Έχουμε συνηθίσει τον Θορ να είναι σκληρός, αλύγιστος και στο τέλος να σώζει το κορίτσι του. Εδώ όμως δεν ισχύουν αυτά. Βλέπουμε την υπαρξιακή αναζήτηση του ήρωά μας που θα τον οδηγήσει σε διάφορα μονοπάτια, αλλά στο τέλος στην αγάπη.
Η θεματική μοιάζει λίγο τροποποιημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες του Marvel Universe. Στο επίκεντρο μπαίνει το νόημα της αγάπης και όχι οι σπουδαίες πράξεις των ηρώων (χωρίς βέβαια να λείπουν, αφού είναι μια ταινία υπερήρωα).
Πλοκή
Ο Θορ (Κρις Χέμσγουορθ) είναι σε ένα υπαρξιακό αδιέξοδο. Προσπαθεί να ανακαλύψει το νόημα της ζωής του. Παράλληλα η πρώην κοπέλα του, Τζέιν Φόστερ (Νάταλι Πόρτμαν), είναι βαριά άρρωστη. Προσπαθεί να βρει τρόπους να παρατείνει τη ζωή της. Τη βλέπουμε λοιπόν, να παίρνει το Σφυρί του Θορ και να είναι η Mighty Thor. Έτσι όμως επιβαρύνει την υγεία της.
Ο κακός της ταινίας, Γκορ (ο απολαυστικός σε έναν ακόμα ρόλο, Κρίστιαν Μπέιλ), σκοτώνει τους θεούς στα διάφορα σύμπαντα. Σκοπός του είναι να εκδικηθεί τον χαμό της κόρης του. Εναντίον του συμπράττουν ο Θορ, η Mighty Thor και η Βαλκυρία (Τέσα Τόμσον). Ο Γκορ όμως, καταφέρνει να απαγάγει τα παιδιά των Ασγκαρντιανών, με σκοπό να τον κυνηγήσει ο Θορ.
Ο Θορ ζητάει βοήθεια από τον Δία (Ράσελ Κρόου) χωρίς ανταπόκριση. Στο τέλος ο Θορ θα καταφέρει να κερδίσει τον Γκορ, με την βοήθεια της Τζέιν, αλλά το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει είναι μεγάλο, αν και θα έχει γνωρίσει την αγάπη.
Υπέρ
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τάικα Γουαϊτίτι (δίνει την φωνή του και στον Κόργκ σύντροφο του Θορ), μας δίνει μια κωμωδία με στοιχεία ρομαντικά. Αυτό δεν είναι το πλέον σύνηθες σε ταινίες με υπερήρωες, οπότε βλέπουμε να υπάρχει μια μικρή αλλαγή ως προς το είδος.
Επιπλέον, προσέχοντας τις πρώτες σκηνές της ταινίας βλέπουμε σατιρικές αναφορές σε άλλες ταινίες (όπως το Harry Potter) και διαφημίσεις . Ο Δίας δεν είναι ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, όπως τον ξέρουμε από την μυθολογία μας, αντιθέτως είναι μια καρικατούρα.
Τέλος, το κοινό σε διάφορες σκηνές χειροκροτούσε ή αντιδρούσε θετικά. Δηλαδή η ταινία πιστεύω πως πέτυχε τον σκοπό της και συνεπήρε το κοινό.
Κατά
Οι ταινίες με υπερήρωες είναι μια αναμασημένη τροφή η οποία πιστεύω θα κουράσει ή έχει αρχίσει και κουράζει τους σινεφίλ (όχι τους λάτρεις των κόμικ ίσως, αν και γενικά έχουν ενδοιασμούς και αυτοί).
Τέλος, η υπερβολική χρήση των εφέ κάποια στιγμή θα κουράσει το κοινό, αφού η ηθοποιία μπαίνει σε δεύτερο πλάνο συνήθως.