Πηγή εικόνας: https://radld.org/

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Φασματική Φύση της ΑΓΔ αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.

Ο σκοπός της έρευνας

Η αναπτυξιακή γλωσσική διαταραχή (εφεξής ΑΓΔ) είναι πολύπλοκη και μπορεί να παρουσιαστεί πολύ διαφορετικά μεταξύ των ατόμων.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας αυτής της ετερογένειας, γεγονός το οποίο καθιστά δύσκολη τη διάγνωση και τη θεραπεία της ΑΓΔ.

Οι ερευνητές στόχευαν να δοκιμάσουν τρία μοντέλα για τον χαρακτηρισμό της ετερογένειας στην εκδήλωση της ΑΓΔ. Συγκεκριμένα, αυτά τα μοντέλα ήταν:

Advertising

Advertisements
Ad 14

  • το μοντέλο των υποτύπων της ΑΓΔ
  • το μοντέλο των ατομικών διαφορών στην ΑΓΔ, &
  • η προσέγγιση ενός συνεχούς/φάσματος στην ΑΓΔ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στόχευαν να επισημάνουν ότι:

  1. τα παιδιά με ΑΓΔ αποτελούν ξεχωριστή ομάδα μαθητών, &
  2. υπάρχει ανάγκη αξιολόγησης των ατομικών διαφορών.

Βασικοί όροι

  • «Το μοντέλο των υποτύπων» –υποδηλώνει ότι η ετερογένεια εντός της ΑΓΔ (δηλαδή, τα διαφορετικά συμπτώματα) προκύπτει από την ύπαρξη διαφορετικών «υποτύπων» της διαταραχής. Ένα κοινό ιατρικό παράδειγμα θα ήταν ο Διαβήτης Τύπου Ι και ο Διαβήτης Τύπου II.
  • «Το μοντέλο των ατομικών διαφορών» –υποδηλώνει ότι η ετερογένεια συμβαίνει τυχαία, ως αποτέλεσμα των μοναδικών χαρακτηριστικών κάθε ατόμου (δηλαδή, τα χαρακτηριστικά εκτός της ΑΓΔ στο κάθε άτομο).
  • «Η προσέγγιση ενός συνεχούς/φάσματος» –υποδηλώνει ότι υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά σε όλα τα άτομα με ΑΓΔ, αλλά κάθε άτομο παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά (ή συμπτώματα) ανάλογα με το που βρίσκεται σε ένα συνεχές/φάσμα. Η φασματική φύση της ΑΓΔ (δηλαδή, το ότι είναι συνεχής και όχι διακριτή), σημαίνει ότι αυτά τα άτομα δεν μπορούν να διαχωριστούν εύκολα σε διακριτές υποομάδες.

Τι βρέθηκε;

  • Τα ευρήματα απορρίπτουν το μοντέλο των υποτύπων της ΑΓΔ.
  • Υπάρχει μερική υποστήριξη για το μοντέλο των ατομικών διαφορών.
  • Υπάρχει πλήρης υποστήριξη για το μοντέλο ενός συνεχούς/φάσματος.

Τι σημαίνουν αυτά;

  • Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί υποτύποι της ΑΓΔ. Έτσι, το μοντέλο των υποτύπων φαίνεται απίθανο να εξηγήσει την ποικιλομορφία στην εκδήλωση της ΑΓΔ.
  • Η μερική υποστήριξη για το μοντέλο των ατομικών διαφορών, καθώς και τα μικτά ερευνητικά ευρήματα, υποδηλώνουν ότι αυτή η εξήγηση παραμένει ανοιχτή.

Τέλος, η έρευνα βρήκε πλήρη υποστήριξη για το μοντέλο ενός συνεχούς/φάσματος, το οποίο υποδηλώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΑΓΔ είναι μία διαταραχή στην οποία οι γλωσσικές ικανότητες των ατόμων βρίσκονται σε ένα φάσμα.

  • Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά με ΑΓΔ δεν διαφέρουν ως προς συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά ότι βρίσκονται εντός μίας διακριτής διαγνωστικής ομάδας.
  • Αυτά τα αποτελέσματα θα ωφελήσουν την αξιολόγηση και την ανάπτυξη της θεραπείας για τα άτομα με ΑΓΔ.
  • Θα αναπτυχθούν θεραπείες οι οποίες θα επικεντρώνονται στο άτομο και θα απαιτηθεί η ανάπτυξη νέων διαδικασιών αξιολόγησης οι οποίες θα επικεντρώνονται σε βασικά ερευνητικά ευρήματα και στη λειτουργική ικανότητα των ατόμων.

Πού μπορώ να διαβάσω αυτήν την έρευνα;

Η έρευνα αυτή είναι ανοιχτής πρόσβασης, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να τη διαβάσει. Κάνε κλικ εδώ για να βρεις την έρευνα.

Θα ήθελες να παρακολουθήσεις το βίντεο αυτής της περίληψης;

Κάνε κλικ παρακάτω.

Advertising

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Φασματική Φύση της ΑΓΔ αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.

Βιβλιογραφία

Lancaster, H. S., & Camarata, S. (2019). Reconceptualizing developmental language disorder as a spectrum disorder: issues and evidence. International journal of language & communication disorders, 54(1), 79–94. https://doi.org/10.1111/1460-6984.12433

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Ένας Οδηγός για τους Ενήλικες με ΑΓΔ

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ένας Οδηγός για τους Ενήλικες με ΑΓΔ, αποτελεί μετάφραση και…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Η Χρησιμότητα του Όρου Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ)

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Χρησιμότητα του Όρου Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ), αποτελεί μετάφραση…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Πέρα από τη ΔΕΠΥ: Κρυμμένες γλωσσικές δυσκολίες

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πέρα από τη ΔΕΠΥ: Κρυμμένες γλωσσικές δυσκολίες, αποτελεί μετάφραση και…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Η Γλώσσα Είναι Παντού στο Σχολείο

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Γλώσσα Είναι Παντού στο Σχολείο, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

ΑΓΔ: Τί σημαίνει ότι το παιδί μου διατρέχει «κίνδυνο»;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο ΑΓΔ: Τί σημαίνει ότι το παιδί μου διατρέχει «κίνδυνο»; αποτελεί…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Εξατομικευμένη Παρέμβαση όπου ηγείται ένας Λογοθεραπευτής

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Εξατομικευμένη Παρέμβαση όπου ηγείται ένας Λογοθεραπευτής, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…

Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή

Αξιολόγηση γνωστικών ικανοτήτων με μη λεκτικές δοκιμασίες

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αξιολόγηση γνωστικών ικανοτήτων με μη λεκτικές δοκιμασίες, αποτελεί μετάφραση και…