«Πάμε Σοφία»: Μια ιδιαίτερη ταινία μικρού μήκους

Πάμε Σοφία

Το «Πάμε Σοφία» είναι μία ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές έναν πατέρα και τη μικρή του κόρη. Τους παρακολουθούμε να περνούν τη μέρα τους μαζί, παίζοντας ανέμελα. Χωρίς υπερβολές και φλυαρίες η τετράλεπτη παραγωγή καταφέρνει να επικοινωνήσει στο κοινό το απλό, αλλά σημαντικό μήνυμά της. Ο χρόνος είναι γραμμικός και πεπερασμένος. Οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα είναι το «αναγκαίο κακό» που μας στερούν από τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά σημασία στη ζωή μας.

Η ταινία αποτελεί Ελληνική παραγωγή δύο αδερφών από την Πτολεμαΐδα. Τα τελευταία 6 χρόνια ασχολούνται επαγγελματικά με τις ταινίες μικρού μήκους.  Σε μια σύντομη συνομιλία με τον σκηνοθέτη Φάνη Τοψαχαλίδη μάθαμε λεπτομέρειες για αυτό το τόσο προσωπικό project. Πηγή έμπνευσης για τη συγκεκριμένη, αλλά και τις περισσότερες δουλειές του είναι τα συναισθήματά του. Αυτή τη φορά τον απασχολούσε η έλλειψη ποιοτικού χρόνου. Μας εκμυστηρεύτηκε πως ως ελεύθερος επαγγελματίας, ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Μετά τη γέννηση της κόρης του, Σοφίας -της μικρούλας που βλέπουμε και στο βίντεο- καθώς και όσο μεγάλωνε, δεν αφιέρωνε όσο χρόνο θα ήθελε μαζί της.

Γενικά η ταινία «Πάμε Σοφία» είναι η πιο απενοχοποιημένη μου δουλειά. Αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Με απλό, λιτό και σύντομο τρόπο νομίζω ότι καταφέρνει να περάσει το μήνυμα της στο θεατή.

Κρίνοντας από την ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως τα γυρίσματα διήρκεσαν μόνο μία ημέρα. Είναι μία παραγωγή με «μηδενικό budget, έλλειψη ηθοποιών, ανάπτυξης χαρακτήρων, τεχνικού φωτισμού και χωρίς διαδικασία προ-παραγωγής». Παρόλα αυτά είναι εμφανές πως όλοι οι συντελεστές έβαλαν τον καλύτερό τους εαυτό, αποδεικνύοντας πως «το budget δεν είναι πάντα το κλειδί».  Την πρωτότυπη μουσική  έγραψε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ενώ στην κάμερα ήταν ο Θωμάς Τσίμπρης. Στη θέση του βοηθού σκηνοθέτη ήταν ο Λάζαρος Κωτσίδης, με φροντιστή τον Κωνσταντίνο Πανίδη και μηχανικό ήχου τον Σάκη Στεφανίδη.

Η ταινία προβαλλόταν  για μία εβδομάδα στον τοπικό κινηματογράφο πριν την προβολή της κύριας ταινίας. Πλέον είναι διαθέσιμη στο προσωπικό κανάλι του σκηνοθέτη στο Youtube. Όσο για τα μελλοντικά πλάνα του, ο σκηνοθέτης δήλωσε πως θα συνεχίσει να εκφράζεται μέσα από τον κινηματογράφο, κάθε φορά πηγαίνοντας ένα σκαλί παραπάνω.

Το στοίχημα που βάζω με τον εαυτό μου είναι στην επόμενη μου δουλειά να μην κάνω πολλούς συμβιβασμούς λόγω δυσκολιών και συνθηκών που υπάρχουν, αλλά να πραγματοποιήσω αυτό που φαντάζομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες τους MaxMag τα καλύτερα. Να είναι «ανοιχτοί» στην τέχνη· μόνο κερδισμένοι θα βγουν!

Related from Κινηματογράφος
Editor’s Pick
Κινηματογράφος 1 min
Πέθανε ο ηθοποιός Eric Dane!
Αποχαιρετούμε τον Dr. Mark Sloan του Grey’s Anatomy, μετά από τη μακρά και γενναία του μάχη με την…
Κινηματογράφος
Discover more from Κινηματογράφος
Explore the full collection of stories in this category, curated for your next read.
Explore the full Κινηματογράφος collection
123123123