Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

«Πάμε Σοφία»: Μια ιδιαίτερη ταινία μικρού μήκους

Πάμε Σοφία

Το «Πάμε Σοφία» είναι μία ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές έναν πατέρα και τη μικρή του κόρη. Τους παρακολουθούμε να περνούν τη μέρα τους μαζί, παίζοντας ανέμελα. Χωρίς υπερβολές και φλυαρίες η τετράλεπτη παραγωγή καταφέρνει να επικοινωνήσει στο κοινό το απλό, αλλά σημαντικό μήνυμά της. Ο χρόνος είναι γραμμικός και πεπερασμένος. Οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα είναι το «αναγκαίο κακό» που μας στερούν από τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά σημασία στη ζωή μας.

Η ταινία αποτελεί Ελληνική παραγωγή δύο αδερφών από την Πτολεμαΐδα. Τα τελευταία 6 χρόνια ασχολούνται επαγγελματικά με τις ταινίες μικρού μήκους.  Σε μια σύντομη συνομιλία με τον σκηνοθέτη Φάνη Τοψαχαλίδη μάθαμε λεπτομέρειες για αυτό το τόσο προσωπικό project. Πηγή έμπνευσης για τη συγκεκριμένη, αλλά και τις περισσότερες δουλειές του είναι τα συναισθήματά του. Αυτή τη φορά τον απασχολούσε η έλλειψη ποιοτικού χρόνου. Μας εκμυστηρεύτηκε πως ως ελεύθερος επαγγελματίας, ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Μετά τη γέννηση της κόρης του, Σοφίας -της μικρούλας που βλέπουμε και στο βίντεο- καθώς και όσο μεγάλωνε, δεν αφιέρωνε όσο χρόνο θα ήθελε μαζί της.

Γενικά η ταινία «Πάμε Σοφία» είναι η πιο απενοχοποιημένη μου δουλειά. Αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Με απλό, λιτό και σύντομο τρόπο νομίζω ότι καταφέρνει να περάσει το μήνυμα της στο θεατή.

Κρίνοντας από την ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως τα γυρίσματα διήρκεσαν μόνο μία ημέρα. Είναι μία παραγωγή με «μηδενικό budget, έλλειψη ηθοποιών, ανάπτυξης χαρακτήρων, τεχνικού φωτισμού και χωρίς διαδικασία προ-παραγωγής». Παρόλα αυτά είναι εμφανές πως όλοι οι συντελεστές έβαλαν τον καλύτερό τους εαυτό, αποδεικνύοντας πως «το budget δεν είναι πάντα το κλειδί».  Την πρωτότυπη μουσική  έγραψε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ενώ στην κάμερα ήταν ο Θωμάς Τσίμπρης. Στη θέση του βοηθού σκηνοθέτη ήταν ο Λάζαρος Κωτσίδης, με φροντιστή τον Κωνσταντίνο Πανίδη και μηχανικό ήχου τον Σάκη Στεφανίδη.

Η ταινία προβαλλόταν  για μία εβδομάδα στον τοπικό κινηματογράφο πριν την προβολή της κύριας ταινίας. Πλέον είναι διαθέσιμη στο προσωπικό κανάλι του σκηνοθέτη στο Youtube. Όσο για τα μελλοντικά πλάνα του, ο σκηνοθέτης δήλωσε πως θα συνεχίσει να εκφράζεται μέσα από τον κινηματογράφο, κάθε φορά πηγαίνοντας ένα σκαλί παραπάνω.

Το στοίχημα που βάζω με τον εαυτό μου είναι στην επόμενη μου δουλειά να μην κάνω πολλούς συμβιβασμούς λόγω δυσκολιών και συνθηκών που υπάρχουν, αλλά να πραγματοποιήσω αυτό που φαντάζομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες τους MaxMag τα καλύτερα. Να είναι «ανοιχτοί» στην τέχνη· μόνο κερδισμένοι θα βγουν!

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Bugonia – Ο Λάνθιμος είναι δικαίως αγανακτισμένος

Ο Λάνθιμος στήνει ένα σκοτεινό παραμύθι για τη συντέλεια του κόσμου και την αυτοκαταστροφική φύση…

Κινηματογράφος

Το Black Phone 2 πιο πολύ κουράζει…παρά τρομάζει

Το The Black Phone 2 μιμείται μάλλον αποτυχημένα τη στοιχειωτική ατμόσφαιρα της πρώτης ταινίας, δοκιμάζοντας…

Κινηματογράφος

5 σκηνές αυτοσχεδιασμού που παρέμειναν στη ταινία

Σινεμά χωρίς σενάριο γίνεται; Όχι ακριβώς, αλλά μερικές φορές οι πιο αξέχαστες στιγμές γεννήθηκαν από…

Κινηματογράφος

3 ελληνικά διαμαντάκια στο TIFF66

Το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (TIFF66) είχε μια ενέργεια περίεργη, σχεδόν χαοτική. Ήταν μια γιορτή…

Κινηματογράφος

The Panic in Needle Park: Η καταθλιπτική πλευρά της ζωής

Το The Panic in Needle Park είναι μια αμερικανική δραματική ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία…

Κινηματογράφος

La Chinoise: Όταν ο Godard συναντά Mao, Brecht και Dostoevsky

Το La Chinoise του Jean-Luc Godard αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και απαιτητικές ταινίες…

Κινηματογράφος

38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου!

Το 38ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έρχεται δυναμικά στην Αθήνα από 20 έως 26 Νοεμβρίου 2025,…