Όταν η αναγνώριση αργεί να έρθει
Όπως όλα τα ανήσυχα πνεύματα έτσι και οι συγγραφείς, αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από ότι τον αντιλαμβάνεται το ευρύ κοινό. Μερικές φορές μάλιστα χρειάζονται δεκαετίες ολόκληρες ώστε να κατανοήσουμε αυτό που προσπαθεί να εκφράσει ένας καλλιτέχνης μέσα από το έργο του. Σε αυτή τη μικρή λίστα θα βρείτε μερικά παραδείγματα διάσημων (πλέον) συγγραφέων, που μοιράζονται ένα θλιβερό και στενάχωρο γεγονός. Αναγνωρίστηκαν και εκτιμήθηκαν αφότου έφυγαν από τη ζωή.
William Blake
Ο Άγγλος ποιητής, ζωγράφος και χαράκτης William Blake (1757 – 1827) υπήρξε μια έντονη και εκκεντρική προσωπικότητα. Αν και στις ημέρες μας αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ρομαντικούς ποιητές, δε γινόταν το ίδιο την εποχή που έζησε. Οι κριτικοί της εποχής δεν έτρεφαν ιδιαίτερη εκτίμηση προς το πρόσωπό του καθώς θεωρούσαν πως δεν ήταν κάτι άλλο εκτός από ένας παράφρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελει το απόσπασμα από την εφημερίδα “The Examiner”:
“…ο Ουίλιαμ Μπλέικ, ένας δυστυχής παράφρων, ακίνδυνος κατά τα άλλα και γι’ αυτό έξω από το άσυλο, θα περνούσε εντελώς απαρατήρητος αν δεν διακήρυσσαν δημόσια τον θαυμασμό τους για αυτόν πολλοί διακεκριμένοι καθηγητές και ερασιτέχνες…”
Αυτοί που καταπιέζουν τις επιθυμίες τους το κάνουν επειδή οι επιθυμίες τους είναι τόσο αδύναμες, ώστε μπορούν να καταπιεσθούν (William Blake).
Edgar Allan Poe
Ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Edgar Allan Poe (1809-1849) θεωρείται σήμερα ως ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του οποίου το έργο είχε τεράστια επιρροή, τόσο στην αμερικανική, όσο και στην παγκόσμια λογοτεχνία. Επηρέασε πολλά σύγχρονα είδη, όπως το αστυνομικό και φανταστικό μυθιστόρημα.
Και όμως, ο Poe στον καιρό του, δεν έτυχε της αναγνώρισης που του αναλογούσε. Αν και δημοσιεύε συχνά, κανείς δεν φαινόταν να εκτιμά το συγγραφικό του στυλ. Όπως τόνιζε ο Χένρι Τζέημς:
«Όποιος τον πάρει στα σοβαρά δείχνει ότι δεν είναι ο ίδιος σοβαρός»,
άποψη που υιοθέτησαν πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων της εποχής του.
Αισθάνομαι πραγματικά μια αποστροφή προς τον κίνδυνο, εκτός από την απόλυτη μορφή του, τον τρόμο (Edgar Allan Poe).
Lovecraft
Ο Howard Phillips Lovecraft (1890 – 1937) δεν έλαβε ποτέ τη φήμη που έχει σήμερα. Ο διάσημος συγγραφέας ήταν σχετικά άσημος όσο ζούσε. Τα έργα του τα δημοσίευε στο περιοδικό Weird Tales και σε ερασιτεχνικά έντυπα της εποχής, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει τη δημοφιλία που ο ίδιος θα επιθυμούσε. Το συνολικό έργο του Lovecraft (ο οποίος έφυγε από τη ζωή φτωχός και άσημος) διασώθηκε από τον φίλο του Ντέρλεθ Όγκοστ, όπου συνέλεξε και κατάφερε να ολοκληρώσει πολλά από τα μισοτελειωμένα διηγήματά του, καταφέρνοντας να τα κάνει γνωστά σε περισσότερο κόσμο.
Το αρχαιότερο και βαθύτερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι αυτό του φόβου, και ο αρχαιότερος και βαθύτερος φόβος είναι αυτός του αγνώστου (Lovecraft).
Franz Kafka
Ο Franz Kafka, γεννημένος στην Τσεχία από Εβραίους γονείς, έμελλε να θεωρηθεί (μετά θάνατον βεβαίως-βεβαίως), ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του εικοστού αιώνα. Λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα και των πολλών προβλημάτων υγείας που τον ταλάνιζαν, πολλά από τα έργα του, παρέμειναν ανολοκλήρωτα. Όσο ζούσε δημοσίευσε μόνο μερικά αποσπάσματα από τα ημιτελή του πονήματα. Η μουντή όμως, συχνά αποπνικτική ατμόσφαιρα του κόσμου που έπλαθε δεν γινόταν αποδεκτή από τους αναγνώστες, με επακόλουθο τη περιθωριοποίηση του συγγραφέα. Το συγγραφικό του ύφος έγινε ευρέως αποδεκτό μόνο αφού πέθανε, εξαιτίας του φίλου του Max Brod, ο οποίος συνέλεξε, ολοκλήρωσε και δημοσίευσε πολλά από τα έργα του.
Έχω πραγματική συναίσθηση του εαυτού μου μόνο όταν είμαι ανυπόφορα δυστυχής (Franz Kafka).
Henry David Thoreau
Ίσως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι ένας άνθρωπος που του άρεσε να ζει στη φύση δεν ήταν ευρέως γνωστός στη ζωή του. Ο Αμερικανός φιλόσοφος Henry David Thoreau (1817 – 1862) και συγγραφέας του «Η ζωή στο δάσος» (περιγράφει το ουτοπικό εγχείρημα επιστροφής στη φύση και τις καταστροφικές συνέπειες της απομάκρυνσης του ανθρώπου από αυτή) και «Πολιτική ανυπακοή» (δοκίμιο που συντάσσεται υπέρ της ανυπακοής του ατόμου απέναντι στο άδικο κράτος), ακολούθησε έναν αντισυμβατικό τρόπο ζωής. Λάτρευε τη φύση και επέλεξε να ζήσει μόνος του στο δάσος στήνοντας μια μικρή καλύβα. Ο Thoreau δεν εργάστηκε ποτέ όπως επίσης ποτέ του δε πλήρωσε φόρους. Η κοσμοθεωρία του συγγραφέα εκτιμήθηκε πολύ μετά το θάνατό του, επηρεάζοντας μεγάλες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα όπως ο Martin Luther King και ο Mahatma Gandhi.
Η ανυπακοή είναι το πραγματικό θεμέλιο της ελευθερίας. Οι υπάκουοι πρέπει να είναι σκλάβοι (Henry David Thoreau).
Emily Elizabeth Dickinson
Η Αμερικανίδα Emily Elizabeth Dickinson (1830 – 1886) θεωρείται σήμερα, μια από τις πιο γνωστές και αναγνωρισμένες ποιήτριες παγκοσμίως. Έγραψε πάνω από 800 έργα εκ των οποίων μόνο τα επτά από αυτά δημοσιεύτηκαν όσο ζούσε (τα μισά από αυτά εν αγνοία της). Υπήρξε εξαιρετικά μοναχική και εσωστρεφής, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σχεδόν αποκλεισμένη και απομονωμένη στο σπίτι των γονιών της στο Άμερστ. Βαθιά της επιθυμία ήταν να κρατήσει τη ποίησή της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ζητώντας από την αδελφή της Lavinia να κάψει μετά το θάνατό της όλη την ανέκδοτη εργογραφία της. Η επιθυμία της παρόλα αυτά δεν εισακούστηκε καθώς η Lavinia επεξεργάστηκε και στη συνέχεια δημοσίευσε το έργο της.
Το ότι δεν θα ξανάρθει ποτέ, αυτό είναι που κάνει τη ζωή τόσο γλυκιά (Emily Elizabeth Dickinson).
Herman Melville
Ο διάσημος (πλέον) Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ (1819-1891) είχε αρκετά δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Ο Χέρμαν εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο λόγω του πρόωρου θανάτου του πατέρα του, πιάνοντας δουλειά στα καράβια ώστε να βοηθήσει την οικογένειά του οικονομικά. Στα ταξίδια που ακολούθησαν απέκτησε ένα σωρό εμπειρίες όπου και τον ενέπνευσαν να γράψει το κλασικό σε όλους μας Moby-Dick. Παρόλα αυτά η δημοφιλία και η απήχησή του ως συγγραφέα συνεχώς έφθινε, με αποτέλεσμα το 1891 να πεθάνει στη Νέα Υόρκη σχεδόν ξεχασμένος, με πολλά από τα έργα του να τα έχει αφήσει μισοτελειωμένα. Το ενδιαφέρον για το συγγραφέα και το έργο του παραδόξως γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση, έπειτα από σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα, όταν κυκλοφόρησε η βιογραφία του από τον Ρέιμοντ Γουίβερ.
Καλύτερα να αποτύχεις πρωτοτυπώντας παρά να πετύχεις μιμούμενος (Herman Melville).
Πηγές:
https://www.sansimera.gr/biographies/551
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%82_%CE%9A%CE%AC%CF%86%CE%BA%CE%B1
http://www.aiolos.com.gr/index.php?dispatch=categories.view&category_id=319