Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων. «Για να τα διαβάσετε όλα, υπολογίστε 150.000 χρόνια» δήλωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας το 2014. Λογοτεχνικά, μυθιστορηματικά, επιστημονικής φαντασίας, μυστηρίου. Κάθε ένα και «ένα διαφορετικό παράθυρο στο κόσμο». Ωστόσο, στις 20 Νοεμβρίου του 2020 ο Τούρκος δημιουργός ψηφιακής τέχνης, Uğur Gallenkuş, με το βιβλίο του «Οι Παράλληλοι Κόσμοι των Παιδιών» (PARALLEL UNIVERSES OF CHILDREN), μας παρουσίασε τον κόσμο κοιτώντας τον ταυτόχρονα από «δυο διαφορετικά παράθυρα». Το βιβλίο του, μια συλλογή 50 φωτογραφιών κολάζ. Κάθε φωτογραφία αντιπαραβάλλει τους εντελώς διαφορετικούς κόσμους που τα παιδιά ζουν σήμερα. Ελπίζει πως με το έργο του θα ωθήσει ,κάθε έναν που έρχεται σε επαφή με αυτό, να δράσει με σκοπό να προστατευτούν τα πιο ευάλωτα πλάσματα του πλανήτη μας. Άραγε αρκεί ένα μόνο ξεφύλλισμα του βιβλίου, 5 μόνο από τις φωτογραφίες του, να μας κινητοποιήσει;
Τα παιδιά πεινούν
«Η τετραετής διαμάχη ανάμεσα στη κυβέρνηση της Υεμένης που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και των Χούθι επαναστατών, οδήγησε το Ιράν να φτάσει την ήδη εξαθλιωμένη χώρα στα πρόθυρα του λιμού. Πολλοί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν νερό και φαγητό. Σε κίνδυνο λιμοκτονίας βρέθηκαν 5.2 εκατομμύρια παιδιά σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση» τονίζει ο δημιουργός του βιβλίου μέσω του λογαριασμού του στο Instagram το Μάρτιο του 2019.
Δουλεύουν
«Τα παιδιά αυτά δουλεύουν σε εργοστάσιο παραγωγής τούβλων στη πόλη Φατυλιαχ ,κοντά στη Ντάκα τη πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Για κάθε χίλια τούβλα που κουβαλούν, κερδίζουν το αντίτιμο των ο.9 δολαρίων ΗΠΑ (0,76 ευρώ). Το 17.5% όλων των παιδιών ηλικίας 5-15 ασκούν οικονομικές δραστηριότητες. Το μέσο ποσό που κερδίζει μηνιαίως ένα παιδί “εργάτης” δεν υπερβαίνει τα 400-700 τάκα (4-7 ευρώ). Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας 168 εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 5 έως 17 ετών εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες» υπογραμμίζει ο Uğur Gallenkuş.
Πολεμούν
«Αυτό είναι ένα παιδί από τη Λιβερία.Είναι ένα παιδί στρατιώτης πιστό στη κυβέρνηση». Το 2003 στρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης της Λιβερίας και επαναστάτες μαχητές συγκρούονταν για τη κατοχή της Μονρόβιας, πρωτεύουσα της Λιβερίας.«Και οι δύο δυνάμεις χρησιμοποιούσαν τα παιδιά είτε ως στρατιώτες είτε ως φύλακες πυρομαχικών. Τα παιδιά στρατιώτες και άλλοι πολεμιστές έκαναν συστηματική χρήση κοκαΐνης, κατ και άλλων ναρκωτικών ουσιών για να τα ελέγχουν. Πολλοί πολέμαρχοι ένιωθαν ότι η κοκαΐνη κάνει τους στρατιώτες πιο αποδοτικούς στη μάχη» γράφει ο Uğur Gallenkuş στο λογαριασμό του στο Instagram.
Δεν πηγαίνουν σχολείο
«Σήμερα 258 εκατομμύρια παιδιά και νέοι δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Περίπου 617 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να διαβάσουν και να κάνουν βασικές μαθηματικές πράξεις. Λιγότερο του 40% των κοριτσιών της Υποσαχάριας Αφρικής συμπληρώνουν τη βασική τους εκπαίδευση. Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και νέοι πρόσφυγες δεν πηγαίνουν σχολείο. Το δικαίωμα τους στη μόρφωση παραβιάζεται και αυτό είναι απαράδεκτο» δηλώνει μεταξύ άλλων ο ίδιος.
Τα παιδιά μεταναστεύουν
«Στις 12 Ιουνίου του 2018 ένα δίχρονο κοριτσάκι από την Ονδούρα ξεσπά σε κλάματα όταν η μητέρα του κρατείται και ελέγχεται από την αστυνομία κοντά στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού , στο Μακάλεν του Τέξας. Η Ονδούρα είναι μια από τις πιο φτωχές και πιο βίαιες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Το 2018 το 64.3% των κατοίκων της Ονδούρας βρίσκονταν στο όριο της απόλυτης φτώχειας. Πολλοί έχουν γίνει πρόσφυγες ή έχουν μεταναστεύσει. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 70.8 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Ανάμεσα τους υπάρχουν σχεδόν 25.9 εκατομμύρια πρόσφυγες όπου άνω του μισού είναι κάτω των 18 ετών. Κάθε δύο λεπτά ένας άνθρωπος εκτοπίζεται με τη βία εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων ή διώξεων σε βάρος του» αναφέρει ο δημιουργός.