Η Αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας / Η Παλιγγενεσία της Αρχιτεκτονικής

Πηγή εικόνας: https://architecture.web.auth.gr/

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚεΔ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) συνδιοργανώνουν στις εγκαταστάσεις του ΕΠΚεΔ στους Δελφούς, τον Σεπτέμβριο του 2021 (Παρασκευή 3/9/2021 – Σάββατο 4/9/2021 – Κυριακή 5/9/2021) συνέδριο με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική της Παλιγγενεσίας / Η Παλιγγενεσία της Αρχιτεκτονικής», που εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από το 1821.

Οι συνθήκες αναφοράς στην ελληνική αρχαιότητα, που είχαν διαμορφωθεί πολύ πριν το 1821, είχαν στρέψει το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων στον ελλαδικό χώρο, σε αναζήτηση πνευματικών, πολιτικών και αρχιτεκτονικών συσχετισμών. Από τα χρόνια του Καποδίστρια τουλάχιστον και δυνάμει ως τις μέρες μας, οι αναφορές αυτές αποτελούν ιδεολογικό έδαφος για την οικοδόμηση του νέου ελληνισμού και όλων των νεωτερικών προβολών του, που συνοψίζει η παλιγγενεσία. Από την αρχιτεκτονική που επιδιώκει να εκφράσει την ελληνική αναγέννηση ως την αρχιτεκτονική που ξαναγεννιέται σε ελληνική γη, διαμορφώνεται ένα πεδίο πολλαπλών διασταυρώσεων των ιδεών και των πρακτικών που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Το συνέδριο θα αναπτύξει τον παραπάνω προβληματισμό εστιάζοντας σε τέσσερεις κατευθύνσεις: (1) τον σχεδιασμό των πόλεων και των υποδομών του ανεξάρτητου κράτους, (2) την αναβίωση της αρχαιότητας με έρευνες και ανασκαφές αρχιτεκτόνων που οδήγησαν στην αρχαιολογία, (3) την αρχιτεκτονική που ανέλαβε να εκφράσει και οικοδομήσει την ελληνική αναγέννηση, (4) την εκπαίδευση στην αρχιτεκτονική που ανέλαβε να διαμορφώσει τους μαΐστορες της παλιγγενεσίας.

Την Τιμητική Επιτροπή του συνεδρίου συγκροτούν η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Πρόεδρος ΕΠΚεΔ και ο Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν: Δημήτρης Ησαΐας, Αρχιτέκτων – Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Παύλος Καλλιγάς, Διευθυντής ΕΠΚεΔ, Δημήτρης Κυρτάτας, Ιστορικός – Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παναγιώτης Τουρνικιώτης , Καθηγητής Θεωρίας Αρχιτεκτονικής – Κοσμήτορας ΣΑΜ ΕΜΠ Βούλα Τσούνα , Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας UCSB – μέλος ΔΣ ΕΠΚεΔ

Η Επιστημονική Επιτροπή καλεί όσους και όσες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Συνέδριο, είτε ατομικά είτε ως ομάδα, με ανακοίνωση συνολικής διάρκειας 15 λεπτών, να υποβάλλουν περίληψη της παρουσίασης (250-300 λέξεων), στο email : eccd@eccd.gr, μέχρι τις 11/3/2021. Η πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης : τον πλήρη τίτλο, τη θεματική ενότητα, ονοματεπώνυμο, σύντομο βιογραφικό και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο & ηλεκτρονική διεύθυνση). Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή έως τις 23/4/2021 και αυτές που θα επιλεγούν για παρουσίαση θα υποβληθούν στην τελική τους μορφή στις 20/7/2021 (κείμενο ανακοίνωσης και περίληψης 250-300 λέξεων, καθώς και βιογραφικό 200 λέξεων). Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η Ελληνική.

Πηγή: https://architecture.web.auth.gr/

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Περισσότερα από τη στήλη: Αρχιτεκτονική

Αρχιτεκτονική

Η πυραμίδα των Τιράνων

Ανοίγοντας το 1988, η Πυραμίδα των Τιράνων της Αλβανίας λειτούργησε ως μουσείο για την κληρονομιά…

Αρχιτεκτονική

Τροχόσπιτο: Ιστορία, εξέλιξη και διακόσμηση

Το πρώτο τροχόσπιτο Η ιστορία ξεκινάει για πολλούς το 1870 στο Outer Banks της Αμερικής.…

Αρχιτεκτονική

Κάστρο Μπραν: Το μυθικό καταφύγιο του Κόμη Δράκουλα

Οι ιστορίες βρικολάκων ήταν και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λαογραφίας, της μυθολογίας αλλά και του…

Αρχιτεκτονική

Απαγορευμένη Πόλη: Ένα παλάτι με 9.999 δωμάτια

Η Απαγορευμένη Πόλη, γνωστή και ως Αυτοκρατορική Πόλη, αποτελεί ένα από τα πέντε σημαντικότερα παλάτια…

Αρχιτεκτονική

Κάστρο Νοϊσβανστάιν: Το παραμυθένιο παλάτι που ενέπνευσε την Ντίσνεϊ

Όλοι έχουμε μεγαλώσει βλέποντας το «μαγικό» παλάτι της Ντίσνεϊ στους τίτλους αρχής κάθε της ταινίας,…

Αρχιτεκτονική

Ροκοκό: 5 παραδείγματα στην αρχιτεκτονική

Το Ροκοκό είναι ένα στυλ που αναπτύχθηκε στη Γαλλία του 18ου αιώνα και αποτελεί ένα…

Αρχιτεκτονική

Το Αρχοντικό

Το αρχοντικό της δέσποζε εκεί αγέρωχο από τον χρόνο, μόνο αυτή ένιωθε χίλια κομμάτια! Μόλις…