Κλίμακα ΔΕΠΥ Wender Utah για τη διάγνωση σε ενήλικες
Η κλίμακα αξιολόγησης Wender Utah για τη ΔΕΠΥ αξιολογεί τους ενήλικες για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να έχουν ΔΕΠΥ με βάση τα συμπτώματα που μπορεί να είχαν βιώσει κατά την παιδική ηλικία. Αυτή η φόρμα χρησιμοποιεί τη σύντομη έκδοση της κλίμακας 25 στοιχείων. Η κλίμακα είναι αυτοαναφορική και το άτομο καλείται να θυμηθεί τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα της παιδικής του ηλικίας. Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η μορφή της κλίμακας, κάποιες από τις διατυπώσεις και ο τρόπος απάντησης (από το 0 = καθόλου ή ελάχιστα έως το 4 = πάρα πολύ).

Η ΔΕΠΥ είναι γενικά μια κατάσταση με πρώιμη έναρξη. Το 60% των παιδιών με ΔΕΠΥ συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα σε όλη την ενήλικη ζωή. Στην αρχική μελέτη, το 86% των ατόμων με ΔΕΠΥ, το 99% των τυπικά αναπτυσσόμενων ατόμων και το 81% των ατόμων με κατάθλιψη, διαγνώστηκαν με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας την κλίμακα Wender Utah για τη διάγνωση σε ενήλικες.
Η κλίμακα σχεδιάστηκε μετά από μια μελέτη από τους Ward, Wender και Reimherr το 1993. Η πλήρης κλίμακα Wender Utah Rating Scale (WURS) αποτελείται από 61 στοιχεία και βοηθά στη διάκριση των ενηλίκων που θα μπορούσαν να είχαν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ ως παιδιά. Η κλίμακα χορηγήθηκε σε 81 άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, 100 άτομα που δεν παρουσίαζαν καμία ψυχική διαταραχή και 70 άτομα με τη διάγνωση της μονοπολικής κατάθλιψης.
Η διαφορά μεταξύ της μέσης συνολικής βαθμολογίας των ατόμων με ΔΕΠΥ και των τυπικά αναπτυσσόμενων ατόμων ήταν επίσης πολύ σημαντική. Τα αποτελέσματα από την κλίμακα συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα από την κλίμακα αξιολόγησης γονέων. Δημοσιεύτηκε επίσης μια υποκλίμακα με 25 στοιχεία που ήταν πιο σχετικά με τη ΔΕΠΥ.
Η κλίμακα WURS συνιστάται ως μια ευαίσθητη κλίμακα για την αναγνώριση της ΔΕΠΥ στην παιδική ηλικία και στην αξιολόγηση ατόμων με διφορούμενη ψυχοπαθολογία στην ενήλικη ζωή.
Συμπτώματα ΔΕΠΥ
Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα που σχετίζονται με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή η κατάχρηση ουσιών. Οι εκδηλώσεις της ΔΕΠΥ μπορεί να μην είναι τόσο εμφανείς στους ενήλικες όσο στα παιδιά, αλλά υπάρχουν μοτίβα συμπεριφοράς που υποδηλώνουν έλλειψη προσοχής, όπως:
- Η αποφυγή των εργασιών
- Η ανυπομονησία
- Η ευερεθιστότητα
- Η αδυναμία συγκέντρωσης
- Η ψευδοαποτελεσματικότητα
- Η ανάμειξη της επαγγελματικής με την προσωπική ζωή
- Οι ακατάλληλες αντιδράσεις σε διαπροσωπικά προβλήματα
- Η ευαισθησία στην κατάχρηση ουσιών.
Βιβλιογραφία
Ward MF, Wender PH, Reimherr FW. The Wender Utah Rating Scale: an aid in the retrospective diagnosis of childhood attention deficit hyperactivity disorder. Am J Psychiatry. 1993; 150(6):885-90.
Stein MA, Sandoval R, Szumowski E, Roizen N, Reinecke MA, Blondis TA, Klein Z. Psychometric characteristics of the Wender Utah Rating Scale (WURS): reliability and factor structure for men and women. Psychopharmacol Bull. 1995; 31(2):425-33.
McCann BS, Scheele L, Ward N, Roy-Byrne P. Discriminant validity of the Wender Utah Rating Scale for attention-deficit/hyperactivity disorder in adults. J Neuropsychiatry Clin Neurosci. 2000; 12(2):240-5.