Η.Π.Α : Απαγόρευση εισόδου στον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Μαυρίκο

10 Φεβρουαρίου 2018

Στην μη χορήγηση βίζας στον γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Γιώργο Μαυρίκο, προχώρησε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΠΣΟ, ο Γενικός Γραμματέας της είχε προγραμματίσει επίσκεψη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2018 προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου και είναι μόνιμος εκπρόσωπος της ΠΣΟ, με την επιθυμία να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στην ετήσια συνάντηση Συνδικαλιστικών οργανώσεων, μελών και φίλων της ΠΣΟ, που θα πραγματοποιούταν τον ίδιο μήνα στην πόλη του Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα επίσης με την ίδια ανακοίνωση η ΠΣΟ απευθύνθηκε τόσο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, όσο και μέσω της αντιπροσωπείας της στην Αμερική, στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η απάντηση που έλαβαν ήταν να απευθυνθούν στην υπηρεσία  “Terrorist Travel” μια υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο υποψήφιων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, οι οποίοι είναι ύποπτοι για την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

Έτσι, δηλώνεται σαφέστατα πως ο Γενικός Γραμματέας της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στον κόσμο και πρώην βουλευτής νόμιμου κόμματος είναι ύποπτος ως πιθανός τρομοκράτης.

Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αρνούνται σε κάποιον πολιτικό της Αριστεράς την είσοδο στη χώρα χαρακτηρίζοντας τον ως πιθανό τρομοκράτη. Παρόμοια καταγγελία είχε γίνει και από τον Ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη από τις αρχές τις δεκαετίας του 2000, επί κυβέρνησης Μπους, είχε επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας (κυβέρνηση Τσάβες)  – όπως και τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 παρόμοια προβλήματα είχαν αντιμετωπίσει ο Φιντέλ Κάστρο και ο Μουαμάρ Καντάφι στην αποστολή αντιπροσωπειών των χωρών τους στον ΟΗΕ που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης  Όταν ο κύριος «Πολλάκις» ξεφεύγει

Και αν οι απαγορεύσεις εναντίον της Κούβας, της Λιβύης και της Βενεζουέλας μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν μια νομική υπόσταση για τις ΗΠΑ, η απαγόρευση εναντίον της ΠΣΟ δεν έχει καμία! Αυτό γιατί ενώ οι κυβερνήσεις των παραπάνω κρατών προήλθαν από ένοπλα κινήματα εχθρικά προς τις ΗΠΑ, η ΠΣΟ είναι μια καθαρά άοπλη πολιτική οργάνωση αναγνωρισμένη και εντός της Αμερικής με αρκετά εκατομμύρια νόμιμα μέλη.

Επίσης ο χαρακτηρισμός ως πιθανών τρομοκρατών ανθρώπων που δεν έχουν συμμετάσχει σε καμιά ένοπλη πολιτική πράξη και κανένα ένοπλο κίνημα (Κούλογλου, Μαυρίκος) δείχνει πως η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ τείνει να μιμηθεί τη Μακαρθική Αμερική της δεκαετίας του 1940.

Μπορούμε να πούμε λοιπόν πως η απαγόρευση εισόδου στον Γιώργο Μαυρίκο δεν στοχεύει μόνο προσωπικά εκείνον ή το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά τον θεσμικό εκπρόσωπο μιας παγκόσμιας αναγνωρισμένης οργάνωσης που η κατεύθυνσή της και η ιδεολογία της δεν είναι αρεστές τόσο στην αμερικανική πολιτική ελίτ όσο και στην αμερικανική ακροδεξιά που βρίσκει την έκφρασή της στην κυβέρνηση Τραμπ.

Ακολουθούν μια σύντομη περιγραφή για την ΠΣΟ και ένα σύντομο βιογραφικό του Γιώργου Μαυρίκου.

Τι είναι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ-WFTU)

Σύμφωνα με το καταστατικό της η ΠΣΟ, είναι μια μαζική, ταξική, διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση που σκοπό έχει τόσο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων όλων των χωρών στα πλαίσια του σοσιαλιστικού διεθνισμού, όσο και την προώθηση της οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας σε σοσιαλιστική βάση.

Ιδρύθηκε στο Παρίσι στις 9 Οκτώβρη 1945 . Στο ιδρυτικό συνέδριο συμμετείχαν 346 αντιπρόσωποι από 56 χώρες, που εκπροσωπούσαν 67.000.000 οργανωμένους εργάτες. Στην ίδρυσή της συμμετείχαν όλες οι Γενικές Συνομοσπονδίες που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν ιδρυθεί και λειτουργούσαν στις χώρες τους.

Διαβάστε επίσης  Οι Speciaλίστες Sharkάζουν (17/10 – 23/10)

Σήμερα η ΠΣΟ αριθμεί 92.000.000 μέλη σε 126 χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται στην ΠΣΟ από το έτος 2000 από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ).

Η ΠΣΟ είναι μια αναγνωρισμένη επίσημη οργάνωση με δικαίωμα παράστασης στις διασκέψεις του ΟΗΕ.

 

Ποιος είναι ο Γιώργος Μαυρίκος  

Ο Γιώργος Μαυρίκος του Εμμανουήλ, γεννήθηκε το 1950 στη Σκύρο. Ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 15 ετών και τελείωσε το Λύκειο στους Αγίους Αναργύρους στην Αθήνα. Στη συνέχεια φοίτησε σε ιδιωτική σχολή Λογιστών και στην Τεχνική Σχολή ‘ΟΜΗΡΟΣ’ της Νέας Ιωνίας.

Εργάσθηκε στα εργοστάσια Κλωστήρια Αττικής, Χούδσον, Πεταλούδα, Ανοξάλ κ.λπ. ενώ απασχολήθηκε συνολικά 16 χρόνια στον κλάδο του εμπορίου ως υπάλληλος.  Για τη συνδικαλιστική και πολιτική του δράση απολύθηκε πολλές φορές, ενώ συμμετείχε και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.

Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Οργανωτικός Γραμματέας στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Από τον Δεκέμβριο του 2005 είναι εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 και της 4ης Οκτωβρίου 2009 εξελέγη βουλευτής στην Β’ Αθηνών.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2013 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής ο Γιώργος Μαυρίκος είχε εκσφενδονίσει εναντίον του τότε  υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου τον τόμο με τα προς ψήφιση μνημονιακά οικονομικά μέτρα – κίνηση για την οποία επικρίθηκε και από τα στελέχη του κόμματός του.

Ο Γιώργος Μαυρίκος δεν επανεξελέγη βουλευτής και αποχώρησε από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο 19ο Συνέδριο (2013).

 

Πηγές:

 iefimerida.gr

www.newsbeast.gr

www.rizospastis.gr (επίσημη ιστοσελίδα της Εφημερίδας Ριζοσπάστης)

Διαβάστε επίσης  Μια σύντομη ματιά στη φαλαινοθηρία

http://www.tovima.gr (επίσημη ιστοσελίδα της εφημερίδας το Βήμα)

http://ey-pamehellas.gr (επίσημη ιστοσελίδα του Π.Α.ΜΕ)

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

αγνοούμενοι

Αγνοούμενοι της Κύπρου, η ανοιχτή πληγή του Αττίλα

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό