Πόσες εκδοχές σου υπάρχουν στο μυαλό των άλλων;

28 Φεβρουαρίου 2024

Πόσες εκδοχές σου υπάρχουν στο μυαλό των άλλων;

Πόσες εκδοχές σου υπάρχουν στο μυαλό των άλλων; Δεν είναι παράξενο πόσες διαφορετικές εκδοχές σου ζουν και δημιουργούνται στο μυαλό όσων γνωρίζεις; Για κάποιους είσαι ο ντροπαλός και ο συνεσταλμένος που δεν μιλάς. Για κάποιους είσαι ο ενοχλητικός που όλο έχει κάτι να πει. Για κάποιους είσαι ο ψυχρός, ο κακός… ενώ παράλληλα άλλοι σε βρίσκουν ευγενικό και καλόκαρδο. Ποιες εκδοχές σου όμως είναι οι πραγματικές;

Πόσες διαφορετικές εκδοχές σου υπάρχουν στο μυαλό όσων σε γνωρίζουν;

Κάθε άτομο που σε γνωρίζει έχει σχεδιάσει στο μυαλό του μια διαφορετική εκδοχή σου κι αυτό επειδή σε βλέπει μέσα από τα δικά του φίλτρα. Νομίζει ότι είσαι αυτός που περιμένει να είσαι και σε συγκρίνει μαζί του. Ο τρόπος που σε βλέπουν οι άλλοι τις περισσότερες φορές καλύπτει στο μεγαλύτερο μέρος την αντανάκλαση του εαυτού τους. Συνάδελφοι, σύντροφοι, πρώην, νυν, φίλοι, γείτονες, οικογένεια, άγνωστοι που ανταλλάσσεις μια κουβέντα ή ξένοι που εξυπηρετείς, σε εξυπηρετούν ή προσπερνάς στο δρόμο. Όλοι τους έχουν μια διαφορετική εκδοχή σου στο μυαλό τους και οι εκδοχές τους διαφέρουν από την αίσθηση του πραγματικού σου «εσύ». Για να είμαι ειλικρινής τείνει περίεργο και ενδιαφέρον το πόσο διαφορετικά μπορούν να βλέπουν δύο άνθρωποι το ίδιο άτομο. Είναι λογικό όμως γιατί οι άνθρωποι μας συναντούν σε διαφορετικά σημεία του ταξιδιού της ζωής μας. Όλοι φέρνουμε επίσης τους δικούς μας μοναδικούς φακούς στις προοπτικές και στις απόψεις μας. Ως άνθρωποι, υπάρχουμε σε μια πάροδο και εξέλιξη. Σίγουρα δεν είμαστε το ίδιο άτομο που ήμασταν ένα χρόνο πριν ή και δέκα χρόνια, ακόμη και μια εβδομάδα βέβαια, ανάλογα με το στάδιο της ζωής μας.

Διαβάστε επίσης  Οι προσδοκίες πάντα πληγώνουν
Advertisements
Ad 14

Αν έχουν όλοι διαφορετικές εκδοχές σου, σε γνωρίζει κανείς πραγματικά;

Πιστεύω πως η εκδοχή του εαυτού μας η οποία υπάρχει στο δικό μας μυαλό είναι η πιο σημαντική. Πρέπει να ζούμε με τον εαυτό μας μέρα με τη μέρα. Δεν έχουμε κανέναν έλεγχο σχετικά με το πώς επιλέγουν να μας βλέπουν οι άλλοι, επομένως είναι εντελώς χάσιμο χρόνου να ασχολούμαστε με τις προκατειλημμένες αντιλήψεις των άλλων ανθρώπων. Αντιστοίχως, είναι χρήσιμο να έχουμε κι εμείς επίσης την ίδια επίγνωση πως η άποψη μας για τους άλλους μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβής αλλά επηρεασμένη ως εκ τούτου από τις δικές μας προκαταλήψεις. Αλλάζουμε πάντα και καθημερινά μιας και κάθε περίοδος που διανύουμε είναι μια διαφορετική ιστορία για εμάς, είτε δεχθούμε πρόοδο ή οπισθοδρόμηση στην αλλαγή αυτή. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να είχαν μια εμπειρία μαζί μας πριν από πολλά χρόνια, και στο μυαλό τους, να είμαστε το ίδιο άτομο που ήμασταν τότε, αυτό ωστόσο δεν αποτελεί κανένα βάσιμο πραγματικότητας. Σκέψου λοιπόν ποιος θέλεις να είσαι, για τον εαυτό σου αλλά και για τους άλλους. «Τι είδους άνθρωπος θέλω να είμαι σε αυτή την κατάσταση;» και αυτό που πιστεύεις εσύ, μόνο αυτό είσαι, ό,τι κι αν λένε οι άλλοι.

Ποιος πραγματικά είσαι εσύ απ’ αυτές τις εκδοχές σου;

Μέσα από όλες αυτές τις εκδοχές, επικρατούν μονάχα τρεις βάση της ψυχολογίας. Αυτός που νομίζεις ότι είσαι
Αυτός που θέλεις να είσαι. Αυτός που μένει στη σκέψη κι όχι στην πραγματικότητα. Ποιος είσαι όμως πραγματικά;

Διαβάστε επίσης  Αδιαφορία, ένα επικίνδυνο συναίσθημα των καιρών

Αυτός που νομίζεις ότι είσαι. Βάση στο παρελθόν, στο όνομα που σου δόθηκε, στην οικογένεια απ’ όπου ξεκίνησες. Στις ιδέες που σου δόθηκαν, καθώς και στην όλη εξέλιξη της ιστορίας σου από τη γέννηση σου μέχρι αυτήν τη στιγμή η οποία αποτελείται από κάθε είδους διαφορετικά κομμάτια και μέρη. Αυτός που θέλεις να είσαι. Βάση στις δυνατότητες, στους στόχους, σε μια μελλοντική εκδοχή σου. Όταν λέμε θέλω να είμαι πιο παραγωγικός, ή θέλω να είμαι πιο προσεκτικός στη ζωή μου, προσπαθούμε να είμαστε μια εκδοχή του εαυτού μας που δεν είμαστε ούτε ήμασταν, αλλά κάτι παραπάνω της θέλησής μας. Αυτός που πραγματικά είσαι. Αυτή η εκδοχή σου δεν είναι ποτέ στατική. Δεν βασίζεται στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον. Ούτε είναι ποτέ ίδια. Δεν βασίζεται σε ιδέες για το τι είναι σωστό ή λάθος, καλό ή κακό, ποιος είσαι και ποιος όχι. Αυτός που πραγματικά είσαι, είναι ο εαυτός που είσαι εδώ και τώρα. Είναι η πλήρης πραγματικότητα. Περιλαμβάνει όλα όσα αισθάνεσαι, κάνεις και βιώνεις αυτή τη στιγμή, χωρίς όλες τις ιδέες, τις πεποιθήσεις και τις συνθήκες του παρελθόντος – χωρίς τις αλλαγές που επιθυμείς και τους στόχους για το μέλλον. Συνεπώς δεν είσαι τα συναισθήματα του παρελθόντος, ούτε και το άγχος του μέλλοντος, όλα αυτά έρχονται και φεύγουν αστραπιαία. Εσύ είσαι μονάχα ό,τι είσαι τώρα και αυτό αρκεί και με το παραπάνω, είναι ό,τι πιο δυνατό και σημαντικό είσαι.

Αυτό που είσαι τώρα είναι ό,τι συμβαίνει στη ζωή σου στο σύνολό της, και όλα αυτά πρέπει να τα αγαπάς, και όλα αυτά πρέπει να τα βιώσεις πλήρως όπως είναι. Αυτή είναι η απόλυτη και πλήρης ελευθερία της ιδέας του εαυτού μας. Είσαι τα πάντα, και πολλά περισσότερα απ’ όσα ήσουν εχθές ή θα είσαι αύριο. Είσαι ζωντανός στην παρούσα στιγμή. Είσαι πλήρης. Γι’ αυτό έχε επίγνωση του παρόντος. Άφησε το ποιος ήσουν, ή το ποιος θα ήθελες να γίνεις στο μέλλον, και απλώς ζήσε και απόλαυσε το τώρα χωρίς να επιβιώνεις απλά για να παίξεις με τη ζωή. Αυτός που είσαι τώρα, αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η ομορφιά. Και αυτή είναι η ουσία της ζωής. Το μονοπάτι προς την αφύπνιση είναι να ζεις στο τώρα, αυτός είσαι ο πραγματικός σου εαυτός απ’ όλες τις εκδοχές σου. Να σαι όμορφος, σημαίνει να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός τώρα. Δε χρειάζεται να σε αποδεχτούν οι άλλοι. Αρκεί να αποδεχθείς εσύ τον εαυτό σου.

Διαβάστε επίσης  Είμαι ό,τι διαφορετικό φοβάσαι και απεχθάνεσαι

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Θα μπορούσε κανείς να με περιγράψει ως μια αθεράπευτα ρομαντική εκδοχή σε ανάμειξη της Φοίβη Μπουφέι με τον Τσάντλερ Μπίνγκ. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Δημοσιογραφία και Αρχισυνταξία το 2017, αρθρογραφώ, γράφω ρομαντικές ιστορίες και διαβάζω βιβλία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά