Χώρος παραδοσιακού εμπορίου
Μέσα στον χάος της Αθήνας η οδός Ευριπίδου ξεχωρίζει. Μπορεί να μην έχει χώρους πρασίνου ή μεγάλες πλατείες να την τέμνουν, όμως το περπάτημα εκεί μοιάζει με ένα μικρό ταξίδι στην ανατολή. Στον δρόμο τα αυτοκίνητα κολλάνε το ένα πίσω από το άλλο, κόρνες, εκνευρισμός και φασαρία. Η εικόνα στο πεζοδρόμιο δεξιά και αριστερά της οδού έρχεται και δένει με την πολυκοσμία, τους ανθρώπους κάθε εθνικότητας άλλοι να περπατούν, άλλοι να δουλεύουν και άλλοι να ψωνίζουν. Ψάθινα καλάθια να κρέμονται στους τοίχους, ελίφια, σακιά με όσπρια, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά δίπλα στα πόδια μας.
Γεύσεις Ανατολής
Στην οδό Ευριπίδου όλα τα αρώματα της ανατολής μπλέκονται μεταξύ τους και ο αέρας μοιάζει να σε ταξιδεύει σε κάποιο ανατολίτικο παζάρι. Οι πωλητές έξω στον δρόμο καλούν τον κόσμο να δοκιμάσει τις λιχουδιές. Μπαίνω μέσα στο ΜΙΡΑΝ που από το 1922 βρίσκεται εκεί με μια τεράστια ποικιλία αλλαντικών και τυριών. Μου προσφέρουν διάφορα καλούδια με χαμόγελο. Ξύλινα τραπέζια σε ένα άτυπο εστιατόρια περιμένουν όλους αυτούς που θέλουν να πάρουν μια γεύση ανατολής αλλά και Ελλάδας. Από πάνω μου κρέμονται παστουρμάδες, σουτζούκια, λουκάνικα, καυτερές πιπεριές, αποξηραμένα λαχανικά και διάφορα άλλα αλλαντικά.
Σακιά με μπαχαρικά γεμίζουν τον χώρο με μυρωδιές και τουρίστες σταματούν να δοκιμάσουν. Ξέρω πως τα Σάββατα κυρίως, αυτά τα μαγαζιά γεμίζουν με κόσμο που είτε από περιέργεια είτε για να φάνε κάτι ορεκτικό με τη ρακί και το τσίπουρο έρχονται και δημιουργούν ουρές. Λίγο πιο πάνω, στην οδό Ευριπίδου είναι ο Αραπιάν. Παλιό μαγαζί και αυτό με ιστορία. Φέρνει και αυτός εκλεκτά προιόντα από την ανατολή και την Ελλάδα. Τα “Καραμανλίδικα του Φάνη” έχουν γίνει trend του κέντρου της πόλης και έχουν γίνει όχι άδικα ένα μέρος που πρέπει ο καθένας μας να επισκεφθεί.
Αρώματα Ανατολής
Φεύγω γεμάτος τσάντες στα χέρια και εκεί που λες να φύγεις, μια τεράστια ουρά κόβει το πεζοδρόμιο. Στη οδό Ευριπίδου βρίσκεται και το πιο γνωστό κατάστημα πώλησης μπαχαρικών της Αθήνας. Έξω από το πασίγνωστο Μπαχάρ είναι πολύ σπάνιο και δύσκολο να μην πετύχεις κόσμο να περιμένει την σειρά του. Έχει περίπου 2500 είδη μπαχαρικών, ξηρών καρπών και άλλων σπόρων. Το προτιμούν και το εμπιστεύονται οι Αθηναίοι για την ποιότητά γιαυτό και χρόνια τώρα η εικόνα έξω από το μαγαζί με τον κόσμο να περιμένει είναι γνώριμη. Οι μυρωδιά είναι μαγευτική και σίγουρα σε ταξιδεύει σε κάποιο παζάρι της Αιγύπτου.
Περνώντας την οδό Αθηνάς και στρίβοντας προς το μοναστηράκι σιγά σιγά οι μυρωδιές χάνονται, το ίδιο και η φασαρία. Μια μικρή βόλτα στην οδό Ευριπίδου μπορεί να γίνει ταξίδι στα αρώματα και τις γεύσεις της ανατολής, να πάρεις γνώσεις για αυτές και να φύγεις με ψώνια και… Ίσως λίγο ζαλισμένος από τα κεράσματα ρακής.