Απαγορευμένη Πόλη: Ένα παλάτι με 9.999 δωμάτια

Η Απαγορευμένη Πόλη, γνωστή και ως Αυτοκρατορική Πόλη, αποτελεί ένα από τα πέντε σημαντικότερα παλάτια στον κόσμο, αλλά και ένα εξαιρετικό δείγμα της παραδοσιακής κινεζικής αρχιτεκτονικής.

Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: https://thecandie.com/real-life-photos-of-the-forbidden-city-beijing-13250/

Η Απαγορευμένη Πόλη ( κινεζικά :紫禁城·)

Η Απαγορευμένη Πόλη είναι μια μεγάλη περιοχή με κόκκινους τοίχους και κίτρινα γυαλισμένα κεραμίδια που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας της Κίνας, του Πεκίνου. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η περιοχή είναι μια μικρόπολη από μόνη της. Με μήκος 961 μέτρα και πλάτος 753 μέτρα, η Απαγορευμένη Πόλη αποτελείται από περισσότερα από 90 συγκροτήματα παλατιών, συμπεριλαμβανομένων 98 κτιρίων, και περιβάλλεται από μια τάφρο πλάτους έως και 52 μέτρων. Δεν υπήρξε μόνο πολιτικό και τελετουργικό κέντρο, αλλά και αριστούργημα κινεζικής αρχιτεκτονικής.

Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: Pinterest

Η ιστορία της

Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Μινγκ και χρησίμευσε ως το πολιτικό και τελετουργικό κέντρο της Κίνας για σχεδόν μισή χιλιετία. Ήταν το αυτοκρατορικό παλάτι της Κίνας για 492 χρόνια (1420–1912) και ήταν η κατοικία 24 αυτοκρατόρων — 14 της δυναστείας Μινγκ και 10 της δυναστείας Τσινγκ.

Ο θρύλος λέει ότι η Απαγορευμένη Πόλη επανασχεδιάστηκε ώστε να έχει 9.999½ δωμάτια. Λείπει το μισό δωμάτιο για να μην ενοχληθεί ο Θεός του Ουρανού (ο οποίος πιστευόταν ότι είχε 10.000 δωμάτια στο ουράνιο παλάτι του).

Advertising

Advertisements
Ad 14

Χτίστηκε από το 1406 έως το 1420 από τον τρίτο αυτοκράτορα της δυναστείας Μινγκ, τον αυτοκράτορα Γιόνγκλ (βασιλεία 1403-1420), ο οποίος, αφού σφετερίστηκε τον θρόνο, αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσά του βόρεια από τη Ναντζίνγκ στο Πεκίνο.

Πάνω από 200 χρόνια αργότερα, η δυναστεία Μινγκ έπεσε στα χέρια της δυναστείας Μαντσού Τσινγκ το 1644. Στη συνέχεια, το 1911, οι Τσινγκ ανατράπηκαν στη συνέχεια από ρεπουμπλικάνους επαναστάτες.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας, ο Που Γι (ο οποίος κυβέρνησε από το 1909 έως το 1911 με το όνομα Σουαντόνγκ), συνέχισε να ζει στο παλάτι μετά την παραίτησή του, μέχρι την απέλασή του το 1924. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, σχεδόν πεντακοσίων ετών αυτοκρατορικής λειτουργίας, το παλάτι χρησίμευσε ως κατοικία και αυλή είκοσι τεσσάρων αυτοκρατόρων.

Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: https://www.flickr.com/photos/30459150@N07/7141134685/in/photostream/

Η κατασκευή της

Η περίπλοκη διάταξη και οι μεγαλοπρεπείς δομές της αντανακλούν τις παραδοσιακές κινεζικές αρχές της αρμονίας, της συμμετρίας και της κοσμολογίας.

Advertising

Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: https://www.instagram.com/p/DFNOz3cT09-/?epik=dj0yJnU9OW1FNEhkVjZMN1JoOHdsX2xBbTVYcXFtU04ya09VYncmcD0wJm49a05ZaTdBbTJ3WVdzS1JPZTc0Z29mUSZ0PUFBQUFBR2hXNVlR

Η κατασκευή διήρκεσε 14 χρόνια και απασχόλησε πάνω από 100.000 εξειδικευμένους τεχνίτες και έως και ένα εκατομμύριο εργάτες. Οι πυλώνες των πιο σημαντικών αιθουσών ήταν κατασκευασμένοι από ολόκληρα κούτσουρα πολύτιμου ξύλου Phoebe zhennan, που βρισκόταν στις ζούγκλες της νοτιοδυτικής Κίνας. Ένα τέτοιο κατόρθωμα δεν επρόκειτο να επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια – οι μεγάλοι πυλώνες που βλέπουμε σήμερα ξαναχτίστηκαν χρησιμοποιώντας πολλαπλά κομμάτια πεύκου κατά τη δυναστεία Τσινγκ.

Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: Pinterest

Οι μεγάλες αναβαθμίδες και τα μεγάλα πέτρινα γλυπτά ήταν κατασκευασμένα από πέτρα από λατομεία κοντά στο Πεκίνο. Τα μεγαλύτερα κομμάτια δεν μπορούσαν να μεταφερθούν συμβατικά. Αντ’ αυτού, έσκαβαν πηγάδια κατά μήκος της διαδρομής και το νερό από τα πηγάδια χυνόταν στο δρόμο τον βαθύ χειμώνα, σχηματίζοντας ένα στρώμα πάγου. Οι πέτρες στη συνέχεια σύρονταν κατά μήκος του πάγου.

Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: https://www.trippy.com/place/4f627733e4b08f9669bb0071

Τα δάπεδα των μεγάλων αιθουσών ήταν στρωμένα με «χρυσά τούβλα», ψημένα με πηλό από επτά κομητείες των νομών Σουτσόου και Σονγκτζιάνγκ . Κάθε παρτίδα χρειάστηκε μήνες για να ψηθεί, με αποτέλεσμα λεία τούβλα που αντηχούν με μεταλλικό ήχο.  Πολλά από τα εσωτερικά πλακόστρωτα που βλέπουμε σήμερα είναι πρωτότυπα έξι αιώνων.

Κατά την κατασκευή των στεγών των κτιρίων, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό της στέγης για να διατηρηθεί η καθαριότητα. Κατασκεύαζαν στέγες με τέτοιο τρόπο ώστε η κλίση κάθε στέγης να είναι πιο απότομη και έχτιζαν τη ράχη της στέγης φαρδύτερη από το κενό ανάμεσα στα νύχια ενός πουλιού. Έτσι, καθιστούσαν αδύνατη την προσγείωση των πουλιών στη στέγη.

Advertising

Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: Pinterest
Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ο σχεδιασμός και η αισθητική της έχουν εμπνεύσει πολλά αρχιτεκτονικά έργα παγκοσμίως. Η ιδιότητα της Απαγορευμένης Πόλης ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υπογραμμίζει περαιτέρω την παγκόσμια πολιτιστική της σημασία.

Οι συμβολισμοί

Η Πύλη του Μεσημβρινού, η κύρια είσοδος, συμβολίζει την εξουσία του αυτοκράτορα. Η Αίθουσα της Υπέρτατης Αρμονίας, η μεγαλύτερη αίθουσα, φιλοξένησε σημαντικές τελετουργικές εκδηλώσεις. Ο Αυτοκρατορικός Κήπος παρείχε ένα γαλήνιο καταφύγιο για τους αυτοκράτορες. Αυτή η χωρική οργάνωση απεικονίζει τα φιλοσοφικά και πολιτιστικά ιδανικά που καθοδήγησαν την κατασκευή αυτού του μεγαλοπρεπούς συγκροτήματος, δίνοντας έμφαση στην υπέρτατη δύναμη του αυτοκράτορα και την αρμονία μεταξύ ουρανού και γης.

Στην κινεζική παράδοση, τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην απεικόνιση των πεποιθήσεων και των συναισθημάτων του λαού. Στην Απαγορευμένη Πόλη, το κόκκινο-κίτρινο είναι το κύριο θέμα ολόκληρου του συγκροτήματος του παλατιού. Το κόκκινο χρώμα χρησιμοποιήθηκε στα παράθυρα , τις πόρτες, τους τοίχους και τους πυλώνες, ενώ οι στέγες είναι κυρίως κίτρινες. Σύμφωνα με τις κινεζικές πεποιθήσεις, το κόκκινο αντιστοιχεί στη φωτιά. Επιπλέον, αντιπροσωπεύει τη χαρά και την καλή τύχη. Το κίτρινο συνδέεται με τη γη, αλλά κυρίως , αντιπροσωπεύει την εξουσία και τη δύναμη μεταξύ των βασιλικών στην Κίνα. Ονομαζόταν επίσης το χρώμα του αυτοκράτορα.

Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ο αριθμός εννέα στην παραδοσιακή κινεζική κουλτούρα αντιπροσωπεύει την αιωνιότητα και συνδέεται κυρίως με τη δύναμη του αυτοκράτορα. Όντας ο μεγαλύτερος αριθμός στην αριθμολογία, θεωρείται ο αριθμός των ουρανών. Η Απαγορευμένη Πόλη έχει μια γλυπτή τοιχογραφία με 9 δράκους. Οι πύλες της πόλης έχουν εννέα αιχμές σε κάθε σειρά και στήλη, σχηματίζοντας αιχμές 9X9.

Advertising

Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: https://www.flickr.com/photos/muskiemckay/4981805692/in/set-72157624811872767/
Απαγορευμένη Πόλη
Πηγή εικόνας: Pinterest

Ο σχεδιασμός του κατωφλίου (της πόρτας) έχει να κάνει με την αρχαία πεποίθηση. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι τα κακά πνεύματα ταξιδεύουν μόνο μέσα από επίπεδες επιφάνειες. Για να αποτρέψουν την είσοδο των κακών πνευμάτων, τα περισσότερα σπίτια, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Αυτοκρατορικού Παλατιού, έχουν υπερυψωμένα κατώφλια.

Σήμερα

Σχεδόν όλα τα κτίρια στην Απαγορευμένη Πόλη σώζονται ακόμα άθικτα. Η μοναδική μέθοδος κατασκευής τους είναι υπεύθυνη για το πώς οι κατασκευές στέκονται μέχρι σήμερα. Το ξύλο προστατεύτηκε με σφράγιση και στρώματα χρώματος και χαρτιού, εξασφαλίζοντας έτσι τη διάρκεια ζωής των ξύλινων κατασκευών.

Επί του παρόντος, το Μουσείο του Παλατιού είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της Απαγορευμένης Πόλης. Τα ύψη των κτιρίων γύρω από την Απαγορευμένη Πόλη είναι περιορισμένα.

Για πολλούς, η Απαγορευμένη Πόλη είναι μια χρονοκάψουλα για το παρελθόν της Κίνας και ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για το κοινό, ώστε να μάθει και να εκτιμήσει την ιστορία και την ομορφιά αυτού του αρχαίου πολιτισμού.

Advertising

Σήμερα, το Μουσείο του Παλατιού περιλαμβάνει μια εκτενή συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκρατορικών συλλογών των δυναστειών Μινγκ και Τσινγκ. Ως εκ τούτου, είναι το μουσείο τέχνης με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, με 14,6 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Πηγές:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Forbidden_City

https://smarthistory.org/the-forbidden-city/

Advertising

https://www.re-thinkingthefuture.com/rtf-design-inspiration/a1270-forbidden-city-beijing-10-things-you-didnt-know/

https://storymaps.arcgis.com/stories/1c50253f73764f338e8a5c84740a63eb

https://www.chinahighlights.com/beijing/forbidden-city/#facts

https://artsandculture.google.com/story/why-is-the-palace-called-the-forbidden-city-the-palace-museum/dQWxUMrwGlyoRw?hl=en

Advertising

https://www.designingbuildings.co.uk/wiki/Forbidden_City

Η Σάντυ είναι καθηγήτρια Μηχανολόγος Μηχανικός, κάτοχος υποτροφιών του εξωτερικού και έχει ειδίκευση στην Αρχιτεκτονική και το Interior Design. Μιλάει τέσσερις γλώσσες, ενώ έχει μεγάλη αδυναμία στην ασιατική κουλτούρα. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το diorama making, την ζωγραφική και την συγγραφή βιβλίων.

Περισσότερα από τη στήλη: Design

Design

Candlelight Concert: Στο ημίφως των εγχόρδων

Το παγκόσμιο φαινόμενο που σαγήνεψε τις πέντε ηπείρους, περισσότερες από 100 πόλεις και πάνω από…

Design

Μία κινέζικη ομπρέλα στην Μπιενάλε της Βενετίας

Μία από τις σημαντικότερες διεθνής οργανώσεις στον χώρο της αρχιτεκτονικής είναι η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στην…

Design

Αντισεισμικές κατοικίες: Η λύση από την Ιαπωνία… αιωρείται

Η Ιαπωνία είναι μία από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες στον κόσμο, καθώς βρίσκεται στην…

Design

Cube Houses

Ας ξεκινήσουμε με μια απλή, αλλά όχι τόσο συνηθισμένη ερώτηση: Θα μένατε ποτέ μέσα σε…

Design

Η πυραμίδα των Τιράνων

Ανοίγοντας το 1988, η Πυραμίδα των Τιράνων της Αλβανίας λειτούργησε ως μουσείο για την κληρονομιά…

Design

Φυτά εσωτερικού χώρου: Ποιο να επιλέξετε

Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι κάτι περισσότερο από απλά διακοσμητικά στοιχεία. Με την αυξανόμενη δημοτικότητά…

Design

Τροχόσπιτο: Ιστορία, εξέλιξη και διακόσμηση

Το πρώτο τροχόσπιτο Η ιστορία ξεκινάει για πολλούς το 1870 στο Outer Banks της Αμερικής.…