Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Ο λεβέντης, μάγκας ηθοποιός από τον Πειραιά!

Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Πηγή εικόνας: Facebook – Δημήτρης Παπαμιχαήλ / Dimitris Papamichail Fans Page.

O Δημήτρης Παπαμιχαήλ με κάθε βεβαιότητα είχε αυτό το τρίπτυχο της επιτυχίας κατά Ελύτη: το ταλέντο, την τόλμη και την τύχη. Κατάφερε να ξεχωρίσει στον κινηματογράφο, γιατί είχε την άνεση να παίζει συνεχώς διαφορετικούς ρόλους. Από το βουκολικό δράμα «Αστέρω» ως Λιάκος, στην «Υπολοχαγό Νατάσα» ως  «Ορέστης», στην κωμωδία «Αχ αυτή η γυναίκα μου» ως Δημήτρης και ως «Παπαφλέσσας» στην ομώνυμη ταινία, η οποία του χάρισε τον κορυφαίο ρόλο της καριέρας του. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Στα μάτια του θεατή ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ταυτιζόταν απόλυτα με τον εκάστοτε ρόλο που ερμήνευε: έτσι ήταν το λεβεντόπαιδο, το παλικάρι, ο έντιμος άνθρωπος του μόχθου, ο κύριος καθηγητής, ο γιατρός, το τεμπελόσκυλο. Απόδειξη του πόσο καλός ηθοποιός ήταν αποτελεί το γεγονός πως από το 1955 ως το 1996 ερμήνευε ασταμάτητα κινηματογραφικούς και θεατρικούς ρόλους. Αυτό πρέπει να είδε και η Αλίκη Βουγιουκλάκη και να τον ερωτεύτηκε παράφορα. Μόνο που για εκείνη ο Παπαμιχαήλ ήταν ο «Δημητράκης» της!


Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Τα πρώτα χρόνια και οι δύσκολες συνθήκες ζωής λόγω πολέμου!

Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Πηγή εικόνας: Facebook – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ “ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ”

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1934 στον Πειραιά και οι γονείς του ήταν ο Γιάννης Παπαμιχαήλ και η  Ελένη, ιδιοκτήτες ενός καφενείου της εποχής. Είχε έναν αδερφό, τον Νίκο, ο οποίος ήταν  μικρότερος από αυτόν, καθώς και δύο ετεροθαλή αδέρφια από τον πρώτο γάμο του πατέρα του, τον Στέλιο και τη Μαρία. Τα παιδικά χρόνια του ήταν πολύ δύσκολα αφού έζησε τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και μετά την λήξη του  προσπαθούσε όλη η οικογένεια να επιβιώσει και να στεριώσει κάπου.

Γεννήθηκα στον Πειραιά. Η δική μου γενιά είναι η γενιά του πολέμου. Μεγαλώσαμε σε δύσκολες συνθήκες, μέσα σε καταστροφές και βομβαρδισμούς. Παρ’ όλες τις κακουχίες, όμως, όλα τότε ήταν διαφορετικά. Υπήρχε η επικοινωνία της γειτονιάς κι οι αυλές των σπιτιών ήταν πάντα γεμάτες. Οι άνθρωποι ζούσαν όλοι μαζί και ήταν όμορφα.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αρνήθηκε μια υποτροφία για την Αγγλία για να σπουδάσει στο Εθνικό Θέατρο!

Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Πηγή εικόνας: anemourion.blogspot.com

Η μεγάλη αγάπη του Δημήτρη Παπαμιχαήλ ήταν το θέατρο. Έτσι, όταν κέρδισε μια υποτροφία για την Αγγλία με σκοπό να σπουδάσει υφαντουργία (το οποίο ήταν και το όνειρο των γονέων του), εκείνος την αρνήθηκε. Έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις υπό πλήρη μυστικότητα στο Εθνικό Θέατρο το 1952 και πέρασε. Αποφοίτησε με άριστα. Ο ίδιος θα πει σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Τετ α Τετ » του Νίκου Ευαγγελάτου το 2004 για αυτή του την επιλογή:

Το αποφάσισα όταν ήμουν στον Αγγλοελληνικό σύνδεσμο. Σε κάτι παραστάσεις που κάναμε ερασιτεχνικές. Εκεί πραγματικά είδα πως μπορεί να κάνω για αυτή την δουλειά και το προχώρησα. Πήγα και έδωσα στην δραματική σχολή. Δεν μπορώ να πω, όταν το έμαθε ο πατέρας μου, στεναχωρήθηκε, αλλά τέλος πάντων δεν είχα πολλή δυσκολία. Έπαιξα από την πρώτη τάξη της σχολής στο έργο «Ο Βασιλιάς και ο Σκύλος».

Δημήτρης Παπαμιχαήλ

(Εδώ να σημειώσουμε πως έφτασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου μετά από πολύωρη πεζοπορία από τον Πειραιά)

Advertising


Ο πρώτος ρόλος και το βραβείο Κοτοπούλη!

Από την ταινία «η Αρχόντισσα και ο Αλήτης» | Πηγή εικόνας: thesout.gr

Ο πρώτος του ρόλος ήταν στο έργο του Ρώσου Αντόν Τσέχωφ «Ο Γλάρος» και ακολούθησε η τραγωδία του Ευριπίδη «Η Εκάβη» το 1955. Έπαιξε στο Θέατρο Τέχνης και στην συνέχεια δημιούργησε τον δικό του θίασο. Συμπρωταγωνίστησε μαζί με ιερά τέρατα της τέχνης όπως οι: Κυβέλη Ανδριανού, Κατίνα Παξινού, Αντιγόνη Βαλάκου, Άννα Συνοδινού, Αλέξης Μινωτής κ.α. Πολύ γρήγορα φάνηκε το ταλέντο του και γι’ αυτό τιμήθηκε με το βραβείο Κοτοπούλη το 1957. Από το 1964 ως το 1974 ήταν συνθιασάρχης με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την οποία και παντρεύτηκε. Εργάστηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου ηθοποιών Βορείου Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης  Gianni Versace: 20 χρόνια από τη δολοφονία του

Κινηματογράφος και ταινίες

1956: Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας

1957: Η Θεία από το Σικάγο

1958: Μηδέν πέντε – Το τελευταίο ψέμα – Η κυρά μας η μαμή – Δύο αγάπες, δύο κόσμοι

Advertising

1959: Αστέρω – Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο

1960: Μανταλένα – Ποτέ την Κυριακή – Το ραντεβού της Κυριακής

1961: Χαμένα όνειρα – Η Αλίκη στο ναυτικό – Ο θάνατος θα ξανάρθει

1962: Ο Λουστράκος – Ποτέ δεν σε ξέχασα – Εταιρεία Θαυμάτων – Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο

Advertising

1963: Το τεμπελόσκυλο – Τα κόκκινα φανάρια – Χτυποκάρδια στο θρανίο

1964: Αν έχεις τύχη

1965: Ο νικητής – Μοντέρνα Σταχτοπούτα – Περάστε την πρώτη του μηνός

1966: Διπλοπενιές – Ο εξυπνάκιας – Η κόρη μου η σοσαλίστρια

Advertising

1967: Το πιο λαμπρό αστέρι – Αχ αυτή η γυναίκα μου – Ανάμεσα σε δύο γυναίκες – Δημήτρη μου… Δημήτρη μου

1968: Η αγάπη μας – Η αρχόντισσα και ο αλήτης – Το κορίτσι του Λούνα Πάρκ

1969: Ο Παραμυθάς – Η νεράιδα και το παλικάρι – Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά

1970: Υποχολαγός Νατάσα

Advertising

1971: Παπαφλέσσας

1972: Η Αλίκη Δικτάτωρ – Ως την τελευταία στιγμή – Ιπποκράτης και Δημοκρατία

1974: Εραστές του ονείρου

1978: Κραυγή Γυναικών

Advertising

1981: Άγριες Κότες – Πολίτες Β΄κατηγορίας 1981.

1996: Προς την Ελευθερία


Κεφάλαιο Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ένας μεγάλος έρωτας που γεννήθηκε μέσα στα καρέ της Φίνος Φιλμ!

Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Πηγή εικόνας: volos.ert.gr

Στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου ακόμα γνώρισε την τότε άγνωστη Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η αλήθεια είναι πως έκαναν αρκετή παρέα και υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση. Τα πράγματα άλλαξαν άρδην όταν ήρθε η ώρα να δουλέψουν μαζί στον κινηματογράφο, όπου υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός και διαφωνίες. Το 1955 και για πάρα πολλά χρόνια ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ  διατηρούσε δεσμό με την ηθοποιό Δέσπω Διαμαντίδου. Τον Νοέμβριο του 1964 στην παράσταση «Κολόμπ» και στην συνέντευξη τύπου που θα δώσει το καλλιτεχνικό ζευγάρι Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Αλίκη Βουγιουκλάκη θα ανακοινώσει τον επικείμενο γάμο του. Εκεί ο δημοσιογράφος Απόστολος Βραχιολίδης ρωτά τον Παπαμιχαήλ εάν γνωρίζει κάποιον «Γληνό». Ο Γληνός δεν ήταν κάποιο τυχαίο πρόσωπο, αλλά οι φήμες έλεγαν πως ήταν ο κουμπάρος που είχε παντρέψει τον ηθοποιό με την Δέσπω Διαμαντίδου. Εκείνος χάνει την ψυχραιμία του και τον χαστουκίζει.

Διαβάστε επίσης  1930 – 1980: Σημαντικοί σταθμοί στο ελληνικό σινεμά

Ο παραμυθένιος γάμος με την Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1965

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ενώνεται με τα δεσμά του γάμου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε μία εκκλησία στους Δελφούς. Λέγεται πως εκείνη την ημέρα πριν τον γάμο και κατά την διαδρομή, η Αλίκη ήταν αμίλητη, πως έσκασε ένα λάστιχο και πως δεν είχε κοιμηθεί αρκετά. Το νυφικό ήταν μοντέλο του Givenchy, αλλά ραμμένο από το ραφείο «Νίτσα». Ο γάμος ήταν προγραμματισμένος στις τέσσερις το απόγευμα. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη θα αποκαλύψει πολλά χρόνια μετά πως ο Δημήτρης την έδειρε την πρώτη νύχτα του γάμου και πως λίγο έλειψε να την πετάξει από το μπαλκόνι. Τον Ιούνιο του 1969 αποκτούν τον Γιάννη Παπαμιχαήλ και το 1975 παίρνουν επισήμως διαζύγιο. Ο Παπαμιχαήλ μπορεί να ξαναπαντρεύτηκε, αλλά η Αλίκη ήταν η γυναίκα που δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ!

Advertising

Ξέρεις πάρα πολύ καλά – ανεξάρτητα από διάφορους κύκλους και κυκλώματα – όταν είμαστε μαζί, τα βρίσκουμε πάντα. Και ξέρεις τα αισθήματα μου απέναντι σου και ορισμένοι μας κοντινοί φίλοι τα ξέρουνε, όπως ξέρω και εγώ τα δικά σου. Άλλωστε μας συνδέει ένα παιδί και αυτό τα λέει όλα.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ σε συνέντευξη του στον Ζάχο Χατζηφωτίου απευθυνόμενος στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στις 27-3-1990.


Όταν χώρισα με την Αλίκη έχασα τα πάντα…

Στις 29 Απριλίου 1996 στην εκπομπή «Προφίλ» με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο θα πει: «Είχα πει κάτι παλαιότερα, ότι θα ήταν πολύ καλύτερα με την Αλίκη αν δεν είχαμε παντρευτεί. Το εξοχικό σπίτι στον Θεολόγο με την Αλίκη το είχαμε χτίσει μαζί με κοινά έξοδα, μάλλον με δικά μου έξοδα. Δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα και έμεινα απ’ όξω. Και έμεινα απ’ όξω και από το θέατρο και μάλιστα όταν πήγα στο θέατρο να πάρω τα πράγματα μου, τα είχανε κλειδώσει. Δεν μπορούσα να μείνω στην Αθήνα και έφυγα και πήγα στην Θεσσαλονίκη και έπαιξα εκεί. Όταν πέρασα από τον Θεολόγο και πήγα στο σπίτι νόμιζα ότι είχα τα κλειδιά και πήγα και εγώ, αλλά είχαν αλλάξει τις κλειδαριές και έπεσα κάτω και έκλαιγα. Όταν μπήκα στο αυτοκίνητο το μόνο που μου είχε απομείνει, το μόνο που δεν έχασα ήταν το όνομα μου. Παραλίγο να ρίξω και αυτό στην θάλασσα, δεν ήθελα ούτε αυτό. Δεν ήθελα τίποτα να με συνδέει με το παρελθόν αυτό».

Διαβάστε επίσης  Μίμης Φωτόπουλος: Ο σοφός μάγκας των ελληνικών ταινιών

1971: Παπαφλέσσας,  η κορυφαία στιγμή στην καριέρα του

Advertising

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ δεν ήταν απλώς ένας ταλαντούχος ηθοποιός. Ήξερε να «επιβάλλεται» πάνω σε αυτό και να μαγνητίζει τον θεατή. Η ερμηνεία του στην ταινία «Ο Παπαφλέσσας» (1971)  δεν ήταν απλώς η καλύτερή του κινηματογραφική στιγμή, αλλά βραβεύτηκε και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1971 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Η ταινία πήρε τα βραβεία καλύτερης σκηνοθεσίας (Ερρίκος Ανδρέου), αρτιότερης παραγωγής και τιμητική διάκριση  στον σκηνογράφο – ενδυματολόγο Διονύση Φωτόπουλο. Ήταν μια συμπαραγωγή του Δημήτρη Πάρης και της Φίνος Φιλμ. Το κόστος της ταινίας έφτασε τα 12.000.000 δραχμές και προσέγγιζε αντίστοιχες αμερικανικές υπερπαραγωγές. Παρά την συγκλονιστική ερμηνεία του μεγάλου ηθοποιού, αποδοκιμάστηκε στην αίθουσα προβολής στο Φεστιβάλ.

Δεν σεβάστηκαν τίποτε. Εξεπλάγην. Επρόκειτο για ένα φαιδρό συρφετό αγέλης, φανατικών της εξέδρας. Καφενόβιους. Ήρθαν με σκοπό να μετατρέψουν το Φεστιβάλ σε εμποροπανήγυρη. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να καταργηθεί.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ


Τα τελευταία χρόνια

Από το 1975 και μετά έδωσε μεγάλη βαρύτητα σε ποιοτικά θεατρικά έργα. Άλλωστε, ένας από τους λόγους διαφωνίας με την Αλίκη ήταν και αυτό. Εκείνος προτιμούσε το «βαρύ ποιοτικό θέατρο». Παρά το διαζύγιο συνεργάστηκαν αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια. Το 1998 έπαιξε στην Επίδαυρο και υποδύθηκε τον ρόλο του Σοφοκλή στο έργο «Οιδίπους επί Κολωνώ».

Advertising

Να σημειώσουμε πως ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Ηθοποιών Βορείου Ελλάδος και καλλιτεχνικός διευθυντής της σχολής Ίασμος. Ως δάσκαλος υποκριτικής εργάστηκε στην σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και σε σεμινάρια του ΚΘΒΕ. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά και αντιδήμαρχος το 1986. Τον Αύγουστο του 2004 έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε σε ηλικία 69 ετών.

Ακολουθεί βίντεο με πληροφορίες για την ζωή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ:


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Advertising

  • ΟΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΑΡ. Οι φλογεροί έρωτες του ’60 που άφησαν εποχή [εικόνες]. Ανακτήθηκε από http://bit.do/e3Thu. Τελευταία προσπέλαση στις 4/8/2019.
  • Η δύσκολη διαδρομή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ μέχρι την δόξα. Ανακτήθηκε από https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/3920750/i-dyskoli-diadromi-toy-dimitri-papamichail-mechri-ti-doxa. Τελευταία προσπέλαση στις 4/8/2019.
  • «Εσύ δεν θίγεσαι με τίποτα. Είσαι γάιδαρος!» Οι καυγάδες της Αλίκης Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τα κόλπα του Σακελλάριου για να τους φέρει πιο κοντά. Το «μοιραίο» φιλί και η πρόταση γάμου. Ανακτήθηκε από https://www.mixanitouxronou.gr/esi-den-thigese-me-tipota-ise-gaidaros-i-kavgades-tis-alikis-vougiouklaki-me-ton-dimitri-papamichail-ke-ta-kolpa-tou-sakellariou-gia-na-tous-feri-pio-konta-to-mireo-fili-ke-i-protas/. Τελευταία προσπέλαση στις 4/8/2019.
  • Ο γάμος της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, 53 χρόνια πριν -Το Givenchy νυφικό από τη… Νίτσα και το ξύλο [εικόνες] . Ανακτήθηκε από https://www.iefimerida.gr/news/390166/o-gamos-tis-alikis-voygioyklaki-kai-toy-dimitri-papamihail-53-hronia-prin-givenchy. Τελευταία προσπέλαση στις 4/8/2019.
  • Δημήτρης Παπαμηχαήλ. Ανακτήθηκε από http://bit.do/e3ThJ. Τελευταία προσπέλαση στις 4/8/2019.

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κατάθλιψη νέων και ψυχική ανθεκτικότητα

Κατάθλιψη νέων και ψυχική ανθεκτικότητα Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Η φιλοσοφία του κομμουνισμού

Η φιλοσοφία του κομμουνισμού έγκειται στη θεωρητική βάση της ριζοσπαστικοποίησης