Αυτισμός: Είναι αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις βίντεο;

Πηγή εικόνας: Αυτισμός: Είναι αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις βίντεο;

Αυτισμός: Είναι αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις βίντεο;

Ο αυτισμός είναι μια δια βίου διαταραχή η οποία επηρεάζει περίπου 1 στα 100 παιδιά και νέους παγκοσμίως. Τα αυτιστικά παιδιά και οι νέοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε προβληματικές συμπεριφορές.

Η McConnell και οι συνεργάτες της (2024), στη μετα-αναλυτική τους έρευνα, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων οι οποίες βασίζονται σε βίντεο αναφορικά με την προώθηση των δεξιοτήτων κοινωνικής συμπεριφοράς παιδιών και νέων με αυτισμό.

Στόχος της έρευνας ήταν να παρουσιάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από πρωτογενείς ερευνητικές μελέτες οι οποίες παρουσιάζουν δεδομένα σχετικά με τις παρεμβάσεις με βίντεο οι οποίες προάγουν τις δεξιότητες κοινωνικής συμπεριφοράς σε αυτιστικά παιδιά και νέους ηλικίας 3-18 ετών. Είναι αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις, για ποιον και υπό ποιες συνθήκες;

Η παρέμβαση μέσω βίντεο είναι μια τεχνική η οποία χρησιμοποιεί το βίντεο ως εργαλείο για να διδάξει στα άτομα νέες δεξιότητες ή να τροποποιήσει τις συμπεριφορές τους, και συχνά χρησιμοποιείται σε εκπαιδευτικά και θεραπευτικά περιβάλλοντα. Η παρέμβαση περιλαμβάνει διάφορες προσεγγίσεις, όπως μοντελοποίηση μέσω βίντεο, προτροπή μέσω βίντεο και αυτομοντελοποίηση μέσω βίντεο, καθεμία από τις οποίες προσφέρει μοναδικούς τρόπους παρουσίασης των πληροφοριών και προώθησης της μάθησης.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι συγκεκριμένες δεξιότητες κοινωνικής συμπεριφοράς οι οποίες ενδιέφεραν τους ερευνητές περιελάμβαναν:

  • Την κοινωνική συμμετοχή
  • Το φανταστικό παιχνίδι
  • Τις δεξιότητες ασφάλειας
  • Την ακαδημαϊκή επίδοση
  • Τις δεξιότητες της κοινότητας
  • Τις επαγγελματικές δεξιότητες
  • Τη συναισθηματική ρύθμιση, &
  • Τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Τύποι παρεμβάσεων με βίντεο

Οι τύποι παρεμβάσεων βίντεο οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν οι ακόλουθοι:

Μοντελοποίηση βίντεο: το άτομο παρακολουθεί ένα βίντεο με άλλα άτομα/ένα άλλο άτομο να ασχολείται με μια επιθυμητή εργασία ή δεξιότητα από την αρχή μέχρι το τέλος. Όταν το βίντεο τελειώνει, το παιδί μιμείται τη συμπεριφορά.

Αυτομοντελοποίηση βίντεο: το άτομο παρακολουθεί ένα βίντεο όπου ο ίδιος ασχολείται με μια επιθυμητή εργασία ή δεξιότητα (που δημιουργήθηκε με λογισμικό επεξεργασίας βίντεο) από την αρχή μέχρι το τέλος. Όταν τελειώσει το βίντεο, το παιδί μιμείται τη δεξιότητα σε πραγματικό χρόνο.

Παρότρυνση μέσω βίντεο: Το βίντεο χρησιμεύει ως υπόδειξη για τα μεμονωμένα βήματα μιας εργασίας. Καταγράφει κάποιον που ακολουθεί τη ρουτίνα βουρτσίσματος των δοντιών του και χωρίζει το βίντεο σε βήματα που παρακολουθεί το άτομο ενώ ολοκληρώνει την εργασία. Η παρότρυνση μέσω βίντεο χωρίζει την εργασία σε βήματα, ενώ η μοντελοποίηση μέσω βίντεο παρουσιάζει την εργασία στον άτομο ως σύνολο.

Advertising

Ανατροφοδότηση μέσω βίντεο: Ένας εκπαιδευτής εξετάζει προηγουμένως βιντεοσκοπημένα πλάνα του εκπαιδευόμενου να εμπλέκεται σε μια στοχευμένη συμπεριφορά, με τον εκπαιδευόμενο παρόντα. Ο εκπαιδευτής παρέχει ανατροφοδότηση (ή ενίσχυση για κατάλληλες συμπεριφορές) και διδάσκει τον εκπαιδευόμενο να διακρίνει μεταξύ σωστών και λανθασμένων απαντήσεων.

Διδασκαλία μέσω βίντεο σε υπολογιστή: Αυτή η παρέμβαση παρέχει προσομοιωμένη διδασκαλία σε ρεαλιστικά, διαδραστικά περιβάλλοντα μάθησης μέσω της ενσωμάτωσης μοντέλων βίντεο και λεζάντων. Αυτή η μορφή προσομοίωσης προσφέρει πολλαπλά παραδείγματα διδασκαλίας που αναπαράγουν τα ποικίλα περιβάλλοντα στα οποία θα χρησιμοποιηθούν οι δεξιότητες. Αυτή η παρέμβαση παρουσιάζεται συχνά σε μια μορφή που μοιάζει πολύ με παιχνίδι.

Ποια είναι τα κύρια ευρήματα;

  • Η πλειονότητα των μελετών προέρχεται από χώρες υψηλού εισοδήματος, με πολύ μικρό αριθμό μελετών να προέρχονται από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
  • Οι μελέτες κατανέμονται άνισα μεταξύ των τύπων παρέμβασης, με τη μοντελοποίηση βίντεο να αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τύπο παρέμβασης βίντεο.
  • Οι παρεμβάσεις οι οποίες βασίστηκαν σε βίντεο περιελάμβαναν τη μοντελοποίηση βίντεο, την αυτομοντελοποίηση βίντεο, την προτροπή βίντεο, την ανατροφοδότηση μέσω βίντεο και τις οδηγίες βίντεο μέσω υπολογιστή.
  • Mόνο τέσσερις μελέτες χρησιμοποιούν τη διδασκαλία μέσω ενός βίντεο στον υπολογιστή.

Τα πιο συχνά κοινωνικά αποτελέσματα αφορούν την κοινωνική συμμετοχή και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, με πολύ λίγες μελέτες να λαμβάνουν υπόψη τις δεξιότητες της ασφάλειας και της κοινότητας.

  • Περισσότερες από τις μισές μελέτες εξετάζουν τις παρεμβάσεις βίντεο μόνο σε αγόρια και οι περισσότερες περιλαμβάνουν παιδιά προσχολικής/σχολικής ηλικίας.

Βιβλιογραφία

McConnell, K., Keenan, C., Storey, C., & Thurston, A. (2024). Video-based interventions promoting social behavioural skills for autistic children and young people: An evidence and gap map. Campbell systematic reviews20(2), e1405. https://doi.org/10.1002/cl2.1405

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Ειδική Αγωγή

Ειδική Αγωγή

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές Οι νέοι/νέες οι οποίοι/ες δεν αναπτύσσουν τις…

Ειδική Αγωγή

Αυτισμός: Επαναλαμβανόμενες Συμπεριφορές, Ειδικά Ενδιαφέροντα και Ελλείμματα Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Πηγή εικόνας: Αυτισμός: Επαναλαμβανόμενες Συμπεριφορές, Ειδικά Ενδιαφέροντα και Ελλείμματα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Στο παρόν άρθρο, με…

Ειδική Αγωγή

Ενήλικες με αυτισμό: Η πρόκληση της μη λεκτικής επικοινωνίας

Ενήλικες με αυτισμό: Η πρόκληση της μη λεκτικής επικοινωνίας Φανταστείτε να έχετε μια συζήτηση όπου…

Ειδική Αγωγή

Λογόμετρο®: Ανίχνευση γλωσσικών και μαθησιακών δυσκολιών

Το Λογόμετρο® είναι ένα ψυχομετρικό εργαλείο ανίχνευσης παιδιών προσχολικής ηλικίας (4-7 ετών) τα οποία ανήκουν…

Ειδική Αγωγή

Γλωσσική Κατάκτηση στα Παιδιά με Κοχλιακό Εμφύτευμα

Το άρθρο αυτό, με τίτλο Γλωσσική Κατάκτηση στα Παιδιά με Κοχλιακό Εμφύτευμα, εστιάζει στις δυνατότητες…

Ειδική Αγωγή

Ένας Οδηγός για τους Ενήλικες με ΑΓΔ

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ένας Οδηγός για τους Ενήλικες με ΑΓΔ, αποτελεί μετάφραση και…

Ειδική Αγωγή

Πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη νοηματική γλώσσα

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη νοηματική γλώσσα, θα παρουσιάσει πρόσφατα…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων

Η κοινωνική τάξη των Κοζάκων ήταν ένας νομαδικός πληθυσμός που

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή