Οι σκηνοθετικές δουλειές του Aaron Sorkin

Aaron Sorkin
Πηγή εικόνας: huffpost.com

Ο Aaron Sorkin μπορεί να έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό λόγω των εξαιρετικών σεναρίων του, αλλά τα τελευταία χρόνια εκτός από την πένα, έχει αρχίσει να ασχολείται και με την σκηνοθεσία. Μπορεί η σκηνοθεσία του να μην φτάνει το επίπεδο των σεναρίων του, αλλά θεωρώ πως η δουλειά του είναι αρκετά αξιοπρεπής. Ο Aaron Sorkin έχει υπογράψει μερικά από τα καλύτερα σενάρια των τελευταίων χρόνων. Κάποια από αυτά είναι το σενάριο του The Social Network (2010) του David Fincher και το σενάριο του Steve Jobs (2015) του Danny Boyle.

Προς το παρόν έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες, το Molly’s Game (2017) και το The Trial of the Chicago 7 (2020). Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σκαριά η νέα του ταινία, το Being the Ricardos. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τις δύο ταινίες του Aaron Sorkin που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι αυτή τη στιγμή, και θα κλείσουμε με λίγα νέα για την καινούργια του ταινία. Οι αληθινές ιστορίες τον ιντριγκάρουν αρκετά, κάτι το οποίο έχει γίνει ολοφάνερο και από το έως τώρα έργο του. Η σειρά που θα ακολουθηθεί παρακάτω είναι χρονολογική.

Molly’s Game (2017)

Η Μόλι Μπλουμ (Jessica Chastain) είναι μια νεαρή σκιέρ που αγωνίζεται σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων. Ύστερα από ένα ατύχημα, αποφασίζει να διακόψει την ενασχόληση της με το σκι και να αφοσιωθεί στις σπουδές της, οι οποίες ήταν πάνω στη Νομική. Καθώς προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα οικονομικά, πιάνει διπλή δουλειά ως σερβιτόρα και ως γραμματέας. Σύντομα, θα εισχωρήσει βαθύτερα στον χώρο του πόκερ, καθώς το αφεντικό της διοργανώνει εβδομαδιαία παιχνίδια. Κάπου εδώ ξεκινάει το κυρίως κομμάτι της ιστορίας.

Διαβάστε επίσης  «It Chapter Two»: Το πρώτο ανατριχιαστικό trailer

Σε αυτά τα παιχνίδια παίζονται μεγάλα ποσά και οι συμμετέχοντες είναι κατά βάση γνωστοί ηθοποιοί και επιχειρηματίες. Λόγω κάποιων συμβάντων, η Μόλι αποφασίζει να ξεκινήσει να διοργανώνει μόνη της παιχνίδια. Καθώς βαδίζει στα όρια μεταξύ νόμιμου και παρανόμου, δε θα αργήσει να χάνει το παιχνίδι και κάπου εκεί αρχίζει η κατρακύλα. Αφότου έχει διακόψει την ασχολία της με το πόκερ για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, η αστυνομία οδηγείται στην σύλληψη της. Ο μόνος σύμμαχος της είναι ο Τσάρλι Τζάφι (Idris Elba), ο δικηγόρος της. Θα καταφέρουν άραγε να διαλευκάνουν την υπόθεση;

Advertising

Advertisements
Ad 14
Aaron Sorkin
Πηγή εικόνας: apnews.com

Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Aaron Sorkin, το σενάριο είναι αρκετά έξυπνο και ενδιαφέρον. Η ιστορία βασίζεται στο μυθιστόρημα Molly’s Game. Αυτό που ξεχωρίζει στην ταινία είναι η εξαιρετική ερμηνεία της Jessica Chastain στον ρόλο της Μόλι Μπλουμ. Το καστ συμπληρώνουν ο Idris Elba (ο δικηγόρος) και ο Kevin Costner (ο πατέρας της Μόλι). Κλείνοντας το κομμάτι της πρώτης ταινίας, ειδική μνεία χρειάζεται το εξαιρετικό μοντάζ της ταινίας, που προσδίδει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον στην πλοκή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η ταινία να καθίσταται ένα αρκετά αξιοπρεπές αποτέλεσμα το οποίο αξίζει σίγουρα την προσοχή σας. Η ταινία προτάθηκε για το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, αλλά εν τέλει ο Aaron Sorkin έχασε το βραβείο από το Call Me By Your Name.

Διαβάστε επίσης  Πως μοιάζει η πολιτική στο σινεμά;

Βαθμολογία στο IMDb: 7,4
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Vu4UPet8Nyc

The Trial of the Chicago 7 (2020)

Στο Σικάγο του 1968 διαδραματίστηκε ένα Συνέδριο Δημοκρατικών. Εκείνες τις ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι κατέφθασαν στην πόλη για να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ, στον οποίο καθημερινά χάνονταν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Πολύ σύντομα, ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Η αστυνομία έφτασε στην σύλληψη των οκτώ κύριων διοργανωτών. Η δίκη που ακολούθησε, διήρκεσε αρκετούς μήνες και συχνά μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την έννοια της Δημοκρατίας.

Η ταινία μας προσφέρει μερικές εξαιρετικά γυρισμένες σκηνές διαδηλώσεων, μέχρι εκπληκτικές σκηνές εντός του δικαστηρίου. Κάτι ακόμα που θαυμάζω σε αυτή την ταινία είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Aaron Sorkin μας γνωρίζει τους ήρωες της ταινίας στην εισαγωγή. Και όπως πάντα οι διάλογοι είναι ένα από τα δυνατότερα χαρτιά που έχει να επιδείξει ο Aaron Sorkin!

Advertising

Aaron Sorkin
Πηγή εικόνας: vanityfair.com

Το Trial of the Chicago 7 είναι μία από τις αγαπημένες μου ταινίες από το ιδιαίτερο -κινηματογραφικά και μη- 2020. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη σκηνοθετική δουλειά του Aaron Sorkin. Το καστ είναι φανταστικό, η πλοκή πολύ ενδιαφέρουσα, όπως επίσης και το τελικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, εμφανίζονται ο Sacha Baron Cohen, ο Joseph Gordon-Levitt, ο Michael Keaton και ο John Carroll Lynch. Αυτοί είναι μερικοί από το τεράστιο καστ της ταινίας. Η ταινία είναι υποψήφια για 6 Όσκαρ. Μερικά από αυτα είναι το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας και Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου (Sasha Baron Cohen). Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον Φαίδων Παπαμιχαήλ ο οποίος είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά στην καριέρα του για το Όσκαρ Καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας.

Διαβάστε επίσης  Dream Scenario: Όταν τα όνειρα γίνονται viral

Βαθμολογία στο IMDb: 7,8
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=FVb6EdKDBfU&t=3s

Being the Ricardos

Η νέα ταινία του Aaron Sorkin θα ονομάζεται Being the Ricardos και θα σχετίζεται με το I Love Lucy, ένα από τα πρώτα και πιο σημαντικά sitcoms στην ιστορία της τηλεόρασης. Η σειρά αυτή έπαιξε στην τηλεόραση από το 1951 μέχρι και το 1957. Προσέφερε στο κοινό αρκετές στιγμές γέλιου με τις εξωφρενικές καταστάσεις μεταξύ της Λούσι Ρικάρντο, του Ρίκι Ρικάρντο, του Φρεντ και της Έθιλ Μερτζ.

Σε συνεργασία με την Amazon και την Escape Artists Productions, ο Aaron Sorkin θα μεταφέρει στην οθόνη το έργο και τις δυσκολίες της Lucille Ball και του Desi Arnaz. Στον ρόλο της Lucille θα βρεθεί η Nicole Kidman και στον ρόλο του Desi Arnaz ο Javier Bardem. Το καστ θα συμπληρώνει και ο J.K Simmons. Προς το παρόν δε γνωρίζουμε την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας. Ελπίζω να έχουμε σύντομα παραπάνω νέα. Το σίγουρο είναι ότι ανυπομονούμε να την δούμε!

Advertising

Aaron Sorkin
Πηγή εικόνας: slashfilm.com

Η πηγή που χρησιμοποίησα για τις πληροφορίες σχετικά με το Being the Ricardos είναι η παρακάτω:

  • https://screenrant.com/being-the-ricardos-everything-about-aaron-sorkin-upcoming-i-love-lucy-movie/

 

Είμαι ο Γιώργος και σπουδάζω Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης. Δηλώνω μεγάλος λάτρης του κινηματογράφου, του αθλητισμού, αλλά και των ταξιδιών. Τις περισσότερες φορές, θα με βρείτε έξω να φωτογραφίζω.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σχέση τραυματικών εμπειριών και ενδομητρίωσης

Σχέση τραυματικών εμπειριών και ενδομητρίωσης Ποια είναι η σχέση μεταξύ

Η περίπτωση της καλοσύνης. Εθελοντισμός και άλλες πράξεις

Η περίπτωση της καλοσύνης. Η καλοσύνη προς τους άλλους μπορεί