Αξιολόγηση γνωστικών ικανοτήτων με μη λεκτικές δοκιμασίες

Πηγή εικόνας: Αξιολόγηση γνωστικών ικανοτήτων με μη λεκτικές δοκιμασίες

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αξιολόγηση γνωστικών ικανοτήτων με μη λεκτικές δοκιμασίες, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.

Ο σκοπός του άρθρου

Κατά τον έλεγχο των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (εφεξής ΑΓΔ), είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται δοκιμασίες οι οποίες δεν βασίζονται στις λεκτικές ικανότητες.

Οι μη λεκτικές δοκιμασίες των γνωστικών ικανοτήτων συνιστώνται γενικά για τα παιδιά με ΑΓΔ. Ωστόσο, η απόδοση των παιδιών στις μη λεκτικές δοκιμασίες μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες διαφορετικούς από τη γνωστική τους ικανότητα, όπως η κουλτούρα και η λεκτική διαμεσολάβηση (να μιλάς για ένα πρόβλημα δυνατά ή μέσα στο μυαλό σου). Αυτή η έρευνα στοχεύει να συγκρίνει την απόδοση των δίγλωσσων παιδιών τα οποία μιλούν Ισπανικά-Αγγλικά με και χωρίς ΑΓΔ σε δύο μη λεκτικές γνωστικές δοκιμασίες: τη δοκιμασία της συμβολικής μνήμης και τη δοκιμασία του σχεδιασμού κύβου.

Δοκιμασία συμβολικής μνήμης: σχεδιασμένη για να αξιολογήσει την ικανότητα των παιδιών να χρησιμοποιούν την εσωτερική τους ομιλία για να επισημαίνουν, να οργανώνουν και να κατηγοριοποιούν σύμβολα. Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, στο παιδί παρουσιάζεται μια σειρά από απλές εικόνες διατεταγμένες σε μια συγκεκριμένη σειρά και στη συνέχεια του ζητείται να αναπαράγει την ακολουθία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Δοκιμασία σχεδιασμού κύβου: σχεδιασμένη για να αξιολογήσει τις ικανότητες χωρικής οπτικοποίησης και προσανατολισμού των παιδιών. Αυτή είναι η ικανότητα να κατανοούν πού βρίσκονται τα πράγματα στον χώρο. Στο παιδί δίνονται μπλοκ με γεωμετρικά σχέδια και του ζητείται να αντιγράψει το μοντέλο το οποίο φαίνεται σε μια εικόνα χειριζόμενο τα μπλοκ με τρόπο που να ταιριάζει με το μοντέλο.

Τι βρήκαν

  • Τα παιδιά με ΑΓΔ είχαν σημαντικά χαμηλότερη απόδοση από τα παιδιά χωρίς ΑΓΔ στη δοκιμασία της συμβολικής μνήμης.
  • Δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στην απόδοση μεταξύ των παιδιών με και χωρίς ΑΓΔ στη δοκιμασία του σχεδιασμού κύβων.

Τι σημαίνουν αυτά;

  • Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα δίγλωσσα παιδιά με ΑΓΔ μπορεί να έχουν διαφορετική απόδοση σε ορισμένες μη λεκτικές δοκιμασίες από τα δίγλωσσα παιδιά χωρίς ΑΓΔ.
  • Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι μη λεκτικές γνωστικές δοκιμασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους κλινικούς για να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των γνωστικών διαταραχών και να ενημερώσουν τις διαγνωστικές αποφάσεις.
  • Επίσης, οι μη λεκτικές γνωστικές δοκιμασίες θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τους κλινικούς στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων οι οποίες ταιριάζουν με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του παιδιού, χρησιμοποιώντας, επί παραδείγματι, τις οπτικο-χωρικές στρατηγικές για τη διευκόλυνση της γλωσσικής εκμάθησης σε παιδιά τα οποία έχουν πολύ καλές ικανότητες χωρικής οπτικοποίησης/προσανατολισμού.

Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι δυσκολίες με τις μη λεκτικές γνωστικές δεξιότητες δεν είναι ίδιες για όλες τις δοκιμασίες.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι ειδικοί θα πρέπει να ερμηνεύουν προσεκτικά τα αποτελέσματα από τις μη λεκτικές γνωστικές δοκιμασίες. Οι ειδικοί δεν θα πρέπει να υποθέτουν ότι οι μη λεκτικές γνωστικές δοκιμασίες είναι εντελώς ξεχωριστές από τη γλωσσική ικανότητα, επειδή ακόμη και ορισμένες μη λεκτικές γνωστικές δοκιμασίες θα απαιτήσουν κάποιο επίπεδο λεκτικής διαμεσολάβησης (να μιλήσετε για ένα πρόβλημα φωναχτά ή στο μυαλό σας).

Πού μπορώ να διαβάσω αυτή την έρευνα;

Η παρούσα έρευνα δεν είναι ανοιχτής πρόσβασης, αλλά είναι προσβάσιμη εδώ.

Advertising

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αξιολόγηση γνωστικών ικανοτήτων με μη λεκτικές δοκιμασίες, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.

Βιβλιογραφία

Durant, K., Peña, E., Peña, A., Bedore, L. M., & Muñoz, M. R. (2019). Not all nonverbal tasks are equally nonverbal: Comparing two tasks in bilingual kindergartners with and without developmental language disorder. Journal of Speech, Language, and Hearing Research, 62(9), 3462-3469.

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Προβλήματα Βραχύχρονης Μνήμης στην ΑΓΔ

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Προβλήματα Βραχύχρονης Μνήμης στην ΑΓΔ, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Είναι οι άρρενες πιο πιθανό να εκδηλώσουν ΑΓΔ;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Είναι οι άρρενες πιο πιθανό να εκδηλώσουν ΑΓΔ; αποτελεί μετάφραση…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Αναγνώριση συναισθημάτων στην ΑΓΔ, στη ΔΑΦ και στη ΔΕΠΥ

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αναγνώριση συναισθημάτων στην ΑΓΔ, στη ΔΑΦ και στη ΔΕΠΥ, αποτελεί…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Η Φασματική Φύση της ΑΓΔ

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Φασματική Φύση της ΑΓΔ αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Πρώιμοι δείκτες της ΑΓΔ αναφερόμενοι από τους γονείς

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πρώιμοι δείκτες της ΑΓΔ αναφερόμενοι από τους γονείς, αποτελεί μετάφραση…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Παρεμβάσεις για την κατανόηση του προφορικού λόγου στην ΑΓΔ

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Παρεμβάσεις για την κατανόηση του προφορικού λόγου στην ΑΓΔ, αποτελεί…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και Ψυχική Υγεία

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή και Ψυχική Υγεία, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…