«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ιστορίες όλων των εποχών: το γαλλικό παραμύθι του 18ου αιώνα έχει αποτελέσει τη βάση πολλών διασκευών μέσα στα χρόνια. Ανάμεσά τους, η κλασική ταινία του Jean Cocteau από το 1946, που για πολλούς είναι η καλύτερη, το musical στο Broadway, πολλές τηλεοπτικές σειρές, και φυσικά η εκδοχή της Disney το 1991, που ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η φετινή εκδοχή αποτελεί τη live action μεταφορά της και παραμένει πιστή στο πρωτότυπο και απολαυστική, με μια πιο φρέσκια ματιά, ένα καστ που συγκεντρώνει σημαντικούς ηθοποιούς και μια νοσταλγική. αλλά γοητευτική ατμόσφαιρα.
Η υπόθεση είναι φυσικά γνωστή και αλλάζει ελάχιστα: στη Γαλλία, μια όμορφη νεαρή γυναίκα, η Belle (Emma Watson), ζει σε ένα μικρό χωριό με τον εκκεντρικό πατέρα της (Kevin Kline) και ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή, με τη βοήθεια και των βιβλίων που καταβροχθίζει μανιωδώς. Δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της στο ρόλο της συζύγου του Gaston (Luke Evans), ενός νάρκισσου πρώην στρατιώτη και κυνηγού που δεν την αφήνει σε ησυχία.
Όταν ο πατέρας της πιάνεται αιχμάλωτος ενός τέρατος (Dan Stevens) που ζει απομονωμένο σε ένα μαγεμένο κάστρο, η Belle παίρνει τη θέση του για να τον σώσει και απροσδόκητα βρίσκει τον εαυτό της να ερωτεύεται το τέρας, που με τη σειρά του ξεπερνάει τον εγωισμό του και δείχνει μια διαφορετική πλευρά. Στην πορεία, η Belle ανακαλύπτει ότι το τέρας ήταν ένας ματαιόδοξος πρίγκιπας και πολλά από τα…ομιλούντα αντικείμενα του κάστρου ήταν οι υπηρέτες του πριν τους καταραστεί μια μάγισσα, και ότι το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να λύσει το ξόρκι της είναι το τέρας να βρει κάποια που θα τον αγαπήσει πραγματικά, παρά την εξωτερική του εμφάνιση.
Για να ξαναζωντανέψει το σύμπαν της «Πεντάμορφης και του Τέρατος», ο σκηνοθέτης Bill Condon κατάφερε να συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό και ταλαντούχο καστ, που δίνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στην ταινία. H Emma Watson είναι γοητευτική ως Belle, σε ένα ρόλο που ούτως ή άλλως της ταιριάζει, και δίνει τον καλύτερό της εαυτό στα τραγούδια. Καταφέρνει επίσης με την ερμηνεία της να δώσει στην Belle μια πιο ανεξάρτητη και δυναμική πλευρά που δεν ήταν τόσο τονισμένη στην εκδοχή του 1991, βοηθούμενη και από μικρές προσθήκες στο σενάριο (τη βλέπουμε, για παράδειγμα, να μαθαίνει σε ένα κοριτσάκι να διαβάζει και να κατασκευάζει ένα… πιο απλοϊκό πλυντήριο για να μπορεί να αφοσιωθεί στο βιβλίο της όσο θα πλένονται τα ρούχα).
Ο Dan Stevens, γνωστός περισσότερο από το «Downton Abbey» δουλεύει πιο πολύ με τη φωνή του στο ρόλο του Πρίγκιπα/Τέρατος, με εξαίρεση τις τελευταίες σκηνές, αφού το πρόσωπό του μέχρι τη μεταμόρφωση είναι κυρίως CGI. Το ίδιο όμως κάνουν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους υπηρέτες του κάστρου που έχουν μεταμορφωθεί σε αντικείμενα: ανάμεσά τους, ο Ewan McGregor ως Lumiere, ο ανέμελος μπάτλερ που έχει μεταμορφωθεί σε κηροπήγιο, ο Ian McKellen στο ρόλο του σοβαρού και πιστού Cogsworth, του ρολογιού, και ο Stanley Tucci ως διάσημος μαέστρος που έχει μεταμορφωθεί σε πιάνο. Επίσης, η Emma Thompson στο ρόλο της κυρίας Potts, της μητρικής φιγούρας του κάστρου που έχει γίνει τσαγιέρα, και η έξι φορές βραβευμένη με Tony Audra McDonald στο ρόλο της κυρίας Γκαρνταρόμπας, της σοπράνο και συζύγου του παραπάνω μαέστρου, που έχει μεταμορφωθεί σε ντουλάπα!
Ξεχωριστή αναφορά χρειάζεται στον Luke Evans, που δίνει μια άκρως διασκεδαστική ερμηνεία στο ρόλο του ωραιοπαθούς Gaston, αλλά και στον Josh Gad στο ρόλο του LeFou, του πιστού του φίλου που φροντίζει να «χαϊδεύει» τον εγωισμό του. Υπαινίσσεται ελαφρά ένας ανεκπλήρωτος έρωτας από τον LeFou για τον Gaston, γεγονός που οδήγησε γελοιωδώς το ρωσικό υπουργείο πολιτισμού να απαγορεύσει την ταινία για τους κάτω των δεκαέξι ετών.
Το σενάριο της ταινίας δούλεψαν ο Evan Spiliotopoulos και ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του «The Perks of Being a Wallflower» Stephen Chbosky. Αν και οι αλλαγές όπως προαναφέρθηκε δεν είναι πολλές, αρκούν για να μας δώσουν λίγο περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή των δύο πρωταγωνιστών και για να ανανεώσουν κάπως την ιστορία για τον 21ο αιώνα, αλλά και για μία live action ταινία. Καθώς η πρωτότυπη εκδοχή θεωρείται ευρέως ένα από τα καλύτερα δημιουργήματα της Disney, αφού η Belle διέφερε από τις περισσότερες πιο παθητικές πριγκίπισσες που είχαν εμφανιστεί μέχρι τότε, υπήρχε πρόσφορο έδαφος για μια ακόμη πιο μοντέρνα διασκευή.
Ο συνθέτης Alan Menken, που ήταν υπεύθυνος για τα υπέροχα τραγούδια της ταινίας του 1991, σε συνεργασία με τον Howard Ashman, δούλεψε για το soundtrack και αυτής της ταινίας, συνθέτοντας μάλιστα τέσσερα καινούρια τραγούδια (με στίχους του Tim Rice). H Celine Dion ερμήνευσε ένα από αυτά για τους τίτλους τέλους της ταινίας, το «How Does A Moment Last Forever», ενώ το κλασικό «Beauty and the Beast» ηχογραφήθηκε αυτή τη φορά από την Ariana Grande και τον John Legend, και βέβαια την Emma Thompson στην ταινία, που με τη ζεστή και γλυκιά εκτέλεσή της απέτισε φόρο τιμής στην Angela Lansbury.
«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» του 2017 ήταν σίγουρα ένα εγχείρημα που περιείχε ρίσκο, δεδομένου του πόσο αγαπητή είναι η ταινία στην οποία βασίστηκε, αλλά και του γεγονότος ότι θεωρείται σε πολλούς τομείς αριστούργημα. Κάποιοι θα ήθελαν ίσως μια πιο ριζοσπαστική, σκοτεινή διασκευή (και υπήρχε για ένα διάστημα αυτή η πιθανότητα, αφού ο Guillermo del Toro ήταν σε συζητήσεις για να σκηνοθετήσει ένα ανάλογο project, και πάλι με την Emma Watson πρωταγωνίστρια). Όμως η ταινία που προέκυψε τελικά είναι αβίαστα γλυκιά, αισθητικά πανέμορφη και μεταχειρίζεται με αγάπη το πρωτότυπο υλικό της. Δε νομίζω πως θα μπορούσαμε να ζητήσουμε πολλά παραπάνω!