3+1 μουσεία που θα θαυμάσουμε το 2021

μουσεία
Πηγή εικόνας: www.elculture.gr

Μέσα από πολέμους, φυσικές καταστροφές και πανδημίες, ο πολιτισμός πάντα βρίσκει τον τρόπο να επικρατεί και να ανθίζει. Και τα μουσεία που αποτελούν τον θεματοφύλακα του πολιτισμού, είναι οι πλέον αναμενόμενοι χώροι για κάθε χώρα που θέλει όχι μόνο να διαφυλάσσει αλλά και να προωθεί τον πολιτισμό της.

Τα πολυαναμενόμενα μουσεία που θα ανοίξουν τις πόρτες τους το 2021 θα διαμορφώσουν ένα νέο πολιτιστικό χάρτη και θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον για τις χώρες που τα φιλοξενούν.

Bourse de Commerce-Pinault, Παρίσι

Πηγή εικόνας: www.elculture.gr

Ένα από τα ομορφότερα και εμβληματικότερα κτήρια του Παρισιού, το Bourse de Commerce ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό στις 23 Ιανουαρίου. Η παλιά αποθήκη σιτηρών στις όχθες του Σηκουάνα, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1763, ενώ από το 1891 φιλοξένησε το Χρηματιστήριο του Παρισιού.

Με κόστος 160 εκατομμύρια ευρώ, το Bourse de Commerce-Pinault, όπως θα ονομάζεται το κτήριο που είναι πλέον έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό, είναι η κατάληξη του 20ετούς σχεδίου του δισεκατομμυριούχου Φρανσουά Πινό για την κατασκευή ενός ιδιωτικού μουσείου για τη συλλογή της σύγχρονης τέχνης του στο Παρίσι.

Advertisements
Ad 14

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το μουσείο του Λούβρου, το Bourse de Commerce-Pinault ενισχύει την πολιτιστική κίνηση στο κέντρο της Γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ η αναδιαμόρφωση του χώρου του ιδιαίτερου κτηρίου από τον αρχιτέκτονα Tadao Ando, έχει δει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής του.

Humboldt Forum, Βερολίνο

μουσεία
Πηγή εικόνας: www.elculture.gr

Το Humboldt Forum του Βερολίνου, στο εντυπωσιακό βασιλικό παλάτι της Πρωσίας, έχει ανοίξει επισήμως αλλά περιμένει το κοινό όταν αρθούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Το Humboldt Forum αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης, με 40.000 τ.μ. κάτω από τη στέγη του οποίου συνενώνονται οι δραστηριότητες τεσσάρων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Η μερική ανακατασκευή του βασιλικού παλατιού της Πρωσίας σχεδιάστηκε το 2002 ως βιτρίνα για τις μη ευρωπαϊκές συλλογές μουσείων του Βερολίνου. Οι τέχνες και οι επιστήμες θα έχουν μια στέγη που θα εναρμονίζεται στο πνεύμα του περίφημου Αλεξάντερ φον Χούμπολτ φυσιοδίφη και εξερευνητή και του αδερφού του Βίλχελμ φον Χούμπολτ φιλοσόφου, διπλωμάτη και γλωσσολόγου.

Διαβάστε επίσης  Ένα κτήριο ύμνος στη σημαία του Καζακστάν

Από το καλοκαίρι, περισσότερα από 20.000 αντικείμενα από την Αφρική, την Ασία, την Ωκεανία και την Αμερική θα προβάλλονται στους χώρους ενός από τα ομορφότερα μουσεία του κόσμου.

Edvard Munch Museum, Όσλο

Πηγή εικόνας: www.elculture.gr

Ένα μοντέρνο κτήριο με 13 ορόφους και θέα στα φιόρδ του Όσλο είναι το νέο μουσείο Munch που θα φιλοξενήσει και τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του παγκοσμίως. Το κόστος κατασκευής ανήλθε στα 310 εκατομμύρια δολάρια και θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το καλοκαίρι του 2021. Το νέο σπίτι της συλλογής Munch ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν δώδεκα χρόνια και σχεδιάστηκε για την προκυμαία του Όσλο από το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Estudio Herreros της Μαδρίτης που επένδυσε με αλουμινένιες περσίδες το κτήριο που φαίνεται σαν να γέρνει προς τη θάλασσα και βρίσκεται κοντά στην Όπερα του Όσλο και τη βιβλιοθήκη Deichman.

Η εξέλιξη της καριέρας του Munch θα παρουσιάζεται με περισσότερα από 26.000 έργα και 10.000 προσωπικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων δύο ζωγραφισμένων εκδόσεων της «Κραυγής».

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, Γκίζα

μουσεία
Πηγή εικόνας: www.elculture.gr

Με κόστος 1 δισεκατομμύριο δολάρια και εγκαίνια τον Ιούνιο του 2021, από τα εμβληματικότερα μουσεία, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο έξω από το Κάιρο θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο με έκταση 500.000 τ.μ. Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) θα αντικαταστήσει το παγκοσμίου φήμης Μουσείο του Καΐρου, που χτίστηκε στο κέντρο της πόλης το 1901 και σήμερα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή φαραωνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο.

Στο νέο μουσείο θα φιλοξενούνται 100.000 αιγυπτιακά αντικείμενα από την προϊστορία έως την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Περιλαμβάνονται περισσότερα από 5.000 λείψανα από τον τάφο του Τουταγχαμώνα, ενώ μια ολόκληρη πτέρυγα θα είναι αφιερωμένη στον νεαρό βασιλιά που πέθανε σε ηλικία 18 ετών.

Διαβάστε επίσης  DIY: Τύλιξε τα δώρα σου

Με αμιγώς φαραωνικό σχέδιο, η  κατασκευή του μουσείου ακολούθησε την ταραγμένη πολιτική ιστορία της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια με γεγονότα όπως η Αραβική Άνοιξη και η επανάσταση του 2011 να καθυστερούν το άνοιγμά του.

Πηγή: https://www.elculture.gr/blog/article/exi-polyanamenomena-mouseia-pou-tha-anoixoun-tis-portes-tous-to-2021/ (Τελευταία πρόσβαση 14/01/2021)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,
all or nothing

All or Nothing: Το ακίβδηλο οικογενειακό δράμα του Mike Leigh

Το «All or Nothing» (ελληνιστί «Όλα ή Τίποτα») είναι ένα