«Πάμε Σοφία»: Μια ιδιαίτερη ταινία μικρού μήκους

Πάμε Σοφία

Το «Πάμε Σοφία» είναι μία ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές έναν πατέρα και τη μικρή του κόρη. Τους παρακολουθούμε να περνούν τη μέρα τους μαζί, παίζοντας ανέμελα. Χωρίς υπερβολές και φλυαρίες η τετράλεπτη παραγωγή καταφέρνει να επικοινωνήσει στο κοινό το απλό, αλλά σημαντικό μήνυμά της. Ο χρόνος είναι γραμμικός και πεπερασμένος. Οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα είναι το «αναγκαίο κακό» που μας στερούν από τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά σημασία στη ζωή μας.

Η ταινία αποτελεί Ελληνική παραγωγή δύο αδερφών από την Πτολεμαΐδα. Τα τελευταία 6 χρόνια ασχολούνται επαγγελματικά με τις ταινίες μικρού μήκους.  Σε μια σύντομη συνομιλία με τον σκηνοθέτη Φάνη Τοψαχαλίδη μάθαμε λεπτομέρειες για αυτό το τόσο προσωπικό project. Πηγή έμπνευσης για τη συγκεκριμένη, αλλά και τις περισσότερες δουλειές του είναι τα συναισθήματά του. Αυτή τη φορά τον απασχολούσε η έλλειψη ποιοτικού χρόνου. Μας εκμυστηρεύτηκε πως ως ελεύθερος επαγγελματίας, ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Μετά τη γέννηση της κόρης του, Σοφίας -της μικρούλας που βλέπουμε και στο βίντεο- καθώς και όσο μεγάλωνε, δεν αφιέρωνε όσο χρόνο θα ήθελε μαζί της.

Γενικά η ταινία «Πάμε Σοφία» είναι η πιο απενοχοποιημένη μου δουλειά. Αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Με απλό, λιτό και σύντομο τρόπο νομίζω ότι καταφέρνει να περάσει το μήνυμα της στο θεατή.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κρίνοντας από την ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως τα γυρίσματα διήρκεσαν μόνο μία ημέρα. Είναι μία παραγωγή με «μηδενικό budget, έλλειψη ηθοποιών, ανάπτυξης χαρακτήρων, τεχνικού φωτισμού και χωρίς διαδικασία προ-παραγωγής». Παρόλα αυτά είναι εμφανές πως όλοι οι συντελεστές έβαλαν τον καλύτερό τους εαυτό, αποδεικνύοντας πως «το budget δεν είναι πάντα το κλειδί».  Την πρωτότυπη μουσική  έγραψε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ενώ στην κάμερα ήταν ο Θωμάς Τσίμπρης. Στη θέση του βοηθού σκηνοθέτη ήταν ο Λάζαρος Κωτσίδης, με φροντιστή τον Κωνσταντίνο Πανίδη και μηχανικό ήχου τον Σάκη Στεφανίδη.

Η ταινία προβαλλόταν  για μία εβδομάδα στον τοπικό κινηματογράφο πριν την προβολή της κύριας ταινίας. Πλέον είναι διαθέσιμη στο προσωπικό κανάλι του σκηνοθέτη στο Youtube. Όσο για τα μελλοντικά πλάνα του, ο σκηνοθέτης δήλωσε πως θα συνεχίσει να εκφράζεται μέσα από τον κινηματογράφο, κάθε φορά πηγαίνοντας ένα σκαλί παραπάνω.

Το στοίχημα που βάζω με τον εαυτό μου είναι στην επόμενη μου δουλειά να μην κάνω πολλούς συμβιβασμούς λόγω δυσκολιών και συνθηκών που υπάρχουν, αλλά να πραγματοποιήσω αυτό που φαντάζομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες τους MaxMag τα καλύτερα. Να είναι «ανοιχτοί» στην τέχνη· μόνο κερδισμένοι θα βγουν!

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

4 ταινίες επιστημονικής φαντασίας που “ενορχήστρωσε” ο Ρόλαντ Έμεριχ

Ο Οκτώβρης ξεκίνησε με βροχές και εναλλαγές του καιρού. Η καλή μας διάθεση πήγε περίπατο…

Κινηματογράφος

Soul – Όταν η Pixar μιλά στους ενήλικες με jazz αφήγηση

Η Pixar ανέκαθεν διακρινόταν για την ικανότητά της να αγγίζει το κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας –…

Κινηματογράφος

10+1 Ταινίες του Tim Burton για το φετινό Halloween

Έφτασε ο Οκτώβρης κι αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ταινίες του Tim Burton για να προετοιμαστείς…

Κινηματογράφος

Mια αναδρομή στις βωβές ταινίες τρόμου!

Καλώς ήρθατε σ’ ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, με τις βωβές ταινίες τρόμου να προκαλούν…

Κινηματογράφος

Γιατί αγαπάμε τον Batman;

Ένας διαφορετικός, πιο “σκοτεινός” ήρωας Ανάμεσα στο πάνθεον των υπερηρώων, ο Batman είναι μοναδικός. Σε…

Κινηματογράφος

Xenia (2014) – Ένα αφιέρωμα στον Πάνο Χ. Κούτρα

Αν παρακολουθείς τα κινηματογραφικά νέα, ίσως «έπεσες» πάνω σε κάποιο post της ταινιοθήκης της Ελλάδος…

Κινηματογράφος

Coach Carter: Ένας προπονητής ζωής

Το Coach Carter είναι μία βιογραφική αθλητική ταινία του 2005, την οποία σκηνοθέτησε ο James…