Πόλη: oι 10 μεγαλύτεροι ορίζοντες της Γης

πόλη
πηγή εικόνας: gettymages.com

 

Ποια είναι η πόλη με τον ομορφότερο ορίζοντα; Μια ερώτηση προσωπική που για να την απαντήσει κανείς χρειάζεται να ανασύρει αναμνήσεις τοπίων με ακαταμάχητη θέα. Ωστόσο, στο άρθρο που ακολουθεί θα περιοριστούμε  στις φωτογραφίες του ορίζοντα των 10 μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου. Σύμφωνα με την Αναφορά του Παγκόσμιου Πληθυσμού για το 2021 η πλειοψηφία των μεγαλύτερων πόλεων του πλανήτη ανήκει στις δύο πολυπληθέστερες χώρες, αυτή της Κίνας και της Ινδίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 148η θέση με την Αθήνα των 3.153.425 εκατομμυρίων αλλά με ορίζοντα που σκαρφαλώνει στη πρώτη θέση στις καρδιές μας.

 

1. Τόκιο

 

πόλη
πηγή εικόνας: Stocksy

 

Το Τόκιο, το οποίο μεταφράζεται ως “Ανατολική Πρωτεύουσα”, ονομάζονταν Έντο μέχρι και το 1869 όποτε και μετονομάστηκε σε Τόκιο από τον αυτοκράτορα Μεϊτζί. Πριν γίνει η μητρόπολη που γνωρίζουμε σήμερα, το Τόκιο ήταν ένα μικρό ψαροχώρι. Αν και τίποτα στη πόλη δε θυμίζει εκείνο το ψαροχώρι, η ψαραγορά Τσουκίτζι στο κέντρο του Τόκιο είναι η μεγαλύτερη ψαραγορά του κόσμου. Με 37.43 εκατομμύρια κατοίκους το Τόκιο στέφεται η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου. Η θέα από ψηλά έρχεται να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αφού σε κάθε νέα ματιά ένα νέο κτήριο εμφανίζεται.

 

2. Δελχί

 

πόλη
πηγή εικόνας: so.city

 

Η πρωτεύουσα της Ινδίας, το Δελχί, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το κόσμου και η δεύτερη πλουσιότερη πόλη της Ινδίας. Ο συνολικός πλούτος της πόλης για το 2017 υπολογίστηκε στα 450 δισεκατομμύρια δολάρια. Αποτελεί το σπίτι 23 χιλιάδων εκατομμυριούχων και 18 δισεκατομμυριούχων. Πάραυτα οι 29.39 εκατομμύρια κάτοικοι συμβιώνουν με ρυθμούς ζωής ταυτόχρονου χάους και ηρεμίας. Από τη μια σύνηθες φαινόμενο είναι οι απολαυστικές βόλτες στους ξακουστούς κήπους της και από την άλλη επικίνδυνη αποστολή η οδήγηση στους δρόμους της.

Διαβάστε επίσης  Κάρολος Ντίκενς: μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

 

3. Σαγκάη

 

πόλη
πηγή εικόνας: trippest.com

 

Με πληθυσμό 26.31 εκατομμύρια η Σαγκάη είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο. Αξίζει να προστεθεί πως η Ασία φιλοξενεί 6 από τις δέκα πιο πολυπληθείς περιοχές του πλανήτη με τη Σαγκάη να βρίσκεται στη κορυφή της λίστας. Αυτή η πόλη της Κίνας με τους πληθωρικούς ουρανοξύστες διαθέτει ένα εξίσου πληθωρικό υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο που εκτείνεται σχεδόν 644 χιλιόμετρα. Εκτός όμως από το μεγαλύτερο μετρό του κόσμου στη Σαγκάη βρίσκεται και το γρηγορότερο τρένο του κόσμου, το οποίο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη των 267 χλμ/ώρα.

 

4. Η πόλη του Σάο Πάολο

 

πόλη
πηγή εικόνας: cushmanwakefield.com

 

Στη πέμπτη θέση των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου βρίσκεται η πόλη της Βραζιλίας το Σάο Πάολο με πληθυσμό 21.84 εκατομμύρια. Η καλή φήμη του Σάο Πάολο για τα μεγάλα πάρκα, τους κήπους και τα επιβλητικά κτήρια μηδενίζεται όταν αναφερόμαστε στο δίκτυο μετακίνησης και μεταφορών της πόλης. Οι κάτοικοι μπορεί να περιμένουν σε καθημερινή βάση περίπου μιάμιση ώρα μέχρι να φτάσουν στη δουλειά τους. Η απίστευτη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους του Σάο Πάολο είναι η τρίτη χειρότερη σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

5. Πόλη του Μεξικού

 

πόλη
πηγή εικόνας: depositpgotos.com

 

Η πόλη του Μεξικού είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γης με 21.67 εκατομμύρια κατοίκους. Η πολύβουη πόλη του Μεξικού είναι γνώστη για την εύγευστη τεκίλα της και τα νόστιμα τάκο της. Σήμερα αντιμετωπίζει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονής ιστορίας της. Χτισμένη 1.5 χλμ μακριά από τη λίμνη Τεξκόκο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των άμεσων συνεπειών της αρκετά κομμάτια βυθίζονται σχεδόν κατά 30 εκατοστά κάθε χρόνο.

Διαβάστε επίσης  Μουσεία φωτογραφίας για να επισκεφτείς στο εξωτερικό

 

6.Κάιρο

 

πόλη
πηγή εικόνας: frontera.com

 

Η πρωτεύουσα της Αιγύπτου το Κάιρο στεγάζει περισσότερο από το 1/4 των Αιγυπτίων με το συνολικό πληθυσμό της να ξεπερνά τα 20.48 εκατομμύρια. Ένας από τους πιο γνωστούς και ενδιαφέροντες ταξιδιοτικούς προορισμούς του Καΐρου  είναι το Τζαμί του Μοχάμεντ Αλί Πασά. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο Κάιρο βρίσκονται οι Πυραμίδες της Γκίζας, το μονό από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που διασώθηκε. Η χαρακτηριστική βούλα του παρελθόντος συνυπάρχει με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργώντας ένα μοναδικό τοπίο.

 

7. Ντάκα

 

πόλη
πηγή εικόνας: Adobe Stock

 

Η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, η Ντάκα, είναι το οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Οι 20.28 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης κάνουν τη Ντάκα την έβδομη κατά σειρά μεγαλύτερη πόλη στην παγκόσμια κατάταξη. Στη πόλη ανευρίσκεται το εθνικό στάδιο κρίκετ μιας και η αγάπη των κατοίκων για το συγκεκριμένο σπορ είναι ευρέως γνωστή. Αρκετά γνωστή είναι και η χρήση των ρίκσο, των τρίτροχων ποδηλάτων που λειτουργούν ως ταξί στο κέντρο της πόλης. Αν και κρίνονται ιδιαίτερα βοηθητικά για τις καθημερινές μετακινήσεις κατοίκων και ταξιδιωτών οι μικροκλοπές είναι αρκετά συχνές.

 

8. Μουμπάι

 

πόλη
πηγή εικόνας: reddit.com

 

Η πόλη Μουμπάι της Ινδίας, ευρέως γνωστή και ως Βομβάη, με πληθυσμό  20.18 εκατομμύρια είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη του πλανήτη. Είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας και το σπίτι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας. Εκτός από πανίσχυρο οικονομικό κέντρο η πόλη Μουμπάι κατέχει και το ρεκόρ μεταφοράς με τρένο επιβατών ανά χιλιόμετρο. Περισσότερα από 200 τρένα πραγματοποιούν σε ημερήσια βάση  2.000 δρομολόγια καλύπτοντας αποστάσεις 300 χιλιομέτρων.

 

Διαβάστε επίσης  Πως να φωτογραφίσεις σε manual mode;

9. Πεκίνο

 

πόλη
πηγή εικόνας: cnn.com

 

Η ένατη πολυπληθέστερη πόλη με 20.03 εκατομμύρια κατοίκους είναι το Πεκίνο. Η πρωτεύουσα της Κίνας εκτός από τα πανύψηλα, υπερσύγχρονα κτήρια διατηρεί της παραδόσεις της χώρας. Κοντά στο Πεκίνο βρίσκεται το περίφημο Σινικό Τείχος με έκταση 21,198 χλμ καθώς και το Αυτοκρατορικό Ανάκτορο της δυναστείας των Μινγκ. Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των πόλεων της Κίνας είναι γνωστό. Γι’ αυτό και δύο από τα μέτρα βελτίωσης του κρίθηκε η δημιουργία νέων πολυτελών αστικών κέντρων και η περιορισμένη πληθυσμιακή αύξηση των ήδη υπαρχουσών πόλεων, όπως αυτή του Πεκίνου.

 

10. Οσάκα

 

πόλη
πηγή εικόνας: AIROS Skyview

 

Η λίστα ξεκίνησε με τη πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο και κλείνει με μια άλλη πόλη της Ιαπωνίας την Οσάκα, τη πρώην πρωτεύουσα του ιαπωνικού κράτους. Η Οσάκα με πληθυσμό 19.22 εκατομμύρια κατακτά τη δέκατη θέση της λίστας των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου. Αναφέρεται και ως “Η Κουζίνα του Έθνους” καθώς η ύπαρξη της ήταν καταλυτική για την επιβίωση της ιαπωνικής οικονομίας τον 17ο αιώνα. Τότε σωτήρια λύση κρίθηκε το πιάτο ρυζιού ενώ τώρα η πόλη είναι γαστρονομικός προορισμός με διασημότερο πιάτο το “οκονομιγιάκι“.

Γεια σας!Είμαι η Κωνσταντίνα και είμαι 20 χρονών. Σπουδάζω στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και πολύ πρόσφατα ξεκίνησα να αρθρογραφώ εδώ στο MAXMAG. Αν τα άρθρα μου σας δίνουν την ποιο ασήμαντη αφορμή για να χαμογελάσετε, έχω πετύχει τον στόχο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.