
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Παρεμβάσεις για την κατανόηση του προφορικού λόγου στην ΑΓΔ, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα του πρωτότυπου άρθρου το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ.
Τα πιο σοβαρά γλωσσικά προβλήματα εκδηλώνονται ως δυσκολίες στην κατανόηση του προφορικού λόγου. Αυτές οι δυσκολίες είναι επίμονες και εκθέτουν τα άτομα σε διάφορους παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη έρευνας στον τομέα της παρέμβασης για την κατανόηση του προφορικού λόγου και καμία ανασκόπηση δεν έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά σε παρεμβάσεις κατανόησης του προφορικού λόγου σε μικρά παιδιά.
Σκοπός της έρευνας
Στόχος της ανασκόπησης της βιβλιογραφίας των Tarvainen κ.ά. (2021) ήταν να εντοπιστούν οι παρεμβάσεις οι οποίες στόχευαν στην κατανόηση του προφορικού λόγου σε παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους με ΑΓΔ. Η έρευνα συμπεριέλαβε 21 μελέτες που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις κατανόησης του προφορικού λόγου. Οι συγγραφείς είχαν ως στόχο να κατανοήσουν την εστίαση, την αποτελεσματικότητα και το επίπεδο των αποδεικτικών στοιχείων αυτών των παρεμβάσεων.
Τι βρήκαν
Βρέθηκαν τρεις διαφορετικές εστιάσεις παρέμβασης
- Η κατανόηση του προφορικού λόγου, όπως η κατανόηση του λεξιλογίου και η κατανόηση της γραμματικής
- Η γλωσσική επεξεργασία, όπως η ακουστική επεξεργασία και η λεκτική μνήμη, &
- Η τροποποίηση του επικοινωνιακού περιβάλλοντος, όπως οι επικοινωνιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών σε μια τάξη.
Το 57% των μελετών ανάφερε θετικά αποτελέσματα από την παρέμβαση στη βελτίωση της κατανόησης του προφορικού λόγου, το 14% των μελετών βρήκε μικτά αποτελέσματα και το υπόλοιπο 29% δεν βρήκε κανένα αποτέλεσμα.
Η αποτελεσματικότητα διαφέρει ανάλογα με την εστίαση της παρέμβασης. Το 75% των μελετών διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην κατανόηση του προφορικού λόγου ήταν αποτελεσματικές, ενώ μόνο το 38% των μελετών διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στη γλωσσική επεξεργασία ήταν αποτελεσματικές.
Υπάρχει μόνο μία μελέτη παρέμβαση στο επικοινωνιακό περιβάλλον και η μελέτη διαπίστωσε ότι η παρέμβαση ήταν αποτελεσματική. Οι περισσότερες μελέτες παρείχαν μέτριο επίπεδο εμπιστοσύνης στα αποτελέσματα. Μόνο το 19% των μελετών παρείχαν υψηλή εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα.
Τι σημαίνουν αυτά;
Συνολικά, φαίνεται ότι υπάρχουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις κατανόησης του προφορικού λόγου από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι έφηβοι.
Ενώ είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πάνω από τις μισές μελέτες ανάφεραν τη θετική επίδραση της παρέμβασης στη βελτίωση της κατανόησης του προφορικού λόγου, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν μόνο μέτριο επίπεδο εμπιστοσύνης.
Οι συγγραφείς αυτής της έρευνας υποδεικνύουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα με υψηλό επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων. Επίσης, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση της κατανόησης του προφορικού λόγου ή στην τροποποίηση του επικοινωνιακού περιβάλλοντος, αντί να στοχεύουν στη γλωσσική επεξεργασία.
Η προσεκτική επιλογή της θεραπείας είναι σημαντική για την υποστήριξη της κατανόησης του προφορικού λόγου σε παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους με ΑΓΔ.
Βιβλιογραφία
Tarvainen, S., Launonen, K., & Stolt, S. (2021). Oral language comprehension interventions in school-age children and adolescents with developmental language disorder: A systematic scoping review. Autism & Developmental Language Impairments, 6(1), 1-24.