Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Ρίγανη και ριγανέλαιο: Θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες

Πηγή Εικόνας: HidaBroot

Η ρίγανη είναι ένα μπαχαρικό το οποίο είναι παρόν σε πολλά πιάτα. Εκτός από την υπέροχη μυρωδιά που χαρίζει στο φαγητό, χάρη σε χημικές ουσίες όπως η θυμόλη, το πινένιο και λιμονένιο, έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία.

Θρεπτική Αξία

Ένα κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη περιέχει:

Ενέργεια: 5 Kcal

Ίνες: 0,8 g

Ασβέστιο: 29 mg

Σίδηρος: 0,66 mg

Μαγνήσιο: 5 g

Μαγγάνιο: 0,09 mg

Κάλιο: 23 mg

Βιταμίνη Κ: 11,2 mcg

Βιταμίνη Ε: 0,33 mg

Ρίγανη και Ριγανέλαιο
Πηγή εικόνας: Organic Facts

Οφέλη

Ποικίλες οι χρήσεις και τα οφέλη της ρίγανης και του ελαίου της.

  • Η ρίγανη χρησιμοποιούταν στη βοτανοθεραπεία από τους Αρχαίους Έλληνες.
  • Η Βιταμίνη Κ, την οποία περιέχει, συμβάλλει στην υγεία των οστών, διατηρώντας την οστική πυκνότητα.
  • Προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 όταν καταναλώνεται φρέσκια ή αποξηραμένη με το φαγητό.
  • Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, φαίνεται ότι δρα καταπολεμώντας τον καρκίνο σε διάφορες μορφές.
  • Αντιβακτηριακές ιδιότητες: Τα τερπένια που περιέχει το έλαιο ρίγανης έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, γι’αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται για τη φυσική θεραπεία του κρυολογήματος ή του πονόλαιμου.
  • Αντιμικροβιακές ιδιότητες: Χάρη σε μία δραστική ουσία που περιέχει, την καρβακόλη, έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα.
oregano
Πηγή εικόνας: Babamail

Παρενέργειες

Έρευνες έχουν δείξει πως το έλαιο της ρίγανης μπορεί να έχει επιδράσεις στον οργανισμό μας.

  • Πολλές φορές χορηγείται στον καταναλωτή συμπλήρωμα σιδήρου, καθώς το ριγανέλαιο μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τον σίδηρο.
  • Γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης καλό είναι να το αποφεύγουν.
  • Καλό είναι να γίνεται επίσης αποφευκτό από άτομα με αλλεργία σε φυτά της ίδιας οικογένειας, όπως θυμάρι ή φασκόμηλο.
oregano
Πηγή εικόνας: Shutterstock

Tips

  • Προσθέστε ρίγανη κατά το τελείωμα του μαγειρέματος.
  • Ένα κουτάλι του γλυκού ξερή ρίγανη αντιστοιχεί σε ένα κουτάλι της σούπας φρέσκια ρίγανη.
  • Όσο πιο πολύ τη ψιλοκόψετε, τόσο περισσότερη γεύση θα δώσει στο φαγητό σας.
  • Προσθέστέ τη ωμή στη σαλάτα σας ή σε μαρινάδες για το κοτόπουλο και άλλα φαγητά σας!

Περισσότερα από τη στήλη: Διατροφή

Διατροφή

Καφές ή ενεργειακά ποτά: Ποιο είναι το καλύτερο “καύσιμο”;

Καφές: Το αλά “μέταλ” ρόφημα που μας ξεσηκώνει εκτός χώρου συναυλίας Ξημερώνει. Άλλη μια μέρα…

Διατροφή

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι μπορώ τελικά να καταναλώσω;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα σύνδρομο που το καταλαβαίνεις ότι το “έχεις” όταν μετά…

Διατροφή

Υποθυρεοειδισμός: Χρειάζεται να προσέχουμε τη διατροφή μας;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες…

Διατροφή

ΔΕΠΥ και διατροφή: Τι ξέρουμε, τι ερευνούμε, πού στοχεύουμε;

Η “πολυχρωμία” της ΔΕΠΥ: Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, γνωστή και ως ΔΕΠΥ, έχει…

Διατροφή

Θες να αντιληφθείς την προσωπικότητα κάποιου; Απλό! Δες το μενού του.

Προσωπικότητα: η διάσταση με τις πολλές διαστάσεις Ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Πώς το αντιλαμβανόμαστε;…

Διατροφή

Κόκκινο κρασί και άσκηση: Θαύματα για το σώμα;

Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, κυρίως λόγω των φυσικών συστατικών…

Διατροφή

Σκέψεις και Διατροφή: Η σχέση που δεν μπορεί να πάρει διαζύγιο

  Χτυπάει το ξυπνητήρι. Οι πρώτες αντιδράσεις του οργανισμού αφορούν κυρίως την κάλυψη των βιολογικών…