Τα 10 εστιατόρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη που είναι must για την επόμενη σου έξοδο

Εστιατόρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Βρήκες το χρόνο, βρήκες την παρέα, βρήκες ακόμα και το outfit και σου λείπει μόνο το μέρος; Άσε για λίγο το κατά τα λοιπά υπέροχο κέντρο της πόλης και κινήσου ανατολικά, στα στέκια και στις γειτονιές που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους και συναγωνίζονται στα ίσια την Παλιά Παραλία, τις πολύβουες Τσιμισκή και Μητροπόλεως, την κοσμική Προξένου Κορομηλά, οριακά ακόμα και τα one-of-a-kind Λαδάδικα. Κι αν αναρωτιέσαι ποιος ακριβώς θα πρέπει να είναι ο προορισμός σου, 10 κορυφαία εστιατόρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σε καλούν να κάνεις check-in στην τοποθεσία τους, προκειμένου να απολαύσεις την έτσι κι αλλιώς διεθνούς γαστρονομικής φήμης συμπρωτεύουσα στα καλύτερα της.

Πού θα φας σήμερα: τα 10 τοπ εστιατόρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Εστιατόρια Ανατολική Θεσσαλονίκη - Γλυκάνισος
Πηγή: parallaximag.gr

1. Γλυκάνισος – Πυλαία

  • Διεύθυνση: Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία
  • Είδος κουζίνας: Θαλασσινά, Μεσογειακή
  • Signature Πιάτα: Κριθαρότο με καραβιδοουρές, Ταρτάρ τσιπούρας με lime, ντομάτα και σχοινόπρασο
  • Εύρος Τιμών: 25€-30€
  • Ιστοσελίδα μαγαζιού: http://glikanisos.gr

Αν η όρεξη σου τραβάει ψάρι και θαλασσινά, η Γλυκάνισος θα πρέπει να είναι σίγουρα ανάμεσα στις επιλογές σου. Ο ευχάριστος, φωτεινός χώρος, το άψογο σέρβις και ένα μενού φτιαγμένο με μεράκι, φροντίδα αλλά και με τα καλύτερα ψάρια της κοντινής Χαλκιδικής ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν το αποτέλεσμα που, πέρα από τις καρδιές (και τα στομάχια) των Θεσσαλονικέων, έχει κερδίσει και το Χρυσό Σκούφο 2020! Αν, λοιπόν, μέχρι πρότινος το τσιπουράκι με μεζέ το είχες συνυφασμένο με καφενεία, τώρα θα το δεις σε fine-dining εκδοχή, με λαβράκι καρπάτσιο και σάλτσα εσπεριδοειδών, σεβίτσε φαγκρί με ντομάτα και ξύδι από μάνγκο, ρεβυθάδα με σουπιές ή φάβα Σαντορίνης με καραμελωμένα κρεμμύδια σε πετιμέζι. Αν, από την άλλη, το τσιπουράκι δεν είναι του στυλ σου, θα συνοδεύσεις ένα από τα κρασιά της εξαιρετικά προσεγμένης wine list του μαγαζιού με όστρακα, νιόκι φάβας με χταπόδι και κρέμα από καραμελωμένα κρεμμύδια, γαρίδες tempura, το φημισμένο κριθαρότο με καραβιδουρές ή φυσικά, με ένα από τα ολόφρεσκα ψάρια ημέρας που έχει πάντα διαθέσιμα για εσένα η Γλυκάνισος!

Εστιατόρια Ανατολική Θεσσαλονίκη - Η Παλιά Αθήνα

Advertising

Advertisements
Ad 14

2. Η Παλιά Αθήνα – Κάτω Τούμπα

  • Διεύθυνση: Ίμβρου 24
  • Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
  • Signature Πιάτα: Σουτζουκάκια, Ribeye Black Angus
  • Εύρος Τιμών: 17€-20€
  • Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://paliaathina.gr

Τι κι αν ψάχνεις τα καλύτερα εστιατόρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη; Η Παλιά Αθήνα διατηρεί εδώ και πάνω από 40 χρόνια τα πρωτεία στις προτιμήσεις των πιο “ψαγμένων” πελατών. Aυτών που αποζητούν το υπόγειο, γραφικό κουτούκι αλλά και τον ιδιοκτήτη που θα τους μυήσει στον κόσμο του εκλεκτού κρασιού και της χειροποίητης ρετσίνας με γνώσεις και ένστικτο που ξεπερνά και τον καλύτερο σομελιέ. Όσων εντυπωσιάζονται από ένα μικρό αλλά θαυματουργό κατάλογο που παντρεύει τα σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης με το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι, και τις μπριζόλες Tomahawk και τις κοπές με τα κλασικά και λατρεμένα παϊδάκια. Ένα ελληνικό ταβερνάκι, με ξεκάθαρες ιταλικές επιρροές, που ενδόμυχα φιλοδοξεί να θεωρηθεί και τρατορία; Είναι πρακτικά αδύνατον να μην κεντρίσει το ενδιαφέρον σου!

Διαβάστε επίσης  Τα 10 εστιατόρια στο Πασαλιμάνι που κανείς δεν τα φτάνει!
Εστιατόρια Ανατολική Θεσσαλονίκη - Βρεγμένη Γάτα
Πηγή: gastronomos.gr

3. Βρεγμένη Γάτα – Κάτω Τούμπα

  • Διεύθυνση: Απόλλωνος 4
  • Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
  • Signature Πιάτα: Οσομπούκο, Ριζότο καλαμαριού με κρέμα τσουκνίδας
  • Εύρος Τιμών: 20€-25€
  • Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/vregmenigataskg/

Ένα από τα μαγαζιά με τα πιο ευφάνταστα ονόματα στην πόλη, η Βρεγμένη Γάτα, έχει προκαλέσει αίσθηση στην περιοχή της Τούμπας, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο της όχι μόνο στα ψαροφαγικά πιάτα αλλά και στον τομέα της κρεατοφαγίας. Κι αν η ονομασία της δεν προμηνύει τίποτα καλό, η συγκεκριμένη γάτα, μολονότι βρεγμένη, αποδεικνύεται “γάτα με πέταλα” έχοντας δημιουργήσει ένα μενού όπου τα κλασικά ελληνικά πιάτα συναντούν τις πιο σύγχρονες, διεθνείς γαστρονομικές τάσεις και φτάνουν πραγματικά στο απόγειο τους. Κι αν όλα αυτά σου ακούγονται πολύ θεωρητικά, το καρπάτσιο μοσχάρι που τα λέει υπέροχα με το σεβίτσε συναγρίδας, το ταρτάρ σολωμού, το γκερεμέζι με φινόκιο και τα λοιπά ορεκτικά, καθώς και τα εξαιρετικά ριζότο που συνεργάζονται ενεργά με τα θαλασσινά χωρίς να παραγκωνίζουν στο ελάχιστο τα Ribeye, τις μπριζόλες Tomahawk και τα οσομπούκο, θα σε πείσουν εν τη πράξει!

Εστιατόρια Ανατολική Θεσσαλονίκη - Οψοποιών Μαγγανείαι
Πηγή: kathimerini.gr

4. Οψοποιών Μαγγανείαι – Μέγαρο Μουσικής

  • Διεύθυνση: Κομοτηνής 6
  • Είδος κουζίνας: Μεσογειακή
  • Signature Πιάτο: Νιόκι με κρέμα τρούφας
  • Εύρος Τιμών: 20€-25€
  • Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/maganie1/

Αν η τοποθεσία σου φαίνεται λάθος, απλά συνέχισε να διαβάζεις! Το Οψοποιών Μαγγανείαι άφησε το κέντρο της πόλης και είπε να μπει στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη μετακομίζοντας στην περιοχή του Ποσειδωνίου. Ο νέος χώρος έχει την άνεση που επιθυμείς (και τη δυνατότητα να βρεις επιτέλους ένα διαθέσιμο τραπέζι), ενώ το μενού συνεχίζει να κατακτά εύκολα το κοινό που ορέγεται τα πιο γευστικά κρεατοφαγικά (και όχι μόνο) πιάτα. Ταρτάρ γαρίδας, βουβαλίσια μπουράτα, τα περίφημα χειροποίητα νιόκι αλλά και οι προσεγμένες κοπές θα σου εξηγήσουν με τον καλύτερο τρόπο -σε περίπτωση που αναρωτιέσαι δηλαδή- τι ακριβώς σημαίνει η ονομασία του μαγαζιού: τα μάγια των μαγείρων…

Εστιατόρια Ανατολική Θεσσαλονίκη - Το Μανιτάρι

Advertising

5. Το Μανιτάρι – Σοφούλη

  • Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 57 (Sofouli Center, 2ος όροφος)
  • Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
  • Signature Πιάτο: Ριζότο λαχανοντολμά
  • Εύρος Τιμών: 20€-30€
  • Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://www.to-manitari.gr/

Το απόλυτο must στο γαστρονομικό χάρτη της Σοφούλης ακούει στο όνομα “Μανιτάρι” και στεγάζεται σε ένα υπέροχα διακοσμημένο, σύγχρονο χώρο, στο δεύτερο όροφο του μικρού εμπορικού κέντρου της περιοχής. Ας αφήσουμε κατά μέρος τα αναρίθμητα βραβεία και τις διακρίσεις που έχει κερδίσει στα 10 και πλέον χρόνια της πορείας του (αν και από μόνα τους αποδεικνύουν πολλά) για να περάσουμε στο…ψητό, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Όταν το signature πιάτο του μαγαζιού, το ριζότο λαχανοντολμά, φιγουράρει στον κατάλογο δίπλα στο στήθος πάπιας και τα χοιρινά μάγουλα, και οι πίτες Μάνης κάνουν το πιο ταιριαστό ζευγάρι με το guanciale με μαύρη τρούφα, είναι αυτονόητο πως στο Μανιτάρι, η ελληνική κουζίνα ζει στιγμές αποθέωσης με προσεγμένες, διεθνείς πινελιές. Πρόσθεσε σε όλα αυτά, τα αγνά υλικά, το μεράκι των σεφ και το vegan μενού, και δύσκολα θα βρεις κάτι περισσότερο να ζητήσεις.

Διαβάστε επίσης  ΑνφανΓκατέ in Guadeloupe: Ο απόλυτος προορισμός για καλοκαιρινή έξοδο στην Θεσσαλονίκη
Εστιατόρια Ανατολική Θεσσαλονίκη - Μαύρη Θάλασσα
Πηγή: avant-garde.com.cy

6. Μαύρη Θάλασσα – Νέα Κρήνη

  • Διεύθυνση: Νικ. Πλαστήρα 3
  • Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
  • Signature Πιάτα: Ταραμοσαλάτα, Καρπάτσιο ψαριού
  • Εύρος Τιμών: 40€-70€
  • Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://mavri-thalassa.gr

Με σχεδόν έναν αιώνα εμπειρίας στο χώρο της εστίασης, η οικογένεια της Μαύρης Θάλασσας δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το μικρό καφενεδάκι που βρισκόταν στην Τούμπα το μακρινό 1926, άνοιξε τα φτερά του και βρίσκεται σήμερα στην περιοχή της Νέας Κρήνης, ατενίζοντας το Θερμαϊκό και προσφέροντας μοναδικές γκουρμέ εμπειρίες στους πελάτες του. Αν δεν έχεις ακόμα διαβεί την πόρτα του, διόρθωσε άμεσα την παράλειψη σου και επίτρεψε στη σημερινή σου έξοδο να σε μυήσει στον κόσμο της “Seafood Gastronomy” ενός από τα καλύτερα εστιατόρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Πιάτα απλά και λιτά, απείρως όμως γευστικά, όπως το καρπάτσιο, η αστακοσαλάτα, ο απίθανος ταραμάς και τα ολόφρεσκα ψάρια, θα λειτουργήσουν ως η καλύτερη επιβεβαίωση της απόφασης σου.

Εστιατόρια Ανατολική Θεσσαλονίκη - Duck Private Cheffing
Πηγή: travelstyle.gr

7. Duck Private Cheffing – Πυλαία

  • Διεύθυνση: Χάλκης 3
  • Είδος κουζίνας: Ελληνική, Διεθνής
  • Signature Πιάτο: Παστιτσάδα αστακού
  • Εύρος Τιμών: 35€-40€
  • Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/duckprivatecheffing

Το Duck Private Cheffing είναι μια πραγματική ανακάλυψη. Η υψηλή γαστρονομία που χαρακτηρίζει ολοφάνερα τον κατάλογο του βρίσκει καταφύγιο σε ένα μοναδικό περιβάλλον με ρουστίκ επιρροές και φιλοσοφία. Για να το πούμε απλά, εδώ η κατάσταση έχει ως εξής: είναι σαν να σε έχουν καλέσει σε ένα πανέμορφα διακοσμημένο εξοχικό σπίτι και συγχρόνως, να έχεις την τύχη ο οικοδεσπότης σου να είναι μία από τις πιο εμπνευσμένες σεφ! Θα την απολαύσεις, λοιπόν, στην open air κουζίνα της, να σου σερβίρει τα πιο λαχταριστά γαλλικά τυριά και να ετοιμάζει μαμαδίστικο κόκορα με χυλοπίτες, παστιτσάδα αστακού και μοσχαρίσια γλυκάδια. Από την άλλη, αν είσαι πιο “extreme” τύπος ανθρώπου, οφείλεις να δοκιμάσεις τη μοσχαροκεφαλή της, που όσο να πεις και μόνο από όνομα σε χορταίνει! Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως εδώ η κατάσταση είναι σχεδόν πριβέ. Με λίγα λόγια, μην το επιχειρήσεις χωρίς κράτηση!

Εστιατόρια Ανατολική Θεσσαλονίκη - Ergon Agora East
Πηγή: beater.gr

8. Ergon Agora East – Πυλαία

  • Διεύθυνση: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 50
  • Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
  • Signature Πιάτο: Μανιταροπίλαφο
  • Εύρος Τιμών: 20€-30€
  • Ιστοσελίδα μαγαζιού: https://www.ergonfoods.com/el/ergon-agora-east-thessaloniki

Η χαρά των κάθε είδους foodies βρίσκεται ανατολικά, και συγκεκριμένα στο Ergon Agora East. Το “grocerant” που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει πάταγο, τα έχει όλα. Παντοπωλείο, κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, κάβα, μανάβικο, καντίνες, εστιατόριο, ακόμα και ένα cocktail bar. Σε όλα αυτά προστίθεται ένας κήπος 15 στρεμμάτων που κυριολεκτικά αγγίζει το Θερμαϊκό και προσφέρει υπέροχα ηλιοβασιλέματα και θέα στο αεροδρόμιο και στα αεροπλάνα που απογειώνονται και προσγειώνονται στην όμορφη συμπρωτεύουσα. Εδώ, λοιπόν, θα απολαύσεις ένα υπέροχο γεύμα με πίτσες ψημένες σε ξυλόφουρνο, κρεατικά και κοπές της επιλογής σου από το παρακείμενο κρεοπωλείο αλλά και ολόφρεσκα ψάρια, τα οποία θα συνοδεύσεις με γευστικά κρασιά (ρίξε οπωσδήποτε μια ματιά στα κρασιά ημέρας) αλλά και ορεκτικά (tip: το κανταΐφι τυριών δίνει ρεσιτάλ). Στη συνέχεια, θα περιδιαβείς τα χαλικόστρωτα μονοπάτια και αφού θαυμάσεις τον κήπο, θα χαλαρώσεις σε μια σεζλόνγκ δίπλα στο κύμα απολαμβάνοντας το cocktail σου. Μπορείς να σκεφτείς κάτι καλύτερο;

Διαβάστε επίσης  Τα 20 καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης για appetitικούς
Advertising

Εστιατόρια Ανατολική Θεσσαλονίκη - Habanera

9. Habanera – Ανθέων

  • Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 29
  • Είδος κουζίνας: Μεξικάνικη, Καραϊβικής
  • Signature Πιάτα: Burrito con Pollo, Fajitas Ternero
  • Εύρος Τιμών: 20€-30€
  • Ιστοσελίδα μαγαζιού: http://www.habanera.gr

Μπορεί “η Θεσσαλονίκη να είναι μια, στον κόσμο να μην υπάρχει άλλη”, αλλά αν σήμερα είσαι σε φάση εξωτική και θέλεις να ταξιδέψεις προς Καραϊβική πλευρά, η απόφαση σου θα πρέπει να είναι επίσης μία. Κατευθύνσου προς την παλιά οδό Ανθέων και μπες μέσα στο νεοκλασικό κτίριο που θα σε μεταφέρει απευθείας στον προορισμό που επιθυμείς. Ο πολύχρωμος, cosy χώρος, το απολαυστικό, spicy μενού και τα πιο cool cocktails της πόλης είναι η εγγυημένη συνταγή της επιτυχίας. Δε θα φύγεις, λοιπόν, αν δε δοκιμάσεις taquitos, quesadillas και τα υπέροχα papas fritas, αν δεν παλέψεις με το δίλημμα “burrito ή fajitas” μόνο και μόνο για να τα πάρεις και τα δύο, και αν δε βουτήξεις το πιρούνι σου στο κλασικό κουβανέζικο picadillo. Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε αναφορά στον πελώριο κατάλογο των cocktails, το absolute must του μαγαζιού, είναι μάλλον περιττή!

Εστιατόρια Ανατολική Θεσσαλονίκη - Ακτή Ντοβίλ

10. Ακτή Ντοβίλ – Σοφούλη

  • Διεύθυνση: Θ. Σοφούλη 86
  • Είδος κουζίνας: Ελληνική, Μεσογειακή
  • Signature Πιάτο: Φιλέτο μπακαλιάρου με σπανάκι και πουρέ παστινάκι
  • Εύρος Τιμών: 30€-40€
  • Facebook page μαγαζιού: https://www.facebook.com/AktiNtovil

Η πιο ενδιαφέρουσα νέα άφιξη στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης είναι προφανέστατα η Ακτή Ντοβίλ, το εστιατόριο που βρήκε πάραυτα τη θέση του ανάμεσα στα τοπ εστιατόρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Εδώ το ψάρι έχει με βεβαιότητα την τιμητική του. Και πώς να μην την έχει όταν τα τραπέζια του μαγαζιού είναι τοποθετημένα κυριολεκτικά πάνω στην Ακτή Ντοβίλ, την ιστορική παραλία όπου κάποιοι πολύ θαραλλέοι Θεσσαλονικείς εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις βουτιές τους! Από τη signature επιλογή του φιλέτου μπακαλιάρου με σπανάκι και πουρέ παστινάκι μέχρι τις καραβιδοουρές και το καπνιστό χέλι με βατόμουρα, κάθε πιάτο στη νέα πρόταση της ήδη πολύ ενδιαφέρουσας γαστρονομικά οδού Σοφούλης φαίνεται πως είναι και μια εμπειρία.

Advertising

Λατρεύω τα διδυμάκια μου, το σκύλο και τη γάτα μου (άντε και τον άντρα μου να μην παραπονιέται!). Όταν όλοι αυτοί, λοιπόν, μου το επιτρέπουν και βρίσκω λίγο χρόνο, αγαπώ εξίσου το γράψιμο, τα βιβλία, τα ταξίδια και το...φαγητό!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η αναπτυξιακή δυσλεξία και το κριτήριο του IQ

Η γλώσσα και η επικοινωνία αναγνωρίζονται ως βασικές δεξιότητες στην

Παράγοντες κινδύνου και προστατευτικοί παράγοντες των αναγνωστικών διαταραχών

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Παράγοντες κινδύνου και προστατευτικοί