Τι υπήρξε πριν τον Μεγάλο Κατακλυσμό στην Γη;

Τι υπήρξε πριν τον Μεγάλο Κατακλυσμό στην Γη;
Η πρώτη φωτογραφία από την ανακάλυψη της Σφίγγας (1880, Beniamino Facchinelli) // Τι υπήρξε πριν τον Μεγάλο Κατακλυσμό στην Γη;

Πριν από 12.000 περίπου χρόνια, η Γη είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως υπέστη ένα μεγάλο περιβαλλοντολογικό σοκ. Ο λεγόμενος και ως Μεγάλος Κατακλυσμός (Younger Dryas), έπαιξε μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια ιστορία και αν και δεν υπάρχει μόνο μια θεωρία για την απόλυτη εξήγηση του, τα στοιχεία και τα ευρήματα σήμερα αποδεικνύουν την πραγματική του ύπαρξη. Τα παγκόσμια κατακλυσμικά γεγονότα στην ύστερη Παλαιολιθική και Μεσολιθική περίοδο, σημάδεψαν τους πολιτισμούς που αναπτύσσονταν με αργά βήματα…. ή μήπως εξαφάνισαν από προσώπου γης αναπτυγμένους πολιτισμούς που πασχίζουμε να εντοπίσουμε; Τι υπήρξε άραγε πριν από τον Μεγάλο Κατακλυσμό στην Γη;

Τι συνέβη 11.700 χρόνια πριν

Η Πλειστόκαινος εποχή ή αλλιώς η τελευταία Εποχή των Παγετώνων στην Γη, τελείωσε πριν από περίπου 12.000 χρόνια, όταν και έλιωσαν οι πάγοι με την άνοδο της στάθμης θαλασσών να κατακλύσει τεράστιες εκτάσεις. Η απότομη κλιματική αλλαγή από ψυχρό σε θερμό κλίμα (+10 βαθμοί Κελσίου σε μόλις λίγες δεκαετίες) ανέβασε τα παγκόσμια ύδατα έως και 100μ., καλύπτοντας την στεριά. Ανεξήγητες αλλαγές όπως της τροχιάς της Γης , την κλίση του άξονα της και την ταλαντευόμενη κίνηση της στον άξονά της σε σχέση με τον Ήλιο, μπορούν να εντοπιστούν σήμερα, αλλά όχι και να εξηγηθούν απόλυτα από τους επιστήμονες. Στοιχεία που έρχονται στο φως, δίνουν πάτημα στους επιστήμονες να υποθέτουν πως θα μπορούσε η Γη να άλλαξε τόσο απότομα από ουράνια εισβολή… Η θεωρία Younger Dryas Impact αναφέρεται συχνά ως πρωτοστάτης της Εποχής των Παγετώνων, υποστηρίζοντας πως κομήτες ή μετεωρίτες χτύπησαν βάναυσα την Γη πριν από 12.800 χρόνια, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές, την αλλαγή της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αλλά και τις μαζικές εξαφανίσεις ζώων. Οι άνθρωποι και τα ζώα αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, σε μία προσπάθεια επιτακτικής επιβίωσης αφού τα πάντα πάγωσαν. Μια άλλη πτυχή της έναρξης της Εποχής των Παγετώνων, αφορά τις ηφαιστειακές εκρήξεις και την τέφρα που κάλυπτε την Γη και την χαμηλή ηλιακή ακτινοβολία, που θα μπορούσαν να μετατρέψουν την πλάση σε ένα «ψυγείο» χλωρίδας και πανίδας. Αυτή η θεωρία ήταν κάποτε η επικρατέστερη όλων. Με την σημερινή προηγμένη τεχνολογία, οι επιστήμονες μπορούν να αναλύουν πυρήνες πάγων που χρονολογούνται στο τέλος της Πλειστόκαινου εποχής και να συμπεράνουν πολλά. Είναι δεδομένο πλέον, ότι η βλάστηση αντικαταστάθηκε από τούνδρα στο μεγαλύτερο μέρος της Γης, ενώ περιοχές όπως η Γροιλανδία είχαν θερμοκρασία 14 °C λιγότερο απ’ ότι σήμερα… Τι συνέβη όμως όταν όλες οι αντιξοότητες πέρασαν;

Διαβάστε επίσης  ΕΑΜ: Η πορεία προς τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο

Το τέλος της Εποχής των Παγετώνων

Είναι βέβαιο πως οι πάγοι έλιωσαν και η ζωή στον πλανήτη μας επανήλθε. Οι άνθρωποι με κάθε μέσον και πρακτική, επιβίωσαν για να διηγηθούν μια κοινή ιστορία: Τον Μεγάλο Κατακλυσμό. Κάθε μυθολογία από άκρη σε άκρη του πλανήτη, αφηγείται το δικό της μοτίβο κατακλυσμικών γεγονότων, βάζοντας τα δικά της πρόσωπα ως πρωταγωνιστές. Στην Ελλάδα ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα, στην Μεσοποταμία το Έπος του Γκιλγκαμές, στην Βίβλο ο Κατακλυσμός του Νώε, στην Ινδία ο μύθος του Μανού, αλλά και στην Νότια Αμερική και σε κάποιες νησιωτικές χώρες της Ασίας και της Αυστραλίας, αναφέρονται ιστορίες με τεράστιες πλημμύρες. Η συλλογική μνήμη των ανθρώπων, είναι αδιαμφησβήτητα ένας μπούσουλας για τα γεγονότα που έλαβαν τόπο στον πλανήτη και αποτελούν ακόμα γρίφο στους επιστήμονες. Με το τέλος των Παγετώνων πριν από 19.000 χρόνια, οι άνθρωποι βρέθηκαν απομονωμένοι σε μέρη που μπόρεσαν να επιβιώσουν και να ανασυγκροτηθούν. Στο μυαλό όλων η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα πολιτισμό, αλλά σπηλιές και πρώιμα εργαλεία, όμως προς έκπληξη όλων η ανθρωπότητα επιφύλασσε εκπλήξεις. Αρχαιολογικά ευρήματα που συνδέονται άμεσα με τον Μεγάλο Κατακλυσμό πριν από 12.000 χρόνια, επιβεβαιώνουν συνεχώς πως τελικά η τεχνολογία δεν ήταν και τόσο πρωτόγονη στις σχηματισμένες κοινωνίες, ενώ χαράξεις και συμβολισμοί σε σπήλαια απεικονίζουν τα πραγματικά γεγονότα. Μπορεί η Ατλαντίδα που περιέγραψε ο Πλάτωνας, να μην έχει βρεθεί ή να αποτελεί μύθο, όμως παρακάτω θα δούμε μερικά από τα ευρήματα που συναρπάζουν και αλλάζουν τον ρου της ιστορίας μας.

  • Γκομπεκλί Τεπέ: Η μεγαλύτερη απόδειξη πως οι άνθρωποι γνώριζαν περί κατασκευής ναών, όταν εμείς θεωρούσαμε πως κυνηγούν με δόρατα στα δάση… Το Γκομπεκλί Τεπέ είναι ηλικίας από 11.000 έως 9.600 ετών και συμπίπτει απόλυτα με τον Μεγάλο Κατακλυσμό – Τέλος των Παγετώνων με την κατασκευή του να αποτελεί μυστήριο, ενώ μόνο το 2% έχει ανασκαφθεί. Τα σύμβολα στις τεράστιες σχήματος Τ μεγαλιθικές κολώνες του απεικονίζουν ζώα, ανθρώπους, αλλά ίσως και μερικούς αστερισμούς…
  • Το βυθισμένο Γιοναγκούνι: Ανοιχτά της Ιαπωνίας στην περιοχή της Νήσου Γιοναγκούνι, τεράστια πέτρινα κλιμακωτά στρώματα εκτάσεως 50Χ20μ δίνουν την εντύπωση πως σχηματίζεται μια μικρή πυραμιδωτή κατασκευή. Το 1986 ντόπιοι δύτες ανακάλυψαν την μεγάλη αυτή δομή, που κάνει τους επιστήμονες να έρχονται σε αντιπαράθεση. Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για φυσικό σχηματισμό, ενώ οι αρχαιολόγοι μιλούν ανοιχτά για βυθισμένη πόλη 10.000 ετών (βάσει χρονολόγησης που έγινε στις πέτρες).
  • Κόλπος του Καμπάτ: Στην Ινδία με την νέα τεχνολογία σόναρ εντοπίστηκαν τεχνητές κατασκευές σε βάθος 40μ. Η αναμενόμενη επιβεβαίωση από τους ερευνητές, μιας μυθικής πόλης 10.000 ετών, θα ρίξει άπλετο φως στις υποθέσεις για τον πολιτισμό και την τεχνολογία που κατείχε η ανθρωπότητα νωρίτερα απ’ όσο πιστεύαμε.
  • Πούμα Πούνκου: Στην Βολιβία υπάρχει ένα μέρος εξωπραγματικά αρχαίο, ηλικίας κατά αρκετούς επιστήμονες 14.000 ετών… Μια μικρή πόλη χτισμένη σε λόφο, χωρίς καμία ένδειξη για την προέλευση των οικοδομικών υλικών της, αλλά με εμφανή πρωτοποριακή τεχνολογία τέλειων ευθείων γραμμών και τρυπών στα τεράστια πέτρινα μπλοκ που την απαρτίζουν.

    Τι υπήρξε πριν τον Μεγάλο Κατακλυσμό στην Γη;
    Το Πούμα Πούνκου στην Βολιβία. Πηγή: History Channel
  • Η Σφίγγα της Γκίζας: η απλή χρονολογική ανάλυση την τοποθετεί περίπου στο 2.500π.Χ, όμως τα ανακαλυφθέντα σημάδια διάβρωσης από νερό του μεγαλειώδους μνημείου, αλλάζουν τα δεδομένα με πιθανή χρονολόγηση από 9.000-12.000 έτη. Αν η Σφίγγα κατασκευάστηκε και επέζησε του Μεγάλου Κατακλυσμού, σημαίνει ότι πρώτα δημιουργήθηκε το μνημείο και μετά ο Νείλος… ενώ θα μιλάμε πλέον ανοιχτά για μια προδυναστική υπεραναπτυγμένη κουλτούρα που όμοια της δεν υπήρξε ποτέ.
  • Μεγαλιθικά μνημεία στην Μάλτα: Στις τοποθεσίες Τζγκαντία, Μναίντρα, Χατζάρ Ιμ στο νησί της Μάλτας, βρίσκονται μερικά από τα μεγαλιθικά μνημεία που αποτελούν κάποια από τα παλαιότερα σωζόμενα λιθόκτιστα του κόσμου. Η αρχική τους χρονολόγηση τα τοποθετεί περίπου στο 5.000π.Χ, αλλά οι ενδείξεις για ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πολύ αρχαιότερη στα 11.000 έτη. Πρόκειται για κτίσματα πολύ παλαιότερα από τις πυραμίδες της Αιγύπτου και αποτελούν ναούς, πιθανότατα ευθυγραμμισμένους με τα άστρα της τότε εποχής. Τα μνημεία εγκαταλείφθηκαν ξαφνικά χωρίς σημάδια βίαιης καταστροφής, ενώ οποιοσδήποτε τα έκτισε δεν άφησε κάποια γραφή. Η Μάλτα ήταν σίγουρα αρκετά μεγαλύτερη σε έκταση πριν την άνοδο της στάθμης του νερού κατή την τήξη των πάγων, με μοναδικό στοιχείο απόδειξης τα μυστήρια αυλάκια στους βράχους που καταλήγουν στον βυθό της θάλασσας, που κάποτε ήταν στεριά…
  • Καραχάν Τεπέ: Σε απόσταση 35χλμ από το Γκομπεκλί Τεπέ, υπάρχει ένα άλλο μνημείο ηλικίας 11.000 (ίσως κ παραπάνω) χρόνων. Πρόκειται μάλλον για τελετουργικό κέντρο και εκτιμάται πως είναι κομμάτι ενός ευρύτερου δικτύου προ-νεολιθικών μνημείων της Μεσοποταμίας. Οι ομοιότητες με το Γκομπεκλί Τεπέ είναι μεγάλες ως προς την αρχιτεκτονική. Το άξιο απορίας και για τα δύο μνημεία της Τουρκίας, είναι ότι δεν υπάρχουν σημάδια κατοίκησης στην γύρω περιοχή…
  • Τι υπήρξε πριν τον Μεγάλο Κατακλυσμό στην Γη;
    Εικόνες αγαλμάτων από το Καραχάν Τεπέ στην Τουρκία. Πηγή: Airnews.gr
  • Τελ Καράμελ: Στην Συρία λόγω συγκυριών πολέμου, δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη στιγμή να δοθεί έμφαση στην έρευνα ενός μνημείου 12.000 ετών. Οι κυκλικοί πύργοι του Τελ Καράμελ προϋπάρχουν στην περιοχή της γεωργίας και της κεραμικής. Πιθανότητα ήταν μια μορφή οχύρωσης ή παρατήρησης. Μένει να εγκριθεί έρευνα και περαιτέρω ανασκαφή στα ευρήματα.
  • Αίν Γκαζάλ: Στην Ιορδανία η ανακάλυψη γύψινων αγαλμάτων 9.000 ετών, δείχνουν πως η πρώιμη θρησκεία είχε ιδιαίτερη σημασία για τους ανθρώπους. Ανοιχτά του χωριού Αίν Γκαζάλ, βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος 10.300 ετών που ήκμασε πλήρως πριν από 9.000 χρόνια. Τα περίφημα αγάλματα φυσικού μεγέθους, είναι μοναδικά στον κόσμο – αλλά και τα παλαιότερα επισήμως- στολισμένα με ρούχα, μαλλιά, δερματοστιξίες και έντονα χρώματα.

Ο Μεγάλος Κατακλυσμός και ο ξεχασμένος κόσμος

Τα παραπάνω παραδείγματα ενδείξεων τεχνολογίας και πολιτισμού σε μία περίοδο που οι άνθρωποι υποτίθεται πως ήταν νομάδες, είναι η περίτρανη απόδειξη προηγμένης οργάνωσης και τεχνογνωσίας. Αρκετά από τα μνημεία αυτά θάφτηκαν σκόπιμα ή εγκαταλείφθηκαν αιφνιδίως, χωρίς όμως να έχουν σημάδια λεηλασίας και καταστροφής. Ο Μεγάλος Κατακλυσμός θα μπορούσε σαφώς να είναι η αιτία που αυτά τα καταφύγια – ιερά αποτελούν σήμερα απομεινάρια ενός κόσμου που ο άνθρωπος έχει ξεχάσει, με την επιστήμη να δίνει αναλύσεις και ημερομηνίες που ποτέ δεν περιμέναμε να αντικρύσουμε. Είναι τόσο εντυπωσιακό -όσο και ανατρεπτικό- το γεγονός πως οι άνθρωποι πριν το 8.000π.Χ, δεν ήταν απλά γεωργοί ή τροφοσυλλέκτες, αλλά αρχιτέκτονες και θρησκόληπτοι, ενώ πολύ πιθανό να είχαν ήδη και γνώσεις περί ουράνιων σωμάτων. Σε διάφορα σημεία του κόσμου έχουν βρεθεί χαράξεις και σύμβολα 20.000 ετών μέσα σε σπήλαια ή πάνω σε βράχους, που προδίδουν τα κατακλυσμικά γεγονότα. Κάποιοι ερμηνεύουν τους συμβολισμούς ως αναπαραστάσεις ουράνιων σωμάτων και ημερολογίων, κάτι που αν επαληθευτεί θα μας βάλει σε ακόμα μεγαλύτερους μπελάδες…

Advertising

Advertisements
Ad 14
Τι υπήρξε πριν τον Μεγάλο Κατακλυσμό στην Γη;
Τα περίφημα αγάλματα του Αίν Γκαζάλ με τα έντονα μάτια. Πηγή: World History Encyclopedia

Τα επιβεβαιωμένα στοιχεία για το τι υπήρξε πριν τον Μεγάλο Κατακλυσμό στην Γη, θέτουν ισχυρά ερωτήματα για το πόσο πρωτόγονες ήταν οι τεχνολογικές γνώσεις των ανθρώπων μετά την Εποχή των Παγετώνων. Αυτά όμως που περιμένουμε να επιβεβαιωθούν στο μέλλον, ίσως αλλάξουν για πάντα και εξολοκλήρου την εικόνα που είχαμε μέχρι πρότινος για τους πολύ μακρινούς μας προγόνους, αλλά και την «χαμένη» τεχνολογία πολλών αρχαίων λαών ανά την υφήλιο.

 

Πηγές Άρθρου:

www.britannica.com

www.sciencedirect.com – The Younger Dryas (YD) stadial is the last extreme cold event detected in the northern hemisphere during the last deglaciation, from: European Glacial Landscapes, 2023

Advertising

www.worldhistory.org , The World History Encyclopedia

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αυτή την Πέμπτη έχει Cine-Δράση!

Η Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων “Cine-Δράση” αποτελεί έναν ενεργό πολιτιστικό φορέα

Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις

Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις Το παρόν άρθρο, με