Οι ράμπες SEATRAC στις παραλίες της Ελλάδας

SEATRAC
Πηγή εικόνας: thetoc.gr

Προσβασιμότητα (στο δομημένο περιβάλλον και ελεύθερους χώρους) είναι η δυνατότητα που δίνεται σε κάθε άνθρωπο να κινείται με ανεξαρτησία, άνεση, ασφάλεια και αυτονομία σε όλους τους χώρους, ώστε να συμμετέχει ισότιμα στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα της ζωής κάθε πόλης της κάθε χώρας. Μέρος της προσβασιμότητας στο περιβάλλον είναι και η πρόσβαση στις παραλίες. Η κατασκευή και εγκατάσταση των ειδικών ραμπών SEATRAC έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.

Τι είναι οι ράμπες για ΑΜεΑ

Ράμπα για ΑΜεΑ ή βατό κεκλιμένο επίπεδο, ονομάζεται κάθε επίπεδο που επιτρέπει την πρόσβαση ατόμων ή αμαξιδίων, συνδέοντας δύο διαφορετικής στάθμης επιφάνειες. Οι ράμπες ανάλογα με την χρήση τους διακρίνονται σε :

-Ράμπες κτιρίων, οι οποίες είναι :

  • εξωτερικές, εφόσον συνδέουν τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο με την είσοδο του κτιρίου.
  • εσωτερικές, εφόσον συνδέουν εσωτερικούς χώρους.
  • κινδύνου, εφόσον χρησιμεύουν ως μέσω διαφυγής.

 Ράμπες υπαίθριων χώρων , οι οποίες συνδέουν τμήματα υπαίθριων χώρων, όπως πλατειών, κήπων, γηπέδων, παραλιών κ.λ.π.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι ράμπες, ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους διακρίνονται σε μόνιμες, κινητές ή φορητές.

Τα τελευταία χρόνια, το αίτημα των ΑΜεΑ για αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπής πρόσβαση σε πολλές παραλίες της χώρας,  έγινε πραγματικότητα χάρη στην τοποθέτηση ειδικών ραμπών. Μέσω αυτών, οι πολίτες με αναπηρία απολαμβάνουν την θάλασσα και το κολύμπι, το οποίο εκτός από δικαίωμα είναι και ανάγκη.

Διαβάστε επίσης  Δημόσιες υποδομές για άτομα με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα

 

Τι είναι η ειδική ράμπα SEATRAC

SEATRAC
Πηγή εικόνας: pamepreveza.gr

 

Η ειδική ράμπα SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί σαν βοηθητικός εξοπλισμός ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση τους στη θάλασσα. Η κύρια ιδέα πίσω από την δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Η ειδική ράμπα SEATRAC αποτελείται βασικά από ένα μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες σταθερής τροχιάς μέσα στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα μπορεί να κινηθεί μέσα και έξω από το νερό. Χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια σαν τη μόνη πηγή για την τροφοδοσία του και ελέγχεται μέσω τηλεχειριστηρίου. Έτσι, δεν χρειάζεται εκπαίδευση του τελικού χρήστη. Η ράμπα SEATRAC δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Η συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί κατά προτίμηση στην αρχή της θερινής περιόδου και να απεγκατασταθεί στο τέλος της. Δεν επιφέρει αλλοιώσεις στο περιβάλλον ούτε έχει μόνιμες επιπτώσεις σε αυτό.

Advertising

Η ιδέα για την ειδική ράμπα SEATRAC γεννήθηκε από τον Ιγνάτιο Φωτίου και τον Γιώργο Σωτηριάδη, οι οποίοι έβαλαν στόχο και κατάφεραν να προσφέρουν στα άτομα με κινητικά προβλήματα αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. Μια συνάντηση τους με τον αντινομάρχη της Πάτρας, Γεράσιμο Φεσσιάν, ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο μετά από ατύχημα, ήταν η αφορμή για το σχεδιασμό της ειδικής ράμπας, όταν εκείνος τους εξέφρασε την επιθυμία του να κολυμπήσει ξανά στη θάλασσα. Η ιδέα ότι το μπάνιο στη θάλασσα, που προσφέρει ευεργετικά οφέλη σε σώμα και πνεύμα, αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία και προσφορά ενός θαυμάσιου μηχανισμού. Έτσι, το 2012 δημιουργήθηκε η εταιρία TOBEA (Thnikning Out Of Box Engineering Applications),  με σκοπό τον σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανολογικών εφαρμογών που βοηθούν την καθημερινότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης  Δραστηριότητες για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Κάθε χρόνο εγκαθιστώνται ολοένα και περισσότερες ράμπες SEATRAC στις παραλίες της Ελλάδας (υπάρχουν ακόμα μερικές στην Κύπρο και στην Ιταλία) και όσο ο κόσμος εξοικειώνεται με αυτές, τόσες περισσότερες παραλίες θα είναι αυτόνομα προσβάσιμες για όλους. Για την εγκατάσταση μιας ειδικής ράμπας SEATRAC έρχεται σε επικοινωνία με την εταιρία ο ενδιαφερόμενος δήμος ή κάποιος ιδιώτης που επιθυμεί να εγκαταστήσει τη ράμπα, ώστε η εταιρία μετά τη διεξαγωγή των κατάλληλων ενεργειών και μελέτης της παραλίας, να κατασκευάσει τη ράμπα για την παραλία που επιθυμείτε. Η διαδικασία της εγκατάστασης και απεγκατάστασης είναι εύκολη και για την πραγματοποίησή της παρέχεται εκπαίδευση από την εταιρία.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις παραλίες της Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδας  που διαθέτουν ράμπες για ΑΜεΑ πατώντας εδώ: https://tobea.gr/el/your-seatracs  .

 

Advertising

Υπάρχουν 89 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη που θέλουν να πάνε για μπάνιο στη θάλασσα και δεν έχουν τρόπο. Έχω την λύση, σας ενδιαφέρει;

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

Τobea.gr

Οffsite.com

Advertising

epixeiro.gr

Ιωάννης Μελέτης
Γεν Γραμματέας Συλλόγου ΑΜΕΑ Πιερίας
Μέλος ΕΣΑΜΕΑ Αθηνών
Μέλος ΕΣΑΜΕΑ Θεσσαλονίκης
Ειδικός Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η παιδαγωγική μεθοδολογία του βιολιού

Η παιδαγωγική μεθοδολογία του βιολιού ή αλλιώς η μεθοδολογία της

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση Ήξερες