Η ρετσίνα , ο οίνος κατά παράδοση, έχει παρουσιάσει καταναλωτικά σκαμπανεβάσματα τα τελευταία χρόνια. Οινοποιοί με συστηματική προσπάθεια έχουν επαναφέρει τη ρετσίνα στο οινικό προσκήνιο με εξαιρετικά δείγματα. Η μοναδικότητα της γεύσης της και η λαϊκή της φύση καθιστούν αξιοσημείωτη την εμφιάλωσή της.
Η ιστορία της μετρά πολλά χρόνια πίσω. Γεννήθηκε στην αρχαιότητα σε πευκόφυτες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας (Αττική, Βοιωτία, Εύβοια). Το πεύκο, και κατά συνέπεια το ρετσίνι στο κρασί ήταν για τη σφράγιση του εσωτερικού των αμφορέων (δοχείων για την αποθήκευση και τη μεταφορά του κρασιού), με ρετσίνι από πεύκα, για αποφυγή της επαφής του κρασιού με τον αέρα. Ακόμη προσθήκη ρητίνης (ρετσινιού) για την καλύτερη συντήρηση του κρασιού. Η ρετσίνα παράγεται με την προσθήκη φυτικής ρητίνης πεύκου κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Στη συνέχεια, η ρητίνη απομακρύνεται, αφήνοντας στο κρασί μόνο το άρωμα και τη μοναδική γεύση. Με κύρια ποικιλία το Σαββατιανό αλλά και τον Ροδίτη έχουμε λευκά και πιο σπάνια ροζέ δείγματα οινοποίησης.
1.Κεχριμπάρι Ρετσίνα, Οινοποιείο Κεχρή
Ο Στέλιος Κεχρής είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες οινοποιούς που πίστεψαν στη ρετσίνα. Με συστηματική δουλειά και χάρη στις πιο σύγχρονες µμεθόδους οινοποίησης της εποχής, το ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ γίνεται η πρώτη ρετσίνα που βραβεύεται σε διεθνή διαγωνισμό κρασιού στα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Μια κλασική έντονη ρετσίνα.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ | Ροδίτης
ΠΕΡΙΟΧΗ | Αμύνταιο, Γουμένισσα και επιλεγμένοι αμπελώνες της Μακεδονίας
Καλοκαιρινά αρώματα φρούτων και μαστίχας, πεύκου και θυμαριού. Δροσερό με ισορροπία στη γεύση ιδανικό για πιάτα μεσογειακής κουζίνας. Πιάτα λαδερά, μεζεδάκια, κρέατα στο τηγάνι, ψάρια και τυρί φέτα με λαδορίγανη είναι μερικοί άψογοι καλοκαιρινοί συνδυασμοί.
2.Ρετσίνα, Κτήμα Παπαγιαννάκου
Το πρώτο βιοκλιματικό οινοποιείο με ειδικό σχεδιασμό και κατασκευή στην Ελλάδα, σηματοδότηση μιας καινούριας εποχής. Από το 1992, η τρίτη γενιά Παπαγιαννάκου εφαρμόζοντας τις πιο μοντέρνες μεθόδους και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό παράγει μια μοντέρνα εκδοχή ρετσίνας με εκλεπτυσμένη γεύση και άρωμα.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ | Σαββατιανό
ΠΕΡΙΟΧΗ |Ν.Α. Αττική, κλήματα άνω των 50 ετών
Τροπικά αρώματα, πεύκου, ρετσινιού και μαστίχας σε πολύ καλή ισορροπία. Εκλεπτυσμένη γεύση με ιδανικούς συνδυασμούς έντονα μεζεδάκια, παστά ψάρια, μπακαλιάρος με σκορδαλιά, διάφορα ψάρια και θαλασσινά.
3. Ρετσίνα, Οινοποιείο Άωτον
Στην περιοχή των Μεσογείων στην Αττική, η ποικιλία Σαββατιανό έχει ιστορία σχεδόν 4.000 χρόνων με παράδοση στη ρετσίνα. Οι οικογενειακοί βιολογικοί αμπελώνες των 60 στρεμμάτων, παράγουν σταφύλια πρεσβεύοντας ένα κλασικό μεσογείτικο οινοποιείο, στην καρδιά της Παιανίας. Η ρετσίνα του οινοποιείου ξεχωρίζει για την πολυπλοκότητάς της.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ |Σαββατιανό 75%, Ροδίτης 25%
ΠΕΡΙΟΧΗ |βιολογικοί αμπελώνες στις θέσεις Γκονέτσες στο Μαρκόπουλο και Γκροπέζα στην Παιανία.
Τα σταφύλια, με τον νυχτερινό τρύγο διατηρούν τη φρεσκάδα τους. Κυριαρχούν αρώματα πεύκου και μαστίχας, με τη γέυση να είναι λιπαρή και πλούσια με τη λεμονάτη οξύτητα να δροσίζει. Ιδανικοί γευστικοί συνδυασμοί είναι ο μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά, μύδια τηγανητά, κοτόπουλο με λεμονάτη σάλτσα και μυρωδικά.
4.Ρετσίνα Naturε, Οινοποιείο Τετράμυθος
Εξαιρετική πρώτη ύλη από ένα πρότυπο οινοποιείο, και δύο αδέρφια που προτιμούν και επιλέγουν τη βιολογική καλλιέργεια. Χαμηλές αποδόσεις των αμπελιών, χωρίς να ποτίζονται, φυσική οινοποίηση σε αμφορέα και προσθήκη ρετσινιού από την άκρη του αμπελώνα είναι μερικά απο τα χαρακτηριστικάπου του χαρίζουν τον όρο φυσική και ταυτόχρονα παραδοσιακή ρετσίνα.
ΠΟΙΚΙΛΙΑ |Σαββατιανό
ΠΕΡΙΟΧΗ |ορεινή Αιγιαλεία
Απαλό κίτρινο χρώμα στο ποτήρι με αρώματα λεμονιού, κίτρου, ροδάκινου και δεντρολίβανο και χαμομήλι. Ιδανικοί συνδυασμοί είναι τα οστρακοειδή , τηγανητά καλαμάρια, μπακαλιάρος σκορδαλιά.
Ετικέτες που αλλάζουν τον όρο ”ρετσίνα”, από ένα υποβαθμισμένο προϊόν σε παράδοση, γεύση και ποιότητα.