
Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ (Jean Paul Gaultier), γεννήθηκε στις 24 Απριλίου του 1952, στο Παρίσι. Οι γονείς του ήταν πωλητές και βιβλιοπώλες, ενώ ο Γκοτιέ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας με την γιαγιά του. Η ντουλάπα και οι περίτεχνοι κορσέδες της γιαγιάς του θα τον εντυπωσιάσουν τόσο που θα επιχειρήσει σε τόσο μικρή ηλικία να φτιάξει ένα σουτιέν για το λούτρινο αρκουδάκι του.
Η συστηματική επαφή του με την μόδα ξεκίνησε όταν άρχισε να παρακολουθεί συλλογές ρούχων στην τηλεόραση και να διαβάζει περιοδικά μόδας, όπως το Elle. Παράλληλα ξεκινά να σχεδιάζει τα δικά του ρούχα και να αναδύεται ως ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί, μέχρι που στα 13 του χρόνια, θα δημιουργήσει μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Στα 18 του πηγαίνει να μαθητεύσει κοντά στον γνωστό σχεδιαστή, Pierre Cardin.
Τα πρώτα βήματα της πορείας του
Κοντά στον Cardin θα μαθητεύσει για έναν χρόνο και έπειτα συνεργάζεται με τον σχεδιαστή, Jean Patou. Θα επηρεαστεί επίσης από την δουλειά του Yves Saint Laurent και θα επιστρέψει ξανά στον οίκο του Cardin, μέχρι να δημιουργήσει τον δικό του οίκο και να κυκλοφορήσει την πρώτη γυναικεία συλλογή του, το 1976. Την ίδια χρονιά, πραγματοποιεί και τη πρώτη πασαρέλα με ρούχα του, στο Παρίσι. Με τον σύντροφό του, Francis Menuge, θα θεμελιώσουν το όνομα του Γκοτιέ στον χώρο της μόδας, ξεκινώντας τη λαμπρή καριέρα του. Το 1992, θα κυκλοφορήσει η μακροσκελής εικονογραφημένη αυτοβιογραφία του και ένα χρόνο μετά, θα λανσάρει κοσμήματα και τα πρώτα αρώματα του οίκου, με τα χαρακτηριστικά μπουκάλια σε στυλ κορσέ.

Το 1997, ο Γκοτιέ λανσάρει την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής και το όνομα του θα ακουστεί σε κάθε γωνιά του κόσμου. Με την βοήθεια του οίκου Hermès, θα ανοίξει περισσότερες μπουτίκ στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και την Ασία και το 2003 γίνεται ο επίσημος σχεδιαστής του οίκου Hermès. Η συνεργασία αυτή θα κρατήσει μέχρι και το 2011.
Το χαρακτηριστικό στυλ ρούχων του Γκοτιέ
Οι συλλογές και το στυλ των ρούχων του Γκοτιέ διακατέχονταν από μεγάλη συνέπεια απέναντι στην αισθητική και το αγοραστικό κοινό του σχεδιαστή. Αγαπημένες του επιλογές ήταν τα σκούρα χρώματα, όπως το σκούρο μπλε, το κόκκινο, το καφέ, το σκούρο μωβ και φυσικά το μαύρο. Αργότερα, θα εμπλουτίσει τις συλλογές του και με πιο ανοιχτόχρωμα υφάσματα όπως το σομόν, το μπεζ, το μπρονζέ και το τιρκουάζ. Οι δημιουργίες του είχαν φαρδείς ώμους στα τζάκετ, κάλτσες με ανάγλυφα μοτίβα, καπαρντίνες κάθε μήκους, φαρδιά παντελόνια, αέρινες φούστες και μπλε ριγέ άσπρα ναυτικά μπλουζάκια, τα οποία έγιναν η χαρακτηριστική δημιουργία του οίκου του.
Ο Γκοτιέ εμπνέεται θεματολογικά από την αστρολογία, τα θρησκευτικά σύμβολα, τα Κέλτικα σχέδια, την καλλιγραφία, τα τατουάζ και τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε μέρους του κόσμου.

Η ανήσυχη φύση του Γκοτιέ δε θα μπορούσε να εξαντληθεί μόνο στα σχέδια, τις γραμμές και τα μοτίβα του. Η τάση του να αναμειγνύει διαφορετικά στυλ μεταξύ τους, θα τον οδηγήσει σε μια κατάρριψη των φυλετικών στερεοτύπων στα ρούχα που δημιουργούσε. Για τις γυναικείες συλλογές του θα ενσωματώσει πιο ανδρικές γραμμές στα πανωφόρια και τα καπέλα, ενώ χρησιμοποιεί ιδιαίτερα τα δερμάτινα υφάσματα. Αντίστοιχα στις ανδρικές συλλογές θα επιλέξει κορσέδες, φούστες και αραχνοΰφαντα υφάσματα. Παράλληλα, τα σχέδια της συλλογής του αναδείκνυαν την έντονη σεξουαλικότητα, πολλές φορές ξεπερνώντας και «παίζοντας» με τα όρια μεταξύ των ρούχων και των εσωρούχων. Τα πιο διαδεδομένα κομμάτια αυτής της κολεξιόν, ήταν τα κωνικά σουτιέν που σχεδίασε για την Madonna, το 1990, για το Blond Ambition tour.
Η συνέχεια της ζωής του
Το 1990, θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον κορυφαίο σχεδιαστή, αφού χάνει τον σύντροφο του Francis Menuge, ο οποίος έπασχε από AIDS. Μερικά χρόνια μετά, θα σχεδιάσει μια πληθώρα σχεδίων για ταινίες όπως το The Cook, the Thief, His Wife, Her Lover (1989), The Fifth Element (1997) και Bad Education (2004).
Για την συνεισφορά του στον κόσμο της μόδας, τόσο με τους επαναστατικούς τρόπους που αντιμετώπιζε τα φύλα, τα ρούχα και τα στερεότυπα όσο και με την όρεξή του να σπάσει τα σύνορα του κόσμου και να αναμείξει στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες μεταξύ τους, θα τιμηθεί το 2001 με τον τίτλο: Chevalier de la Lègion d’Honneur (“Knight of the Legion of Honour”), μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις της Γαλλίας.

Το 2011, γίνεται η πρώτη παγκόσμια έκθεσή του με τίτλο The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk με πρώτο σταθμό το Μόντρεαλ. Τον Ιανουάριο του 2020, θα ανακοινώσει ότι η επερχόμενη υψηλής ραπτικής πασαρέλα του, θα είναι και η τελευταία. Θα συνεχίσει να σχεδιάζει ρούχα, να δουλεύει για τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής και να επιμελείται ενδυματολογικά ταινίες και σειρές, μέχρι σήμερα.
Ακολουθεί βίντεο με την τελευταία του επίδειξη μόδας:
Πηγές:
Jean Paul Gaultier, ανακτήθηκε από www.britannica.com, τελευταία πρόσβαση 23/4/21
Jean Paul Gaultier, ανακτήθηκε από www.biography.com, τελευταία πρόσβαση 23/4/21
Ζαν Πολ Γκοτιέ, ανακτήθηκε από www.in.gr, τελευταία πρόσβαση 23/4/21