Δυσκολίες Δεξιοτήτων Λεπτής Κινητικότητας

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Δυσκολίες δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.

Οι μικροί μαθητές δυσκολεύονται με τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, όπως η χρήση του ψαλιδιού και του μολυβιού, και με τις κοινωνικοσυναισθηματικές τους ικανότητες, όπως η τήρηση των οδηγιών και το μοίρασμα, αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών των προνηπίων δήλωσε ότι αυτές οι δεξιότητες ήταν πολύ περισσότερο απαιτητικές για τα παιδιά φέτος από ό,τι ήταν για τα παιδιά της ίδιας ηλικίας πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Education Week State of Teaching.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται εν μέρει στην αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία –και ότι ακόμη και οι μαθητές που δεν πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των σχολείων εξακολουθούν να βιώνουν τις παρατεταμένες επιπτώσεις.

«Αυτές οι θεμελιώδεις δεξιότητες οι οποίες φαίνονται τόσο βασικές είναι στην πραγματικότητα πολύ σημαντικές για τη συνολική ανάπτυξη και εξέλιξη (των παιδιών)», δήλωσε η Amanda Fellner, Λέκτορας στο πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης στο Teachers College του Πανεπιστημίου Columbia και Συν-διευθύντρια του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής Rita Gold εκεί.

«Πώς υποστηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς σε αυτό; Πώς διασφαλίζουμε ότι είναι σε θέση να επικεντρωθούν στα σημαντικά πράγματα και ότι αυτές οι θεμελιώδεις δεξιότητες αναπτύσσονται;»

Η έρευνα για την Κατάσταση της Διδασκαλίας διεξήγαγε μία δημοσκόπηση σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα 1,500 εκπαιδευτικών το φθινόπωρο, αλλά μόνο οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν τις τάξεις των προνηπίων απάντησαν σε αυτό το ερώτημα. Οι κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες –η ακρόαση και η τήρηση των οδηγιών και η ανταλλαγή, η συνεργασία με άλλους και η εκ περιτροπής εκτέλεση των δοκιμασιών– ήταν στην κορυφή της λίστας με τις δοκιμασίες στις οποίες τα παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από τους συνομηλίκους τους πριν από πέντε χρόνια.

Σε σύγκριση με τους μαθητές της ίδιας ηλικίας πριν από πέντε χρόνια, πόσο απαιτητικές είναι οι ακόλουθες δοκιμασίες και δεξιότητες για τους τωρινούς μαθητές σας στις τάξεις προνήπιο-3;

Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με ορισμένα από τα ευρήματα του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Πρώιμη Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Rutgers σε έρευνες γονέων σχετικά με τη μάθηση και την ανάπτυξη των μικρών παιδιών τους. Ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει έρευνα σε ένα εθνικό δείγμα γονέων παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών τα οποία δεν έχουν πάει ακόμη στο νηπιαγωγείο έξι φορές από την άνοιξη του 2020, με την τελευταία έρευνα να πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο.

Ενώ ορισμένα κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα έχουν μειωθεί ελαφρώς από την κορύφωση της πανδημίας, το ποσοστό των γονέων οι οποιοι ανέφεραν προβλήματα με τις προκοινωνικές συμπεριφορές –οι οποίες περιλαμβάνουν τις δεξιότητες όπως η εκμάθηση του τρόπου δημιουργίας των φιλιών, η ανταλλαγή και η καλή σχέση με τους συνομηλίκους– έχει αυξηθεί.

Το είκοσι οκτώ τοις εκατό των γονέων ανέφερε ότι αυτές οι δεξιότητες αποτελούσαν πρόβλημα στην πιο πρόσφατη έρευνα. Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους οι κοινωνικές δεξιότητες και οι δεξιότητες λεπτής κινητικότητας των μικρών μαθητών υστερούν, δήλωσε ο Steven Barnett, Ανώτερος Συν-διευθυντής του NIEER.

Η διαταραχή της πανδημίας στα σχολεία είναι μία, είπε. Οι εγγραφές στα προνήπια και στα νηπιαγωγεία μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας. Και ακόμη κι αν τα παιδιά ήταν εγγεγραμμένα στα προνήπια ή στα νηπιαγωγεία κατά τη διάρκεια του 2020 ή του 2021, ενδέχεται να είχαν βιώσει την εξ αποστάσεως μάθηση λόγω του κλεισίματος των σχολείων.

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές οι οποίοι βρίσκονται τώρα στις πρώτες τάξεις του δημοτικού μπορεί να έχουν χάσει την ευκαιρία να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους στο περιβάλλον της τάξης. Οι μαθητές με αναπηρίες μπορεί επίσης να μην έχουν λάβει υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης, είπε ο Barnett.

Ένας άλλος πιθανός λόγος είναι ότι ο χρόνος που περνούν τα μικρά παιδιά μπροστά στις οθόνες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που περνούν μπροστά στις οθόνες μειώνει το εύρος της προσοχής και οδηγεί σε δυσκολία με την εστίαση. Η εξάρτηση των παιδιών από τις οθόνες μπορεί να σημαίνει ότι πηγαίνουν σε λιγότερα παιχνίδια ή ότι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο χρησιμοποιώντας κηρομπογιές ή ψαλίδια, πρόσθεσε ο Barnett.

Μια ανησυχία για την ισότητα

Τα έγχρωμα παιδιά και τα παιδιά από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος είναι πιο πιθανό να δυσκολευτούν με ορισμένες κινητικές δεξιότητες σε σχέση με τους λευκούς ή πιο εύπορους συνομηλίκους τους, δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Υπάρχει ανησυχία ότι τα παιδιά με χαμηλό εισόδημα δεν επέστρεψαν στο νηπιαγωγείο τόσο γρήγορα όσο τα άλλα παιδιά», δήλωσε ο Barnett.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Μεταξύ των εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται στα σχολεία όπου περισσότερα από τα τρία τέταρτα των μαθητών λαμβάνουν δωρεάν και μειωμένη τιμή για το γεύμα, το 79% δήλωσε ότι το δέσιμο των παπουτσιών ήταν περισσότερο ή πολύ πιο δύσκολο φέτος. Μεταξύ των εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται σε σχολεία όπου λιγότεροι από το ένα τέταρτο των μαθητών λαμβάνουν δωρεάν και μειωμένη τιμή για το γεύμα, το 40% δήλωσε το ίδιο.

Εμφανίστηκαν επίσης διαφορές ανάλογα με τη φυλετική δημογραφική ομάδα των σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονταν σε σχολεία με πλειοψηφία μαύρων μαθητών ήταν πιο πιθανό να πουν ότι το δέσιμο των παπουτσιών ήταν μια πιο δύσκολη δεξιότητα φέτος από τους εκπαιδευτικούς σε σχολεία με πλειοψηφία ισπανόφωνων μαθητών ή με πλειοψηφία λευκών μαθητών—89% σε σύγκριση με 75% και 61%, αντίστοιχα.

Η τάση ήταν παρόμοια για τη χρήση των ψαλιδιών, των κηρομπογιών, των μολυβιών ή των στυλό, αλλά μεγαλύτερα μερίδια εκπαιδευτικών σε όλους τους τομείς δήλωσαν ότι αυτή ήταν μια πιο απαιτητική δεξιότητα για τους μαθητές.

Ο αντίκτυπος στους εκπαιδευτικούς

Ο Barnett είπε ότι ανησυχεί λιγότερο για τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας των μαθητών.

Advertising

«Ενώ αποτελεί εμπόδιο για το νηπιαγωγείο, τα παιδιά θα τις μάθουν –είναι απλώς θέμα εξάσκησης», είπε. «Μόλις αποκτήσει κανείς τις βασικές δεξιότητες για αυτά που χρειάζεται, τότε είναι εντάξει».

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στις κοινωνικο-συναισθηματικές ικανότητες –καθώς και στις ακαδημαϊκές δεξιότητες, όπως οι γλωσσικές ικανότητες– μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, είπε. Και οι μαθητές που δεν ακούν, δεν ακολουθούν τις οδηγίες και δεν περιμένουν τη σειρά τους μπορούν επίσης να διαταράξουν το περιβάλλον της τάξης.

«Ως εκπαιδευτικός, αν νιώθω ότι κανένα από τα παιδιά δεν ακούει, μπορώ να φανταστώ ότι αυτή θα ήταν μια πολύ εξαντλητική εμπειρία σε καθημερινή βάση στην τάξη», δήλωσε η Sarah Duer, Διευθύντρια του Προσχολικού Σχολείου Hollingworth στο Teachers College.

Οι διευθυντές των σχολείων πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν την υποστήριξη την οποία χρειάζονται για να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με τους κανόνες και τις προσδοκίες της τάξης, είπε.

Advertising

«Ένας εκπαιδευτικός με μεγάλο συναισθηματικό εύρος ζώνης για να υποστηρίξει τα παιδιά με αυτές τις πολύ θεμελιώδεις, πολύ βασικές δεξιότητες θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αναπτύξει αυτή την ανθεκτικότητα και πολλή υποστήριξη», είπε η Duer.

Αυτό είναι επίσης έργο που πρέπει να γίνει σε σχέση με τους φροντιστές των μαθητών, είπε.

«Οι ανάγκες των οικογενειών αλλάζουν συνεχώς. Και είναι σίγουρα διαφορετικές από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια», είπε. «Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι, να ανταποκρινόμαστε στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες».

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Δυσκολίες δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.

Advertising

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Ειδική Αγωγή

Ειδική Αγωγή

ΔΕΠΥ και τροχαία ατυχήματα σε ηλικιωμένους οδηγούς

Το παρόν άρθρο, με τίτλο ΔΕΠΥ και τροχαία ατυχήματα σε ηλικιωμένους οδηγούς, αποτελεί μετάφραση και…

Ειδική Αγωγή

Λίστα Ελέγχου των Παιδιατρικών Συμπτωμάτων (PSC-17)

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Λίστα Ελέγχου των Παιδιατρικών Συμπτωμάτων (PSC-17), αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…

Ειδική Αγωγή

Είναι όντως ΔΕΠΥ; Η διάγνωση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Είναι όντως ΔΕΠΥ; Η διάγνωση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες, αποτελεί…

Ειδική Αγωγή

Αξιολόγηση γνωστικών ικανοτήτων με μη λεκτικές δοκιμασίες

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αξιολόγηση γνωστικών ικανοτήτων με μη λεκτικές δοκιμασίες, αποτελεί μετάφραση και…

Ειδική Αγωγή

Χρόνος στην Οθόνη και Κίνδυνος Εκδήλωσης ΔΕΠΥ

Πηγή εικόνας: Χρόνος στην Οθόνη και Κίνδυνος Εκδήλωσης ΔΕΠΥ Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των…

Ειδική Αγωγή

Είναι ο θόρυβος στην τάξη κακός για τη μάθηση;

Σε αυτό το άρθρο, με τίτλο Είναι ο θόρυβος στην τάξη κακός για τη μάθηση;…

Ειδική Αγωγή

Προβλήματα Βραχύχρονης Μνήμης στην ΑΓΔ

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Προβλήματα Βραχύχρονης Μνήμης στην ΑΓΔ, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την…