Η σεξουαλική απελευθέρωση δεν χρήζει φίλτρο

21 Νοεμβρίου 2022

Η σεξουαλική απελευθέρωση προωθήθηκε λόγω ενός απίθανου συνασπισμού πιστεύοντας ότι έπρεπε να υπάρξει μια πιο ελεύθερη, πιο προοδευτική σεξουαλικότητα (Lišková, 2018). Μαζί, όλοι αυτοί οι υποστηρικτές βοήθησαν να προχωρήσουν τα κοινωνικά ήθη σχετικά με τη σεξουαλικότητα και έφεραν μεγαλύτερη αποδοχή στη σεξουαλική ποικιλομορφία και διαφορετικότητα.

σεξουαλική
Πηγή https://www.thetimes.co.uk/article/the-sordid-sixties-the-sexual-revolutions-complex-legacy-r6k0rkxk0

Μια σεξουαλικά απελευθερωμένη κοινωνία είναι μια υγιής, συνδεδεμένη και ενδυναμωμένη κοινωνία. Όταν απελευθερωνόμαστε σεξουαλικά, καταλαβαίνουμε ότι το σεξ υπερβαίνει τη φυσική εμπειρία. Είναι πέρα ​​από την ταυτότητα φύλου και πέρα ​​από τις κοινωνικές προσδοκίες. Ως σεξουαλικά απελευθερωμένα όντα θα καταλάβουμε ότι η σεξουαλική μας έκφραση είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουμε να εμπλακούμε στη ζωή. Είναι η δημιουργικότητα, η τέχνη, οι ιδέες και οι καινοτομίες μας.

Η κατανόηση των αυθεντικών επιθυμιών έχει εδώ και πολύ καιρό εμποδιστεί απελπιστικά από την πολιτική (Reiche, 2018). Ακόμη και όταν οι φεμινίστριες των δεκαετιών του 1960 και του 1970 αναγνώριζαν τη σημασία της επιδίωξης της σεξουαλικής ευτυχίας, ήταν σαφές ότι ο ενστερνισμός της σεξουαλικής ελευθερίας θα ήταν ευκολότερο να ειπωθεί παρά να γίνει. Μια απελευθερωμένη γυναίκα αναμενόταν να αποφύγει τους ρόλους και τους κανόνες που της είχαν προδιαγραφεί και να τους αντικαταστήσει με τις δικές της επιθυμίες, η ανακάλυψη των οποίων συχνά συνεπάγεται την αποκάλυψη μιας ζωής μαθημένης συμπεριφοράς.

Όταν όλοι μιλούν για το σεξ..

Οι καιροί όμως μάλλον έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι ζουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους.  Ζούμε λοιπόν σε μία εποχή που οι συζητήσεις γύρω από το σεξ όλο και πληθαίνουν. Και το ερώτημα που γεννιέται, είναι πως όλοι εκείνοι που μιλούν γι’ αυτό, είναι στ’ αλήθεια απελευθερωμένοι; Γιατί σημασία σε όλο αυτό που συζητάμε έχει η ένωση. Η ένωση μιας καρδιάς που συναντάει ένα ζεστό κορμί φλεγόμενο από ηδονή.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει μία δύσκολη μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό, καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα στερεότυπα και τους φόβους που υπάρχουν. Κι αυτό, γιατί τα σεξουαλικά μας ένστικτα γενικά μας ωθούν να θέλουμε να κάνουμε πράγματα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πιο νηφάλιες δεσμεύσεις μας σε άλλους τομείς της ζωής μας. Η πραγματική σεξουαλική απελευθέρωση ή η αποδοχή του εαυτού μας δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε κάθε έλεγχο ή τη σκόπιμη επίδειξη των λιγότερο υψηλών αναγκών μας σε κάθε βήμα.

Διαβάστε επίσης  Τι κάνει ένα φιλί να είναι τόσο δυνατό;
Πηγή https://popaganda.gr/stories/giati-o-kosmos-den-kani-pia-sex/

Η σεξουαλική απελευθέρωση περιλαμβάνει τη βελτίωση της συζήτησης που κάνουμε με τον εαυτό μας για το σεξ και στη συνέχεια, τις συζητήσεις που μπορούμε να κάνουμε με τους γύρω μας. Και η σεξουαλική απελευθέρωση ας μην ξεχνάμε ότι αναφέρεται περισσότερο στο σεξ εκτός γάμου. Σε μια σεξουαλική ζωή που δεν είναι αποκλειστικά αναπαραγωγική και που έχει απομακρυνθεί από τον θεσμό του γάμου.

Επίκεντρο της πολιτιστικής συζήτησης

Αυτό που πραγματικά επιζητούμε, μέσω του σεξ, είναι συνήθως κάτι πολύ αξιοθαύμαστο και απόλυτα σύμφωνο με την υπόλοιπη ζωή μας: εγγύτητα με ένα άλλο άτομο και θερμή αναγνώριση αυτού που είμαστε. Αλλά στον πυρήνα του, το σεξ είναι ένα ψυχικό και ψυχολογικό φαινόμενο. Είναι η συνάντηση δύο μυαλών ή ψυχών, που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του σώματος.

Η μεγαλύτερη επιρροή στο πώς σκέφτονταν και αισθάνονταν οι άνθρωποι για το σεξ προήλθε από την ψυχανάλυση (Phayer, 2017). Το έργο του Sigmund Freud μετακίνησε το σεξ από ένα περιθωριακό θέμα συζήτησης στο επίκεντρο της πολιτιστικής συζήτησης. Ο Φρόιντ επέμεινε ότι το σεξ συνδέεται βαθιά με σχεδόν οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας. Η σεξουαλική μας ζωή είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από ό,τι τείνουμε να υποθέτουμε.

Είναι πιθανό να είστε σεξουαλικά απελευθερωμένοι και να επιθυμείτε το σεξ μόνο εντός σοβαρών σχέσεων. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους μόνο με έναν σύντροφο που αγαπούν και εμπιστεύονται. Αυτό δεν τους κάνει απαραίτητα λιγότερο απελευθερωμένους από ένα άτομο που είναι πολυγαμικό. Η σεξουαλική απελευθέρωση έχει να κάνει περισσότερο με το πώς νιώθεις, παρά με το τι δείχνεις στον κόσμο γενικότερα.

Διαβάστε επίσης  Μεθυσμένα μηνύματα ίσον αληθινά

Η σεξουαλική απελευθέρωση είναι υποκειμενική

Μπορεί να φαίνεστε απελευθερωμένος για κάποιους ανθρώπους, αλλά συντηρητικός σε άλλους. Όταν μιλάμε λοιπόν για σεξουαλική απελευθέρωση, σημαίνει ότι συνειδητοποιούμε ποιοι είμαστε, το αποδεχόμαστε, το προστατεύουμε και τέλος το επικοινωνούμε στους άλλους.

Η σημερινή σεξουαλική κουλτούρα, ωστόσο, προτιμά να αντιλαμβάνεται τους ανθρώπους ως ελεύθερα όντα, που όλοι επιδιώκουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και όλοι θέλουν να περάσουν καλά.

Πηγή https://xtramagazine.com/power/activism-can-improve-sex-199964

Υποθέτει ότι αν καταργούνταν όλα τα σεξουαλικά ταμπού, θα ήμασταν όλοι απελευθερωμένοι και ικανοί να κάνουμε εντελώς ελεύθερες επιλογές για τη σεξουαλική μας ζωή, παίρνοντας δείγματα από ένα μενού απολαυστικών εναλλακτικών που μας προσέφερε η σεξουαλική επανάσταση.

Στην πραγματικότητα, οι επιλογές μας περιορίζονται σημαντικά. Αυτό επειδή είμαστε ευεπηρέαστα πλάσματα που απορροφούν τις αξίες και τις ιδέες της κουλτούρας που μας περιβάλλει. Και η θρησκεία είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας της σεξουαλικής απελευθέρωσης ενός πολιτισμού.

Ο σεξουαλικός φιλελευθερισμός μας ζητάει να εκπαιδευτούμε από το είδος της ενστικτώδους απέχθειας που συχνά έχει προστατευτική λειτουργία. Αλλά η επιστροφή σε παλιακές, παραδοσιακές πρακτικές δεν λύνει το πρόβλημα. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα απέχει πολύ από τον κόσμο στον οποίο διαμορφώθηκαν οι παραδοσιακοί θρησκευτικοί κώδικες που διέπουν το σεξ. Το να παλεύουμε με τις αληθινές μας επιθυμίες μπορεί να μοιάζει με ένα επικό, συχνά μοναχικό ταξίδι. Μπορεί να είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό. Απαιτείται από εμάς να είμαστε ευάλωτοι και να έχουμε εμπιστοσύνη, ακόμη και όταν οι κοινωνικές συνθήκες μας δίνουν πολλούς λόγους για να μην είμαστε.

Η απελευθέρωση παραμένει ένα ημιτελές έργο

Στην πραγματικότητα, φυσικά, η αληθινή απελευθέρωση παραμένει ένα ριζικά ημιτελές έργο. Και ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Ζούμε ακόμα σε έναν μισογυνικό κόσμο. Με σιχαμένες αντιλήψεις και μηδενική σκέψη. Ο άνδρας σε αντίστοιχη περίπτωση θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει. Και να κάνει και πλάκα για τις επιδόσεις του, να πετάει και υπονοούμενα. Και πάντα με άλλοθι γιατί έτσι τον έμαθε το σύστημα. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, θεωρείται σχετικά φυσιολογικό οι άντρες να καυχιούνται για τη σεξουαλική τους ζωή.

Διαβάστε επίσης  Για κάθε τέλος έρχεται πάντα μία νέα αρχή

Οι γυναίκες όμως που είναι ανοιχτές στο να μιλήσουν για τις σεξουαλικές τους σχέσεις ή οποιοδήποτε μέρος της σεξουαλικής τους ζωής με οποιονδήποτε, η κοινωνία εξακολουθεί να τείνει να τις ντροπιάζει περισσότερο. Το τι θα επιλέξει ο κάθε άνθρωπος σχετικά με τη σεξουαλική του ζωή και τη σχεσιακή του κατάσταση, αφορά αποκλειστικά και μόνο εκείνον. Είναι επιλογή του και το μόνο δικαίωμα που έχουν οι υπόλοιποι σ’ αυτό, είναι να μην τους ενδιαφέρει.

Η σεξουαλική απελευθέρωση και συμπεριφορά, είναι έμφυτες ανθρώπινες επιθυμίες, όπου το άτομο προσπαθεί να ζήσει μια ζωή γεμάτη δύναμη, πάθος και σκοπό. Και αυτή η αλήθεια βασίζεται στην πιο πρωτόγονη, ευάλωτη, ανθρώπινη ανάγκη μας: να ανήκουμε.

«Η σεξουαλική απελευθέρωση είναι η ρίζα κάθε απελευθέρωσης». ~ J.Adam Snyder

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Lišková, K. (2018). Sexual liberation, socialist style: Communist Czechoslovakia and the science of desire, 1945–1989. Cambridge University Press. E-book, Ανακτήθηκε 15 Νοέμβρη 2022

Phayer, J. M. (2017). Sexual liberation and religion in nineteenth century Europe. Routledge. E-book, Ανακτήθηκε 15 Νοέμβρη 2022 https://doi.org/10.4324/9781315111698

Reiche, R. (2018). Sexuality and class struggle. Verso Books. E-book, Ανακτήθηκε 18 Νοέμβρη 2022

Όσο με θυμάμαι πάντα μου άρεσε να ψάχνω το γιατί και τη λύση πίσω από κάθε συγκυρία, σκέψη, προβληματισμό. Μου αρέσει να εξελίσσομαι συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, υπεραναλύω τα πάντα κι έτσι πήρα την απόφαση να κάνω επάγγελμα αυτό που αγαπώ, σπουδάζοντας ψυχολογία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από