Γκούφυ: Ο καλόκαρδος γκαφατζής ήρωας!

Γκούφυ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Ο Γκούφυ (Goofy) είναι ένας χαρακτήρας κινούμενων σχεδίων, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στις 25 Μαΐου 1932, στη σειρά «Mickey’s Revue». Είναι ένας σκύλος ψηλός, ανθρωπόμορφος, του οποίου οι καλύτεροι φίλοι είναι ο Mickey Mouse και ο Donald Duck. Δεν είναι εξαιρετικά ευφυής και τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η αδεξιότητα και η προβλεψιμότητα. Επιπλέον, σκέφτεται πολύ για να πάρει μια απόφαση και καταλήγει πάντοτε στο να τα κάνει όλα λάθος! Το καρτούν αυτό είναι συνώνυμο του ονόματος του Goofy που σημαίνει βλάκας – ανόητος… Παρόλα αυτά, η παιδαριώδης συμπεριφορά του και το γεγονός πως ζει στο δικό του ροζ συννεφάκι, τον διατηρεί χαρούμενο και απομακρύνει από την ζωή του οτιδήποτε μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο.


Γκούφυ: Ο συνδυασμός του καλού Σαμαρείτη και του καλοκάρδου βλάκα!

Γκούφυ
Πηγή εικόνας: babbittblog.com | Στη φωτογραφία βλέπουμε τα προσχέδια του Art Babbit, ενός από τους πιο σπουδαίους καρτουνίστες του αιώνα, που έμεινε γνωστός για τα κινούμενα σχέδια με την Χιονάτη, τα τρία γουρουνάκια κτλ.

Ο άνθρωπος που τον δημιούργησε και τον εξέλιξε ήταν ο Arthur Harold Babisky ή Art Babbitt (1907 – 1992), σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από τη δουλειά του στα «Walt Disney Animation Studios». Τον χαρακτήρα του Γκούφυ τον είχε οραματιστεί ως κάποιον που δεν είχε πραγματική αντίληψη του εαυτού του και της ηλιθιότητάς του. Που σκεπτόταν πολύ προσεκτικά πριν πάρει κάποια απόφαση και στη συνέχεια τα έκανε όλα λάθος. Τα πρώτα όμως αυθεντικά σκίτσα τα είχε σχεδιάσει ο Frank Webb.

Το όραμα για τον Γκούφυ ήταν ένας συνδυασμός του αιώνιου αισιόδοξου, του καλού Σαμαρείτη, ενός βλάκα και του ανούσιου καλόκαρδου χρωματιστού χωριάτη.

Art Babbitt

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η Walt Disney τον θέλει αρχικά εργένη και μετέπειτα χήρο

Γκούφυ
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Στα κόμικς αλλά και στα κινούμενα σχέδια πριν το 1922 ο Γκούφυ ήταν ένας εργένης και παιδαριώδης τύπος που δε συμπαθούσε τον Mickey και τον Donald και δεν είχε σταθερή φιλενάδα. Την δεκαετία του 1950 εμφανίζεται ως George Geef που παντρεύεται και αποκτά έναν γιό, τον George Junior, ενώ μεταξύ 1992 – 1993 στην σειρά «Goof Troop» είναι ένας ανύπαντρος πατέρας μ’ έναν γιο, τον Max. Ζει στην πόλη Mouseton στα κόμικς, ενώ στην σειρά Goof Troop στο Spoonerville. Έχει έναν ανιψιό τον Gilbert και μια περιπετειώδη ξαδέρφη την Arizona Goof, κάτι σαν τον Indiana Jones. Επίσης, έχει μια γιαγιά χωρίς όνομα – είναι απλώς η γιαγιά Γκούφυ.

Οι ατάκες του είναι η λέξη «Gawrsh» που χρησιμοποείται για να δηλώσει έκπληξη και στην ουσία είναι μια παράφραση της λέξης «Gosh» που σημαίνει «πω – πω!» και «Θεέ μου! Χριστέ μου!». Επίσης, το «ah – hyuck» μαζί με το «hoo hoo hoo hoo» που υποδηλώνουν το πνιχτό γέλιο! Σύμφωνα με τον βιογράφο Neal Galbler, ο Walt Disney αντιπαθούσε τον Γκούφυ σκεπτόμενος πως είναι ένα ανόητο καρτούν συνδεδεμένο με αστεία, χωρίς μεγάλη αφήγηση ή συναισθηματικό δέσιμο, το οποίο πήγαινε ένα βήμα πίσω τα κινούμενα σχέδια. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο απειλούσε πως θα διακόψει την σειρά, αλλά την διατηρούσε για να παιδεύει τους σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων δίνοντας τους αχρείαστη απασχόληση.

Διαβάστε επίσης  Έρρικα Μπρόγιερ: μια "έφηβη" καλλιτέχνιδα

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Mickey’s Revue το 1932  παρέα με τον Mickey Mouse και την τρελοπαρέα του!

Πηγή εικόνας: disneyparks.disney.go.com

Ο Γκούφυ ως χαρακτήρας εμφανίστηκε στο «Mickey’s Revue» στις 25 Μαϊου 1932. Στη σειρά κινουμένων σχεδίων έπαιζαν διάφοροι φανταστικοί χαρακτήρες, όπως ο Mickey Mouse, η Minnie Mouse, ο Horace Horsecollar και η Clarabelle. Ο Mickey μαζί με την παρέα του χόρευε και τραγουδούσε. Στις 11 Αυγούστου 1934 αλλάζει αυτό και ο Γκούφυ γίνεται μέλος μιας συμμορίας που την απαρτίζουν ο Donald Duck και η Clara Cluck. Κατά την διάρκεια των σειρών, ο ρόλος του Mickey Mouse εξαφανίζεται και στην παρέα πλέον μένουν ο Γκούφυ, ο Donald Duck και ο Pluto, ένας σκύλος χρώματος κίτρινου – πορτοκαλί, μεσαίου μεγέθους με μαύρα αυτιά. Στις 17 Μαρτίου 1939, ο Γκούφυ ξεκινά σόλο καριέρα στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Goofy and Wilbur» σκηνοθετημένη από τον Dick Huemer.

Το 1938, ο ηθοποιός που δίνει φωνή στον Γκούφυ, ο Pinto Colvig φεύγει από τα Walt Disney Studios και ο χαρακτήρας μένει χωρίς «φωνή». Σύμφωνα με τον Leonard Maltin, αυτός ήταν και ο λόγος που στην δεκαετία του 1940 το καρτούν έχει ελάχιστο διάλογο και επιπλέον υπάρχει και ένας αφηγητής, ο John McLeish. Επίσης, προσλαμβάνεται ένας άνδρας, ο George Johnson, ο οποίος θα κληθεί να μιμηθεί την φωνή του Colvig. O Colvig επιστρέφει κάποια στιγμή και ξαναδανείζει την φωνή του.

Advertising

Τα περισσότερα από τα Γκούφυ καρτούν είχαν σκηνοθετηθεί από τον Jack Kinney. Αξιοσημείωτο είναι πως κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η μασκότ της 602ης μοίρας βομβαρδιστικής μονάδας καθώς και της 756ης της αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας.


Το 1950 ο Γκούφυ μεταμορφώνεται σ΄έναν σοβαρό οικογενειάρχη

Πηγή εικόνας: dorkly.com | Γκούφυ και Μαξ!

Το 1950 ο Γκούφυ από εργένης μεταμορφώνεται σε οικογενειάρχη, ο οποίος ζει όλες τις καθημερινές πτυχές της ζωής. Δηλαδή μεγαλώνει παιδιά, λύνει προβλήματα, καπνίζει, κάνει δίαιτα κτλ. Αυτό ήταν καθαρά μια ιδέα του Walt Disney, που είχε την επιθυμία να δώσει προσωπικότητα στον αφελή και γκαφατζή χαρακτήρα. Εκείνη την περίοδο αλλάζει και όνομα και από Γκούφυ (Goofy) γίνεται George Geef. O Geef είναι έξυπνος, έχει μικρότερα μάτια μαζί με φρύδια και όλο του σώμα είναι ανοικτόχρωμο, όχι μόνο το πρόσωπο του. Ο σκοπός ήταν να μοιάζει περισσότερο ανθρώπινος και όχι απλώς σαν σκύλος. Το παιδί που αποκτά από την σύζυγο (της οποίας το πρόσωπο δεν εμφανίστηκε ποτέ) έχει ανθρώπινη μορφή και όχι σκύλου.

Διαβάστε επίσης  Καλοκαίρι: τα νησιά του Αργοσαρωνικού σας περιμένουν

Dippy Dawg ήταν το αρχικό του όνομα!

Στα κόμικς ο Γκούφυ αρχικά ονομάζοταν Dippy Dawg, αλλά το όνομα άλλαξε το 1936. Η παρέα του Mickey Mouse τον θεωρούσε περισσότερο εμπόδιο παρά φίλο. Κάτι που άλλαξε με τα χρόνια. Ο σκιτσογράφος Floyd Gottfredson, στις ιστορίες τον είχε ως βοηθό του Mickey Mouse και σπάνια τον είχε μαζί με τον Donald Duck, εξαιτίας της δημοφιλίας του. Ο Γκούφυ είχε μία χαρακτηριστική κίνηση, να βάζει το χέρι μπροστά από το στόμα του – ένα εμπορικό σήμα που εισήγαγε ο Paul Murry. H Glory – Bee ήταν η φιλενάδα του επί σειρά ετών. Μόλις το 1990 ο Γκούφυ εμφανίστηκε ως πρωταγωνιστής στο κόμικ «Goofy Adventures». Δεν είχε μεγάλη διάρκεια, αφού οι πωλήσεις δεν ήταν καλές και η Walt Disney το ακύρωσε.

Μερικές φορές δίνεται η εντύπωση ότι η ανακάλυψη του αυτονόητου είναι για εκείνον ένα εκπληκτικό γεγονός.

Advertising

Ρίνο Καμιλέρι, συγγραφέας


Ο Σούπερ Γκούφυ κάνει την εμφάνιση του το 1965!

Γκούφυ
Πηγή εικόνας: smassingculture.gr

Το 1965 εμφανίζεται το alter ego του Γκούφυ που είναι ο Σούπερ Γκούφυ από τον Connel σε σενάριο και σε γραφικά του Paul Murry. Αυτός ο χαρακτήρας λανθασμένα πιστεύει πως έχει σούπερ δυνάμεις όταν τρώει σούπερ φυστίκια. Η επιρροή των φυστικιών είναι προσωρινή και έτσι οι μαγικές δυνάμεις δεν κρατούν για πάντα. Η επίδραση των φυστικιών είναι ακριβώς η ίδια και σε οποιονδήποτε τα τρώει κατά λάθος. Για παράδειγμα, ο Huey, ο Dewey και ο Louie τα τρία παπάκια βρήκαν τα φυστίκια, τα έφαγαν και για μερικές ώρες είχαν υπερφυσικές δυνάμεις!

Ο Γκούφυ εκτός από τα κόμικς, εμφανίστηκε σε ταινίες κινουμένων σχεδίων, σε θεατρικά έργα, σε ταινίες, σε video games κτλ. Την φωνή του για την ενσάρκωση του καρτούν την είχε δανείσει, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ο Pinto Colving και μεταξύ 1939 – 1943 ο George Johnson. To 1944 επιστρέφει ο Colving μέχρι και τον θάνατο του το 1967. Ο Stuart Buchanan έδωσε την φωνή του στο «The Mickey Mouse Theater of the Air». O Jimmy MacDonald to 1960 στο «Donald Duck and his Frends». Τη φωνή τους του δάνεισαν και διάφοροι άλλοι όπως οι: Jack Bailey, Bill Lee, Hal Smith, Will Ryan, Tonny Pope κτλ.


Πράγματα που δεν γνώριζες για τον Γκούφυ

  • Προτάθηκε δύο φορές για βραβείο Όσκαρ.
  • Έχει την κακή συνήθεια να καπνίζει. Προσπαθεί μανιωδώς να το κόψει, αλλά δεν τα καταφέρνει.
  • Παρά τις αλλαγές που είχε στο πέρασμα των ετών, αυτό που παρέμεινε ίδιο ήταν το χαρακτηριστικό του γέλιο «hyuck».
  • Παρά το γεγονός πως είναι ένας ανθρωπόμορφος σκύλος, έχει έναν κανονικό σκύλο, τον Pluto.
  • Ήταν η μασκότ για το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Walt Disney!
  • Εμφανίστηκε στη «Μικρή Γοργόνα» παρέα με τον Mickey Mouse και τον Donald Duck.
  • Είναι χήρος. Στην ταινία «Goofy Moovie» εμφανίζεται ως μονογονέας που μεγαλώνει μόνος του τον γιο του Max και η κυρία Γκούφυ απουσιάζει. Ο λόγος αναφέρεται στην τηλεοπτική σειρά «Goof Troop», όταν μαθαίνουμε πως «είναι εκεί ψηλά μαζί με τα αστέρια».
  • Στην ταινία «Aladdin» σε μια σκηνή το Τζίνι φοράει το καπέλο του Γκούφυ μετά την απελευθέρωση του από τον Αλλαντίν!
  • Στο Lion King 1 ½ εμφανίζεται ως καμέο στο τέλος της ταινίας. Το μοναδικό πράγμα που λέει είναι «Gawrsh».
  • Ο Γκούφυ έγινε διάσημος για το γέλιο του «Yaaaaaaa-hoo-hoo-hoo-hooey! ».
  • Το πρώτο του όνομα ήταν Dippy Dawg. Mετά άλλαξε σε Γκούφυ, όμως το πλήρες ονοματεπώνυμό του είναι Γκούφυ Γκουφ ( Goofy Goof).
  • O Γκούφυ δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον Pluto, διότι ο πρώτος είναι ένα ανθρωπόμορφο σκυλί, ενώ ο δεύτερος απλώς ένα κατοικίδιο.
  • Ο Γκούφυ, ενώ διαμορφώθηκε με επιρροή από ένα είδος σκωτσέζικης αγελάδας, είναι ένας σκύλος με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Το κοινό για αρκετά χρόνια τον συνέγχεε με αγελάδα.
  • Αποτέλεσε σχεδόν για έναν αιώνα έμβλημα και θρύλο και δεν ήταν καν ποντίκι, όπως ο Mickey Mouse.
  • Σε ένα τεύχος κόμικ ο Γκούφυ φοράει ένα ζευγάρι παπούτσια που θυμούνται που έχουν πάει και αναζητάει μια θαυματουργή πηγή!
Διαβάστε επίσης  Φιλουμένα : «Τα παιδιά είναι παιδιά»

Ο χαρακτηρισμός «Γκούφυ» σήμερα υποδηλώνει τον αδέξιο βλάκα. Είναι όμως έτσι;

Γκούφυ
Πηγή εικόνας: livingwithdogs.gr

Η επιρροή του ακόμη και εν έτει 2019 είναι τεράστια, όχι μόνο στον χώρο των κινουμένων σχεδίων, αλλά και στην απήχηση που έχει στα παιδιά. Επίσης, ο χαρακτηρισμός Γκούφυ δίνεται σε κάποιον ο οποίος είναι αδέξιος και κάνει συνεχώς γκάφες. Κάθε νόμισμα όμως έχει δύο όψεις, οπότε θα πρέπει να επιλέξετε. Τι είναι για εσάς αυτός που αποκαλείται «Γκούφυ»;

Advertising

1. Είναι ανέμελος, αστείος, αυθόρμητος, παρορμητικός, καλόκαρδος, αθώος, έμπιστος και λίγο ανόητος; ή

2. Είναι αφελής, ανόητος, βλάκας με ροπή στα λάθη;

Θα πρέπει να σκεφτείτε προτού απαντήσετε, γιατί ίσως ο χαρακτηρισμός μπορεί επί της ουσίας να είναι μια μίξη και των δύο. Όπως και να έχει ο Γκούφυ έχει και προτερήματα τα οποία λανθασμένα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, όπως: είναι γενναίος, έμπιστος, ζει σε μια μόνιμη ευτυχία και είναι ξεκαρδιστικά αστείος!

Ο Γκούφυ έχει μουσική στην καρδιά, παρ’ ότι παίζει αιωνίως την ίδια μελωδία, κι εγώ τον ακούω να τη σιγοτραγουδά ενόσω σκέφτεται ή εργάζεται.

Advertising

Art Babbitt

Ακολουθεί βίντεο ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Γκούφυ:


Πηγές:

Advertising

Goofy. Ανακτήθηκε από https://en.wikipedia.org/wiki/Goofy. Τελευταία πρόσβαση στις 23-5-2019.

Goofy. Ανακτήθηκε από https://disney.fandom.com/wiki/Goofy. Τελευταία πρόσβαση στις 23-5-2019.

Γκούφυ. Ανακτήθηκε από https://komix.fandom.com/el/wiki/%CE%93%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%86%CF%85. Τελευταία πρόσβαση στις 23-5-2019.

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

5 προορισμοί για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα

Ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα Στη σημερινή εποχή, που οι

2η Κινηματογραφική Ολυμπιάδα!

Ο 2ος υπερτελικός της Κινηματογραφικής Ολυμπιάδας μετά από έξι διαγωνισμούς