Πραγματολογικές δυσκολίες στην ΑΓΔ: Στόχοι παρέμβασης

Πηγή εικόνας: Η πραγματολογική διαταραχή στα παιδιά

Το παρόν άρθρο

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πραγματολογικές δυσκολίες στην ΑΓΔ: Στόχοι παρέμβασης, θα ορίσει την πραγματολογική διαταραχή και θα δώσει παραδείγματα των πραγματολογικών δυσκολιών των παιδιών με ΑΓΔ. Στη συνέχεια, θα παρουσιάσει τις τρεις κύριες δεξιότητες της πραγματολογικής γλώσσας. Τέλος, θα παρουσιάσει τον ερευνητικό σκοπό και τα ερευνητικά ευρήματα μίας πρόσφατης μελέτης η οποία διερεύνησε την αποτελεσματικότητα των πραγματολογικών παρεμβάσεων σε παιδιά με ΑΓΔ.

Η πραγματολογική διαταραχή

Η διαταραχή της κοινωνικής επικοινωνίας, η οποία ονομάζεται επίσης πραγματολογική διαταραχή της γλώσσας, αποτελεί μία νέα καταχώρηση στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5). Πριν από αυτό, η ιδέα των δυσκολιών κοινωνικής επικοινωνίας υπήρχε ως κριτήριο για άλλες διαταραχές, αλλά ποτέ ως ξεχωριστή διαταραχή.

Οι πραγματολογικές δυσκολίες των παιδιών με ΑΓΔ

Τα παιδιά με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή (εφεξής ΑΓΔ) συχνά αντιμετωπίζουν πραγματολογικές δυσκολίες, οι οποίες περιλαμβάνουν τις δυσκολίες με τη σωστή χρήση της γλώσσας σε κοινωνικά πλαίσια. Αυτές οι δυσκολίες μπορούν να εκδηλωθούν σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των δεξιοτήτων συνομιλίας, της κατανόησης και χρήσης των μη λεκτικών μηνυμάτων και της ερμηνείας της αφηρημένης ή μεταφορικής χρήσης της γλώσσας.

Ένα παράδειγμα των πραγματολογικών γλωσσικών δυσκολιών είναι η δυσκολία των παιδιών με ΑΓΔ να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τη γλώσσα του σώματος. Αναφορικά με τις δυσκολίες κατανόησης της μεταφορικής χρήσης της γλώσσας — αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δυσκολία κατανόησης των αστείων, των σχημάτων λόγου, του σαρκασμού ή/και της ειρωνείας.

Τα παιδιά με ΑΓΔ μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι οι συζητήσεις περιλαμβάνουν μία εναλλαγή — μπορεί, δηλαδή, να διακόπτουν τον συνομιλητή τους ή να μιλάνε χωρίς να είναι η δική τους σειρά.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η πραγματολογική γλώσσα αποτελείται από τρεις κύριες δεξιότητες:

  1. Τη χρήση της γλώσσας για συγκεκριμένο σκοπό, όπως για παράδειγμα για να πει κανείς γεια ή αντίο ή για να κάνει μία ερώτηση ή μία δήλωση.
  2. Την αλλαγή της γλώσσας ανάλογα με το άτομο με το οποίο μιλάει κανείς ή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Επί παραδείγματι, ένα παιδί μιλάει διαφορετικά στον δάσκαλό του από ό,τι στον μικρότερο αδελφό του ή μιλάει διαφορετικά στη σχολική τάξη από ό,τι στην παιδική χαρά.
  3. Το να ακολουθεί κανείς τους κοινωνικούς κανόνες για τις συζητήσεις, όπως η εναλλαγή της σειράς στη συζήτηση, η διατήρηση του θέματος, ο σεβασμός του προσωπικού χώρου και η χρήση και η κατανόηση της γλώσσας του σώματος.

Η έρευνα

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Ειδική Αγωγή

Ειδική Αγωγή

Γλωσσική Κατάκτηση στα Παιδιά με Κοχλιακό Εμφύτευμα

Το άρθρο αυτό, με τίτλο Γλωσσική Κατάκτηση στα Παιδιά με Κοχλιακό Εμφύτευμα, εστιάζει στις δυνατότητες…

Ειδική Αγωγή

Ένας Οδηγός για τους Ενήλικες με ΑΓΔ

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Ένας Οδηγός για τους Ενήλικες με ΑΓΔ, αποτελεί μετάφραση και…

Ειδική Αγωγή

Πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη νοηματική γλώσσα

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη νοηματική γλώσσα, θα παρουσιάσει πρόσφατα…

Ειδική Αγωγή

ΔΕΠΥ: Δυσμενή χαρακτηριστικά βρεφικής ηλικίας

Το παρόν άρθρο, με τίτλο ΔΕΠΥ: Δυσμενή χαρακτηριστικά βρεφικής ηλικίας, θα παρουσιάσει κάποια από τα…

Ειδική Αγωγή

Αλουμίνιο στα εμβόλια: Υπάρχει σχέση με τον αυτισμό;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Αλουμίνιο στα εμβόλια: Υπάρχει σχέση με τον αυτισμό; θα παρουσιάσει…

Ειδική Αγωγή

Η έννοια της νευροποικιλότητας

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Η έννοια της νευροποικιλότητας, αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή από την…

Ειδική Αγωγή

Εκτελεστικές Λειτουργίες στις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Πηγή εικόνας: Eκτελεστικές Λειτουργίες στις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές Το παρόν άρθρο, με τίτλο Εκτελεστικές Λειτουργίες στις…