρονο άνθρωπο.

wabi-sabi
Πηγή εικόνας: Pinterest

Αυτή η φιλοσοφία επικρατεί και στον τομέα της διακόσμησης των εσωτερικών χώρων. Το σπίτι μας είναι το προσωπικό μας καταφύγιο, γι’ αυτό οφείλουμε να το προσέχουμε και να το περιποιούμαστε αισθητικά για να μας εμπνέει και να μας ανεβάζει τη διάθεση. To wabi-sabi φροντίζει πολύ για την καλαισθησία των χώρων στους οποίους δραστηριοποιούμαστε και υπάρχουμε καθημερινά. Οι χώροι είναι απλοί και ευρύχωροι, σχεδόν άδειοι, με μεγάλα παράθυρα ώστε το άπλετο φυσικό φως να λούζει κάθε γωνιά. Πολλές φορές ο εσωτερικός φωτισμός ενισχύεται με την βοήθεια του τεχνητού, δηλαδή με κεριά και επιτραπέζια λαμπατέρ τα οποία προσδίδουν μία γλυκύτητα στο χώρο, μια ζεστασιά, ασφάλεια, οικειότητα. Σε αυτό στοχεύει άλλωστε το wabi-sabi, στο να αφουγκραστεί ο καθένας που βρίσκεται σε αυτόν τον χώρο την ηρεμία, την ειλικρίνεια, την αποδοχή και να νιώσει ότι ανήκει σε ένα όμορφο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης  Όρκος σιωπής στη σχολή του Πυθαγόρα
Advertising

Advertisements
Ad 14
wabi-sabi
Πηγή εικόνας: Pinterest

Επικρατεί η αφαιρετικότητα, με την έννοια ότι δεν υπερφορτώνεται το σπίτι με πολλά διακοσμητικά αντικείμενα τα όποια δεν παρέχουν καμία ουσιαστική χρήση. Τα απαραίτητα χρηστικά αντικείμενα μπορούν να είναι είτε χειροποίητα, είτε παλιά και αλλοιωμένα, γεγονός που τιμά την αντίληψη του wabi-sabi για την μεγαλειότητα των ψεγαδιών που αφήνει ο χρόνος με το πέρασμά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κεραμικά μπωλ και βάζα τα οποία είναι ραγισμένα ή εύθραυστα. Οι υποστηρικτές του wabi-sabi δεν ξεφορτώνονται τα φθαρμένα έπιπλα που έχουν ρωγμές, αλλά προσπαθούν να τα επισκευάσουν ή να τα συντηρήσουν χωρίς να αλλοιώσουν τη φυσική τους ομορφιά. H vintage αισθητική είναι σίγουρα κάτι που ταυτίζεται με την ιαπωνική φιλοσοφία.

wabi-sabi
Πηγή εικόνας: Pinterest

Επίσης, τα αποξηραμένα φυτά στα βάζα έχουν την τιμητική τους και απενοχοποιούνται γιατί δεν θεωρούνται πλέον ως νεκρά λουλούδια, αλλά ως ένα δείγμα ελαττωματικής ομορφιάς. Η έντονη υπερβολική διακόσμηση και οι νέες τάσεις της μόδας δεν έχουν θέση σε αυτήν τη φιλοσοφία, γιατί δεν μας βοηθάει να αναλωνόμαστε σε περιττές λεπτομέρειες. Η απλότητα και η ασυμμετρία είναι κάποια από τα στοιχεία που προσδίδουν κύρος σε αυτούς τους χώρους, διότι δεν χρειάζεται να ταιριάζουν αρμονικά όλα τα υλικά μεταξύ τους βάσει του χρώματος και της σύνθεσής τους. Αντίθετα, οι ακατέργαστες υφές πρωταγωνιστούν σε ένα περιβάλλον λιτής αισθητικής.

Διαβάστε επίσης  Feng sui και χρώμα στη διακόσμηση
wabi-sabi
Πηγή εικόνας: Pinterest

Επιπλέον, η επαφή με τη γη έχει μεγάλη σημασία, κάτι που οδηγεί στη χρήση φυσικών υλικών όπως το ξύλο, το μπαμπού, τα κεραμικά, το δέρμα, η πέτρα και τα λινά υφάσματα. Φυσικά, οι αποχρώσεις των τοίχων και των αντικειμένων είναι γήινες. Το λευκό, το μπεζ, το γκρι, το καφέ, οι ουδέτερες και διακριτικές παλ αποχρώσεις δημιουργούν μια γαλήνη που είναι απαραίτητη. Αυτά τα χρώματα παραπέμπουν στα στοιχεία της φύσης, τη γη, τη θάλασσα, τον ουρανό, την έρημο. Σημαντική επίσης λεπτομέρεια είναι, ότι σε τέτοιους χώρους η ύπαρξη των τεχνολογικών μέσων, όπως κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, τάμπλετ είναι σχεδόν περιορισμένη, ή τουλάχιστον τα gadgets δεν τοποθετούνται σε περίοπτη θέση.

wabi-sabi
Πηγή εικόνας: Pinterest

Για τον Richard Powell, είναι τρεις οι αρχές: τίποτα δεν διαρκεί, τίποτα δεν είναι τελειωμένο, τίποτα δεν είναι τέλειο. Πρόκειται για μια φιλοσοφία που μας υπενθυμίζει την ομορφιά του να είναι κάτι πραγματικό και που χρειάζεται να την εφαρμόσουμε για να αμυνθούμε στην ασυδοσία της σύγχρονης εποχής.

Advertising

wabi-sabi
Πηγή εικόνας: Pinterest

Γεια σας και χαρά σας! Είμαι η Γεωργία, τελειόφοιτη στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Συνήθως γράφω πολύ στο ημερολόγιό μου, αλλά πλέον θα επεκταθώ και λίγο παραέξω! Αγαπώ τους καταγάλανους καθαρούς ουρανούς, τις βόλτες στη θάλασσα, το φαγητό (πολύ!) και οτιδήποτε είναι ροζ!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

5 προορισμοί για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα

Ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα Στη σημερινή εποχή, που οι

2η Κινηματογραφική Ολυμπιάδα!

Ο 2ος υπερτελικός της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας μετά από έξι διαγωνισμούς