Κι όμως δεν είναι όλοι όσοι αγαπάνε την πληροφορική κυνικοί και «ξερόλες»

ξερόλαςΣκέψου έναν πληροφορικάριο, ένα gamer ή έναν «gadgetάκια». Τώρα, πες μου τρεις λέξεις που τον χαρακτηρίζουν. Είμαι σίγουρη πως οι περισσότεροι σκεφτήκατε κάτι ανάμεσα σε εγωιστής, σπασίκλας, κυνικός, ορθολογιστής και ξερόλας! Δεν λέω ότι κάνετε λάθος, αλλά σίγουρα δεν είμαστε όλοι έτσι κι αν είμαστε, τότε αδιαμφισβήτητα υπάρχει εξήγηση!

Επικρατεί η εντύπωση πως είμαστε κυνικοί. Για να το πάρουμε όμως από την αρχή. Τι σημαίνει κυνικός; Είναι ο άνθρωπος που εκφράζει την γνώμη του, ίσως όχι πάντα ευγενικά, ευθέως,  και με απόλυτη ειλικρίνειά. Γιατί λοιπόν είναι κακό αυτό; Αν λέγαμε πολλά και όχι απαραίτητα αποδεδειγμένα, θα ήμασταν καλύτεροι; Επιπλέον, το γεγονός ότι δε μας αρέσει να μακρολογούμε, δεν οφείλεται στο ότι δε ξέρουμε να μιλήσουμε σωστά ή ότι δεν έχουμε ευφράδεια λόγου. Απλά θεωρούμε τις πράξεις καλύτερες και αποτελεσματικοτερες. Και για να κλείσω το θέμα του κυνισμού, θα σου πω ότι κυνικοί στην αρχαιότητα θεωρούνταν, φιλόσοφοι, απόγονοι της κυνικής σχολής. Αποδεδειγμένα λοιπόν η κυνικότητα δεν είναι προσόν τον θετικών επιστημόνων μόνο.

Εγωιστές. Νομίζουν πως μόνο η δική τους άποψη είναι σωστή. Πιστεύουν ότι η επιστήμη τους είναι ανώτερη όλων και όλοι οι καθηγητές αυτού του είδους είναι λίγο ψωνισμένοι ή το παίζουν «κάποιοι». Πόσες φορές είπες αυτά τα λόγια για το είδος μου; Έλα μην κρύβεσαι, δεν θα σε ακούσω εξάλλου! Όσον αφορά τον εγωισμό, νομίζω πως είναι θέμα ανθρώπου! Είτε είσαι καντηλανάφτης, δάσκαλος ή μηχανικός πληροφορικής, μπορεί να σε διακατέχει το φρόνιμα του εγωισμού. Δεν νομίζω λοιπόν πως είναι εύστοχη η παρατήρηση σου.
Πάμε στην επόμενη που είναι η άποψη μας για την πληροφορική και γενικότερα τις θετικές επιστήμες. Προφανώς και έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας και εννοείται πως για εμάς είναι ότι σημαντικότερο έχει ανακαλυφθεί. Αν δεν υποστηρίζουμε αυτό που κάνουμε, αν δεν θαυμάζουμε την επιστήμη αυτή και αν δεν νοιώθουμε περηφάνια κάθε φορά που ένα καινούργιο gudget βγαίνει στην αγορά, τότε γιατί επιλέξαμε αυτό το επάγγελμα; Απλά επειδή έχει καλή εξασφάλιση εργασίας; Όχι βέβαια! Εξάλλου, δεν έχει. Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να απομυθοποιηθεί. Δεν είμαστε όλοι ο Gates φίλε! Κατά συνέπεια, δεν είμαστε όλοι ιδιοκτήτες κολοσσιαίων εταιριών. Άρα, το γεγονός ότι νομίζεις πως όλοι οι πληφοφορικάριοι παίρνουν χιλιάδες ευρώ για μια δουλειά, ή ότι έχουν δεκάδες προτάσεις για  εργασία, πρέπει να το ξανά σκεφτείς. Άλλωστε, μπορεί να σου επιβεβαιώσει και ο ΟΑΕΔ πόσοι άνεργοι του είδους υπάρχουν!

Διαβάστε επίσης  Τελικά τι μου δίδαξαν οι γονείς μου για την ζωή;

ξερόαλς
Τώρα που το λύσαμε και αυτό πάμε στο επόμενο!
Καθηγητές με «υφάκι», λίγο τρελάρες που δε σε περνάν στις εξετάσεις γιατί σε θεωρούν κατώτερο. Αλήθεια τώρα; δηλαδή μόνο στις δικές μας σχολές υπάρχουν τέτοιοι; Εγώ σου βάζω και στοίχημα αν θες πως δεν υπάρχει φοιτητής που να μην έχει πει τέτοιο πράμα για κανέναν από τους καθηγητές του. Μάλιστα, αν θες την γνώμη μου, ο πιο «τρελάρας» καθηγητής που έχω γνωρίσει στην ζωή μου, δίδασκε αρχαιολογία και παθιάζονταν να μιλά για πέτρες που γυαλίζουν και ορυκτά «μεγάλης ηλικίας»!

Advertising

Advertisements
Ad 14

Για το τέλος, άφησα τα τρία αγαπημένα μου! Ορθολογιστές, σπασίκλες και ξερόλες. Ναι είμαστε, δεν το αρνούμαι. Έχουμε όμως λόγο. Είναι δυνατόν να ασχολείσαι με επιστήμη που βασίζεται πάνω στην ορθολογική λογική και να μην είσαι και ο ίδιος ορθολογιστής; Όχι, δεν γίνεται. Είναι φύση αδύνατον αφού αν αγαπάς την επιστήμη σου, αγαπάς αυτόματα την λογική της και αν κάτι το αγαπάς και σου αρέσει, το ενστερνίζεσαι. Κατά συνέπεια, γίνεσαι ένα με αυτό, το κάνεις κομμάτι της ζωής σου και θέλοντας και μη, σε μεταλλάσσει σε αυτό που είναι, χαρίζοντάς σου απλόχερα μερικά από τα βασικά του στοιχεία. Οπότε είμαστε ορθολογιστές -ή για να ακριβολογούμε, υποστηρικτές της ορθολογικής λογικής- και δεν το κρύβουμε!
Σπασίκλες και ξερόλες. Σοβαρά τώρα; Ξέρω πως σου την σπάει να σε διορθώνουν, μα είναι στην φύση μας! Όταν ακούμε κάποιον να μιλά λειτουργούμε σαν compiler και εφόσον αναγνωρίσουμε το λάθος είναι αναγκαίο κακό να πετάξουμε error. Δε φταίμε εμείς, άλλωστε η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια λέει ο σοφός λαός και αυτό κάνουμε και εμείς, σε βοηθάμε να μάθεις σωστά.

Διαβάστε επίσης  10 βιβλία που ίσως άλλαξαν την πορεία της σύγχρονης σκέψης

Όλοι εμείς – ή τουλάχιστον οι περισσότεροι- επιλέξαμε το επάγγελμα μας επειδή πραγματικά το αγαπάμε, όπως προείπα. Πληροφορική όμως δεν είναι μόνο η java, η sql και τα δίκτυα. Είναι και το photoshop, το YouTube και το search στην Google. Ναι, όσο και αν δεν σου αρέσει, η αναζήτηση διαφόρων πραγμάτων στο ίντερνετ είναι κάτι που το γουστάρουμε. Μας αρέσει να ψάχνουμε από κάφρικα βίντεο και σατυρικές φωτογραφίες μέχρι ιστορικά γεγονότα και ντοκιμαντέρ για την σωτηρία της γαλάζιας φάλαινας. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, δεν το παίζουμε ξερόλες. Απλά τυχαίνει να ξέρουμε πέντε πράγματα για τα θέματα που συζητάμε. Άλλωστε, δεν είναι και τρομερού επιπέδου οι συζητήσεις κάποιων φίλων που πήγαν για καφέ. Όλοι μπορούν να πουν κάτι πάνω στο θέμα και να υποστηρίξουν την γνώμη τους. Και εάν ξέρουμε πολλά, τότε δε φταίμε εμείς φίλε, τα παράπονα στην Google, που μας τα μάθε. 

Κλείνω γιατί σε κούρασα και όπως είπα παραπάνω, δεν γουστάρω τα πολλά και άσκοπα λόγια! Η πληροφορική και οι υπολογιστές γενικότερα, είναι ένας απίστευτος κόσμος που ο καθένας θα ήταν καλό να έχει κάποιες βασικές γνώσεις σε αυτό. Είναι ειλικρινά πώρωση και στο συστήνω ανεπιφύλακτα. Μην ακούς τι λένε οι άλλοι και επέλεξε να κάνεις παρέα με κάποιον σαν εμάς. Θα δεις πως είμαστε καλά παιδιά κατά βάθος!

ξερόλας

Advertising

Εγωίστρια, ονειροπόλα και νευρική, λατρεύω τη Σαμοθράκη, το μπέργκερ, τις νεράιδες και το τσίπουρο. Ζω για να τραγουδάω και να ζωγραφίζω και παθιάζομαι με τα βιβλία, φτάνοντας σε σημείο εθισμού!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η φιλοσοφία του κομμουνισμού

Η φιλοσοφία του κομμουνισμού έγκειται στη θεωρητική βάση της ριζοσπαστικοποίησης

Διατροφικές διαταραχές: Μία επισκόπηση

Διατροφικές διαταραχές: Μία επισκόπηση Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διατροφικές