Διαβάζω για τους Άλλους: δίνοντας φωνή στα βιβλία

Διαβάζω για τους Άλλους
Πηγή εικόνας: dinamiprosforas.gr

Η ανάγνωση βιβλίων είναι ένα εξαιρετικό αγαθό. Ένα αγαθό, ένα προνόμιο που αγγίζοντας την ψυχή, διευρύνεται παράλληλα και το πνεύμα. Μια διαφυγή από την πραγματικότητα και μια ψυχαγωγική ενασχόληση στην οποία όλοι πρέπει να έχουμε πρόσβαση. Για τα άτομα με προβλήματα όρασης, αυτό δεν είναι δυστυχώς τόσο εύκολο. Τα πράγματα όμως φαίνονται πιο θετικά μετά την υλοποίηση μιας πολύ όμορφης και πρωτοπόρας ιδέας κάτω από το όνομα: «Διαβάζω για τους Άλλους»

Τι είναι το «Διαβάζω για τους Άλλους»;

Το «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι ένας πιστοποιημένος φορέας, από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ),  με βασική δράση την παραγωγή ακουστικών βιβλίων για άτομα με προβλήματα όρασης και όχι μόνο. Η λειτουργία του συγκεκριμένου φορέα βασίζεται στην ανιδιοτελή συμμετοχή εθελοντών με μόνο στόχο να μετατρέψουν τη λογοτεχνία και γενικά την ανάγνωση βιβλίων, ένα αγαθό προσβάσιμο σε όλους. Μέσα λοιπόν στα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του, είχαν ηχογραφηθεί σχολικά, επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Μέχρι σήμερα οι εγγεγραμμένοι εθελοντές είναι πάνω από 3.245 άτομα σε 4 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Χανιά).

Οι δράσεις του «Διαβάζω για τους Άλλους»

  • Ηχογραφήσεις πολλών βιβλίων για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
  • Αναγνώσεις παραμυθιών σε παιδιά με νοητική αναπηρία, σε άτομα τρίτης ηλικίας, σε αναλφάβητους κρατούμενους σε φυλακές.
  • Εξατομικευμένες αναγνώσεις σε σπίτια ανθρώπων που για κάποιον λόγο ζουν κοινωνικά απομονωμένοι.
  • Πολυαισθητηριακά εργαστήρια ανάγνωσης: η βίωση της λογοτεχνίας, με κλειστά μάτια και χρήση των υπόλοιπων αισθήσεων.
Διαβάζω για τους άλλους
Πηγή εικόνας: flashnews.gr

Τα άτομα που … διάβασαν πρώτη φορά για άλλους

Την ιδέα για το Διαβάζω για τους Άλλους είχε η Αργυρώ Σπυριδάκη. Σε μια της συζήτηση με τον εκ γενετής τυφλό φίλο της, Θοδωρή Τσάτσο, σχετικά με τα βιβλία που έχουν διαβάσει, η Αργυρώ συνειδητοποίησε πόσο μικρή και δύσκολη, σε σχέση με την παγκόσμια λογοτεχνική παραγωγή, είναι η πρόσβαση σε ακουστικά βιβλία στην Ελλάδα για τους μη βλέποντες. Μην χάνοντας καιρό, αποφάσισε να εμπνεύσει τους γύρω της να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους στην ηχογράφηση βιβλίων με σκοπό να εμπλουτιστεί η ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών.

Διαβάστε επίσης  7+1 φιλικές πόλεις της Ευρώπης προς τα άτομα με αναπηρίες

Από την πρώτη συνάντηση εθελοντών του Διαβάζω για τους Άλλους, τον Ιανουάριο του 2015, μέχρι σήμερα έχουν ηχογραφηθεί 123 βιβλία και έχουν πραγματοποιηθεί ζωντανές αναγνώσεις σε 17 ιδρύματα για παιδιά και 21 γηροκομεία, βοηθώντας πάνω από 1.000 ανθρώπους να εισέλθουν στο κόσμο της ανάγνωσης βιβλίων, να ψυχαγωγηθούν και να αισθανθούν μια επιπλέον συντροφιά.

Advertisements
Ad 14
Διαβάζω για τους Άλλους
Πηγή εικόνας: ert.gr

O Θοδωρής Τσάτσος στην ερώτηση “Τι σε χαροποιεί και τι σε εξοργίζει στην κατάσταση που επικρατεί για τους ανθρώπους με αναπηρία στη σημερινή Αθήνα;” απάντησε:

Είμαι τυφλός εκ γενετής, γεννήθηκα στην Αθήνα και έκανα τα πάντα εδώ: σπούδασα, δούλεψα και δουλεύω, έχω κάνει θέατρο, τραγούδι. Την αγαπώ την Αθήνα, ό,τι και να συμβαίνει. Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, παραμένει μία κοιτίδα που χωράει τα πάντα. Αν είσαι άνθρωπος που κινείται, έχεις επιλογές.  Αυτό που με εξοργίζει είναι που ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που συνδιαλέγονται ακόμα με την αναπηρία από την πλευρά του οίκτου, σαν τον βασιλιά που δίνει στον υπηρέτη ένα φιλοδώρημα. Υπάρχει τρομακτική άγνοια. Βέβαια κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει ότι οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν σήμερα την τεχνολογία με το μέρος τους, μπορούν να δουλέψουν ισότιμα, να παντρευτούν, να κάνουν οτιδήποτε – και πάντα το έκαναν. Όμως πολύς κόσμος δεν διανοείται καν ότι συμβαίνουν αυτά.  Εγώ πάντα είχα την ευλογία να έχω φίλους, ευκαιρίες να συμμετέχω σε πράγματα, να δημιουργώ. Αλλά πάντα ξέρω ότι όσον αφορά το εργασιακό υπάρχει στην καλύτερη περίπτωση δυσπιστία.

 

 

Διαβάστε επίσης  Εξατομικευμένες υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άρκο: Η ιταλική πόλη ανάμεσα στους βράχους

Το Άρκο (Arco) είναι γνωστό ως προορισμός αναρρίχησης, καθώς περιβάλλεται

Fenty Hair: Η Rihanna κάνει πάλι τα μαγικά της

Η διάσημη τραγουδίστρια συνεχίζει να καινοτομεί στον κόσμο της ομορφιάς,