Επίσκεψη σε λεχώνα μαμά και το μωρό της: όλα όσα πρέπει να προσέξω.
Καταρχάς πριν καν ξεκινήσω να σου εξηγώ, τι πρέπει να προσέξεις όταν πας επίσκεψη, σε μια νέα μαμά και στο μωρό της, θα σου πρότεινα να μιλήσεις μαζί της, για το αν θέλει να δεχτεί επισκέψεις. Η κατάσταση μετά τον τοκετό τόσο για τη νέα μαμά όσο και για το μωρό της, είναι πολύ ιδιαίτερη, απόρρητη, ευαίσθητη και πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή προς τους τρίτους.
Αν ρωτάς εμένα για παράδειγμα, θα σου πω πως όταν είχα γεννήσει, πριν 4 χρόνια, δεν ήθελα να βλέπω άνθρωπο. Δεν ήθελα να μιλάω σε κανέναν, δεν είχα κουράγιο να φροντίσω καλεσμένους. Σκέψου μόνο την ψυχολογία αυτής της νέας μαμάς. Μόλις γέννησε, οι ορμόνες κάνουν πάρτι, προσπαθεί να μάθει το μωρό της και εκείνο τη μαμά του. Παλεύει με τον θηλασμό και τα επακόλουθα του. Νυστάζει και είναι κουρασμένη όσο δε φαντάζεσαι. Το σώμα της πονάει πολύ, και σιγά σιγά επουλώνεται από τον τοκετό. Ίσως να περνάει και επιλόχειο κατάθλιψη.
Εγώ προσωπικά δε θα πατούσα το πόδι μου, στο σπίτι μιας νέας μαμάς αν δεν έπαιρνα το «οκ» από την ίδια. Αλλά και την έγκριση της να έχεις, μπορεί να το κάνει για να μην παρεξηγηθεί αν πει όχι. Γιατί ίσως δεν ήθελε να σε φέρει σε δύσκολη θέση αν σου αρνιόταν. Οπότε πριν σκεφτείς να πας επίσκεψη στο σπίτι της, κάτσε να σκεφτείς αυτά που γράφω παραπάνω, μίλα με την ίδια και μετά μπορείς να πράξεις ανάλογα.
Κανόνας νούμερο 1: Μην κάνεις την επίσκεψη σου αρμένικη βίζιτα.
Μια ώρα το πολύ επίσκεψη ώστε να δεις τη μαμά και το μωράκι της αρκεί. Μην κάτσεις και το ξενυχτήσεις, ούτε το μωρό είναι θέαμα σε μουσείο, ούτε η μαμά είναι αναγκασμένη να δέχεται δεκάδες γνωστούς και συγγενείς. Οι οποίοι πέφτουν πάνω από το μωρό της, η την κάνουν χιλιάδες ερωτήσεις για το πως είναι, πως γέννησε, αν θηλάζει κτλ. Φυσικά δεν καπνίζουμε μέσα στο σπίτι, βάζουμε στο αθόρυβο το κινητό μας και μιλάμε χαμηλόφωνα.
Κανόνας νούμερο 2: Αν κάποιος από την οικογένεια σου είναι άρρωστος, καλύτερα θα ήταν να μην πας επίσκεψη.
Μια ίωση συνήθως έχει χρόνο επώασης δύο 24 ώρα. Κάτι που εσύ έχεις κολλήσει, το μεταφέρεις στον οποιοδήποτε, αλλά δεν έχεις ακόμα συμπτώματα. Φαντάσου λοιπόν τι μπορεί να πάθει ένα λεχούδι με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα, από μια αθώα για μας τους ενήλικες ίωση. Ειλικρινά δε θέλω ούτε να το σκέφτομαι…
Κανόνας νούμερο 3: Μη μας συμβουλέυεται με γιατροσόφια από την εποχή των προ παππούδων μας.
Προς Θεού σας παρακαλώ πολύ όχι. Μην αρχίσετε να πετάτε ατάκες του στυλ: «μην κλαις θα πικρίσει το γάλα σου και θα γίνει δηλητήριο», «μη βγεις στον ήλιο θα ξινίσει το γάλα σου». «Αν έχει κολικούς δώσε σκόνη γιατί το πειράζει το γάλα σου», «μην το παίρνεις αγκαλιά μόλις κλαίει κακομαθαίνει», «να το ταΐζεις ανά 4 ώρες ώστε να μπει σε πρόγραμμα», «μη βγεις από το σπίτι μέχρι να σαραντίσεις». Και πολλά άλλα κουφά που έχουμε ακούσει όλες μας. Ειλικρινά μη μιλάτε… Αν ζητηθεί η γνώμη σας, θα σας ρωτήσουμε.
Κανόνας νούμερο 4: Βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν μπούμε στο σπίτι και πλένουμε τα χέρια μας.
Τον θεωρώ κανόνα απαράβατο όταν πας επίσκεψη σε ένα σπίτι, πόσο μάλλον όταν επισκεπτόμαστε μια μαμά με ένα μωρό. Τα χέρια μας έχουν εκατομμύρια μικρόβια, και έχουμε επάνω μας εστίες μικροβίων όπως τα κλειδιά, λεφτά, κινητά κτλ. Φανταστείτε τι κρύβουν τα παπούτσια μας που περπατάμε έξω στον δρόμο.
Κανόνας νούμερο 5: Αγοράστε κάτι χρήσιμο για την μαμά και το μωρό της.
Μην πάτε να αγοράσετε κάτι, προτού συμβουλευτείτε την μαμά για το τι χρειάζεται. Είναι κρίμα να καταλήξει η δόλια με 20 κορμάκια για το μωρό της, τα οποία δε θα του κάνουν σε 2 βδομάδες, και θα τα φυλάξει σε μια κούτα. Συνεννοηθείτε μαζί της για το ποσό που μπορείτε να διαθέσετε, και μετά κάντε την αγορά σας. Η μπορεί να μη θέλει τίποτα, και να σας ζητήσει να αγοράσετε πάνες, ή σκόνη γάλα αν δε θηλάζει. Ή πολύ άπλα μπορείτε να της δώσετε το πόσο που διαθέτετε, και να αγοράσει κάτι αργότερα.
Κανόνας νούμερο 6: Ρωτήστε την αν θέλει να τη βοηθήσετε σε κάποια δουλειά του σπιτιού.
Και ποιος δε θέλει ένα χέρι βοήθειας μέσα στο σπίτι άλλωστε. Πόσο μάλλον μια νέα μαμά, που είναι πάνω από το μωρό της 24 ώρες το 24 ωρο. Δεν είναι ντροπή να κάνεις μια δουλειά του σπιτιού όσο είσαι εκεί. Ίσα ίσα θα την ξεκουράσεις κιόλας. Το να μαγειρέψεις κάτι, να πλύνεις τα πιάτα, ή να βάλεις ένα πλυντήριο είναι Θείο δώρο για αυτήν. Μπορείς να της προτείνεις να κρατήσεις εσύ το μωρό, και να πάει να κάνει ένα μπάνιο με την ησυχία της.
Κανόνας νούμερο 7: Μην της πηγαίνεις γλυκά, ή λουλούδια όπως πας επίσκεψη. Μαγείρεψε της κάτι.
Αν ξέρουμε κάτι ως μαμάδες είναι ότι δεν έχεις χρόνο να φας. Θυμάμαι είχα χάσει 15 κιλά τους πρώτους δυο μήνες μετά τη γεννά. Γιατί; Γιατί ξεχνούσα να φάω. Γιατί δεν είχα χρόνο να μαγειρέψω, ή γιατί έτρωγα στο πόδι ό,τι έβρισκα. Οπότε αν είναι να αγοράσεις βλακείες, είναι προτιμότερο να μαγειρέψεις κάτι από το σπίτι σου, να το βάλεις σε τάπερ και να της τα πας. Πίστεψε με θα σε ευγνωμονεί.
Κανόνας νούμερο 8: Το μωρό δεν είναι κύπελλο του champions league να πηγαίνει από χέρι σε χέρι.
Καταλαβαίνω απολυτά τη λαχτάρα σου, να πάρεις αγκαλιά αυτό το μωράκι. Αν η μαμά θέλει θα στο δώσει από μόνη της. Μην κάνεις καμιά κίνηση, και της το αρπάξεις από την αγκαλιά της. Πήρες κόκκινη κάρτα. Και μην ξεχάσεις, να μη φορέσεις κολόνια όταν πας επίσκεψη σε μωρό. Απαγορεύεται. Βάλε το αποσμητικό σου και είσαι μια χαρά. Και σε παρακαλώ μην αρχίσεις να φιλάς το μωρό, ή να το φτύνεις για να μην το «ματιάσεις» οκ; Όχι φιλιά στο κούτελο, ούτε στα χέρια, ούτε στα πόδια. Πουθενά.
Κανόνας νούμερο 9: Άφησε τη μαμά να σου μιλήσει, χωρίς να την κρίνεις.
Η κατάσταση τις πρώτες βδομάδες μετά τη γέννα, είναι τεταμένη. Η ψυχολογία μιας νέας μαμάς είναι εύθραυστη. Παίζουν πολλά ρόλο, δεν μπορείς να μπεις στα παπούτσια της, ούτε να την καταλάβεις απολυτά. Αν θέλει να σου μιλήσει για κάτι που νοιώθει, άπλα άκουσε τη. Μην την κρίνεις, άπλα αγκάλιασε την, και πες της ότι την καταλαβαίνεις. Προσπάθησε να την βοηθήσεις με οποίον τρόπο μπορείς.
Κανόνας νούμερο 10: Όταν πάτε επίσκεψη, μην πάρετε μαζί τα παιδιά σας.
Εμείς οι μεγάλοι μπορούμε να κάνουμε ησυχία, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σε ένα σπίτι με μωρό. Τα παιδιά όμως δεν μπορούν να κάνουν ησυχία, κάτι που είναι λογικό. Οπότε το μωρό θα ταράζεται συνεχεία, θα χάσει τον ύπνο του, θα γκρινιάζει κτλ. Εκτός αυτού στην παιδική ηλικία, οι αρρώστιες θερίζουν, και είναι επικίνδυνο να έρθει ένα παιδάκι στον ίδιο χώρο με ένα βρέφος. Οπότε καλό θα ήταν η επίσκεψη να γίνει, χωρίς παιδιά μαζί σας.
Πιστεύω πως κάλυψα όλες τις πλευρές, στο τι να προσέξεις όταν πας επίσκεψη, σε μια νέα μαμά και το μωρό της. Φυσικά αυτά που γράφω παραπάνω δεν ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις άλλα κάλο θα ήταν να τα αναφέρω ώστε να προσέχουμε. Δεν υπάρχει πιο όμορφη στιγμή από όταν η αδερφή σου, κολλητή σου, κουμπάρα σου, συγγενείς σου γίνεται μαμά. Αλλά έχουν το δικαίωμα οι γονείς, να απολαύσουν αυτές τις πρώτες βδομάδες διακριτικά και αθόρυβα. Λίγος σεβασμός και προσοχή σε κάποια θέματα δεν έβλαψε πότε κανέναν.