Όταν ακούς το όνομα PIXAR τι σου έρχεται στο μυαλό; Το δικό μου μυαλό γεμίζει με πολύ χαρούμενες αναμνήσεις και συναισθήματα, καθώς θυμάμαι αυτούς τους όμορφους κόσμους που κατοικούνται από πλούσιους χαρακτήρες. Θυμάμαι ιστορίες γεμάτες χιούμορ, νόημα και ψυχή. Πλέον η PIXAR είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Όπου και να κοιτάξεις θα σου περάσει έστω φευγαλέα από το μυαλό μία ατάκα ή ένα πλάνο από κάθε ταινία. Όταν ας πούμε τύχει να κοιτάξεις τα παλιά σου παιχνίδια, όταν είσαι μέσα στην θάλασσα και βλέπεις τα ψάρια του βυθού, ακόμα και όταν το παιδάκι σου, σου λέει πως φοβάται τον μπαμπούλα μέσα στην ντουλάπα. Η PIXAR από το 1995 ως σήμερα, μας έχει χαρίσει 21 ταινίες μεγάλου μήκους. Κατά την γνώμη μου, καμία από αυτές δεν είναι κακή. Ακόμη και την χειρότερη ταινία, θα την χαρακτήριζα το λιγότερο καλή. Αυτό συμβαίνει γιατί η εταιρία μας έχει χαρίσει τόσα αριστουργήματα με την πάροδο των χρόνων. Με αφορμή λοιπόν την πρόσφατη κυκλοφορία του Toy Story 4, θα κάνουμε μία κατανομή των ταινιών της PIXAR από την λιγότερο καλή στην καλύτερη. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω πως η λίστα αυτή έχει δημιουργηθεί με βάση την προσωπική μου γνώμη.
21. THE GOOD DINOSAUR (2015)
Το Good Dinosaur κυκλοφόρησε το 2015 λίγο μετά το Inside out. Η σκηνοθεσία είναι του Peter Sohn και το σενάριο υπογράφει ο ίδιος μαζί με την Meg LeFauve. Η ιστορία της ταινίας λαμβάνει χώρα σε μία εναλλακτική παλαιολιθική εποχή, όπου οι μετεωρίτες δεν χτύπησαν ποτέ την Γη με αποτέλεσμα οι δεινόσαυροι να μην εξαφανιστούν ποτέ. Μετά από την εξαφάνιση του πατέρα του, ο Arlo, ένας μικρός Απατόσαυρος προσπαθεί να συντηρήσει την φάρμα μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια. Μία μέρα όμως ο Arlo θα χαθεί και θα βρεθεί μακριά από το σπίτι του. Τότε συναντά τον Σπόρο, ένα μικρό παιδάκι που είναι η αιτία για την εξαφάνιση του πατέρα του. Μαζί ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι για να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι. Σκηνοθετικά η ταινία είναι άψογη. Τα γεμάτα χρώματα και πλούσια σε σύνθεση πλάνα σε κάνουν να ξεπερνάς την όχι και τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία. Η ποιότητα του animation είναι πολύ καλή και οι ερμηνείες των χαρακτήρων εξίσου καλές με τους Frances McDormand, Jeffrey Wright και Raymond Ochoa στο cast.
20. A BUG’S LIFE (1998)
Μετά την επιτυχία του Toy Story, ο John Lasseter έρχεται να σκηνοθετήσει το Bug’s Life μαζί με τον Andrew Stanton. Ο Φλικ είναι ένα μυρμήγκι που ζει σε μία αποικία με χιλιάδες άλλα μυρμήγκια. Κάθε χρόνο η αποικία δέχεται επίθεση από μία ομάδα ακριδών που τους αρπάζει όλη την τροφή. Όταν όμως κατά λάθος, ο Φλικ χάνει όλο το απόθεμά τους, ο αρχηγός των ακριδών δίνει διορία στην βασίλισσα της αποικίας να μαζέψει ξανά την τροφή μέχρι το φθινόπωρο. Ο Φλικ, σε μία πράξη γενναιότητας φεύγει για να βρει ζουζούνια πολεμιστές αλλά τελικά καταλήγει με τα μέλη ενός αποτυχημένου θιάσου. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να νικήσουν τις ακρίδες και να τις διώξουν για πάντα από την αποικία. Η ταινία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Η ιστορία έχει ένα ενδιαφέρον και το χιούμορ είναι καλό. Απλά είναι από τις ταινίες της PIXAR που πάντα έβλεπα λιγότερο. Για αυτό τον λόγο την βάζω τόσο χαμηλά στην λίστα.
19. FINDING DORY (2016)
Ένα χρόνο μετά από τα γεγονότα του Finding Nemo, η Ντόρι ξαφνικά θυμάται τους χαμένους της γονείς. Χωρίς να ξέρει τι απέγιναν, αποφασίζει να ψάξει να τους βρει με τους Μάρλιν και Νέμο στο πλευρό της. Στην διάρκεια του ταξιδιού χωρίζονται και η Ντόρι καταλήγει σε ένα ενυδρείο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ζωής. Εκεί γνωρίζει ένα χταπόδι με το όνομα Χανκ και ξαναβρίσκει την παιδική της φίλη, την φάλαινα Μοίρα. Όλοι τους θα καταστρώσουν ένα σχέδιο για να το σκάσουν με τους Μάρλιν και Νέμο να ψάχνουν να βρουν την Ντόρι παράλληλα. Την σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Andrew Stanton, σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας. Ενώ η ταινία είναι μία ευχάριστη επιστροφή στον κόσμο του βυθού, στην πραγματικότητα είναι ένα σίκουελ που δεν χρειαζόταν. Επίσης δεν έχει την συναισθηματική βαρύτητα που έκανε το Finding Nemo να ξεχωρίσει.
18. CARS 2 (2011)
Στο δεύτερο κεφάλαιο της τριλογίας Cars, ο Κεραυνός McQueen πρόκειται να συμμετάσχει στο παγκόσμιο Grand Prix. Έτσι ο αγαπημένος του φίλος Μπάρμπας, τον συνοδεύει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Δεν αργεί όμως να μπλεχτεί σε μία περιπέτεια γεμάτη δράση και ίντριγκα όπου γίνεται μέλος μίας κατασκοπικής ομάδας. Το Cars 2 θεωρείται από τους περισσότερους η χειρότερη ταινία της PIXAR. Εγώ δεν την είδα ποτέ έτσι. Το βάρος αυτή την φορά πέφτει περισσότερο στον Μπάρμπα, τον πιο εμπορικό χαρακτήρα της σειράς. Μου άρεσε που οι δημιουργοί τόλμησαν κάτι διαφορετικό δίνοντας έμφαση σε έναν δευτερεύοντα χαρακτήρα, αλλάζοντας το είδος της ταινίας από racing film σε κατασκοπική περιπέτεια. Μία πολύ παρεξηγημένη ταινία κατά την γνώμη μου.
17. MONSTERS UNIVERSITY (2013)
Το Monsters University αποτελεί το πρώτο prequel της PIXAR. Δέκα χρόνια πριν από τα γεγονότα του πρώτου φιλμ, ο Mike καταφθάνει σαν πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο των Μπαμπούλων με σκοπό να μπορέσει να εργαστεί κάποτε ως φοβιστής στην Μπαμπούλας Α.Ε. Εκεί έχει μεγάλη κόντρα με τον Sully, που αργότερα θα γίνει ο καλύτερός του φίλος. Όταν ανακοινώνεται ένα τουρνουά στο πανεπιστήμιο, βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό. Όταν ανακοινώθηκε πως η ταινία θα ήταν prequel, απογοητεύτηκα λίγο μιας και θα προτιμούσα να έβλεπα ένα sequel με τον χαρακτήρα της Boo να έχει μεγαλώσει. Η ταινία τελικά είναι πολύ διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα, εξερευνά την σχέση Mike και Sully πριν γίνουν φίλοι και δίνεται περισσότερη έμφαση στο προσωπικό ταξίδι του Mike αυτή την φορά. Επίσης κάνει πιο πλούσιο το σύμπαν των τεράτων με την ένταξη πανεπιστημίου και νέων χαρακτήρων. Σκηνοθεσία και σενάριο υπογράφει ο Dan Scanlon ενώ στο cast επιστρέφουν οι απίστευτοι John Goodman και Billy Crystal.
16. BRAVE (2012)
Στα Highlands της Σκωτίας ζει η Merida , κόρη του βασιλιά Fergus και της βασίλισσας Elinor. Παρά της πιέσεις της μητέρας της να παντρευτεί κάποιον από τους τοπικούς άρχοντες εκείνη αρνείται και φεύγει μακριά προς τα δάση. Εκεί βρίσκει μία μάγισσα και της ζητά ένα ξόρκι για να αλλάξει την γνώμη της μητέρας της. Όλα όμως πάνε στραβά και η μητέρα της μετατρέπεται σε μία αρκούδα. Τότε η Merida θα προσπαθήσει να λύσει το ξόρκι πριν αυτό γίνει μόνιμο και χάσει την μητέρα της για πάντα. Το μόνο πρόβλημα που έχει το φιλμ είναι πως θυμίζει περισσότερο Disney παρά PIXAR. Από την ποιότητα και τον σχεδιασμό του animation μόνο καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για ταινία της PIXAR. Κατά τα άλλα είναι μία πολύ καλή ταινία με όμορφη ιστορία και νόημα.
15. INSIDE OUT (2015)
Η Riley είναι ένα κοριτσάκι έντεκα χρονών που μετακομίζει από την Μινεσότα στο Σαν Φρανσίσκο μαζί με την οικογένειά της. Στο μυαλό της κατοικούν τα πέντε συναισθήματά της: Η Χαρά, η Λύπη, ο Φόβος, ο Θυμός και η Αηδία. Καθήκον τους είναι να κρατούν την Riley πάντα χαρούμενη με κάθε κόστος. Η Λύπη όμως κατά λάθος μετατρέπει μία χαρούμενη ανάμνηση της Riley σε λυπημένη. Τα πάντα πάνε στραβά και η Χαρά μαζί με τη Λύπη αποφασίζουν να κάνουν ένα ταξίδι μέσα στο μυαλό της Riley για να διορθώσουν την κατάσταση, ενώ τα υπόλοιπα συναισθήματα μένουν να την προσέχουν. Άλλο ένα εξαιρετικό παράδειγμα δημιουργίας κόσμου από την PIXAR με όμορφους χρωματιστούς χαρακτήρες και ιστορία γεμάτη με συναίσθημα. Σκηνοθέτης είναι ο Pete Docter, ερχόμενος από την οσκαρική νίκη του με το Up.
14. CARS 3
Στο Cars 3 ο Κεραυνός McQueen αρχίζει να βλέπει πως η μπογιά του δεν περνάει πλέον. Πιο καινούργια και πιο γρήγορα αυτοκίνητα λαμβάνουν μέρος πια στους αγώνες. Με την βοήθεια της Cruz Ramirez, αποφασίζει να αποσυρθεί στην εξοχή και να ανακτήσει την φόρμα του ώστε να μπορέσει να νικήσει τον νέο του εχθρό Jackson Storm. Η ταινία είναι ξεκάθαρα το Rocky 3 σε animation. Περιλαμβάνεται μέχρι και σκηνή με τρέξιμο στην παραλία. Έχει το ίδιο θέμα. Είναι η ιστορία ενός ξεπεσμένου πρωταθλητή που προσπαθεί να επανέλθει στο ρινγκ…. στην πίστα δηλαδή. Επίσης η ταινία γίνεται πλουσιότερη προσθέτοντας την κληρονομιά και την διαδοχή στην θεματολογία της. Είναι ένα πολύ αξιόλογο φινάλε για την παρεξηγημένη τριλογία των Cars.
13. CARS (2006)
Ο Κεραυνός McQueen είναι ένα ανερχόμενο αγωνιστικό αυτοκίνητο με πολύ ταλέντο. Στην διαδρομή για τον τελευταίο αγώνα του κυπέλλου Πίστον χάνεται και καταλήγει σε μία μικρή και ξεχασμένη πόλη “Τα Μπουζί της Ωραίας Ελένης”. Εκεί θα πάρει μερικά μαθήματα ζωής, θα ερωτευτεί και θα κάνει φίλους. Και το σημαντικότερο: Θα μάθει πως σημασία είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Το Cars έχει μία ιστορία γεμάτη με χιούμορ και καρδιά. Επίσης είναι μία ταινία που μπορεί να ταυτιστεί κανείς όταν θέλει να ξαναβρεί τον χαμένο του εαυτό. Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο John Lasseter των Toy Story και Bug’s Life.
12. TOY STORY (1995)
O Woody είναι ο καουμπόης αρχηγός των παιχνιδιών και αγαπημένο παιχνίδι του ιδιοκτήτη τους του Andy. Στα γενέθλια του Andy η μητέρα του, του κάνει δώρο ένα διαστημικό παιχνίδι, τον Buzz Lightyear. Ο Woody αρχίζει να τον ζηλεύει τόσο που μία μέρα αποφασίζει να τον ρίξει από το παράθυρο κάνοντάς το να φανεί σαν ατύχημα. Όταν όμως χάνεται και ο ίδιος, πηγαίνει να τον βρει θέλοντας να τον επιστρέψει στο σπίτι και να ανακτήσει την καλή του φήμη. Tο Toy Story είναι η ταινία που έβαλε την PIXAR στον χάρτη και ξεκίνησε ένα σερί αριστουργημάτων. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του με έξυπνο χιούμορ που όμοιό του δεν υπήρχε σε mainstream ταινίες animation μέχρι τότε. Τέλος ήταν ένα πολύ μεγάλο τεχνολογικό άλμα καθώς ήταν η πρώτη 3D animated ταινία μεγάλου μήκους.
11. TOY STORY 2 (1999)
Όταν ένας συλλέκτης παιχνιδιών απαγάγει τον Woody, ο Buzz Lightyear μαζί με την υπόλοιπη παρέα σχεδιάζει μία αποστολή διάσωσης, πριν ο Woody σταλεί σε ένα μουσείο παιχνιδιών της Ιαπωνίας μαζί με τους νέους του φίλους Jessie, Stinky Pete και Bullseye. To Toy Story 2 είναι μία άξια συνέχεια του πρώτου φιλμ. Πλαισιώνεται από μία πλουσιότερη θεματολογία, εξαιρετικές ερμηνείες, ποιοτικό animation για την εποχή και περιέχει επίσης πολλές ξεκαρδιστικές αναφορές σε άλλες ταινίες της pop κουλτούρας. Σκηνοθετεί ο John Lasseter μαζί με τους Lee Unkrich και Ash Brannon.
10. INCREDIBLES 2 (2018)
Τώρα φτάνουμε στην τελική δεκάδα, το σημείο που αρχίζουν τα δύσκολα. Μετά από κάποια χρόνια απουσίας από το animation, ο Brad Bird επιστρέφει στις ρίζες του. Γράφει και σκηνοθετεί το Incredibles 2, συνέχεια του όντως απίθανου πρώτου φιλμ του 2004. Παρότι έχουν περάσει 14 χρόνια, το σίκουελ ξεκινάει την αφήγηση μερικά μόλις λεπτά από το τέλος της πρώτης ταινίας. Οι Απίθανοι μπορεί να έσωσαν τον κόσμο αλλά η καλή φήμη των σούπερ ηρώων δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη. Έτσι, ένας μεγαλοεπιχειρηματίας στρατολογεί την Έλεν aka Ελαστίνα, για να πετύχει αυτό το σκοπό. Όσο εκείνη αντιμετωπίζει το έγκλημα, στο σπίτι μένει ο Μπομπ aka Κύριος Απίθανος για να προσέχει τα παιδιά. Η ταινία είναι ισάξια με την πρώτη αν όχι καλύτερη σε μερικά πράγματα. Ενώ το θέμα της πρώτης ταινίας ήταν τα περασμένα μεγαλεία, το θέμα αυτής είναι ότι ναι μεν είναι ηρωικό να πολεμάς το έγκλημα αλλά είναι εξίσου ηρωικό να μπορείς να μεγαλώσεις και να φροντίσεις παιδιά. Περιέχονται σκηνές δράσης που δεν έχουμε δει όμοιές τους σε άλλη animation παραγωγή με το εξαιρετικό animation να τις εξυψώνει. Ίσως το μόνο ελάττωμα που υπάρχει είναι στην επιλογή του κακού, χωρίς αυτό να είναι κάτι το τραγικό.
9. UP (2009)
Όταν η σύζυγός του πεθαίνει, ο Carl Fredricksen, ένας ηλικιωμένος ηλικίας εβδομήντα οκτώ ετών, παίρνει την απόφαση να ταξιδέψει στα Paradise Falls για εκπληρώσει την τελευταία της επιθυμία. Για να αποφύγει το γηροκομείο, δένει στο σπίτι του εκατοντάδες μπαλόνια και ξεκινάει το ταξίδι. Μετά από λίγο, ανακαλύπτει πως έχει επιβιβαστεί μαζί του ένα παιδί, ο Russell που είναι πρόσκοπος. Έτσι αναγκάζεται να τον πάρει μαζί του και δυο τους οδεύουν προς μία αξέχαστη περιπέτεια. Το Up είναι μία ταινία που σε μαγεύει από τα πρώτα πέντε λεπτά που από μόνα τους αφηγούνται μία ιστορία. Είναι μία πολύ όμορφη animated καταγραφή του γήρατος που έχει γίνει με μεγάλο σεβασμό προς τους ηλικιωμένους. Είναι μία δυνατή ιστορία που περιγράφει την επανένταξη του ανθρώπου σε μία οικογένεια μετά από μία μεγάλη απώλεια, παρότι φοβάται να δεθεί ξανά με κάποιον. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Pete Docter των Monsters Inc. και Inside Out.
8. TOY STORY 3 (2010)
Μετά από έντεκα χρόνια απουσίας, ο Woody και ο Buzz επιστρέφουν στο Toy Story 3. Αυτή την φορά τα παιχνίδια καταλήγουν σε έναν παιδικό σταθμό σε αναζήτηση νέων ιδιοκτητών, αφού ο Andy πάει στο κολέγιο και έχει να ασχοληθεί μαζί τους πολύ καιρό. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα περίμεναν και βρίσκονται αιχμάλωτοι της τοπικής μαφίας παιχνιδιών που έχει για αρχηγό της τον αρκούδο Lotso. Η ομάδα τότε σχεδιάζει μία απόδραση ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι πίσω στον Andy. H PIXAR μπορεί να έχει ένα πρόβλημα με τα σίκουελ γενικότερα αλλά από ότι φαίνεται με το Toy Story δεν μπορεί να αποτύχει καθώς το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Ξανά το Toy Story 3 περιέχει μία ιστορία με πολλές ευαισθησίες και πολύ συναίσθημα που κρύβεται μέσα της. Πρόκειται για μία ιστορία που αφορά την επιβίωση, την φιλία, την νοσταλγία αλλά και το αντίο σε ένα αγαπημένο πρόσωπο που κάποια στιγμή θα πρέπει να αποχωριστείς.
7. RATATOUILLE (2007)
O Brad Bird έρχεται να σκηνοθετήσει την τρίτη animation ταινία του και δεύτερη του προσπάθεια υπό το στούντιο της PIXAR με τον Ρατατούη. Ο Ρέμι είναι ένας αρουραίος που λατρεύει την μαγειρική και είναι τρόπος ζωής για αυτόν. Ζει σε μία αποικία αρουραίων κάτω από το σπίτι μίας ηλικιωμένης. Μία μέρα αποφασίζει να μπει μέσα στο σπίτι και να κλέψει το βιβλίο μαγειρικής της. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα οι αρουραίοι να φανερωθούν και αναγκάζονται να το σκάσουν. Ο Ρέμι πια μόνος, χωρισμένος από την οικογένειά του, καταλήγει σε ένα γαλλικό εστιατόριο. Εκεί γνωρίζει τον Linguini, έναν νεαρό που εργάζεται στην κουζίνα αλλά δεν έχει ιδέα από μαγειρική. Οι δυο τους φτιάχνουν μία ασυνήθιστη συμμαχία για να μπορέσουν να πετύχουν τα όνειρά τους. Ο Ρατατούης είναι μία ταινία για αυτούς που έχουν μία ιδιαίτερη αγάπη προς το φαγητό και προς τις γεύσεις γενικότερα. Ο Bird αφηγείται με απόλυτη μαεστρία την ιστορία. Τόσο που νομίζεις πως ζεις μέσα της και γεύεσαι τα φαγητά ο ίδιος. Επίσης περιέχονται καλές ερμηνείες στα φωνητικά και εξαιρετική φωτογραφία.
6. TOY STORY 4 (2019)
Αυτή τη φορά βρίσκουμε την παλιοπαρέα στο σπίτι της Bonnie, της νέας ιδιοκτήτριάς τους. Ο Woody δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον Andy, παρόλα αυτά είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Bonnie ευχαριστημένη. Μετά από μία σειρά γεγονότων, εκείνη φτιάχνει ένα παιχνίδι από σκουπίδια και του δίνει το όνομα Forky. Εκείνος όμως δεν θέλει να είναι παιχνίδι και το σκάει. Ο Woody για χάρη της Bonnie τρέχει να τον βρει για να τον επιστρέψει πίσω. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους καταλήγουν σε ένα παλιό μαγαζί με αντίκες, όπου ο Woody ξαναβρίσκει την παλιά του αγάπη, Bo Peep. Όλοι μαζί καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα απειλή. Για το Toy Story 4 δεν θα πω πολλά πράγματα γιατί είναι σχετικά μία πρόσφατη κυκλοφορία. Μπορείτε όμως να διαβάσετε την κριτική που έχω γράψει για μία παραπάνω ανάλυση. Η ταινία αποτελεί έναν εξαιρετικό επίλογο για την σειρά και είναι το καλύτερο Toy Story κατά την γνώμη μου.
5. MONSTERS INC. (2001)
Σε αυτή την ταινία γνωρίζουμε για πρώτη φορά τον κόσμο που κρύβεται μέσα στις ντουλάπες μας, τον κόσμο των τεράτων. Ο Sully και ο Mike είναι δύο πολύ καλοί φίλοι και συγκάτοικοι που δουλεύουν στην Μπαμπούλας Α.Ε, σε μία εταιρία που αντλεί ενέργεια από τα ουρλιαχτά μικρών παιδιών για να τροφοδοτεί την πόλη. Μία μέρα όμως ένα κοριτσάκι περνάει στον κόσμο των Μπαμπούλων και επικρατεί χάος. Ενώ όλα τα τέρατα ψάχνουν το παιδί, ο Sully μαζί με τον Mike αποφασίζουν να το προστατέψουν και το κρύβουν. Η ταινία στην ουσία είναι μία ιστορία πρώτης επαφής αλλά αυτή την φορά αντίστροφα. Έχει πολύ έξυπνο χιούμορ, ψυχή και απίστευτες ερμηνείες από τους Billy Crystal και John Goodman.
4. COCO (2017)
Το Coco αφηγείται την ιστορία του Miguel, ενός μικρού παιδιού που ζει στο Μεξικό και φιλοδοξεί να γίνει μουσικός. Η οικογένειά του όμως για κάποιο λόγο του έχει απαγορεύσει την μουσική. Όταν έρχεται η Μέρα των Νεκρών, ο Miguel πηγαίνει στην χώρα των νεκρών για να βρει τον προπάππου του, ο οποίος ήταν ένας θρυλικός τραγουδιστής. Στην αρχή νόμιζα πως το Coco θα ήταν μία αντιγραφή του Book of Life του 2014 αλλά όταν το είδα έμεινα έκπληκτος από το world building και το συναίσθημα που ξεχυνόταν σε όλη την ταινία. Αμέσως μετατράπηκε σε ένα από τα σύγχρονα αριστουργήματα της PIXAR. Το σενάριο είναι απρόβλεπτο καθώς υπάρχουν κάποιες σημαντικές ανατροπές. Εξαιρετική φωτογραφία και μουσική που βοηθάει στην αφήγηση της ιστορίας. Το Coco κυρίως ασχολείται με την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Ένα θέμα που ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί και να συγκινηθεί.
3. THE INCREDIBLES (2004)
Το 2004 η PIXAR συνέβαλε με τη σειρά της στο είδος των superhero ταινιών με το Incredibles. Ο κόσμος είναι γεμάτος από σούπερ ήρωες. Ο κύριος Απίθανος είναι ένας από αυτούς. Μετά από ένα ατύχημα όπου πολλοί πολίτες τραυματίζονται και μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας καταστρέφεται, η κυβέρνηση απαγορεύει την ύπαρξη των σούπερ ηρώων με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να γυρίσουν σε μία κανονική ζωή. Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια και ο κύριος Απίθανος αναζητά τα περασμένα μεγαλεία που έζησε στην χρυσή εποχή των σούπερ ηρώων. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ένας μυστηριώδης εργοδότης που του αναθέτει κάποιες αποστολές. Εκείνος ενθουσιάζεται αλλά στην πορεία βρίσκεται μπλεγμένος σε μία πλεκτάνη και ενώνεται με την υπόλοιπη οικογένεια για την αντιμετώπιση μίας μεγάλης απειλής. Με το όντως απίθανο σενάριο και την σκηνοθεσία του Brad Bird, το Incredibles είναι ένας θρίαμβος με το θέμα στον πυρήνα να είναι η οικογένεια, με δυνατό χιούμορ, δράση, εκπληκτικό μοντάζ και μουσική είναι μία από τις καλύτερες ταινίες του είδους γενικότερα.
2. WALL-E (2008)
Το WALL-E σε σκηνοθεσία του Andrew Stanton αφηγείται μία post apocalyptic ιστορία, όπου οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει πολλά χρόνια τον πλανήτη και κατοικούν σε ένα τεράστιο διαστημικό σκάφος. Στην Γη, κατοικεί μόνος του ο WALL-E, ένα ρομπότ που δουλειά του ήταν να μαζεύει σκουπίδια πριν την εκκένωση του πλανήτη. Μία μέρα όμως φτάνει στην Γη ένα αναγνωριστικό ρομπότ που δουλειά του είναι να εξακριβώσει αν μπορεί να ξαναγίνει κατοικήσιμη, ώστε να επιστρέψουν πίσω οι άνθρωποι. Ο WALL-E τότε μεταφέρεται στο διάστημα σε μία μεγάλη περιπέτεια. Αμφιταλαντεύομαι για την θέση που αξίζει στο WALL-E. Ίσως είναι ότι καλύτερο έχει δημιουργήσει η PIXAR. Ο λόγος που το βάζω στην δεύτερη θέση είναι γιατί η επόμενη ταινία με χτυπάει περισσότερο στο συναίσθημα. Το WALL-E όμως είναι ένα αριστούργημα από κάθε άποψη. Η μισή ταινία δεν έχει καθόλου διάλογο που την κάνει περισσότερο ποιητική και η φωτογραφία της είναι γεμάτη ατέλειες λόγω του ότι ο Andrew Stanton ήθελε να φαίνεται πως έχει γυριστεί από ανθρώπινο χέρι. Η μουσική είναι του Thomas Newman, στενού συνεργάτη του Stanton. Δεν είναι όμως μία ταινία για όλους καθώς είναι περισσότερο τέχνη παρά mainstream διασκέδαση.
1. FINDING NEMO (2003)
Ο Μάρλιν είναι ένα ψάρι κλόουν που ζει με τον γιο του, τον Νέμο. Μετά από τον φόνο της γυναίκας του και των υπόλοιπων παιδιών του, έχει γίνει υπερπροστατευτικός προς τον Νέμο και δεν τον αφήνει ποτέ μόνο. Έρχεται η μέρα όμως που θα πρέπει να πάει σχολείο. Στο μάθημα όμως τον απαγάγει ένας δύτης. Ο Μάρλιν απελπισμένος ξεκινάει ένα ταξίδι στους ωκεανούς για να βρει τον μονάκριβό του γιο. Στην διαδρομή γνωρίζει την Ντόρι, ένα ψάρι με κακή μνήμη που τον βοηθάει στην αναζήτηση. Αυτό με τραβούσε πάντα στον Νέμο, είναι η σχέση πατέρα και γιου. Το τι θυσίες μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του. Πάντα έβλεπα αυτή την ταινία σαν μία μοντέρνα Οδύσσεια. Έτσι είναι και το ταξίδι του Μάρλιν. Περιπλανιέται παντού και χώνεται σε διάφορους μπελάδες γνωρίζοντας στην πορεία άλλους χαρακτήρες που τον βοηθούν να πετύχει τον σκοπό του. Η γεμάτη ευαισθησία προσέγγιση του Andrew Stanton κάνει την ταινία να ξεχωρίσει μαζί με το εξαιρετικό σενάριο και τις μελωδίες του Thomas Newman που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
Ήταν πολύ δύσκολο να φτιάξω αυτή την λίστα γιατί όπως είδατε περιέχονται πολλά αριστουργήματα μέσα σε αυτήν. Συνέχεια αμφιταλαντευόμουν για το τι θέση να δώσω σε τι. Συνέχεια ένιωθα πως ίσως αδικούσα κάποιες και ευνοούσα κάποιες άλλες. Όμως τώρα νομίζω πως αυτή η λίστα είναι η τελική μου κατάταξη. Μέχρι τώρα η PIXAR μας έχει χαρίσει μία πληθώρα αριστουργημάτων που είναι χαραγμένα στην μνήμη μας. Ελπίζω πως θα συνεχίσει να μας χαρίζει καινούργιες αναμνήσεις με νέες δημιουργίες στα χρόνια που θα έρθουν.