«Glass»: Ένα πολυαναμενόμενο sequel και η «ανάσταση» μιας καριέρας

Ο παρεξηγημένος M.Night Shyamalan επιστρέφει για μια ακόμα φορά και μοιάζει αποφασισμένος να ξεπεράσει το προβληματικό του παρελθόν.

Μετά την απρόσμενη επιτυχία του «Split» και έχοντας ανακοινώσει τη δημιουργία του από τον Απρίλιο του 2017 μέσω του λογαριασμού του στο twitter, το «Glass» έχει επιτέλους το πρώτο του trailer.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια εποχή που η δημοτικότητα του superhero genre είναι στο ζενίθ της και αυτό είναι κάτι που χειρίστηκε άψογα ο Ινδός σκηνοθέτης, ήδη από το 2016, όταν κυκλοφόρησε το «Split». Μόνο που τότε, κανείς δεν ήξερε ότι το «Split» θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε σχέση με το είδος και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που συνέβη στο φινάλε της ταινίας. Η μεγαλύτερη μερίδα του κοινού ήταν αρχικά ιδιαίτερα σκεπτική, καθώς δεν μπορούσε να ξεχάσει τα ασυγχώρητα ατοπήματα του σκηνοθέτη, που φαίνεται να έπαθε κρίση ταυτότητας μετά τους πρώτους του θριάμβους.

Advertising

Advertisements
Ad 14

H πορεία του M.Night ξεκίνησε κατά κοινή ομολογία εντυπωσιακά, όταν κατάφερε να αφήσει άφωνο το κοινό με το εντυπωσιακά ανατρεπτικό φινάλε του «The Sixth Sense», καθιστώντας τον όρο «plot twist» πιο δημοφιλή από ποτέ στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα μόλις χρόνο αργότερα επέστρεψε με το «Unbreakable», την ιστορία ενός αντισυμβατικού και ταυτόχρονα προσιτού υπερήρωα, που ανακαλύπτει ότι έχει ανεξήγητες δυνάμεις που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια. Καταφέρνοντας να παρακάμψει τις συμβάσεις του είδους και με ένα άρτιο σκηνοθετικά μάτι, παρέδωσε ένα cult φαινόμενο, που τον αποθέωσε και τον κατέταξε στο πάνθεον των σκηνοθετών της δεκαετίας.

Οι μετέπειτα απόπειρές του όμως κρίθηκαν από απογοητευτικές έως τραγελαφικές και όλοι απορούσαν τι είχε απογίνει εκείνος ο καινοτόμος μαιτρ των σεναριακών ανατροπών που γνώρισαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Με τα «Lady in the Water», «The Happening», «The Last Airbender» και «After Earth»  απογοήτευσε οικτρά και φαινομενικά ανεπανόρθωτα το κοινό, καταφέρνοντας να έχει ίσως την πιο εντυπωσιακά καθοδική πορεία που γνώρισε ποτέ σκηνοθέτης. Ακολουθούν ενδεικτικά οι βαθμολογίες που έχει δώσει το κοινό στις ταινίες του από το 2002 έως το 2013 (στοιχεία από imdb):

6,7 : Signs (2002)

6,5 : The Village (2004)

Advertising

5,6 : Lady in the Water (2006)

5,0 : The Happening (2008)

4,1 : The Last Airbender (2010)

4,9 : After Earth (2013)

Advertising

Κάθε απόπειρά του να ανταπεξέλθει στα αριστουργήματα του παρελθόντος, όχι μόνο έπεφτε στο κενό, αλλά αποτύγχανε χειρότερα από την προηγούμενη. Μέχρι που με το «Split», κατόρθωσε να ανεβάσει ξανά τη δημοτικότητά του, προσφέροντας ένα από τα πιο ιδιαίτερα plot twists στον κινηματογράφο. Και αυτό το κατόρθωσε, όχι εντυπωσιάζοντας το κοινό με μία εξαιρετική ανατροπή που αφορούσε την ίδια την ταινία, αλλά εντάσσοντας άρτια την ιστορία του ψυχοπαθή αντιήρωα του «Split», στο σύμπαν της άλλης δεύτερης μεγαλύτερής  του επιτυχίας, του «Unbreakable».

 Το sequel που ζητούσαν απεγνωσμένα και για χρόνια οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ταινίας, ήρθε μεταμφιεσμένο χωρίς να προειδοποιήσει κανέναν για την άφιξή του. Υπήρχαν ωστόσο και εκείνοι που απόλαυσαν το «Split», χωρίς να έχουν δει και αγαπήσει προηγουμένως το «Unbreakable», αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Το  «Glass» λοιπόν, έρχεται να συμπληρώσει την τριλογία του U.C.U. ( Unbreakable Cinematic Universe ), όπου οι 2 βασικοί χαρακτήρες του «Unbreakable» και οι πολλαπλές προσωπικότητες του villain του «Split», αλληλεπιδρούν επιτέλους μεταξύ τους. Και αυτή τη φορά, ο James McAvoy αναλαμβάνει να υποδυθεί 21 διαφορετικές προσωπικότητες, 12 περισσότερες δηλαδή από αυτές που είδαμε στο «Split». Γίνεται να μην ανυπομονείς;

Advertising

Επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας έχει οριστεί η 18η του Ιανουαρίου του 2019.

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros 2025 έρχεται!

Το Animasyros 2025, το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων που έχει καθιερωθεί ως μία από τις…

Κινηματογράφος

The Way We Were (1973) – Αποχαιρετάμε τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και θυμόμαστε “τα καλύτερα του χρόνια”

Αποχαιρετάμε τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, έναν θρύλο του Κινηματογράφου με μια ταινία που σημάδεψε τις καρδιές…

Κινηματογράφος

Sympathy for Mr. Vengeance: Ο φαύλος κύκλος της εκδίκησης

Οι περισσότεροι γνωρίσαμε τον Park Chan-wook μέσα από το «Oldboy», την ταινία που σάρωσε διεθνώς…

Κινηματογράφος

Top 3 κινηματογραφικοί CGI χαρακτήρες με καρδιά

Όταν οι CGI χαρακτήρες παίρνουν “σάρκα και οστά”. Όσον αφορά τις κινηματογραφικές ερμηνείες, η τεχνολογία…

Κινηματογράφος

Weapons: Το πιο ανησυχητικό φιλμ της χρονιάς;

Ο Zach Cregger είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα ονόματα του αμερικανικού σινεμά τρόμου.…

Κινηματογράφος

Προφεστιβαλική εβδομάδα για το 38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Σε μια προφεστιβαλική εβδομάδα, από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2025, το 38o Πανόραμα…

Κινηματογράφος

Ριβιέρα: Η νέα coming of age ταινία του Ορφέα Περετζή

Αν παρακολουθείς τα κινηματογραφικά νέα, λογικά θα έχεις πέσει πάνω σε πόστερ της ταινίας «Ριβιέρα»,…