Το παρόν άρθρο, με τίτλο Λίστα Ελέγχου των Παιδιατρικών Συμπτωμάτων (PSC-17), αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ. Το ερωτηματολόγιο PSC-17 μπορεί να βρεθεί στην ελληνική γλώσσα εδώ.
Μια νέα πρωτοβουλία βελτιώνει την ανίχνευση και την αξιολόγηση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι η πιο συχνή παιδιατρική νευροσυμπεριφορική διαταραχή με συχνότητα εμφάνισης περίπου 7%-10% στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Η ΔΕΠΥ επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου σε όλη τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής επίδοσης, των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων και της επαγγελματικής επιτυχίας, προδιαθέτοντας τα άτομα για την εμφάνιση δευτερογενούς ψυχοπαθολογίας, χρήσης ουσιών, εμπλοκής με το σύστημα της δικαιοσύνης και αυτοκτονίας.
Ευτυχώς, η ΔΕΠΥ είναι θεραπεύσιμη, πιο αποτελεσματικά με έναν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, συμπεριφορικής θεραπείας και σχολικής υποστήριξης. Δυστυχώς, πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ παραμένουν αδιάγνωστα και χωρίς θεραπεία για χρόνια, και μερικές φορές για όλη τους τη ζωή, θέτοντας αυτά τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο για προβληματικά αποτελέσματα.
Advertising
Advertisements
Ο καθολικός έλεγχος για τη ΔΕΠΥ στην παιδιατρική θα μπορούσε να βελτιώσει την έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία της ΔΕΠΥ.Πολλές παιδιατρικές πρακτικές έχουν εφαρμόσει με επιτυχία τον καθολικό έλεγχο για την υγεία της συμπεριφοράς με τη Λίστα Ελέγχου των Παιδιατρικών Συμπτωμάτων (PSC-17) σε όλους τους πληθυσμούς και τις γλώσσες. Ωστόσο, δεν έχουν περιγραφεί στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της χρήσης της Υποκλίμακας Προσοχής της Λίστας Ελέγχου των Παιδιατρικών Συμπτωμάτων (PSC-17) στην παιδιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης περιγράφουν μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου για τη ΔΕΠΥ στην παιδιατρική κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Νέα Αγγλία.
«Στην κλινική μας, διαπιστώσαμε ότι πολλά παιδιά τα οποία βρέθηκαν θετικά στον έλεγχο των προβλημάτων προσοχής δεν λάμβαναν τη διαγνωστική αξιολόγηση για τη ΔΕΠΥ», εξήγησε η πρώτη συγγραφέας Mona S. Doss Roberts, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στη σχολή.
«Παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση και η υποδιάγνωση της ΔΕΠΥ είναι συχνή, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων με χαμηλότερο εισόδημα και των φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων, από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη δημοσιευμένη έκθεση μιας προσπάθειας βελτίωσης της ποιότητας, ειδικά για τη βελτίωση του ελέγχου για τη ΔΕΠΥ στην παιδιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη», είπε.
Η πρωτοβουλία Βελτίωσης της Ποιότητας Ανίχνευσης της ΔΕΠΥ (ADQI) ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε:
την ανάπτυξη και τη διδασκαλία ενός αλγορίθμου λήψης αποφάσεων για τους παρόχους,
την προσαρμογή της λειτουργικής/ροής εργασίας της κλινικής, &
τη βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών του ηλεκτρονικού ιατρικού μας αρχείου για την επισήμανση των θετικών ελέγχων και τη διευκόλυνση των επόμενων βημάτων για την αξιολόγηση.
Με την πρωτοβουλία τους, οι ερευνητές έδειξαν βελτίωση στην αναγνώριση των θετικών βαθμολογιών της Υποκλίμακας Προσοχής της Λίστας Ελέγχου των Παιδιατρικών Συμπτωμάτων (PSC-17) και στην αξιολόγηση για τη ΔΕΠΥ με ένα εργαλείο αξιολόγησης διαγνωστικής παρακολούθησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πρωτοβουλία τους, οδήγησε σε βελτιωμένη αναγνώριση από τους κλινικούς των θετικών ελέγχων για τα προβλήματα προσοχής και της αξιολόγησης παρακολούθησης για τη ΔΕΠΥ, διανέμοντας διαγνωστικές κλίμακες αξιολόγησης σε αυτές τις οικογένειες.
Advertising
Έτσι, ακόμη και σε μια κλινική που είχε εξαιρετικά ποσοστά καθολικού ελέγχου της ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, οι ερευνητές μπόρεσαν να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του εργαλείου ως εργαλείου ελέγχου για ΔΕΠΥ, βελτιώνοντας την πιθανότητα για τους παρόχους, να αναγνωρίσουν και να καταγράψουν τη βαθμολογία των θετικών προβλημάτων προσοχής ως ένδειξη πιθανής ΔΕΠΥ.
Παρά την αρχική μας επιτυχία, απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων για τη ΔΕΠΥ στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά αναγνωρίζονται κατάλληλα και τους προσφέρεται φροντίδα βασισμένη σε στοιχεία, πρόσθεσε ο Roberts, ο οποίος είναι επίσης Παιδίατρος στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης.
Αυτά τα ευρήματα εμφανίζονται στο διαδίκτυο στο Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.
Βιβλιογραφία
Roberts, M. D., Loubeau, J. K., Hasan, S., Rabin, M., Sikov, J., Baul, T. D. κ.ά. (2024). A Quality Improvement Initiative for Detection of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in an Urban, Academic Safety Net Hospital. Journal of developmental and behavioral pediatrics: JDBP, 45(2), e121–e128. https://doi.org/10.1097/DBP.0000000000001257
Boston University School of Medicine. (2024, April 1). New initiative improves detection, evaluation of attention deficit hyperactivity disorder. ScienceDaily. Retrieved June 2, 2025 from www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240401142502.htm
Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/