Η ξεχασμένη μάχη: O Ολλανδός στρατιώτης Ράιαν

Ύστερα από τις επιτυχίες Ρίπαχεν (2016) και Ο Τραπεζίτης της Αντίστασης (2018) ο ολλανδικός κινηματογράφος επιστρέφει με μία ακόμα εξαιρετική ταινία. Η ξεχασμένη μάχη, η μεγαλύτερη παραγωγή από τις Κάτω Χώρες με κόστος πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια, βρίσκεται στο Netflix. Όσοι πιστεύουν ότι πατώντας το play θα παρακολουθήσουν μια ταινία low budget χωρίς συνοχή θα απογοητευτούν…

Σενάριο

Η ξεχασμένη μάχη διαδραματίζεται στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φύρερ έχει δώσει διαταγή για αντίσταση μέχρι τέλους. Οι Συμμαχικές δυνάμεις μαζί με την βοήθεια των Αμερικανών στρατιωτών, έχουν υπερκεράσει τις δυνάμεις του Άξονα σε όλο σχεδόν το ευρωπαϊκό μέτωπο. Το μόνο “αγκάθι” που έχει μείνει είναι η κατάληψη του λιμανιού της Αμβέρσας, ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό των Συμμάχων. ‘Ομως οι δυνάμεις του Γ΄Ράιχ, που έχουν στήσει μια ισχυρή αμυντική γραμμή σχεδόν σε όλο το μήκος του ποταμού Σκάλδη, τους περιμένουν πίσω από τα χαρακώματα.

Πάνω από τις ιαχές του πολέμου ένας  νεαρός οδηγός ανεμοπτέρου καταρρίπτεται από γερμανικά πυρά. Προηγουμένως ένας Ολλανδός αντιστασιακός έχει προκαλέσει ατύχημα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 Γερμανοί στρατιώτες. Παράλληλα ένας άλλος Ολλανδός πολεμάει μαζί με τις δυνάμεις του Άξονα. Μέσα από τις  τραγικές ιστορίες  αυτών των προσώπων θα εξελιχθεί Η ξεχασμένη μάχη.

Κριτική

Η ξεχασμένη μάχη πέρα από την δράση και την ένταση όπως κάθε πολεμική ταινία δείχνει και τις ανθρώπινες διαστάσεις της. Παρακολουθούμε πώς μπορεί να αλλάξει ένας άνθρωπος μέσα από τις τραγικές καταστάσεις που βιώνει. Μπορεί να γίνει πιο σκληρός ή πιο ανθρώπινος. Η ταινία ακόμα προβάλλει την πραγματική διάσταση του πολέμου χωρίς να υπερβαίνει το ρεαλιστικό ύφος. Από τον φόβο των στρατιωτών πίσω από τα χαρακώματα, μέχρι την υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής από τους αξιωματικούς για την επίτευξη των στρατηγικών σκοπών τους.

Διαβάστε επίσης  The Pope’s Exorcist: Η πρώτη ταινία τρόμου του Russell Crowe

Η τεχνική του Ολλανδού σκηνοθέτη είναι άριστη: αληθοφανείς σκηνές μάχης, πολύ όμορφη φωτογραφία και υπέροχα πλάνα συνθέτουν αυτό το ευρωπαϊκό έπος. Η ξεχασμένη μάχη απαρτίζεται από ένα κάστ καλών ηθοποιών που με τις ερμηνείες τους κερδίζουν τις εντυπώσεις. Η μουσική επένδυση δίνει την δική της ξεχωριστή πινελιά στην ταινία.

Αξίζει να την δώ;

Για τους λάτρεις των πολεμικών ταινιών είμαι σίγουρος ότι θα τους ενθουσιάσει. Για τους υπόλοιπους πιστεύω ότι οι 2 ώρες περίπου που θα αφιερώσουν από τον χρόνο τους δεν θα πάει χαμένος. Η ξεχασμένη μάχη, το νέο αριστούργημα από την Ολλανδία, σας περιμένει να την απολαύσετε, να δείτε από άλλη οπτική γωνία την φρίκη του πολέμου και  πώς μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας του ανθρώπου σε ακραίες καταστάσεις.

Δείτε το τρέιλερ :

Ταινίες, ταινίες και πάλι ταινίες. Μόνος ή με παρέα. Από κωμωδία μέχρι σπλατεριά. Αγαπημένος ηθοποιός Denzel Washington. Αγαπημένη ταινία Μan on fire. Αγαπημένη ατάκα “What we do in life echoes in eternity.” – Maximus, “Gladiator”.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και