Όταν το Χόλιγουντ περνάει μηνύματα.
Η αλήθεια είναι πως οι Χολιγουντιανές παραγωγές έχουν ταυτιστεί στο νου μας ως εύπεπτες ταινίες στην πλειοψηφία τους ωστόσο, δεν είναι λίγες εκείνες που τολμούν να αγγίξουν ευαίσθητα ζητήματα όπως η κοινωνική θέση των έγχρωμων, η αντιμετώπιση των γυναικών ή των οροθετικών. Αυτά τα βαριά θέματα προσεγγίζονται πότε σε βάθος και πότε επιδερμικά, σε κάθε περίπτωση όμως, καταφέρνουν να αποτελέσουν ένα καλό ερέθισμα. Εξάλλου, Hollywood μπορεί να σημαίνει υπερπαραγωγές, μεγάλα ονόματα και ταινίες με τεράστια προώθηση, όμως μέσα στις περίπου 500 ταινίες που παράγονται ετησίως κάποιες θα έχουν και σπουδαία κοινωνικά μηνύματα, όπως αυτές που έχουμε επιλέξει στη λίστα μας:
The Help (2011)
Ξεκινάμε με την πιο «ανάλαφρη» της λίστας μας. Η ταινία εκτυλίσσεται στην Αμερική κατά τη διάρκεια του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960. Προβάλει έξυπνα τις δυσκολίες των Αφρικανών Αμερικανών που εργάζονταν για λευκές οικογένειες όπως τις διηγούνται οι ίδιες στην επίδοξη συγγραφέα, Skeeter Phelan. Ο φυλετικός διαχωρισμός παρουσιάζεται με έναν ίσως αστείο τρόπο και παρ’ ότι κατηγοριοποιείται ως δραματική ταινία, θα βρείτε τον εαυτό σας να γελάει σε αρκετά σημεία.
Dallas Buyers Club (2013)
Σ’ αυτήν την ταινία που έχει κερδίσει 3 Όσκαρ, προσεγγίζονται πολλά θέματα. Κάποια αναλύονται σε βάθος, όπως η εμπορευματοποίηση της νόσου του AIDS από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, άλλα σε μια σχετική έκταση, όπως η περιθωριοποίηση των νοσούντων και άλλα σχεδόν επιδερμικά όπως η θέση και αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων. Πρόκειται για μια πολύ δυνατή ταινία – πράγματι δραματική – όπου ο πρωταγωνιστής, Ron Woodroof, ανακαλύπτοντας πως έχει προσβληθεί από AIDS, προσπαθεί να ξεγελάσει το ίδιο το ιατροφαρμακευτικό σύστημα μαζί με την ασθένεια αλλά και τον θάνατο. Εδώ,τόσο ο Matthew McConaughey όσο και ο Jared Letto δίνουν μία από τις σπουδαιότερες ερμηνείες τους, χαρίζοντάς τους κι από ένα Oscar.
Erin Brockovich (2000)
Ίσως η πιο «Χολιγουντιανή» ταινία της λίστας μας, με πολύ δημοφιλή ονόματα στο επιτελείο της όπως αυτό της Τζούλια Ρόμπερτς στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Erin Brockovich-Ellis, μιας άνεργης και μόνης μητέρας όπου πείθει τον δικηγόρο που την εκπροσώπησε σε μια αποτυχημένη αγωγή να της δώσει δουλειά στο γραφείο του. Παρά τη «φτηνή» της εικόνα, δουλεύει σκληρά και κατορθώνει να ταχθεί ενάντια σε μια εταιρεία πολλών εκατομμυρίων. Σ’ αυτήν την ταινία θίγονται οι δυσκολίες που ακολουθούν μια μητέρα χωρίς σύντροφο, όσο και περιβαλλοντολογικά ζητήματα. Στα fun-facts το γρήγορο πέρασμα της αληθινής Erin Brockovich από την ταινία, στο ρόλο της σερβιτόρας.
Μια φουτουριστική ταινία που έχει κερδίσει ένα Όσκαρ για το σενάριο της. Διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον όπου ένας συγγραφέας μετά το διαζύγιό του δημιουργεί μια παράδοξη ερωτική σχέση με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Παρ’ ότι νιώθει χαρούμενος από τη σχέση που αναπτύσσουν όσο περισσότερο ελκύεται τόσο περισσότερο αρχίζει να αμφιβάλλει. Βασισμένο σχεδόν απόλυτα στην υποκριτική ικανότητα του Joaquin Phoenix, αυτή η ταινία ίσως καταδεικνύει στην υπερβολή του το πόσο ανάγκη έχει κανείς την συντροφικότητα και πόσο εμμονικοί καταλήγουμε να γινόμαστε με την τεχνολογία στις μέρες μας.
I am Sam (2001)
Μια ταινία που επηρέασε τον τρόπο που βλέπουμε τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία. Ο Sean Penn στον ρόλο του Sam, ενός άντρα με διανοητική καθυστέρηση, δίνει τον δικό του αγώνα για να κρατήσει την κόρη του. Για να το πετύχει, προσεγγίζει την δικηγόρο Ρίτα Χάρισον που την υποδύεται η Michelle Pfeiffer και η οποία αναλαμβάνει την υπόθεση σε μια προσπάθεια να αποδείξει πως δεν είναι ψυχρή και άκαρδη στους συναδέλφους της. Στην πορεία της ταινίας παραδίδονται σπουδαία μαθήματα τόσο για τις ανθρώπινες σχέσεις όσο και για το πως αντιλαμβάνεται κανείς ένα άτομο με νοητική αναπηρία. Μια πραγματικά συγκινητική ιστορία που αποτυπώνεται άψογα από την εκπληκτική ερμηνεία του Sean Penn.
American History X (1998)
Ίσως μια από τις πλέον επίκαιρες ταινίες με πολλές σκληρές εικόνες. Ο Edward Norton δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας στον ρόλο του Derek Vinyard, ενός πρώην νέο-ναζιστή που μετά την αποφυλάκισή του προσπαθεί να κρατήσει τον αδερφό του μακριά από την συμμορία στην οποία ο ίδιος υπήρξε ηγετικό μέλος και ευθυνόταν για διάφορα εγκλήματα φυλετικής διάκρισης. Με πολλά flash-back βλέπουμε πώς άλλαξε πεποιθήσεις αλλά και τι χρειάστηκε για να δει τα γεγονότα πιο σφαιρικά, διαλύοντας την φούσκα της φυλετικής ανωτερότητας. Πρόκειται για μια ταινία που απαιτεί γερό στομάχι και «σπάει» τις νέο-ναζιστικές ιδέες από την ρίζα τους.
Αν επιλέξετε να δείτε κάποια από αυτές τις ταινίες μπορεί να μη χρειαστείτε απαραιτήτως χαρτομάντιλα, θα χρειαστείτε όμως σίγουρα μερικά λεπτά για να επανέλθετε στην πραγματικότητα και ίσως να σκεφθείτε υπό άλλο πρίσμα κάποιες κοινωνικές πραγματικότητες. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα σας αγγίξουν και πως πολλές εικόνες θα τυπωθούν στο μυαλό σας για καιρό, αν όχι για πάντα.