
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ένας Οδηγός για τους Ενήλικες με ΑΓΔ, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου, με τίτλο I Slipped Through the Cracks: A Guide for Adults with Developmental Language Disorder (DLD), το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.
Συγγραφέας του πρωτότυπου άρθρου: Tatyana Elleseff, MA, CCC-SLP, Rutgers University.
Μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα: Μαρία Μεγγησίδου, Δρ., Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.
Αν πάντα είχες πρόβλημα με την επικοινωνία —όπως το να βρεις τις σωστές λέξεις, να παρακολουθήσεις συζητήσεις, να γράφεις καθαρά ή να εξηγείς τις σκέψεις σου— και μόλις έμαθες για την Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ), δεν είσαι μόνος/μόνη.
Advertising
Πολλοί ενήλικες με ΑΓΔ δεν διαγνώστηκαν ποτέ ως παιδιά. Αντίθετα, δούλεψαν ιδιαίτερα σκληρά για να συμβαδίσουν με τους άλλους. Κάποιοι παρεξηγήθηκαν ή θεωρήθηκαν ότι δεν έδιναν προσοχή, ότι ήταν αγχωμένοι ή ότι δεν προσπαθούσαν. Αυτές οι δυσκολίες συχνά προκαλούσαν σύγχυση, απογοήτευση και ένα αίσθημα ότι υστερούσαν σε σχέση με τους άλλους. Τα καλά νέα: ποτέ δεν είναι αργά για να καταλάβεις τι συμβαίνει και να βρεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι.
Τα Σημάδια της ΑΓΔ στους Ενήλικες
Η ΑΓΔ δυσκολεύει την κατανόηση και τη χρήση τόσο του προφορικού όσο και του γραπτού λόγου. Μερικά σημάδια περιλαμβάνουν:
- Τη δυσκολία να εξηγήσει κανείς τις σκέψεις ή τις ιδέες του
- Τη δυσκολία να παρακολουθήσει γρήγορες συζητήσεις ή διαλέξεις
- Τα προβλήματα να κατανοήσει αυτά που διαβάζει ή τα προβλήματα να γράφει με σαφήνεια
- Τη δυσκολία στην εύρεση των σωστών λέξεων ή στη χρήση απλών λέξεων πολύ συχνά
- Την αποφυγή εργασιών που απαιτούν πολλή ανάγνωση, γραφή ή ομιλία
- Τις παρεξηγήσεις με φίλους ή συναδέλφους λόγω των προβλημάτων με την επικοινωνία.
Ακόμη κι αν έχεις βρει τρόπους να τα βγάλεις πέρα, αυτές οι δυσκολίες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή σου. Η παρατήρηση αυτών των μοτίβων είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου.
Λαμβάνοντας μια Αξιολόγηση
Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και να σε βοηθήσει να καταλάβεις τα δυνατά σου σημεία και τις δυσκολίες σου. Το να λάβεις μια αξιολόγηση, ως ενήλικο άτομο, μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, ειδικά αν τα καταφέρνεις για χρόνια χωρίς τη διάγνωση. Αλλά, ο στόχος δεν είναι να σου δώσει μια διάγνωση –είναι να σε βοηθήσει να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη. Ακολουθούν κάποιοι τρόποι για να βρεις έναν λογοθεραπευτή:
- Αναζήτησε ιδιώτες λογοθεραπευτές οι οποίοι εργάζονται με ενήλικες. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις “λογοθεραπευτής για γλωσσικές διαταραχές ενηλίκων” ή “λογοθεραπευτής για αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή σε ενήλικες”.
- Επικοινώνησε με πανεπιστημιακές κλινικές λογοθεραπείας, οι οποίες μπορεί να κοστίζουν λιγότερο.
- Ρώτησε τον εργοδότη σου εάν προσφέρει βοήθεια για την πληρωμή των αξιολογήσεων.
- Έλεγξε τα τοπικά νοσοκομεία ή τα κέντρα αποκατάστασης για τις υπηρεσίες λογοθεραπείας που προσφέρουν.
- Γίνε μέλος διαδικτυακών ομάδων υποστήριξης για ενήλικες με ΑΓΔ. Ξεκίνησε ελέγχοντας την ομάδα Connecting Adults with DLD στο Facebook (https://www.facebook.com/groups/connectingadultsdld/) ή το φόρουμ Reddit για τις μαθησιακές δυσκολίες, όπως το r/learningdisabilities.
- Τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας αξιολόγησης;
Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να σου χορηγήσει ορισμένες δοκιμασίες, αλλά θα παρακολουθήσει επίσης πώς χρησιμοποιείς τη γλώσσα στην πραγματική ζωή. Ο λογοθεραπευτής μπορεί να:
- Σου ζητήσει να πεις προσωπικές ιστορίες ή να εξηγήσεις τις ιδέες σου
- Να ελέγξει το γράψιμό σου όσον αφορά την οργάνωση και τη σαφήνειά του
- Να δει πώς ακολουθείς τις οδηγίες ή συνοψίζεις τις πληροφορίες
- Να ακούσει πώς μιλάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Αυτά συχνά δίνουν την πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς σε επηρεάζει η ΑΓΔ.
Βοήθεια στο Κολλέγιο και την Εργασία
Στο κολλέγιο, μπορεί να πληροίς τις προϋποθέσεις για διευκολύνσεις όπως:
- Επιπλέον χρόνος για τις εξετάσεις και τις εργασίες
- Βοήθεια με τη λήψη των σημειώσεων
- Γραπτά αντίγραφα των διαλέξεων
- Υποστήριξη από το κέντρο διδασκαλίας ή γραφής
- Πρώιμη εγγραφή στα μαθήματα.
Στην εργασία, ο Νόμος των Αμερικανών με Αναπηρίες, σου επιτρέπει να ζητήσεις υποστήριξη, όπως:
- Περισσότερος χρόνος για να διαβάσεις, να γράψεις ή να ολοκληρώσεις εργασίες οι οποίες απαιτούν μεγάλη χρήση του γραπτού λόγου
- Εκ των προτέρων λήψη των σημειώσεων για τις συναντήσεις
- Γραπτές οδηγίες οι οποίες συνοδεύουν τις προφορικές οδηγίες
- Ήσυχους χώρους ή σύντομα διαλείμματα ώστε να αποφύγεις να αισθανθείς καταβεβλημένος/η, &
- Καθοδήγηση ή βοήθεια με την επικοινωνία.
Δεν χρειάζεται να πεις σε όλους τη διάγνωσή σου, αλλά έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις υποστήριξη που θα σε βοηθήσει να πετύχεις.
Προχωρώντας Μπροστά και Μιλώντας Ανοιχτά
Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσεις ανοιχτά για τον εαυτό σου, ειδικά μετά από χρόνια απογοήτευσης ή αμφιβολίας για τον εαυτό σου. Αλλά, η γνώση για την ΑΓΔ μπορεί να σε βοηθήσει να δεις το παρελθόν σου με έναν νέο τρόπο: δεν δυσκολεύτηκες επειδή δεν ήσουν έξυπνος/η ή χωρίς κίνητρο — δυσκολεύτηκες επειδή ο εγκέφαλός σου λειτουργεί διαφορετικά.
Πολλοί ενήλικες με ΑΓΔ κατηγορούν τους εαυτούς τους για τους κακούς βαθμούς, τις χαμένες ευκαιρίες ή για τα προβλήματα που είχαν να κάνουν φίλους. Αλλά, αυτές δεν ήταν προσωπικές αποτυχίες. Συνέβησαν λόγω μιας γλωσσικής διαταραχής που δεν αναγνωρίστηκε.
Η διάγνωση δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες. Σε βοηθά να κατανοήσεις τον εαυτό σου, να χτίσεις αυτοπεποίθηση και να βρεις την υποστήριξη που θα σε βοηθήσει να επιτύχεις τους στόχους σου.
Βιβλιογραφία
Americans with Disabilities Act of 1990, 42 U.S.C. § 12101 et seq. (1990).
Choi-Tucci, A., White, M., & Plante, E. (2024). Determining the diagnostic accuracy of the Test of Integrated Language and Literacy Skills for college students. American Journal of Speech-Language Pathology, 33, 1051–1058.
McGregor, K. K. (2020). How we fail children with developmental language disorder. Language, Speech, and Hearing Services in Schools, 51(4), 981–992.
Orrego, P. M., McGregor, K. K., & Reyes, S. M. (2023). A first-person account of developmental language disorder. American Journal of Speech-Language Pathology, 32(4), 1383–1396.
Wilmot, A., Boyes, M., Sievers, R., Leitão, S., & Norbury, C. (2024). Impact of developmental language disorders on mental health and well-being across the lifespan: A qualitative study including the perspectives of UK adults with DLD and Australian speech-language therapists. BMJ Open, 14(10), e087532.