Milano Design FIlm Festival Greece | 2-8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Milano Design FIlm Festival
Πηγή εικόνας: mdffgreece.com

Τον Μάρτιο του 2020, δύο εβδοµάδες πριν την διεξαγωγή της πρώτης έκδοσης του Milano Design Film Festival Greece στην Αθήνα, το φεστιβάλ αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδηµίας ανακοινώνοντας νέες ηµεροµηνίες διεξαγωγής: 5-8 Νοεµβρίου 2020. Στο µεσοδιάστηµα εµφανίστηκαν νέες συνεργασίες και υποστηρικτές, δίνοντας την ευκαιρία να εµπλουτιστεί το προϋπάρχον πρόγραµµα και να διαµορφωθεί µια πρώτη κοινότητα του MDFF στην Ελλάδα.

Σήµερα, µε την επιδείνωση της κατάστασης του κορωνοϊού και των αυστηρών µέτρων που έχουν ληφθεί, το διεθνές πρόγραµµα του MDFF Greece—Athens βρίσκεται και πάλι, όπως και πολλά άλλα προγράµµατα πολιτιστικού ενδιαφέροντος παγκοσµίως, µπροστά σε ένα δίληµµα: είτε να επιλέξει την ψηφιακή διεξαγωγή του παρουσιάζοντας όλο του το πρόγραµµά online, είτε να µεταφέρει την φυσική διοργάνωση, ακόµη µια φορά, µέσα στο 2021.
Η οµάδα του MDFF Greece—Athens επέλεξε µια µέση οδό: µεταθέτει την κύρια εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για το 2021 αλλά εν τω µεταξύ διαµορφώνει ένα προφεστιβαλικό πρόγραµµα υπό τον τίτλο “Design in Film around the city of Athens”, που θα λειτουργήσει ως προθάλαµος της κύριας εκδήλωσης: Ένα prelaunch series από mini-events προβολών, συζητήσεων, εργαστηρίων, περιπάτων και ποδηλατοδροµίων, δίνοντας έτσι στο κοινό µια πρώτη «γεύση» του MDFF και για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν το 2021, και προβάλλοντας ένα ξεχωριστό τρόπο θέασης και βιωµατικής εµπειρίας της ταυτότητας της διοργάνωσης.

Οι περισσότερες από αυτές τις δράσεις θα γίνουν µε φυσική παρουσία ή σε εξωτερικούς χώρους της Αθήνας, ενώ κάποιες θα γίνουν διαδικτυακά
.

Όπως σηµειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Milano Design Film Festival Greece Άννη Μαρκιτάνη, «οι σηµερινές δυσµενείς συνθήκες έγιναν αφορµή να ανταλλάξουµε σκέψεις και ιδέες µε οργανισµούς/φορείς/ χώρους και ανθρώπους που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συµµερίζονται το πάθος µας για την µεταµορφωτική δύναµη του κόσµου που εµπεριέχεται στον έννοια design. Στόχος είναι να διατηρήσουµε «ζωντανή» την επαφή µας µε την πόλη, και να «παντρέψουµε» το περιεχόµενο µε την ιστορία, τη φιλοσοφία και την ταυτότητα του εκάστοτε φορέα και κατ’ επέκτασιν µε τη φιλοσοφία του MDFF Greece—Athens».

Οι προφεστιβαλικές αυτές δράσεις (prelaunch mini-event series), που επιµελείται το MDFF Greece, θα πραγµατοποιηθούν από τις 2 έως τις 8 Νοεµβρίου του 2020, σε συνεργασία µε δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Αθήνα παρουσιάζοντας ένα πλούσιο περιεχόµενο προβολών, συζητήσεων, εργαστηρίων, ποδηλατοδροµίων και περιπάτων µε αρχιτεκτονικές προεκτάσεις.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κάποιοι απο τους χώρους όπου θα πραγµατοποιηθούν οι δράσεις του Milano Design Film Festival Greece—Athens είναι οι εξής: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Εργαστήριο ΠΟΙΩ Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Σεράφειο, Μουσείο Βορρέ, InMind Headquarters & Showroom (Future of Work Design Week σε συνεργασία µε την Archisearch & Design Ambassador), Shila Hotel, Blue Cycle Lab, Γαλλικό Ινστιτούτο  Ελλάδος (Digital Event), Atelier Cycladon 8 / Workshop Dionisis Sotovikis, Architecture Kids Athens (AKA), Typical Organization for Standards & Order, Εσπερινός, Σχεδία home, European Cultural Center (Digital Event) κ.α.
Εντός αλλά και εκτός οθόνης, µέσα από το MDFF Greece, θα πάρουµε µία πρώτη γεύση από διαφορετικές ιστορίες, ιδέες, σκέψεις, τρόπους ζωής, καινοτοµίες, και γνώσεις. Στη λογική του Learning by Watching (Μάθηση µέσω παρακολούθησης) θα προβληθούν ταινίες που βασίζονται στις αρχές της κοινωνικής, οικονοµικής και οικολογικής βιωσιµότητας, και προσδοκούν να κινητοποιήσουν τις νεότερες γενιές να αλλάξουν τον τρόπο µε τον οποίο προσεγγίζουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως είναι η περίπτωση των πλαστικών αποβλήτων (Ενότητες Design & Βιωσιµότητα)

Διαβάστε επίσης  Πως να μετατρέψετε το μπάνιο σας σε spa

Στην Ενότητα Design οι ταινίες καταπιάνονται µε την δηµιουργία καινοτόµων υλικών, το ντιζάιν σε διάλογο µε την καθηµερινότητα ενός αστροναύτη, και βασικά χρηστικά αντικείµενα, όπως η καρέκλα, η οποία, ευαίσθητη στις αλλαγές των καιρών, συνεχίζει να αλλάζει, καθώς όλες οι τεχνολογικές, βιοµηχανικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις αποτυπώνονται στην εξέλιξή της.

Στην Ενότητα της Αρχιτεκτονικής 
σηµαντικοί αρχιτέκτονες συζητούν για το τι σηµαίνει µεταµόρφωση της υφιστάµενης κληρονοµιάς και αλλαγή του τρόπου µε τον οποίο βλέπουµε τις πόλεις και την αρχιτεκτονική. Ταυτόχρονα, 530 κατοικίες οι οποίες έχουν κυριολεκτικά µεταµορφωθεί, αποτελούν το σηµείο εκκίνησης ώστε να ανακαλύψουµε νέους τρόπους για να κατοικούµε και να ζούµε στην πόλη.

Άλλα παραδείγµατα «παντρεύουν» δύο φαινοµενικά αντίθετες τέχνες: τον χορό και την αρχιτεκτονική. Παράλληλα, µια σειρά από βίντεο-συνεντεύξεις µε κορυφαίους εκπροσώπους στην αρχιτεκτονική, παρουσιάζουν καινοτόµες προτάσεις και ουτοπικά όνειρα αρχιτεκτονικών εκφράσεων εξερευνώντας τα θεµελιώδη θέµατα του χρόνου, του χώρου και της ύπαρξης.

Ένα πρώτο δείγµα από τις πιο συναρπαστικές θεµατικές του Φεστιβάλ, την Τεχνητή Νοηµοσύνη είναι ο τρόπος µε τον οποίο τα drones θα µεταµορφώσουν τις πόλεις. Οι «εναέριοι αυτοκινητόδροµοι» θα αποσυµφορήσουν τους δρόµους καθώς οι µεταφορές και οι ανθρώπινες µετακινήσεις στρέφονται στους αιθέρες. Η αρχιτεκτονική θα αλλάξει εντελώς καθώς οι ισόγειες είσοδοι θα αντικαθίστανται από τις ταράτσες, όπου θα υπάρχουν χώροι προσγείωσης. Ισχυρό πλεονέκτηµα, ή µια απειλή για την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά µας;

Advertising

Το δίπολο άνθρωπος-φύση εξερευνάται µέσα από ταινίες µικρού µήκους που διερευνούν πώς εξελίχθηκε η βιοµηχανία ξυλείας µε την πάροδο του χρόνου, εξετάζοντας το πώς η ξυλεία συνδέεται µε χρόνιες συνθήκες εκµετάλλευσης, αποικιοκρατίας και καταναλωτισµού, και ταυτόχρονα δίνοντας µας ένα έναυσµα να σκεφτούµε τους ανθρώπους υπό το πρίσµα των δέντρων, αµφισβητώντας τη δική µας αίσθηση κυριαρχίας, στην λογική της προστασίας αυτών των σύνθετων οικοσυστηµάτων, που είναι τόσο απαραίτητα για την δική µας επιβίωση.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Στην λογική του Learning by Dialoguing (Μάθηση µέσω διαλόγου), πολλά τα θέµατα που θα τεθούν στις συζητήσεις:

Πως σχεδιάζουµε τις συναισθηµατικές και πρακτικές πτυχές της ζωής στο διάστηµα; Πόσο σηµαντική είναι η διεπιστηµονική προσέγγιση και η δηµιουργική επαφή ανόµοιων επιστηµονικών πεδίων στους πολιτιστικούς µετασχηµατισµούς µιας ταχέως µεταβαλλόµενης εποχής; Ποιο µπορεί να είναι ένα αναµενόµενο µελλοντικό σενάριο δεδοµένου ότι µέσα από συνεχείς ψηφιακές και πολιτιστικές αλλαγές επηρεάζεται ο τρόπος µε τον οποίο εργαζόµαστε; Θα είναι τα γραφεία του
αύριο πιο «έξυπνα» ή πιο ανθρώπινα ή και τα δύο; Με ποιους τρόπους η έννοια της σύγχρονης οικιακής ζωής εµπλουτίζεται µέσω της βιωµατικής εµπειρίας µιας σύγχρονης φιλοξενίας; Ποιος είναι ο ρόλος του design στη γεφύρωση αυτών των δύο συνθηκών; Ποιός ο ρόλος των Living Rituals, ως βιωµατικός καταλύτης της φιλοξενίας; Πώς µπορεί το design να είναι ο κινητήρας προώθησης µιας ψυχικής εξατοµικευµένης εµπειρίας; Πώς αντιµετωπίζουµε την έννοια µιας ανατρεπτικής αρχιτεκτονικής που διασχίζει τα όρια µεταξύ επιστηµονικών κλάδων, ως µια µορφή κοινωνικής τέχνης; Πώς εξοικειωνόµαστε µε την κληρονοµιά του µοντέρνου προσαρµόζοντάς την στις ανάγκες του σήµερα; Πως αυτό µπορεί να αποτελέσει µέρος ενός αρχιτεκτονικού προγράµµατος για παιδιά και νέους ως πιθανό µέσο αλλαγής του τρόπου που βλέπουµε, κατανοούµε και κρίνουµε τον περίγυρο µας; Από ψυχολογική άποψη ποιός ο ρόλος της αρχιτεκτονικής στο χτίσιµο ταυτότητας σε σχέση µε τις έννοιες της µονιµότητας και της αλλαγής;

Διαβάστε επίσης  Πασχαλινή διακόσμηση με αυγά
Advertising

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ / ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΕΣ

Ταυτόχρονα θα πραγµατοποιηθούν δράσεις σε εξωτερικούς χώρους µε αφετηρία κεντρικά σηµεία της Αθήνας, όπως περιπατητικές περιηγήσεις στην πόλη µε τίτλο “Hotel Village” σε συνεργασία µε το περιοδικό Desired Landscapes, σε µια σειρά από µοντέρνα µεταπολεµικά και σύγχρονα κτίρια του 19ου αιώνα – τα οποία γρήγορα ανακαινίστηκαν και µετατράπηκαν σε ξενοδοχεία κατά την  διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Μέσω της αρχιτεκτονικής και της τυπογραφίας, συλλογικών ιστοριών, αστικών µύθων και προφορικού λόγου, αυτός ο περίπατος θα διερευνήσει τις έννοιες της κοινότητας, του τουρισµού, της κατοίκησης και της γειτνίασης, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το πολυπρόσωπο πορτραίτο της σύγχρονης Αθήνας.

Ποδηλατοδροµίες αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος υπό τον τίτλο “Riding Athens: Architectural eBike Tour” σε συνεργασία µε το Solebike και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής που έχουν ως σκοπό να ενεργήσουν ως πυξίδα, παρέχοντας τις συντεταγµένες µιας διαδροµής που αναδύει νέες προοπτικές, ανακαλύπτοντας εκ νέου την προσωπικότητα και µεταµόρφωση της πόλης. Ιστορικά και σύγχρονα αθηναϊκά κτίρια, δρόµοι και γειτονιές αφηγούνται ένα ταξίδι κοινωνικοπολιτικών αλλαγών.

Επιπλέον,το MDFF Greece—Athens σε συνεργασια µε το Big Olive Athens παρουσιάζει ένα εργαστήριο µε πρωταγωνιστές τους κατοίκους και τους επισκέπτες εκάστοτε γειτονιών υπό τον τίτλο «Η Τέχνη του Περπατήµατος. Οι Φλανέρ των Αθηνών» (Artful Walking. The Athenian Flaneurs). Ένα βιωµατικό, στοχαστικό και εικαστικό εργαστήριο το οποίο ανασύρει ερωτήµατα όπως: Τι σηµαίνει να είναι κανείς παρών/ούσα εδώ και τώρα; Πώς αλλάζει η εµπειρία ενός τόσου γνωστού
και “οικείου µέρους” όταν αποµακρύνουµε τη σκέψη µας από καθετί θορυβώδες που αποσπά την 
προσοχή µας στην καθηµερινότητα, καθώς την ίδια στιγµή ανοίγονται νέοι αισθητήρες που επιτρέπουν την πρόσληψη µιας νέας πληροφορίας και ενός νέου ερεθίσµατος; Πώς σχετιζόµαστε µε το περιβάλλον γύρω µας; Πώς παρατηρούµε και σε τι πρέπει να εστιάζουµε; Πόσο καλά ξέρουµε τα µέρη και τους δρόµους που ήδη γνωρίζουµε;

Advertising

Το εργαστήριο θα εξερευνήσει την περιοχή του Παγκρατίου, ιδιαίτερα την σύνδεση µεταξύ της αστικής συνοικίας των Ανακτόρων και της hip γειτονιάς που βρίσκεται ανατολικά του Παναθηναϊκού Σταδίου.

• Όλες οι βασικές λεπτοµέρειες του τελικού προγράµµατος — το οποίο αναµένεται να εµπλουτιστεί µε νέους χώρους και δράσεις— θα ανακοινωθούν σύντοµα, λαµβάνοντας υπόψην τα νέα µέτρα προστασίας.
• Κάθε mini-event/activity δεν θα υπερβαίνει τον προβλεπόµενο αριθµό συµµετεχόντων βάσει του νόµου ενώ τα µέτρα προστασίας COVID-19 θα τηρούνται αυστηρά σύµφωνα µε όλες τις προδιαγραφές που ορίζονται από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ. 
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισµένου αριθµού συµµετεχόντων.

Η πρώτη διοργάνωση του Milano Design Film Festival Greece—Athens, που θα διεξαχθεί το 2021, (Οι ηµεροµηνίες θα ανακοινωθούν σύντοµα), µε τίτλο «Φως-Προβάλλοντας το σύγχρονο µέλλον µας», τελείται υπό την αιγίδα του Δήµου Αθηναίων, της Ιταλικής Πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου,
του Ελληνο-Ιταλικού Επιµελητηρίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού, της Γενικής Γραµµατείας Έρευνας και Τεχνολογίας 
µε σκοπό να διερευνήσει την τρέχουσα πραγµατικότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις
τους.

Η διοργάνωση, θα περιλαµβάνει περισσότερες από 20 προβολές ταινιών µικρού και µεγάλου µήκους, ντοκιµαντέρ και βιογραφιών, καθώς και διάφορες οµιλίες µε διεθνής και Έλληνες καλεσµένους, εργαστήρια, συζητήσεις και παράλληλες δράσεις.

Στο κυρίως του πρόγραµµα καταπιάνεται µε θεµατικές ενότητες όπως είναι η Αρχιτεκτονική, το Design, η Βιωσιµότητα, η Τεχνητή Νοηµοσύνη, η Αστική ζωή, η Βιογραφία πρωταγωνιστών του design και της αρχιτεκτονικής, το δίπολο Άνθρωπος – Φύση, η Τέχνη, η Τέχνη της σκέψης. Μια επιπλέον σηµαντική θεµατική ενότητα της διοργάνωσης είναι το «Μήνυµα του Αρεσίµπο» (Arecibo Message),από τον παγκοσµίως γνωστό σχεδιαστή και καλεσµένο επιµελητή Michael Anastassiades.

Διαβάστε επίσης  5 συμβουλές για ένα cozy μπαλκόνι τον χειμώνα!
Advertising

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουµε µάρτυρες — εντός και εκτός οθόνης — εναλλακτικών τρόπων ζωής, φιλοσοφίας, φιλοδοξίας, ονείρων, τοπίων, πόλεων και βιογραφιών που «νοµιµοποιούν» τη διαφορετικότητα, επικοινωνούν εναλλακτικές και προτείνουν λύσεις.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Milano Design Film Festival

Το Milano Design Film Festival (MDFF) γεννήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναµενόµενο ετήσιο ραντεβού µε τον κινηµατογράφο και το design στο Μιλάνο. Η τετραήµερη διοργάνωση, η οποια ανοίγει µε µια λαµπερή εκδήλωση στην Triennale di Milanο, συγκεντρώνει ιστορίες αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, στιλ και avant-garde κινήµατα, εξετάζοντας παράλληλα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήµατα.

To Milano Design Film Festival (MDFF), έχοντας ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις του κόσµου — Buenos Aires, Tokyo, Hong Kong, London, Barcelona, Madrid, Cairo, Shanghai, Paris, Seoul, Beijing, Jerusalem, Stockholm κ.α. – έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριµένα στην Αθήνα, υπό τον τίτλο Milano Design Film Festival Greece (MDFF Greece), διευρύνοντας την επιτυχηµένη ιδέα και δοµή του MDFF, µέσα από µια σειρά µελλοντικών σταθµών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το MDFF Greece, και η καλλιτεχνική διευθύντρια Άννη Μαρκιτάνη, φιλοδοξεί να σχηµατίσει την ελληνική κοινότητα του MDFF µέσα από ένα πλούσιο πρόγραµµα προβολών, συζητήσεων και συνεργασιών µεταξύ οργανισµών και κοινοτήτων που φροντίζουν να προβάλουν πρωτοποριακά εγχειρήµατα, καλλιτεχνικά κινήµατα και διεθνείς προσωπικότητες, µέσα από τα οποία αναδύονται κοινοί τόποι και προσελκύονται συλλογικότητες που βλέπουν την Αθήνα σαν ένα δηµιουργικό χώρο δράσης και παρουσίας ιδεών µε σκοπό να ενεργοποιήσουν σχεσιακά και επενδυτικά µοντέλα.

Advertising

Το MDFF Greece—Athens µοιράζεται σκέψεις, ιδέες και ιστορίες από το πεδίο του Design µέσω της τέχνης του λόγου και του κινηµατογράφου, δηµιουργώντας νέα σηµεία αναφοράς και αναδεικνύοντας ερωτήµατα που προκύπτουν από την πολυµορφική, πολυπολιτισµική και πολυθεµατική του ταυτότητα.

Ακολουθώντας τη µέθοδο «Μάθηση µέσω παρακολούθησης» και «Μάθηση µέσω Διαλόγου» η εκδήλωση βασίζεται στην αξία και τη δυναµική της κινηµατογραφικής γλώσσας µέσα στην ψηφιακή εποχή. Το εν λόγω εγχείρηµα λειτουργεί αφενός ως κόµβος επικοινωνίας και διεπιστηµονικότητας µεταξύ αρχιτεκτόνων, σκηνοθέτων, παραγωγών, ντιζάινερ, καλλιτεχνών, ερευνητών, εκπαιδευτικών και επιχειρηµατιών, αφετέρου ως κανάλι προβολής της σύγχρονης
τάσης και δηµιουργικότητας σηµαντικών επιστηµονικών πεδίων. Απευθύνει ένα κάλεσµα σε όλους τους επαγγελµατίες του χώρου, αλλά και σε όσους θεωρούν ένα τέτοιο γεγονός ως µια µοναδική ευκαιρία για να γνωρίσουν τον κόσµο του design και της αρχιτεκτονικής µέσα από τον κινηµατογράφο ή, και αντίστροφα, να αξιοποιήσουν τον κινηµατογράφο ως εργαλείο εξοικείωσης µε τον κόσµο της αρχιτεκτονικής και του design.

Σκοπός του Milano Design Film Festival Greece—Athens είναι να καταδείξει ότι το design δεν είναι ένα επάγγελµα αλλά µια ολόκληρη φιλοσοφία και προσέγγιση. Όλα τα στοιχεία του κόσµου γύρω µας, οτιδήποτε χρησιµοποιούµε και αφορά τη ζωή µας, συνδέονται µε το design.

_______________________________________________________________________________

Advertising


MILANO DESIGN FILM FESTIVAL GREECE—ATHENS, Press Release
Design in Film Around the City of Athens | Prelaunch mini-event series
2-8 NOVEMBER 2020

Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός και εργάζεται στην Αθήνα. Παθιάζεται με την Αρχιτεκτονική και τις τέχνες γενικότερα. Εκτονώνεται μέσω του Χορού και του Θεάτρου και λατρεύει να "μαθαίνει" περισσότερα και περισσότερα και περισσότερα...Χειρότεροι εχθροί της τα όρια και ο χρόνος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

100 χρόνια έρευνας: Σύνδεση προσωπικότητας και νοημοσύνης

Προσωπικότητα και νοημοσύνη Η προσωπικότητα περιγράφει το πώς ένα άτομο

5 προορισμοί για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα

Ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα Στη σημερινή εποχή, που οι