Καθυστερήσεις κινητικών ορόσημων σε παιδιά με αυτισμό

Καθυστερήσεις κινητικών ορόσημων σε παιδιά με αυτισμό

Ποια είναι η συχνότητα των καθυστερήσεων των κινητικών ορόσημων σε παιδιά με αυτισμό; Η Pokoski και οι συνεργάτες της (2025) διερεύνησαν το προαναφερόμενο ερώτημα σε ένα πληθυσμιακό δείγμα 8χρονων παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ και πώς αυτές οι καθυστερήσεις επηρεάζουν την ηλικία όπου θα γίνει η πρώιμη αξιολόγηση του αυτισμού.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία ή αλληλεπίδραση και περιορισμένα ενδιαφέροντα ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Η κινητική δυσλειτουργία περιλαμβάνεται ως χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τον αυτισμό στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (American Psychiatric Association, 2013). Οι δυσκολίες με τις κινητικές ικανότητες είναι εξαιρετικά ετερογενείς και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αδεξιότητα
  • ασυντόνιστο βάδισμα
  • μειωμένη σταθερότητα στάσης ή δυσκολία κινητικότητας.

Οι εκτιμήσεις επικράτησης των κινητικών προκλήσεων στα άτομα με αυτισμό κυμαίνονται από 35% σε μια μελέτη βασισμένη στον πληθυσμό της Αυστραλίας για παιδιά ηλικίας 6 ετών (Licari κ.ά., 2020) και από 50% και έως 88% σε μια μετα-ανάλυση του 2024 (Kangarani-Farahani κ.ά., 2024). 

Πηγή εικόνας: Κινητικά ορόσημα από τον ΠΟΥ

Η έρευνα

Προηγούμενες έρευνες έχουν διερευνήσει τη συχνότητα των κινητικών διαταραχών σε άτομα με αυτισμό, αλλά οι εκτιμήσεις προέρχονται από κλινικά, πρακτικά ή μικρά δείγματα, περιορίζοντας τη δυνατότητα γενίκευσης. Η καλύτερη κατανόηση της συχνότητας των καθυστερήσεων των κινητικών ορόσημων στα άτομα με αυτισμό θα μπορούσε να βελτιώσει την έγκαιρη αναγνώριση και στη συνέχεια να οδηγήσει στην πρώιμη παρέμβαση και σε καλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ευρήματα

  • Σε αυτή τη συγχρονική μελέτη πήραν μέρος 32,850 παιδιά με αυτισμό εκ των οποίων 23,481 παιδιά (71,5%) είχαν καθυστερήσεις στα ορόσημα της κινητικότητας.
  • Κατά μέσο όρο, τα παιδιά με καθυστερήσεις στα κινητικά ορόσημα αξιολογήθηκαν για αυτισμό 8 μήνες νωρίτερα από τα παιδιά χωρίς καθυστερήσεις στα κινητικά ορόσημα.
  • Τα παιδιά με καθυστερήσεις των κινητικών ορόσημων αξιολογήθηκαν για αυτισμό νωρίτερα από εκείνα χωρίς καθυστερήσεις κινητικών ορόσημων, ανεξάρτητα από το εάν είχαν συνοδή διανοητική αναπηρία.
  • Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις στα κινητικά ορόσημα είναι συχνές στα παιδιά με αυτισμό και η αναγνώριση αυτών των καθυστερήσεων μπορεί να οδηγήσει στην πρώιμη αξιολόγηση και διάγνωση του αυτισμού. 

Πηγή εικόνας: Κύρια ερευνητικά ευρήματα

Η έγκαιρη αναγνώριση του αυτισμού αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και η αξιολόγηση των καθυστερήσεων των κινητικών ορόσημων, ιδιαίτερα σε παιδιά με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης αυτισμού, μπορεί να διευκολύνει την πρώιμη αξιολόγηση του αυτισμού, οδηγώντας σε πιο έγκαιρες παρεμβάσεις και καλύτερα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Βιβλιογραφία

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Fifth Edition. American Psychiatric Association.

Licari, M. K., Alvares, G. A., Varcin, K., Evans, K. L., Cleary, D., Reid, S. L., κ.ά. (2020). Prevalence of Motor Difficulties in Autism Spectrum Disorder: Analysis of a Population-Based Cohort. Autism Research: Official Journal of the International Society for Autism Research13(2), 298–306. https://doi.org/10.1002/aur.2230

Kangarani-Farahani, M., Malik, M. A., & Zwicker, J. G. (2024). Motor Impairments in Children with Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review and Meta-analysis. Journal of Autism and Developmental Disorders54(5), 1977–1997. https://doi.org/10.1007/s10803-023-05948-1

Pokoski OMFurnier SMGangnon RE, et al. Prevalence of Motor Milestone Delays in Autistic Children. JAMA Pediatr. Published online April 14, 2025. doi:10.1001/jamapediatrics.2025.0216

Advertising

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Ειδική Αγωγή

Ειδική Αγωγή

ΔΑΦ: Τέσσερις Διακριτοί Υποτύποι

Το παρόν άρθρο, με τίτλο ΔΑΦ: Τέσσερις Διακριτοί Υποτύποι, θα παρουσιάσει τα ευρήματα μιας νέας…

Ειδική Αγωγή

Η Χρησιμότητα του Όρου Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ)

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Χρησιμότητα του Όρου Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (ΑΓΔ), αποτελεί μετάφραση…

Ειδική Αγωγή

Άσκηση και Οφέλη στους Ενήλικες με ΔΕΠΥ

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ και τα οφέλη της άσκησης απασχολούν όλο και περισσότερο τη σύγχρονη…

Ειδική Αγωγή

ΔΕΠΥ: Είναι ο θόρυβος στην τάξη επιζήμιος για τη μάθηση;

Πηγή εικόνας: Είναι ο θόρυβος στη σχολική τάξη επιζήμιος για τη μάθηση των παιδιών με…

Ειδική Αγωγή

Πέρα από τη ΔΕΠΥ: Κρυμμένες γλωσσικές δυσκολίες

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πέρα από τη ΔΕΠΥ: Κρυμμένες γλωσσικές δυσκολίες, αποτελεί μετάφραση και…

Ειδική Αγωγή

Η Γλώσσα Είναι Παντού στο Σχολείο

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η Γλώσσα Είναι Παντού στο Σχολείο, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή…

Ειδική Αγωγή

ΑΓΔ: Τί σημαίνει ότι το παιδί μου διατρέχει «κίνδυνο»;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο ΑΓΔ: Τί σημαίνει ότι το παιδί μου διατρέχει «κίνδυνο»; αποτελεί…