Στον κινηματογράφο έχουμε ζήσει την αναβίωση εκατοντάδων σπουδαίων προσώπων. Από μουσικούς (Walk The Line), σκηνοθέτες (Hitchcock) έως και πολιτικά πρόσωπα (Jackie, Lincoln). Λιγότερη αλλά εξίσου σημαντική προβολή στο χώρο του κινηματογράφου είχε και έχει ο αθλητισμός. Ιστορίες με πάθος, πείσμα και συναισθηματισμό αλλά και υπενθύμιση ότι οι αθλητές είναι και αυτοί άτομα σαν εμάς, μας θυμίζουν συνεχώς γιατί τον αγαπάμε τόσο πολύ. Ελάτε μαζί μου σήμερα, λοιπόν, να δούμε 10 ταινίες αθλητικού περιεχομένου που έχουν μείνει στην ιστορία.
«The Hurricane» (1999)
H ταινία δε βασίζεται τόσο στο αγωνιστικό περιεχόμενο, αλλά περισσότερο στη ζωή του παλαιστή Rubin Carter. O Hurricane, όπως ήταν το παρατσούκλι του, κατηγορήθηκε και κρίθηκε ένοχος για ένα φόνο που ποτέ δε διέπραξε. Ο Denzel Washington ενσαρκώνει τον Carter και μας δείχνει τον αγώνα του για να αποδείξει την αθωότητά του. Όπως είπε και ο Bob Dylan στο ομώνυμο τραγούδι του για τον αθλητή: “Put in a prison cell, but one time he could-a been, The Champion of the World”.
«Glory Road» (2006)
Το αμερικανικό μπασκετικό τοπίο δεν ήταν πάντα όπως είναι σήμερα. Μέχρι και τη δεκαετία του 60 οι μαύροι αθλητές βίωναν το ρατσισμό σε καθημερινή βάση και αναγκαζόντουσαν να παρατήσουν το όνειρο τους. Το «Glory Road» ακολουθεί την ιστορία του προπονητή Don Haskins, ο οποίος προχώρησε σε μια ριζοσπαστική κίνηση και διαμόρφωσε τη βασική πεντάδα της ομάδας του αποκλειστικά από μαύρους αθλητές στον τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος. Κίνηση που σήκωσε τρομερές αντιδράσεις και πλέον έχει μείνει στην ιστορία.
«Ali» (2001)
To 2016 εκτός των άλλων πήρε μαζί του μια από τις εμβληματικότερες φιγούρες όχι απλά του box, αλλά του αθλητισμού γενικότερα. Λόγος για τον θρύλο της πάλης Cassius Clay/Muhammad Ali, ο οποίος άλλαξε το άθλημα και άφησε ιστορία σε αυτό. Το 2001 ο Will Smith έβαλε τα…κινηματογραφικά γάντια του Ali και μας χάρισε μια βιογραφική ταινία για τη ζωή και την καριέρα του μύθου του Box.
«Rush» (2013)
Περνάμε στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και ίσως τη μεγαλύτερη αντιπαλότητα στην ιστορία του χώρου. Το «Rush» δείχνει την άνοδο στην κορυφή του ταλαντούχου οδηγού James Hunt (Chris Hemsworth) και την κόντρα του με έναν εκ των κορυφαίων οδηγών που έχει γνωρίσει η Formula One, τον Niki Lauda (Daniel Bruhl). Μια έχθρα που κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν δημιούργημα ενός Χολιγουντιανού σκηνοθέτη . Τι γίνεται, λοιπόν, όταν το «ωμό» ταλέντο έρχεται αντιμέτωπο με τη μεθοδικότητα και την προσήλωση;
«The Fighter» (2010)
Στο «Fighter» παρακολουθούμε την πρώιμη καριέρα του παλαιστή Μicky Ward (Mark Wahlberg), πριν μπει στον επαγγελματικό χώρο στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Έχοντας ως προπονητή τον αδερφό του, Dicky Eklund (του οσκαρικού για την ταινία Christian Bale) ο Micky Ward ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται προς το μέρος του και εμείς παρακολουθούμε τη δυναμική σχέση των δύο αδερφών και τα προβλήματα που κινδύνευαν να τελειώσουν την καριέρα του παλαιστή πριν καν αυτή αρχίσει.
«42» (2013)
Μια ακόμη καταπληκτική ταινία που χτυπάει το πρόβλημα του ρατσισμού στη ρίζα του. Ο Jackie Robinson (Chadwick Boseman) με το νούμερο 42 έσπασε το φράγμα που κρατούσε τους μαύρους παίκτες έξω από το baseball, κάνοντας μια εκπληκτική παρθενική χρονιά στην πρώτη κατηγορία. Ο Jackie Robinson χρειάστηκε να νικήσει και εκτός γηπέδου, καθώς αυτός και η οικογένεια του βίωσαν τρομερό ρατσισμό και εχθρότητα, γεγονός που δεν πτόησε τον μοναδικό αθλητή στον αγώνα για να πετύχει το όνειρό του.
«Foxcatcher» (2014)
Ολυμπιακοί Αγώνες του 1988 στη Σεούλ . Ο Mark Schultz (Channing Tatum) αγωνίζεται ως πρώην χρυσός Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης για την ομάδα Foxcatcher, του εκκεντρικού εκατομμυριούχου John Du Pont (Steve Carell). Πριν φτάσουμε εκεί, παρακολουθούμε τη τραγελαφική σχέση του Du Pont με τα αδέρφια Schultz, που εν τέλει έλαβε τραγικές διαστάσεις.
«Chariots of Fire» (1981)
H ταινία μας πάει πολύ πίσω. Πιο συγκεκριμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924. Εκεί βλέπουμε την ιστορία δύο Βρετανών ταλαντούχων δρομέων στα αθλήματα του στίβου, του Eric Lidell και του Harold Abrahams. Μέσω των δύο αυτών μοναδικών αθλητών παρακολουθούμε δύο ελπιδοφόρες και παθιασμένες προσπάθειες επιτυχίας από διαφορετικά θρησκευτικά υπόβαθρα.
«Cinderella Man» (2005)
O Russell Crow ενσάρκωσε τον Jim Braddock παρουσιάζοντας μας τη ζωή ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά είδωλα του χώρου. Ο Αμερικάνος παλαιστής αποτελεί την επιτομή του αμερικανικού ονείρου. Ένας απλός άνθρωπος, με απίστευτη θέληση και κουράγιο στα μέσα της δεκαετίας του ’30 αφότου έφτασε σε κατάσταση προσωπικής εξαθλίωσης, πάλεψε και έγινε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους, φτάνοντας στο σημείο να γίνει μύθος του αθλήματος.
«Hoosiers» (1986)
Το «Hoosiers» έφερε στις οθόνες μας μια πανέμορφη ιστορία. Στο κολεγιακό μπασκετικό πρωτάθλημα του 1954, ένας άντρας με μαύρο παρελθόν και ένας αλκοολικός αναλαμβάνουν μια τοπική ομάδα της Indianapolis και την οδηγούν στην κορυφή του πρωταθλήματος της περιφέρειας με -όπως δηλώνει ο ελληνικός μεταφρασμένος τίτλος- πάθος για το μπάσκετ.