
Η αεροπορία των αρχών του 20ου αιώνα στην Αμερική ήταν ένα πολυτελές σπορ. Οι γυναίκες είχαν μειωμένη συμμετοχή και μάλιστα αντιμετώπιζαν το χλευασμό του κοινωνικού περίγυρου. Η Αμέλια Έρχαρτ πάλεψε σκληρά να το αλλάξει αυτό, πετώντας πάνω από τον Ατλαντικό και προσπαθώντας να κάνει το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. Σαν σήμερα, 5 Ιανουαρίου 1937, ανακηρύσσεται θανούσα.
Τα παιδικά χρόνια της Αμέλια Έρχαρτ
Η Αμέλια Έρχαρτ γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1897, στο Άτκινσον του Κάνσας. Ο πατέρας της Σάμιουελ Στάντον Έρχαρτ ή αλλιώς «Έντουιν» ήταν δικηγόρος και η μητέρα της Αμέλια Ότις Έρχαρτ ήταν κόρη του πρώην ομοσπονδιακού δικαστή και προέδρου της «Atchison Savings Bank», Άλφρεντ Ότις. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, και για ένα μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας, έζησε στο σπίτι των γονιών της μητέρας της στο Άτκινσον.

Η εκπαίδευσή της δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη για τα μέτρα της εποχής. Σε μία εποχή που η διαπαιδαγώγηση των κοριτσιών είχε ως μοναδικό σκοπό τη δημιουργία μελλοντικών συζύγων, η Αμέλια μαζί με την αδερφή της Γκρέις Μουριέλ, ανατράφηκαν με σκοπό να δημιουργηθούν δύο ολοκληρωμένες και καλλιεργημένες προσωπικότητες. Άλλωστε, η μητέρα τους απέρριπτε την εκπαίδευση και τις κοινωνικές νόρμες της εποχής, αφήνοντάς τα κορίτσια της να φορούν παντελόνια.
Όπως έχει γίνει γνωστό η Αμέλια ήταν, από μικρό παιδάκι, ένα περιπετειώδες πνεύμα που ήθελε να εξερευνά τα πάντα και να βιώνει νέες εμπειρίες. Έβγαινε στη γειτονιά της με σκοπό να ανακαλύψει όλα τα κρυφά σημεία, έπαιζε με ζωύφια και κυνηγούσε ποντίκια. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι αυτό το κορίτσι είχε δυναμική προσωπικότητα και ισχυρή θέληση, κάτι που επρόκειτο να τη συνοδεύσει σε ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή της.
Δυστυχώς, στη ζωή της Αμέλια Έρχαρτ υπήρξαν αρκετές δυσκολίες. Μία από τις αρχικές ήταν ότι ο πατέρας της ήταν αλκοολικός και λίγα χρόνια αργότερα αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την εταιρεία σιδηροδρόμων στην οποία εργαζόταν. Παράλληλα με αυτό, πεθαίνει η γιαγιά της κληροδοτώντας τους το σπίτι της και ένα σεβαστό ποσό, το οποίο βρισκόταν σε καταπίστευμα, διότι φοβόταν ότι ο γαμπρός της θα το σπαταλούσε.
Το πάθος της για την αεροπορία
Αν και η πρώτη της επαφή με τις πτήσεις και τα αεροπλάνα έγινε το 1907, σε μια σχετική έκθεση στην Αϊόβα, η δική της πρώτη πτήση ήρθε δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1920 κι ενώ είχαν μεσολαβήσει πολλά. Αρχικά, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, εκτελεί καθήκοντα βοηθού νοσοκόμας, στο Τορόντο, όπου βρισκόταν και η αδερφή της. Εκεί τη βρίσκει και η πανδημία της Ισπανικής γρίπης του 1918, από την οποία και αρρωσταίνει.
Αναρρώνει για αρκετούς μήνες στο σπίτι της αδερφής της, μελετώντας διαφορετικά θέματα. Εκείνη περίπου την περίοδο, επισκέπτεται μια έκθεση στο Τορόντο, όπου και τη συναρπάζει μία πολύ ριψοκίνδυνη πτήση. Μετά από αυτό, μαζεύει για πολύ καιρό χρήματα, ώστε να κάνει τα πρώτα της πτητικά μαθήματα με την Ανίτα Σνουκ, γνωστή δασκάλα αεροπορίας εκείνη την εποχή.
Οι πιο σημαντικές πτήσεις της Έρχαρτ
Η Αμέλια Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό με αεροπλάνο στις 17 Ιουνίου 1928. Ο Τσάρλς Λίντμπεργκ επιθυμούσε να διασχίσει τον Ατλαντικό, αλλά η Αμέλια δεν υπήρξε η πρώτη του επιλογή. Παρόλα αυτά, εκείνη ήταν που πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό για 21 ώρες, ξεκινώντας από το αεροδρόμιο του Νιουφάουντλαντ και καταλήγοντας στο λιμάνι Μπάρρι στο Ην. Βασίλειο. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ήταν μία απλή επιβάτης, καθώς η πτήση έγινε με τη χρήση οργάνων, που η Αμέλια δεν ήξερε να χειρίζεται. Βέβαια, η πτήση αυτή την έκανε διάσημη στην Αμερική, δίνοντάς της τη δυνατότητα να διαφημίσει ρούχα, τσάντες ταξιδιού και το βιβλίο της και με αυτόν τον τρόπο να χρηματοδοτήσει τις επερχόμενες πτήσεις της.

Λίγα χρόνια αργότερα, έκανε μόνη της αναπαράσταση αυτής της πτήσης, ξεκινώντας από το ίδιο σημείο και προσγειώθηκε σε ένα βοσκοτόπι του Κάλμορ της Ιρλανδίας. Γι’ αυτήν την πτήση έλαβε το Διακεκριμένο Ιπτάμενο Σταυρό του Κογκρέσο, το Χρυσό Μετάλλιο της National Geographic Society και το Σταυρό των Ιπποτών της Λεγεώνας της Τιμής.
Ο γύρος του κόσμου από την Αμέλια Έρχαρτ
Φυσικά, η πτήση με την οποία έγινε γνωστή είναι αυτή που δεν ολοκλήρωσε ποτέ. Η Αμέλια Έρχαρτ επιθυμούσε να κάνει το γύρο του κόσμου. Η απογείωση της πρώτης απόπειρας έγινε στις 17 Μαρτίου 1937, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Η Έρχαρτ μαζί με πιστούς της συνεργάτες αναχώρησε από το Όκλαντ της Καλιφόρνια, μέχρι τη Χονολουλού. Το «Electra», όπως ήταν το όνομα του αεροσκάφους, χρειαζόταν επισκευές, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Απογειώθηκε ξανά, αλλά αυτή τη φορά, υπέστη σοβαρότερες ζημιές και έπρεπε να μεταφερθεί στην Καλιφόρνια.
Η δεύτερη απόπειρα ξεκίνησε μεν από διαφορετικό σημείο, αλλά έμελλε να αποβεί μοιραία. Το πρώτο σκέλος από το Μαϊάμι στο Λάε εκτελέστηκε με επιτυχία. Στη συνέχεια, μαζί με τον συνεπιβάτη της, Φρεντ Νόοναν, αναχώρησαν για τη νήσο Χάουλαντ στον Ειρηνικό. Όταν πλησίαζαν την περιοχή, η αμερικανική άκατος Itasca είχε το καθήκον να καθοδηγήσει τους αεροπόρους στη νήσο Χάουλαντ. Δυστυχώς, οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις δε φαίνεται να βοήθησαν, καθώς υπήρχε καθυστέρηση στη ζώνη ώρας. Όσο περνούσαν οι ώρες, τόσο χειρότερη γινόταν η μετάδοση. Μέχρι που σώπασε τελείως και η τελευταία τους επίσημα καταγεγραμμένη θέση, ήταν κοντά στα νησιά Νουκουμάνου. Δύο χρόνια αργότερα, ανακηρύσσεται ο θάνατός της, καθώς ήταν αγνοούμενη κάτω από αντίξοες συνθήκες και ήταν σχεδόν απίθανη η επιστροφή της.

Οι επόμενες μέρες ήταν γεμάτες με εντατικές έρευνες που κόστισαν ένα τεράστιο ποσό στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και ήταν άκαρπες. Πολλά χρόνια αργότερα, οι έρευνες επεκτάθηκαν και βρέθηκε ένας σκελετός με γυναικεία
κόκκαλα που άνηκε σε γυναίκα με καταγωγή από τη βόρεια Ευρώπη, μαζί με το παπούτσι που φορούσε η Αμέλια Έρχαρτ πριν την πτήση. Φυσικά, μέχρι και σήμερα οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, χωρίς να υπάρχουν κάποιες ατράνταχτες αποδείξεις.
Η πιο πρόσφατη θεωρία για το θάνατο της Έρχαρτ είναι αυτή του καθηγητή ανθρωπολογίας Ρίτσαρντ Γιαντζ στο πανεπιστήμιο του Τενεσί. Ο ανθρωπολόγος μέτρησε κάποια οστά που είχαν βρεθεί στο νησί Νικουμαρόρο το 1940, τα συνέκρινε με κάποια εκθέματα ρούχων της πιλότου και συμπέρανε ότι οι μετρήσεις είναι ακριβείς. Έτσι, η Αμέλια Έρχαρτ μάλλον πέθανε ως ναυαγός και όχι από τη συντριβή του αεροπλάνου.
Τέλος, η Αμέλια Έρχαρτ ήταν μία γυναίκα, η οποία συνεχώς έσπαγε γυάλινα ταβάνια με τη συμπεριφορά της και τη δίψα της για γνώση και περιπέτεια. Μία ενεργητική φεμινίστρια με όλη τη σημασία της λέξης, αφού δημιούργησε χώρο για τις γυναίκες σε ένα επάγγελμα που μέχρι προηγουμένως θεωρούταν απελπιστικά ανδροκρατούμενο. Η ιδρύτρια των Ninety-Nines, ενός συλλόγου για γυναίκες αεροπόρους. Μία αντισυμβατική γυναίκα που κατέκτησε τους αιθέρες.
Ακολουθεί βίντεο για τη νέα θεωρία αναφορικά με τον θάνατο της αεροπόρου:
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο:
Αμέλια Έρχαρτ. Ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία πρόσβαση στις 2/01/2021.
Λύθηκε μετά από 80 χρόνια το μυστήριο της εξαφάνισης της Αμέλια Έρχαρτ; Ανακτήθηκε από cnn.gr, τελευταία πρόσβαση στις 2/01/2021.