Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διάγνωση ΑΓΔ: Αλλάζει την κρίση των ενόρκων; αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.
Αλλάζουν οι απόψεις των ενόρκων για έναν κατηγορούμενο όταν τους γνωστοποιείται η διάγνωση της ΑΓΔ;
Βασικοί όροι της έρευνας
Κατηγορούμενος: κάποιος ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ένα έγκλημα εντός του δικαστικού συστήματος.
Ενόρκοι: μια ομάδα ατόμων στο δικαστήριο οι οποίοι βοηθούν στην απόφαση για το εάν κάποιος είναι ένοχος για ένα έγκλημα.
Σκοπός της έρευνας
Πολλοί νεαροί/πολλές νεαρές παραβάτες έχουν γλωσσικές δυσκολίες.Πολλοί/πολλές έχουν αδιάγνωστη ΑΓΔ.
Στο δικαστήριο, μπορεί να μην είναι προφανές ότι ένας κατηγορούμενος/μία κατηγορουμένη έχει γλωσσικές δυσκολίες.
Αυτό είναι σημαντικό επειδή μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι ένορκοι βλέπουν τον κατηγορούμενο/την κατηγορουμένη.
Αυτή η μελέτη εξέτασε εάν η γνώμη των ανθρώπων είναι διαφορετική όταν γνωρίζουν ότι ένας κατηγορούμενος/μία κατηγορουμένη έχει ΑΓΔ.
Η μελέτη εξέτασε την κρίση των ανθρώπων για την προσωπικότητα και τις δεξιότητες σκέψης του κατηγορουμένου/της κατηγορουμένης.
Εξέτασε επίσης πόσο ένοχο/η θεωρούσαν τον δράστη/τη δράστιδα.
Τι βρέθηκε
Οι συμμετέχοντες οι οποίοι ενεργούσαν ως ένορκοι είδαν τον κατηγορούμενο/την κατηγορούμενη ως πιο αξιόπιστο/η όταν τους ενημέρωσαν για τη διάγνωσης της ΑΓΔ.
Ο κατηγορούμενος/η κατηγορούμενη θεωρήθηκε επίσης λιγότερο ένοχος/η.
Οι συμμετέχοντες οι οποίοι γνώριζαν για τη διάγνωση ενός κατηγορουμένου/μίας κατηγορουμένης είχαν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση γι’ αυτόν/γι’ αυτήν.
Οι ένορκοι έδωσαν μεγαλύτερη προσοχή στους τρόπους με τους οποίους οι δυσκολίες επικοινωνίας του κατηγορουμένου/της κατηγορουμένης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις πράξεις του όταν γνώριζαν για τη διάγνωση της ΑΓΔ.
Τί σημαίνουν αυτά;
Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι απόψεις των ενόρκων για έναν κατηγορούμενο/μία κατηγορουμένη αλλάζουν όταν γνωρίζουν για τη διάγνωση του κατηγορουμένου/της κατηγορουμένης.
Η γνώση της διάγνωσης ενός κατηγορουμένου/μίας κατηγορουμένης μπορεί να βοηθήσει τους ενόρκους να κατανοήσουν καλύτερα τις πράξεις του.
Για παράδειγμα, οι ένορκοι μπορεί να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις δυσκολίες επικοινωνίας τους.
Στην πραγματική ζωή, οι ένορκοι θα πρέπει να ενημερώνονται για τη διάγνωση της ΑΓΔ ενός κατηγορουμένου/μίας κατηγορουμένης.
Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τις πράξεις του κατηγορουμένου/της κατηγορουμένης.
Πού μπορώ να διαβάσω αυτή την έρευνα; Μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στην έρευνα, ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο: https://doi.org/10.1111/1460-6984.70060
Βιβλιογραφία
Horsham, J., Maras, K., Stanton Fraser, D., Barker, E., Hobson, H. M., & St Clair, M. C. (2025). Mock Juror Perceptions of a Young Defendant With Developmental Language Disorder: A Mixed‐Methods Study. International Journal of Language & Communication Disorders, 60(4). https://doi.org/10.1111/1460-6984.70060
Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/