Ο συγγραφέας Γιάννης Μαρής (1916-1979), κατά κόσμον Γιάννης Τσιριμώκος, καταγόταν από την Φθιώτιδα απο οικογένεια με παράδοση στον χώρο της πολιτικής. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Χίο και την Λάρισα, φοιτώντας αργότερα στη Νομική σχολή Θεσσαλονίκης. Ο Μαρής όντας έντονα πολιτικοποιημένος προσχώρησε στο ΕΑΜ σε πολύ νεαρή ηλικία. Μετά το τέλος του πολέμου διετέλεσε το επάγγελμα του δημοσιογράφου, αρθρογραφώντας στην αριστερών, ιδεολογικών καταβολών, εφημερίδα «Μάχη». Κατά την διάρκεια του εμφυλίου, λόγω των πεποιθήσεων του και της έντονης δημοσιογραφικής του δραστηριότητας που ενοχλούσε αρκετούς, εξορίστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στη Γυάρο. Όταν γύρισε από την εξορία συνεργάστηκε με πολλά έντυπα της εποχής, Απογευματινή, Ακρόπολη, Νέα γραμμή, Προοδευτικός φιλελεύθερος κα.
Ο Γιάννης Μαρής θεωρείται μέχρι σήμερα ο «πατέρας» και θεμελιωτής της εγχώριας αστυνομικής λογοτεχνίας. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο είδος μυθιστορήματος, ο Μαρής όμως ήταν αυτός που το καθιέρωσε με μια πληθώρα μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων και σεναρίων.
Ο δημιουργός του αστυνόμου Μπέκα, του δημοσιογράφου Μακρή, αλλά και άλλων ηρώων, αν και εξαιρετικά δημοφιλής και πολυδιαβασμένος από το αναγνωστικό κοινό, κατηγορήθηκε αρκετά από τους βιβλιοκριτικούς της εποχής, καθώς το αστυνομικό μυθιστόρημα, δε τύγχανε αναγνώρισης.
Το συγγραφικό του ταξίδι, ξεκινά το 1953 με το κλασικό και πασίγνωστο πλέον «Έγκλημα στο Κολωνάκι», το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό «Οικογένεια» γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, με φυσικό επακόλουθο, λίγα χρόνια αργότερα να μεταφερθεί στον κινηματογράφο, όπως πολλά μεταγενέστερα βιβλία του. Δημιούργησε μια πληθώρα έργων, όλα ακολουθούμενα από το μοτίβο, φόνος – έρευνα – εξιχνίαση. Μερικά από τα βιβλία που έγιναν τεράστιες επιτυχίες είναι «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», το «Έγκλημα στα παρασκήνια», «Έγκλημα στη Μύκονο» και παρά πολλά ακόμα.
Ο κόσμος που πλάθει ο συγγραφέας είναι ένας κόσμος γεμάτος χαρακτήρες, εικόνες, λεπτομέρειες και αρώματα μιας άλλης εποχής, που μας μεταφέρουν κυριολεκτικά σε εποχές μακρινές, της μεταπολεμικής Αθήνας. Το σκηνικό που στήνει ο συγγραφέας γύρω από τους πρωταγωνιστές των βιβλίων του είναι απαλλαγμένο από κάθε πολιτική άποψη, δίνοντας βάση περισσότερο στην ατμόσφαιρα και τις ανθρώπινες σχέσεις, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ρεαλιστικότατους καθημερινούς ήρωες της «διπλανής πόρτας».
Στο μεγαλύτερο μέρος των μυθιστορημάτων του οι πρωταγωνιστές μας είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών, καλλιτέχνες, βιομήχανοι, όμορφες και μοιραίες γυναίκες και οι σκηνές που εκτυλίσσονται τα επεισόδια λαμβάνουν χώρα μόνο σε κοσμοπολίτικα μέρη.
Στα περισσότερα μυθιστορήματά του, κεντρικός ήρωας ήταν ο Αστυνόμος Γιώργος Μπέκας.Όπως μας τον περιγράφει ο συγγραφέας στο «Έγκλημα στο Κολωνάκι», είναι ένας άνθρωπος ντόμπρος, τίμιος, αυθόρμητος και λιγάκι πρωτόγονος, με εξωτερική εμφάνιση που δε θα την χαρακτήριζε κανείς ελκυστική. Σχετικά κοντός, εύσωμος και με μουστάκι, ο οποίος όμως προσέχει τη λεπτομέρεια, όντας εξαιρετικά παρατηρητικός.
Τα βιβλία του Γιάννη Μαρή ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να διαβάζονται το ίδιο ευχάριστα, γοητεύοντας τους σημερινούς αναγνώστες. Ο λόγος; Η αριστοτεχνικά δομημένη πλοκή των ιστοριών, οι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες και η περιγραφικότητα του συγγραφέα είναι οι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη διαχρονικότητα του συνόλου των έργων του.
Όλα τα συγγραφικά πονήματα του συγγραφέα είναι εξαιρετικά εθιστικά, διασκεδαστικά και ευκολοδιάβαστα που υπόσχονται να σας κρατήσουν μια πολύ όμορφη αναγνωστική συντροφιά.
Τα βιβλία του μπορείτε να τα βρείτε απο τις εκδόσεις «Άγρα» και «Ατλαντίς» .
πηγή:
Γιάννης Μαρής – Ο «πατέρας» της εγχώριας αστυνομικής λογοτεχνίας